Kalan myyntiajat – suositus kaupalle jäävistä päiväyksistä 18.1.2006 Nina Juvankoski Heimon Kala Oy, Vettel Oü
Toimintaympäristön muutos Logistiikan keskittyminen - Jakeluyrityksistä osaksi elintarviketeollisuutta Terminaalitoiminta, kylmäketjut, pidentyneet toimitusketjut Kauppojen aukioloajat pidentyneet, sunnuntait arkipäiviä kaupan ajattelussa Sisäinen laskenta kehittynyt – tehokkuusvaatimukset Myyntierävaatimukset + päiväysvaatimukset!!
Kuluttaja 2006 Käy kaupassa harvemmin, myös kotisäilytys pidentynyt Tuotetuntemus muuttunut Luottaa ”sokeasti” pakkausmerkintöihin Tuotteiden kierto tuottajalta kuluttajalle hidastunut merkittävästi Hinta- ja laatutietoinen, tarkka ja vaativa +++ ON KIINNOSTUNUT KALASTA ELINTARVIKKEENA
Riskin hallinnan keinot Lämpötilojen valvonta Säilytysaikojen valvonta Hygieniatason valvonta GMP - valvonta laitoksissa Henkilökunnan koulutus
Mitä pitää vielä tehdä toimintaketjussa Yleinen hyväksyvä ja kehittävä ilmapiiri Eri kalalajien välisen vaihtelun tutkimus ja siitä tiedottaminen – hyödyntäminen elintarviketeollisuudessa Vuodenaikojen vaikutus kalan laatuun Tosiasiat hyväksyttävä, pelisäännöt turvalliselle tuotantoketjulle laadittava koko alaa kattaviksi Kalastaja/kasvattaja saatava mukaan kehittämään laatua (ammattikalastus?)
Tavoitteena yhteistyö kaupan kanssa Vastuullisen yhteisen keskustelun tarve Turvallisuudesta tinkiminen ei saa olla kilpailukeino Lyhyen aikavälin hyöty voi haitata kalan positiivista mielikuvaa, negatiiviset kokemukset saatava minimoitua jotta ala kehittyy Kuluttajan hyvinvointi ja vastuullinen toiminta kaupankin strategiassa tärkeää
Työryhmä suosituksen takana Kalateollisuusyhdistyksen johtokunta 05/2005: Myyntiajat saatava alan yhteisen tekemisen piiriin riskien minimoimiseksi Mukaan kutsuttu kaikki merkittävät alan toimijat sekä Kalakauppiasliitto Tavoitteena hyväksyntä yhteiselle määritelmälle kaupalle jäävistä myyntipäivistä laskettuna pakkauspäivästä Neuvottelut kaupan järjestön kanssa (Päivittäistavarakaupan yhdistys PTY)
Suosituksen sisältö Viljelty lohi-, siika- ja kirjolohifilee 4 vrk Marinoitu kl ja lohi sekä suikaleet 6 vrk Kylmäsavustetut tuotteet 14 vrk Graavisuolatut tuotteet 10 vrk Tuore luonnonkala (MAP, SKP) 3 vrk -hauki, ahven, kuha, siika, silakka, muikku Kok. lämminsavustettu kala 7 vrk - silakka, muikku Lämminsavustettu kala 10 vrk
Yhteinen neuvotteluvoima Koko toimijakentän nähtävä hyödyt Kaupan asenne: vastuulliseen toimintaan ei kuulu ylipitkien päiväysten vaatiminen EIKÄ lupaaminen Biologiset ja entsymaattiset prosessit eivät hidastu neuvottelupöydässä, prosessi sama kuin v. 1976 Lopultakin kyseessä kuluttajan ja turvallisen toimitusketjun turvaaminen
KIITOS MIELENKIINNOSTA !!!!