Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi INTERNATIONALISERING OCH DE NYA LÄROPLANERNA.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pääkaupunkiseudun 8. luokkien palvelukyky Espoo, Tapiolan koulu Joulukuu 2013.
Advertisements

Kielitaidon kartuttaminen kuuluu kaikkeen opiskeluun
 Jatkoa ESR-osarahoitteiselle AHOT korkeakouluissa -hankkeelle  Päätoteuttajana on Turun yliopisto  Osatoimijana kielten ja viestinnän jatkohankkeessa.
A w a i l a b l e Ammatillista täydennyskoulutusta kansainvälisissä tai kulttuurisesti monimuotoisissa työyhteisöissä ja monikulttuurisessa asiakastyössä.
Mitä on kansainvälisyys?
YMPÄRISTÖ– JA ENEGIAHAASTEET – SUUPOHJAN RANNIKKOSEUDUN MAHDOLLISUUDET [D1] muutettu[D1] Kort sagt Öka användningen av biobränslen - anskaffningen Vindkraftsparker.
Kielipläjäys 7. luokalle
Voie Expresse monipuolista yhteistyötä ranskan hyväksi – hankkeesta pysyvä resurssi? Eeva Pajari, 2007.
Suomalainen tietoyhteiskunta ja opetusteknologia • Tämän päivän suomalainen koulu  Innovatiivinen  Antaa mahdollisuuksia sekä opettajalle että oppilaalle.
ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Mitä valtakunnallinen TVT-strategia kertoo meille? Kaisa Vähähyyppä
Yleissivistävän koulutuksen kansainväliSYYSpäivät Turku
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kv-hankesato talteen! Ops-perusteiden kansainvälisyys onkeen!
Turun esi- ja perusopetuksessa
OPPIMISYMPÄRISTÖN KEHITTÄMINEN
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Anna-Kaisa Mustaparta Opetusneuvos Opetushallitus
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
ASPnet-koulujen keskinäinen yhteistyö ja verkostoituminen Työpaja UNESCO-koulujen seminaarissa Opetushallitus Vetäjä: Tiina Sarisalmi.
Visio tulevaisuuden koulusta Challenges in Schools Kansainvälisyys- ja osallisuushanke kouluille 2008/09.
Turun Kielitivolin koulutusristeily
Graz-tapaaminen Opetushallituksessa ja Graz-info Ruissalossa ja ICT-REV Turku Suomi ECML:ssä ECML Suomessa Paula Mattila,
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
ETwinning Mikä eTwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä.
OPPIVA OPS OPPIVA OPS –prosessin rakenne, keskeiset sisällöt ja valmennuksen tasot Ulla Rasimus PROkoulutus ja konsultointi ja Leena Nousiainen Rondo.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi LÖYTÖRETKI TOISEEN MAAILMAAN V Konnevesi Opetushallituksen tervehdys.
VIRITTÄYTYMINEN UUTEEN OPETUSSUUNNITELMAAN
Koulujen kansainvälistäminen pähkinänkuoressa Tampere
FUAS Kielet ja viestintä
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Tervetuloa Suomen UNESCO-ASPnetkoulut. 35 koulua paikalla.
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
KOULUTUSPALVELUJEN KEHITTÄMISKOHTEET UTBILDNINGSTJÄNSTERNAS UTVECKLINGSOBJET KOULUTUSPALVELUJEN LAATUSEMINAARI
Informera om projektet Som stödmottagare har du informationsskyldighet vilket bland annat innebär att du ska sätta upp minst en affisch med information.
SIVULAUSEEN SANAJÄRJESTYS
For learning and competence Kolmannet Yyterin kv-päivät Kansainvälisyyden dynaamiset tilat tai Kansainvälisyys dynaamisessa tilassa Paula Mattila.
TURKU Monikulttuurinen opetus 1.jakso Ulla Rasimus & Leena Nousiainen.
Työpaja 2: KansainväliSYYSpäivät Lahti Tiina Sarisalmi.
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå PEDAGOGINEN ICT-OHJAUS PEDAGOGISK ICT-HANDLEDNING TIINA VÄLIKANGAS.
Oppimiskäsitys- työpaja Aija Rinkinen Opetushallitus.
Vieraat kielet Opetussuunnitelmassa Kieltenopetus Pöljän koululla Englantia opettaa Juhamatti Kalima, ruotsia Sari Korhonen. Saksan hoitavat etäopetuksena.
VERB Rosenberg – VT2016. Ordklasser Tempus INFINITIIVI On verbin perusmuoto. Usein vaatii virkkeessä eteensä ”att” –infinitiivimerkin. PREESENS Ilmaisee.
Ylioppilastutkintolautakunta Postiosoite: PL 50, HELSINKI Käyntiosoite: Suvilahdenkatu 10 B, HELSINKI Puhelin: (09) Telekopio: (09)
Kestävää tulevaisuutta rakentamassa-hanke
PEDAGOGINEN ILTAPÄIVÄ
Terhi Seinä Opetushallitus
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Pronominit.
Finansiering av landskapen
Adjektiivin taivutus ja käyttö
Pronominit man ja det.
Tasa-arvo hankkeen osa-arvioinnin internetkysely henkilökunnalle
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Epäsuora kysymyslause
5411_h06 eny,rym: Arg.text apuverbi+infinitiivi: VOIN/HALUAN+ostaa (ei voi olla *voin/haluan ostan) apuverbit: kan, vill, måste, ska, bör, lär… jag kan/vill.
Opetushallitus, kansainvälisyys ja kielet
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Tasa-arvo hankkeen osa-arvioinnin internetkysely henkilökunnalle
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
Erasmus kouluissa | Erasmus in Schools
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Esityksen transkriptio:

