Tämän esityksen pohdittavana teemana on yleisen kehittämisen näkökulmasta koulun toimintakulttuuri Lähtökohtaisesti jokaisessa kouluyhteisössä tarvitaan.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maarjakylä Silta Ihmisten Välillä Jaan Kallas.
Advertisements

Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla. Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla Kaikki toimialat (vuosimuutos-%) Lähde: Tilastokeskus, Asiakaskohtainen.
SUOMEN OLYMPIA-AKATEMIA
Media vaikuttamisen ja vuorovaikuttamisen välineenä
TEKSTIILITYÖ sisällöt Raija Ojama
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Tabusta seksuaalisuuden asiantuntijaosaamiseen
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
1 Kestävä kehitys Oulun opetustoimessa Seppo Saloranta Rehtori Hönttämäen koulu/ Timosenkosken luontokoulu.
LIIKUTTAVAN HYVÄ HENKILÖKUNTA Hämeenlinna
Turvallinen vai haavoittuva - kohti turvallista oppilaitosta!
TURVALLISUUS JA HYVINVOINTI KOULUSSA
Vapaamuotoinen CV, Kirsi Paasonen
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Perusopetuksen huoltajat 2014 Generated on :04.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Turun esi- ja perusopetuksessa
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
OPS2016-alkuaskeleita.
Prosessikuvaus Joensuun normaalikoulun OPS –prosessista 2003
ETwinning Mikä eTwinning on? Komission hanke, jolla halutaan antaa mahdollisimman monille oppilaille mahdollisuus tutustua ja työskennellä.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
Farkut kiertoon -projekti tekijä: Nina Kivimäki Munkkiniemen yhteiskoulu 2008.
Keke-kasvatus: kriittistä tarkastelua & onnistumisen avaimia
Käsityön projektit Samansisältöinen käsityö Jyväskylän normaalikoulun opetussuunnitelmassa ©Riitta Huovila 2008 © Riitta Huovila 2008.
O PPIMISYMPÄRISTÖLÄHTÖINEN SUUNNITTELU KIRKOU - Kirjasto, koulu ja koulukirjasto –hanke Tutkivaa ja oivaltavaa oppijaa yhteistyössä tukien!
Hallitusohjelman teemat, ehdotuksia 1. Johdanto Pirkkala huolehtii alueensa asukkaiden hyvinvoinnista itsenäisenä kuntana. Toteutamme kestävän.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
OPETTAJANA SUOMESSA. Tilastokeskuksen aineisto opettajista vuodelta 2005 Ikärakenne (yli 50v)  Perusopetuksessa yli 6000  Lukiossa yli 2700  Luokanopettajia.
LATAAMO osallisena yhteisössä. Lataamo -työskentelyn tavoitteet Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta tietoa. Tehdä näkyväksi osallisuuden toteutumista.
Perusopetuksen uudistus
Kysymys hyvästä ja pahasta, oikeasta ja väärästä
Terveyden edistäminen
Rakenteissa kiinni ? Perusopetuksen yhtenäistämisprosessi kunnan kouluorganisaation muutoshaasteena Toimintatutkimukset ja Taustalla ”Opettajat.
Terveempi Pohjois-Suomi- hanke ”Kainuun hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpidekokonaisuus” Kainuun maakunta-kuntayhtymä Merja.
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Aihekokonaisuudet lukiossa Eero Salmenkivi Soveltavan kasvatustieteen laitos.
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
OPPI SYNTYY YHDESSÄ TEKEMÄLLÄ - EI MONISTAMALLA
Ops seminaari Askola.
UUDET OPETUSSUUNNITELMAT – UUDENLAISIA TAITOJA
OPS 2016 Tulevaisuuden koulu – Opettajuus muutoksessa
Laaja-alainen osaaminen OPS 2016
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
OPS 2016 teesit. Yleissivistävä koulutus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö Esi-, perus- ja lisäopetuksen OPS-perusteet.
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
OPS 2016 Kunnan strategia Opetussuunnitelman perusteet Kunta KeSu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2015 Opetussuunnitelma uudistuu.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Ops-iltapäivä
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Liikunta uudessa opetussuunnitelmassa
Mitä Yhteispeli tarjoaa koululle?
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Nopolan koulu Opettajien veso
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
Näin arvioimme tiimin toimintaa
Opetussuunnitelmauudistuksellako uuteen lukioon?
Opetustoimi osana Jyväskylää
POM10CC Mikämikä-päivien Kirjallinen suunnitelma
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Esityksen transkriptio:

Tämän esityksen pohdittavana teemana on yleisen kehittämisen näkökulmasta koulun toimintakulttuuri Lähtökohtaisesti jokaisessa kouluyhteisössä tarvitaan syvällistä, johdonmukaista ja laaja-alaista toimintakulttuurieetoksen pohdintaa, sitoumuksellista ja sopimuksellista arvottamista sekä käsitteen selkiyttämistä. Näin toimien luodaan yhdessä aidosti edellytyksiä kestävän ja tavoitteellisen toimintakulttuurin syntymiselle. Miten toimien koulu voi parhaiten tuottaa tulevaisuuden sivistystä ja osaamista / Kajaanin normaalikoulu/ Kemppainen Mervi & Ylöniemi Terhi

Toimintakulttuurin perustelu ja tavoite Miksi? Vaikutetaan merkittävästi koulun kasvatukseen ja opetukseen ja sitä kautta oppimiseen:  yhteisökeskeinen koulunpidollinen puoli ja sisällöllinen puoli näyttäytyvät koulun arjessa  tuetaan terveyttä  vahvistetaan koherenssin tunnetta ja toimintakykyä työyhteisössä Miten? Tavoitteena on, että koulun kaikki käytännöt rakennetaan johdonmukaisesti tukemaan kasvatus- ja opetustyölle asetettujen tavoitteiden saavuttamista.

Mitkä ovat koulutyössä meille tärkeitä asioita? Mitä pyrimme saamaan aikaan? On hyvä muistaa, että toimintakulttuuriin kuuluvat ja koulun arjessa konkretisoituvat  Kaikki koulun viralliset ja epäviralliset säännöt  Toiminta- ja käyttäytymismallit  Kasvatustavoitteet, kasvatukselliset arvot ja ”kansalaisen perustaidot”  Arvot, periaatteet ja kriteerit, joihin koulutyön laatu perustuu  Oppituntien ulkopuolinen koulun toiminta, juhlat, teemapäivät ja erilaiset tapahtumat

Mottonamme olkoon: ” Toimintakulttuuri on tapa elää ja toimia koulussa” Toimintakulttuurin kehittämisessä auttaa, kun  tiedostaa koulun perustehtävän ja perehtyy syvällisesti perusopetuksen järjestämisen periaatteisiin, mutta myös toimintakulttuurin kehittämistä ja selkiyttämistä ohjaaviin periaatteisiin.  opetussuunnitelman rakenteessa arvot, toiminta-ajatus ja tavoitteet sisäistetään kouluyhteisössä.  tavoittelee koulua, joka on avoin ja vuorovaikutteinen sekä tukee yhteistyötä niin koulun sisällä kuin kotien ja muun yhteiskunnan kanssa.  hyväksyy, että ydin on vuorovaikutuksen laadussa. Ilmiöinä ja käytänteinä näyttäytyvät kohtaaminen ja kohteleminen, kuunteleminen ja arvostaminen, tukeminen ja kannustaminen sekä läsnäolo.  oppilaille annetaan mahdollisuus osallistua koulun toimintakulttuurin luomiseen ja sen kehittämiseen.

Tukimateriaaliesimerkki Hyvinvointi ja terveys koulun opetussuunnitelmassa ja arjessa Kajaanin normaalikoulun hyvinvoinnin edistämisen toteutusmalli Kajaanin normaalikoulussa on toteutettu 19 vuotta arvolähtöiseen ja yhteisökeskeiseen ajatteluun perustuvaa Hyvinvoinnin edistämisen toteutusmallia. Mallin  päämäärä on hyvän elämän mahdollistuminen.  kehitystavoitteena on edistää ja ylläpitää työyhteisön jäsenten fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia.  päätavoitteena on luoda edellytyksiä hyvän elämän toteutumiselle. Toteutusmallin työvälineenä toimii turvallinen ja terveellinen koulupäivä, koulun arki, jota henkilökunta, oppilaat ja huoltajat arvioivat säännöllisesti. Mallia toteutetaan koulun tasolla jokapäiväisessä työssä= koulun arjessa= koulun toimintakulttuurissa.

Koulun tason lukuvuositeemoja  lv – 94, Toimintamallin luominen  lv – 95, Koulun yhteistyösäännöt lähtökohtana  lv – 96, Minä ja muut  lv – 97, Kielenkäyttö  lv , Kielenkäyttö -teema jatkuu  lv – 99, Kouluruokailua Suomessa 50 vuotta  lv 1999 – 00, Turvallinen koulu  lv 2000 – 01, Turvallisuus  lv 2001 – 02, Vastuullisuus  lv , ”Eletään ihmisiksi”  lv , ”Eletään ihmisiksi ” -teema jatkuu  lv , Kulttuuri-identiteetti ja kansainvälisyys  lv Viestintä ja mediataito  lv Osallistuva kansalaisuus ja yrittäjyys  lv Vastuu ympäristöstä, hyvinvoinnista ja kestävästä tulevaisuudesta  lv Turvallisuus ja liikenne  lv Turvallisuus  lv Hyvä kouluvuosi kaikille  lv Hyvä kouluvuosi kaikille  lv Hyvä kouluvuosi kaikille