Pohjois-Karjalan Työpooli 2000 - 2006  Maakunnallinen työllistymis- ja koulutushanke  Toimintaa viidessä seudullisessa yksikössä  Keskeiset toimijat:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
SPL Päätoimisten Coaching-ohjelma
Advertisements

Puun alla Ei elämä aina hymyile, ei näytä kauniita kasvojaan. Toisinaan pilvilinnat pirstoutuvat, rojahtavat korkeuksistaan kovalla kolinalla. Vaan hetken.
PALAPELIN PALAT PAIKOILLEEN
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Työhönvalmennuksella työelämään
Millaisia hankkeita rahoitetaan? Kannattaako kulttuurienvälistä työtä hankkeistaa? Verkostotapaaminen Terhi Nikula Asiantuntija, Euroopan sosiaalirahasto.
ESR AJANKOHTAISTA ESR –OHJELMASTA YTR:n HANKESEMINAARI ylitarkastaja Leena Uskelin, työministeriö.
1 Ristiinarviointi Ristiinarviointi Hämeenlinna, Verkkosote
ARVO Kehittyvä ammattikorkeakoulu ja moniammatillinen opettajuus sekä työelämäosaaminen vanhustyön alueella Projektin ajoitus 2003–2005.
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2010.
PK-kehittämispalvelut
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
Perkuu Kainuun rakennetyöttömien kuntoutushanke s *Ohjelma:Manner Suomen ESR-ohjelma *Ohjelman osioItä-Suomen suuralueosio *Toimintalinja:2: työllistymisen.
Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli 1 Joensuu EQUAL Aktivoivan ja sosiaalisen työllistymisen malli.
Vapaaehtoisten ääni esiin Ray-rahoitteisessa toiminnassa
Itä-Suomen ESR-päivät Opetusministeriön puheenvuoro Merja Niemi Opetusministeriö.
RHi ARVO Kehittyvä ammattikorkeakoulu ja moniammatillinen opettajuus sekä työelämäosaaminen vanhustyön alueella Projektin ajoitus 2003–2005.
SH-V Työvoima- ja elinkeinokeskus 1 ESR-RAHOITUKSEN HAKU TE-KESKUKSESSA Tiedotustilaisuus , Kajanus ESR-koordinaattori Sanna Halttunen-Välimaa.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Verkko-opetuksen laadunhallinta yliopistoissa – millä toimenpiteillä yhdessä eteenpäin Janne Sariola, Annikka Nurkka, Sari Tervonen
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Kodin ulkopuolinen väkivaltatyö ja verkostoitumisen merkitys Oulun seudulla VIA VIS –VÄKIVALTATYÖN HANKKEEN PÄÄTÖSSEMINAARI – Miten väkivallan tekijää.
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2009.
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
TRAPPAN Portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta Projektipäällikkö Johanna Torppa Projektikoordinaattori Merja Virkkala.
Oppimisen ohjaaminen tietoverkkoja hyödyntävässä etäopetuksessa Kasvatus-pilotti Tutkija KM Riikka Pajunen Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus.
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Maija Innola/ as / /1. Tavoitesopimus Sopimuksen.
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
DUUNIIN-projektin esittely
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.
Opinnäytetyö (Yamk) Varustamon päätösseminaari Eija Nyrhilä.
ITÄ-SUOMEN RAKENNERAHASTOPÄIVÄT MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN ARVIOINTI Aila Ryynänen Neuvotteleva virkamies TEM, alueiden kehittämisyksikkö.
Miten laatutyöhön sitoutetaan?
Aikuiskoulutuksen organisointi yliopistoissa UCEF- Yliopistojen aikuiskoulutusverkosto Turku Tapio Reponen.
Vaikeasti työllistyvät – yhteinen haaste Kuntatalo Avaus Varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen.
Hyvinvointi- ja teknologiaseminaari Hyvinvointiteknologian jatkotutkinto ov Informaatioteknologian erikoistumisopinnot 20 ov Hyvinvointiteknologian.
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUSTILANNE JA HAASTEET Itä-Suomen EAKR-ohjelman seurantakomitean kokous Neuvotteleva virkamies Aila Ryynänen.
Eurooppalainen työnvälityspalvelu EURES OHJAUS 2004-seminaari Jyväskylä, Rantasipi Laajavuori Miten liikkua eurooppalaisilla työmarkkinoilla?
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hyvien käytäntöjen tunnistaminen ja jakaminen Johdanto iltapäivän työskentelyyn Työskentelyn taustamateriaalia Opetusneuvos.
”Miten kaikki mukaan” Pilvi Torsti Työministerin erityisavustaja
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Työurien pidentämiseen liittyvät valtakunnalliset raportit > jatkoa ns. Ahtelan työryhmän työlle Työhyvinvointityöryhmän raportti. STM selvityksiä 2011:4.
Näin me sitä Lapissa tehdään Helena Kangastie Aikuiskoulutuksen kehityspäällikkö Rovaniemen ammattikorkeakoulu OHJAUS SUOMESSA 2010-SEMINAARI Valtakunnallisen.
J YVÄSKYLÄN YLIOPISTO EFQM- MALLI 2013.
Esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden edistäminen Turun yliopistossa
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Luova ja osallistava Suomi Kreativa och delaktiga Finland
Merja Kauhanen (PT) ja Sami Napari (ETLA)
* Veroprosenttia nostettiin vuodelle 2015 ** sis. kiinteistöveron
TE-toimiston yrityspalvelut
EU-rahoitus -info: Ajankohtaista rakennerahastoista
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Arvioinnista arkipäivää
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
SATAOSAA Porin kaupunki/ Satakunta.
OTE maakunnassa – Polut kuntoon
YHDESSÄ HYVÄ OTE Etelä-Karjala ja Kymenlaakso
Koulutuskokonaisuus - työkykytiimi
HENKILÖSTÖKÄYTÄNTÖJEN VALMISTELU
Osatyökykyisille tie työelämään
Osatyökykyisille tie työelämään
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Pohjois-Karjalan Työpooli  Maakunnallinen työllistymis- ja koulutushanke  Toimintaa viidessä seudullisessa yksikössä  Keskeiset toimijat: Pohjois-Karjalan Aikuisopisto, Joensuun yliopisto, työhallinto, kunnat