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi INTERNATIONALISERING OCH DE NYA LÄROPLANERNA

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi LP2016: nästsista versionen på nätet Utkasten till grunderna för läroplanen var ute för kommentering 15.4 – gällande grundläggande utbildning, förskoleundervisning, påbyggnadsundervisning. Till utbildningsanordnarna skickades ett officiellt brev om kommentarsrundan KOLLA resumén!

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Värt att studera:

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kieltenopetuksen paradigma muuttuu - mitä muutoksen ytimessä? Kieltenopetuksesta kielikasvatukseen Kielitietoisuus ja kulttuurisen moninaisuuden arvostaminen – osa koulun toimintakulttuuria; koko koulu opettaa! Oppimisen prosessin ja oppijan oman oppimispolun tärkeys – myös yhdessä oppiminen Autenttisuus ja omistajuus – kieltä käytetään oikeasti kansainvälistyneessä maailmassa Otetaan huomioon että oppimista tapahtuu koulun ulkopuolellakin Virheet kertovat että opetellaan! Opetus opsista käsin – kielten oppikirjat mullistunevat

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opsin kansainvälisyys Arvopohjan globaalit sidokset Näky koulusta toimijana kansainvälisessä maailmassa ja kv-valmiuksien antajana – oppilaiden ja opettajien osallisuus! Kulttuurien moninaisuus ja kielitietoisuus laaja- alaisena osaamisena – koulussa(kin) kaikki monikielisiä ja kulttuurisesti moninaisia Toimintakulttuuri on kotikansainvälinen Tvt moninaisena mahdollistajana

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi *Paula Mattila laatinut yhteistyössä CIMOn kanssa. Asenteiden kansainvälisyys ideoitu Opekossa kouluttautuneiden opettajien kanssa ; seudullinen kansainvälisyys Satakunnassa Koulujen kansainv ä lisyyden toimintamuodot voidaan esitt ää kolmiona, jossa tasojen koko voidaan rinnastaa toimintaan osallistuvien m ää r ää n: Yhdenvertaisuuden vaade ja monimuotoisuuden haaste. Resurssien tarve ja hiilijalanj ä lkikin hahmottuvat = kolmio nurinp ä in? Ylikansallista, usein EU- ohjelmia Koulutuksen järjestäjät, isot hankkeet Koulu, kunta Yksilö, opetusryhmä

