KUNTA- JA PALVELURAKENNE UUDISTUU

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Päijät-Hämeen sosiaalipoliittinen foorumi Sibeliustalo, Lahti
Advertisements

Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Kuntamarkkinat Helsinki
Avoimeen yhteistyöhön perustuva tehokas ja monipuolinen terveydenhuoltojärjestelmä
Alueellinen terveyden edistäminen - Etelä-Pohjanmaan malli
FinELib 10 vuotta Kuntarakenteen muutoksesta kirjasto- ja tietopalvelujen kannalta Kristiina Kontiainen Etelä-Suomen lääninhallitus.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Hyvinvoinnin edistäminen uudessa hallitusohjelmassa TerPs -hankkeen loppuseminaari Oulu Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä Sosiaali- ja.
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Asiakas- ja ihmislähtöinen yhteistoiminta-alue Siika- Pyhäjokilaakso
Esitys Juha Mieskolainen
1 JORMA KILPELÄINEN KJ, JÄMSÄNKOSKI MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen uudessa terveydenhuoltolaissa ja kuntien ja sairaanhoitopiirien yhteistyössä – sisäistetäänkö salutogeneettinen.
Valtakunnallinen vammaispalveluhanke Keski-Suomen Vammais-Kaste
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lakien uudistaminen
Mihin vie Sote-uudistus sosiaalipalvelut? Helsinki
Perusturvalautakunta liite nro 5
Väli-Suomen Ikäkaste Pohjalaismaakuntien vanhustyön kehittämiskeskus Päivi Niiranen Projektikoordinaattori.
Kuntien rooli lähipalvelujen ja lähiosallisuuden varmistaminen
PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Päiväkeskustoiminnan tulevaisuus Lahti Kari Haavisto, STM PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto.
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE-
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Alueellinen seminaari, Hämeenlinna Sosiaalialan kehittämishanke – mitä vuoden 2007 jälkeen? Martti.
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
POHJOIS-POHJANMAAN SAIRAANHOITOPIIRI SAIRAANHOIDOLLINEN TOIMINTA VALTUUSTON ILTAKOULU Aino-Liisa Oukka johtajaylilääkäri.
1 Hannu Javanainen MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon ja siihen.
AIHE AIKA PAIKKA TEKIJÄ Kunta- ja palvelurakenneuudistus Aluevaiheen materiaali -Peruspalveluohjelmaa valmistelevan ministerityöryhmän linjaukset aluevaiheeseen.
1 Pertti Parkkonen, kh pj, Laukaa MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA SEMINAARIN TEEMA: Perusterveydenhoitoon.
MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNESEMINAARI Sairaanhoitopiirin johtaja Timo Kunttu KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Terveyteen tiedolla, taidolla.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Keuruun kaupunki 2006 Maakunnallinen kunta- ja palvelurakenne –seminaari Keuruun seutukunta Timo Louna Kaupunginjohtaja, Keuruun kaupunki.
PÄIJÄT-HÄMEEN PALVELURAKENNEUUDISTUSPROJEKTI Kunta- ja palvelurakenneuudistus – hankkeen valtakunnallinen valmistelutilanne.
Oulaskankaan yhteistoiminta alue Alustava toimintasuunnitelma 02/2007 – Vaihe 1 esiselvitys Vaihe 2 yhteistoiminta- alueen suunnittelu Vaihe.
1 Veijo Koskinen, kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Jyväskylän kaupunki MAAKUNNALLINEN KUNTA- JA PALVELURAKENNE- SEMINAARI JYVÄSKYLÄ PAVILJONGISSA.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Peruspalveluohjelma Peruspalveluohjelmassa.
Sosiaalihuoltolaki.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ PSO/Päihderyhmä Kari Haavisto PÄIHDEPALVELUT 2006 Nykytila ja haasteet Kari Haavisto, STM.
Lainsäädäntö muuttuu, mutta mihin suuntaan - sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen järjestämisen haasteet Valtakunnallinen vammaisneuvostopäivä Helsinki.
Perusterveydenhuollon yksikkö Lapin shp Valtuustoseminaari / Tapio Kekki.
Tiedosta hyvinvointia Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Imatra Kansallinen mielenterveys- ja päihdesuunnitelma.
Konkreettiset tehtävät kunnassa ja alueella Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen – vastuut ja tehtävät uusissa rakenteissa, TERVE-SOS 2015,
LAKI POTILAAN ASEMASTA JA OIKEUKSITA Potilaan keskeiset oikeudet Oikeus hyvään terveyden- ja sairaanhoitoon ja siihen liittyvään kohteluun Pääsy hoitoon.
Ohjaus ja yhteistyö -kori Tilannekatsaus Maritta Korhonen / Minna Saario.
Ravitsemushoidolla vaikutuksia kansantalouteen Ravitsemishoidon strategiaseminaari FinnMedi 5 Tampereen yliopistollinen sairaala Timo Keistinen,
Hyvinvointipalvelujen (sote) uudistaminen SDP POHDINTAA.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
Tuleva sote -rakenne - missä mennään? Kirsi Varhila ylijohtaja, STM.
Kaikki käyttävät sosiaali- ja terveyspalveluita, mutta missä palvelut määritellään? Antti Kuopila Erityisasiantuntija Kuntaliitto
Kuntien parhaat palvelukäytännöt Hyvä Suomi
Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Perusterveydenhuollon yksikkö - Lapin shp Ohjausryhmän kokous TÄNNE VOIT LISÄTÄ OMIA HUOMIOITASI,
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Ritva Väisänen ja Satu Turkka
Mitä valinnanvapaus tarkoittaa minulle
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Osahanke: Kokemusasiantuntijuus ja
Pelastustoimen uudistaminen
Sosiaalialan tehtävärakenne
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö
Sote-uudistuksen toimeenpano
TERVEYDENHUOLTOLAKI HUS-SAIRAANHOITOPIIRIN NÄKÖKULMASTA 27. 9
Esityksen transkriptio:

KUNTA- JA PALVELURAKENNE UUDISTUU Sosiaali- ja terveysministeriön puheenvuoro STM/PARAS/10102006

Palveluiden järjestä- mis- ja tuottamistapoja kokoavat ja tehostavat Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen toimenpidekehikko Alueellisista erityispiirteistä aiheutuvat lisätoimenpiteet Helsingin metropolialue Suurten kaupunkien alueet Pitkien etäisyyksien kunnat Ruotsinkieliset ja saamenkieliset alueet taloudellisten ongelmien kunnat Palveluiden järjestä- mis- ja tuottamistapoja tehostavat toimenpiteet Kuntaliitoksia Ylikunnallisia palveluita kokoavat ja tehostavat Hallintaa ja ohjausta 5 ja 6 § 4 ja 12 § 5 § 11 § STM/PARAS/10102006

Uudistuksen lähtökohdat sosiaali- ja terveydenhuollossa Perusoikeuksien edistäminen ja yhdenvertaisuus palveluiden saamisessa Ytimenä lain tavoitteiden ja tarkoituksen toteuttaminen Puitelaki antaa lähtökohdat ja asettaa vähimmäistavoitteet; tukee ”Kansallisissa ohjelmissa” käynnistettyä työtä Tärkeää vahvistaa kuntarakennetta ja uudistaa palvelurakennetta tasapainoisesti Esityksen suositukset valmisteltu yhteistyössä Suomen Kuntaliiton kanssa STM/PARAS/10102006

Palvelujen laatu ja saatavuus turvataan koko maassa peruspalvelut järjestetään nykyistä suuremmalla väestöpohjalla erityispalvelut ja erikoissairaanhoito järjestetään yhteisessä kuntayhtymässä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen turvataan uusissa rakenteissa STM/PARAS/10102006

Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuus Perusta = hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Kivijalka = sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut Sosiaalihuollon ja erikoissairaanhoidon erityispalvelut STM/PARAS/10102006

Sosiaali- ja terveydenhuollossa tavoitteisiin päästään vahvistamalla kuntarakennetta tiivistämällä kuntien yhteistyötä järkeistämällä palvelurakennetta varmistamalla palveluverkon kattavuus uudistamalla toimintatapoja vahvistamalla rahoituspohjaa STM/PARAS/10102006

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on tehokas keino kaventaa terveyseroja ja ehkäistä syrjäytymistä - edistää parhaiten kaikkien kuntalaisten hyvinvointia on keskeinen keino hallita palvelutarpeen ja kustannusten kasvua edellyttää toimivaa ja hyvin johdettua kuntakokonaisuutta ja tiivistä yhteistyötä kunnan muiden hallintokuntien, viranomaisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa on säädetty myös kuntayhtymän erityiseksi tehtäväksi STM/PARAS/10102006

Kunnan ja yhteistoiminta-alueen muodostaminen (5 §) 20 000 asukkaan väestöpohja perusterveydenhuollolle ja ainakin osalle sosiaalihuoltoa ehjät ja hyvin johdetut palvelukokonaisuudet sekä sosiaali- että terveydenhuollossa; yhteistyö turvattu perusterveydenhuolto ja sosiaalitoimi tasavertaiset kumppanit sosiaali- ja terveystoimen yhteys kunnan muihin sektoreihin (maankäyttö, asuminen, opetus, kulttuuri, nuoriso, liikenne…) asiakas/potilaslähtöisyys, lähipalvelut turvataan STM/PARAS/10102006