Työpoolin tavoitteet ja toimintamalli Tavoitteet  Määrälliset tavoitteet: vähintään puolet työllistyy tai sijoittuu koulutukseen  Laadulliset tavoitteet: osallistujien itsetunnon, aktiivisuuden ja voimavarojen vahvistaminen  Kehittämistavoitteet: aktiivisen työvoimapolitiikan keinovalikoiman kehittäminen Toimintamalli  Omien voimavarojen kartoitus aloitusjaksoilla  Kehittymis- ja urasuunnitelmat  Yksilölliset urapolut ja niitä tukevat palvelut  Kaikki työhallinnon keinot, yksilölliset lisäpalvelut, asiantuntijapalvelut  Tuki ja ohjaus  Projektin mukana kulkeva seuranta ja arviointi

Työpoolin tuloksellisuus  140 osallistujaa/vuosi; aloittaneita mennessä 708 henkilöä ja päättäneitä 538 henkilöä  Osallistujien keski-ikä 42,4 vuotta, 67 % naisia, yhtäjaksoista työttömyyttä keskimäärin 11,2 kuukautta ja aikaa avointen työmarkkinoiden työstä keskimäärin 3,5 vuotta ennen projektiin osallistumista  Osallistujat ovat projektissa keskimäärin 9,7 kuukautta ja osallistuvat aloitusjakson jälkeen yleensä 2-4 erilaiseen toimenpiteeseen  Sijoittuminen projektin jälkeen (pääasiallinen työmarkkina-asema vuoden aikana projektin jälkeen) Työssä (väh. 6 kk)33 % Koulutuksessa26 % Työttömänä työnhakijana38 % Työvoiman ja koulut. ulkopuolella 3 %

Miten tuloksiin päästään - kokemukset toimintamallista  Kyseessä on prosessi – ei peräkkäisiä interventioita  Pitkäjänteisyys, prosessin ylläpitoon tukea ja ohjausta  Ryhmäohjaus ja vertaistuki (erityismenetelmät kuten luovat menetelmät)  Osallistujan suostuminen ja sitoutuminen kokonaisvaltaisempaan itseohjautuvuuteen  Yksilöllisyys, aikaa asiakkaalle ilman ajanvarausta  Toimii linkkinä poolilaisen, työnantajien, viranomaisten ja oppilaitosten välillä – verkostojen luominen ja hyödyntäminen  Yhteydet yrityksiin, jalkautuminen kentälle  Toiminta-alueen elinkeinoelämän ja viranomaisten tuntemus, alueellisten strategioiden tuntemus ja niihin vaikuttaminen  Toiminnan tavoitteellisuus, seuranta, tuloksellisuus ja vastuullisuus (välittäminen).