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kotikansainvälisyys – OPH:n/CIMO:n - määritelmä Miten toteuttaa monipuolista kansainvälistä toimintaa niin, että mahdollisimman moni on mukana ja resurssitkin riittävät? Kotikansainvälisyydellä tarkoitetaan niitä kansainvälistymisen keinoja, joita voidaan toteuttaa omassa oppilaitoksessa ja sen lähiympäristössä, esim. tutustumalla oman alueen kieli- ja kulttuuriseen rikkauteen (esim. oppilaitoksen ulkomaalaistaustaiset opiskelijat ja opettajat), osallistumalla internetpohjaisiin kansainvälisyyshankkeisiin ja tutustumalla oman alueen elinkeinoelämän kansainvälisyyteen. ile/Kielity%C3%B6ryhm%C3%A4n+selvitys pdf arkeen.pdf

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kotikansainvälisyys – esimerkkejä Kielten- opetus Virtuaalinen kansainvälisyys, media Virtuaalinen kansainvälisyys, media Oman kunnan, alueen kansainvälisyys Oman kunnan, alueen kansainvälisyys Oman oppi- laitoksen ”kansainväliset” Oman oppi- laitoksen ”kansainväliset” Paula Mattila KL *Englanniksi IaH eli Internationalisation at Home

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kotikansainvälisyys ja toinen kotimainen Uudistuvat opetussuunnitelmat asettavat kieltenopettajat muutoksen mahdollistajien avainasemaan Kulttuurien moninaisuus – kulturell mångfald tehdään iloisesti näkyväksi ja kuuluvaksi Kielen merkitys ihmisenä olemisessa ja kehittymisessä on kieltenopettajien erityisesti ymmärrettävä ja pystyttävä välittämään – mutta onneksi he ovat opiskelleet juuri tätä Suomi on lähtökohtaisesti kahden kielen kansa; tänä päivänä kieliä on paljon enemmän mutta lähtökohta on näissä kahdessa Kotikansainvälisyys antaa työkaluja opettajalle ja oppilaalle kokeilla ja onnistua Kotikansainvälisyys mahdollistaa kaikille kouluille yhdenvertaiset mahdollisuudet kansainvälisyyteen

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Stödmaterial för internationalisering från UBS och CIMO)

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Internationalisering enligt UBS och den nya ansökningsrundan (värt €) Tre nyckelteman: Globalfostran, stöd till språkinlärande (typ: Kielitivoli) och vetenskapligt l. konstnärligt orienterade projekt Måste stöda LP eller revideringen av gymnasial utbildning Stöd till hela skolans internationalisering med de fyra olika nivåerna av internationella aktiviteter Nätverk (av finländska skolor/aktörer)

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ett bra projekt kan vara: Elevcentrerat – de unga som aktörer Flerspråkigt - plurilingvalt – lingvalt Internationellt på hemmaplan – utnyttjar skolans och omnejdens egna internationella inslag Ihärdigt (resilient, har många år på sig redan – och ännu blir bättre) Leds och hanteras skickligt (rektorn, utbildningens anordnare involverade) Drar styrka från olika nätverk IKT är en naturlig mervärde

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ett ”modellprojekt” med tyngdpunkten på internationalisering på hemmaplan SpråkKimppa (ansökning 2014)

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi SPRÅKKIMPPA forts. Start lå , bra aktörer, Ylöjärvi och Sisko Harkoma som koordinator Mest gymnasier men i år ska grundläggande utbildningen med på rejäl! Ännu starkare med de ungas insats, delaktighet IKT och internationalisering på hemmaplan Kulturell mångfald och språkmedvetenhet – den nya verksamhetskulturen. Språklärarna som fackelbärare. Svenska- och finskalärare i nyckelposition.

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ork Kunnande = Nätverk

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Tilläggsinformation nbildande_utbildning/internationalisering _varlden.pdf Kom ihåg höstdagarna: Lahtis Projektträff på UBS