Peruspalveluissakin tarvitaan suurempaa väestöpohjaa väestörakenteen muutokset/alueellinen eriarvoisuus henkilöstön työnjako ja osaaminen henkilöstön rekrytointi kustannusten ja palvelutarpeen satunnaisvaihteluiden hallinta tutkimus- ja kehittämistoiminnan vahvistaminen ja hyvien käytäntöjen tehokkaampi käyttöönotto STM/PARAS/10102006

Kuntien ja terveyskeskusten lukumäärät asukasluvun (31.12.2005) mukaan   Kuntien ja terveyskeskusten lukumäärät asukasluvun (31.12.2005) mukaan Asukasluku Kuntien lkm Terveyskeskusten lkm 20 000 - 52 64 10 000 - 19 999 48 53 5 000 - 9 999 107 67 alle 5 000 208 65 Yhteensä 415 249 Lähde: Punnonen, Kuntaliitto STM/PARAS/10102006

Terveyskeskukset Päijät-Hämeen shp-alueella Terveyskeskus Asluku 1 Lahti 98413 2 Tiirismaan kansanterveystyön ky 28364 3 Heinola 20729 4 Orimattilan seudun kansanterveystyön ky 20211 5 Nastola 14790 6 Asikkala 8560 7 Iitti 7265 8 Sysmä 4655 9 Hartola 3671 10 Padasjoki 3639 Sosiaali- ja terveyspiirihanke menossa STM/PARAS/10102006

Laajaa väestöpohjaa edellyttävät palvelut (6 §) erityispalveluista vastaa sosiaali- ja terveydenhuollon alueellinen kuntayhtymä kuntayhtymäverkon pohjana sairaanhoitopiirit; poikkeaminen nykyisistä aluejaoista mahdollista kunnan kuuluttava yhteen kuntayhtymään; ruotsinkieliset ja kaksikieliset kunnat lisäksi ruotsinkieliseen kuntayhtymään sosiaali- ja terveydenhuolto tasavertaisina mahdollisuus huolehtia paremmin sosiaalihuollon erityispalveluista ./.. STM/PARAS/10102006

./.. kehitysvammahuollossa erityishuoltopiirit eivät enää pakkokuntayhtymiä – hyvin toimivia laajempia yksiköitä ei tarvitse purkaa; voivat jatkaa kuntayhtyminä tai liikelaitoksina sekä sosiaalipalveluissa että erikoissairaanhoidossa tarvitaan myös erityisvastuualueittain/kuntayhtymää laajemmalla väestöpohjalla alueellisesti ja valtakunnallisesti keskitettäviä palveluja ja työnjakoa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyö turvattava potilaslähtöisesti STM/PARAS/10102006

Ympäristöterveydenhuollon ja työterveyshuollon järjestäminen Toiminnassa tai perusteilla olevat, seudulliseen yhteistyöhön perustuvat ympäristöterveydenhuollon tai työterveyshuollon yksiköt voivat jatkaa. Kun uusia perustetaan, suositellaan samoja rajoja kuin yhteistoiminta-alueilla. Tavoitteena, että eri palveluilla on mahdollisimman yhtenäiset rajat. STM/PARAS/10102006

Tehostaminen – tuottavuus hyödynnetään paremmin tietoteknologiaa vähennetään palvelutarvetta (hyvinvoinnin edistäminen) hyvät käytännöt tunnetuiksi ja käyttöön hoito/palveluketjut: saumattomuus, pullonkaulat pois yhtenäistetään laskutusperusteet tehostetaan hankintatointa (tuotteistus) ja osataan kilpailuttaa johtaminen kuntoon yhteispalvelut käyttöön STM/PARAS/10102006

Ohjaus Uusi ohjausasiakirja: Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma tukemaan Kunta- ja palvelurakenneuudistuksen toteuttamista Tarkentaa ja tukee hallitusohjelman toteuttamista sosiaali- ja terveydenhuollossa; sovitetaan yhteen peruspalveluohjelman kanssa Kehittämishankejärjestelmä tarkoitus uudistaa; rahoitusta suuriin hankekokonaisuuksiin STM/PARAS/10102006

Keskeisintä toteuttaa lain tarkoitus: uudistuksia tehdään tulevaisuutta ajatellen (20-30v) hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kaiken perusta sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuus ja yhteistyö kunniaan tavoitteena sosiaali- ja terveydenhuollon isommat järjestämisalueet palveluja ei keskitetä, lähipalvelut turvataan STM/PARAS/10102006