Miten tuloksiin päästään – seurannan havainnot  Ryhmätoiminnot sekä vertaistuen (ml. luovat menetelmät) osallistujat kokeneet erittäin myönteisinä  Projektin toiminnoista kokivat hyötyvänsä eniten ne, joilla oli vajeita omissa voimavaroissa (työ- ja toimintakyky, taloudelliset voimavarat)  Projektin aktivoivat vaikutukset (projektin päättäneistä vain 9 % oli koko projektin jälkeisen vuoden työttömänä) ja työmarkkinoille uudelleen integroiva vaikutus (vain 3 % päätynyt työvoiman ulkopuolelle).  Yksilöllisestä ohjauksesta hyötyvät erityisesti ne, joiden työttömyys pitkittynyt, aikaa avointen työmarkkinoiden työstä on kulunut pitkään, vailla ammatillista koulutusta olevat sekä ikääntyvät ja maahanmuuttajat.  Projektin tukitoimin voidaan tasata em. ryhmien työllistymismahdollisuuksia.  Yksityisen sektorin tukityö, johon päädytään yleensä työelämävalmennuksen kautta ja johon voi liittyä täsmäkoulutusta, on ollut tuloksellinen työllistymisreitti erityisesti vähemmän koulutetuille.  Poolitoiminta on ollut tuloksellista koulutukseen ohjauksessa: pitkään työttömänä olleita, vailla ammatillista tutkintoa olevia ja ammatinvaihtajia on ohjautunut koulutukseen.  Suurin hyöty toimenpiteistä saadaan silloin, kun ne kohdentuvat oikein. Toimenpiteitä ei voida asettaa paremmuusjärjestykseen vain työllistymisen perusteella.

Toimintamallien siirtyminen käytäntöihin – esimerkkejä työvoimapolitiikan alueelta Projekteissa kokeiltua  Urasuunnitelmat  Sitoutuminen – oikeudet ja velvollisuudet  Viranomaisyhteistyö  Tukityön yhdistäminen työvoimapoliittiseen koulutukseen  Työllistymismahdollisuuk- sien hakeminen yksityiseltä sektorilta Käytäntöön siirtynyttä/siirtyvää  Työnhakusuunnitelmat  Työnhakijan sitoutumisen lisääminen  Työvoimanpalvelukeskukset  Tukityöllistämisen tehostaminen yhdistämällä siihen koulutusta  Yrityksiin työllistämisen tukeminen

Eloonjäämisen ongelmia ja haasteita  Kehittäminen tapahtuu projekteissa irrallaan emo-organisaatioista  Kehitettävät kohteet/ongelmat pilkotaan, kokonaisuus unohtuu  Hyvien käytäntöjen ylikorostuminen vs. realismi - oppimisen merkitys ja kontekstisidonnaisuus; hiljainen tieto ja epäonnistumiset jäävät piiloon Lähde: Engeströmin ja Arnkilin haastattelut, Dialogi 7/2005

Eloonjäämisen ongelmia ja haasteita  Millä tasoilla ja miten juurruttamista/ opitun siirtoa tulisi toteuttaa?  Kyse ei ole yksittäisen projektin eloonjäämisestä, vaan laajemmin toimintamallien ja kokemuksen välittymisestä – miten kokemuksen/tiedon siirtoa tai yhteistä oppimista voitaisiin kehittää?  Jatkuvuutta ei voi jättää yksinomaan projektien huoleksi – ohjelmataso, kansallinen ja aluetaso, emo- organisaatiot  Yhteiskunnallisten palvelujen tuottaminen yrityspohjalta – välillinen riippuvuus yhteiskunnallisesta rahoituksesta  Kyse ei ole vain toimintamalleista, vaan aina myös resursseista

Projektin tulevaisuuden suunnittelussa otettava huomioon  Toimintaympäristön muutos (työmarkkinat, rakenteet, lainsäädäntö)  Politiikka, tahotila – valtakunnalliset ja maakunnalliset strategiat, painopisteet ja tavoitteet  Projektin kokemukset ja oppimisprosessit (työntekijöiden ja osallistujien kokemukset, sidosryhmien näkemykset)  Tutkimuksen tuottama tieto ja projektin seurannan tuottama tieto

Lisätietoja Pohjois-Karjalan Työpoolista    Arja Kurvinen tutkija Karjalan tutkimuslaitos Nurmes Joensuu Lieksa Kitee Outokumpu