Stadia-Dehko. Taustaa Vuonna 2001 aloitettiin diabeetikoiden hoidonohjaukseen keskittyvä moniammatillinen valinnainen opintojakso Opintojakson tavoitteena.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Diabeetikoiden hoidonohjauksen laatukriteerit
Advertisements

Diabeteshoitotyön osaaminen
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
Mihin opettaja tarvitsee käyttöteoriaa?
Diabro Dehko alueellisena hankkeena. Tausta •Diabro on alueellinen diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisprojekti, joka toteutettiin kolmessatoista.
Diabeetikoiden hoitotyytyväisyys Suomessa. Taustaa •Kansallisen diabetesohjelman, Dehkon, yhtenä tavoitteena on, että diabeetikot hallitsevat omahoidon,
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Brade & Vilpponen 1 ITP2TM003 Java-ohjelmointi I Kevät op.
Joukkoistamisen ja vertaistuotannon edistäminen yhdistysten kansalaistoiminnassa Käytännön kehittäjän näkökulma.
Liikunnanopetuksen suunnittelu ja arviointi
RIKASTAMO Sinun urasi Klondike? Haluatko jo ulos luokkahuoneesta?
TUTKINNONUUDISTUKSEN KESKEISET LINJAUKSET JA VAATIMUKSET Vaasa Katariina Alha/W5W.
Minä oppijana 1 ov..
TavoiteToteutusesimerkkiMilloin suoritetaanSeuranta ja arviointi Tavoitteena on edistää liikunnan avulla terveellistä ja aktiivista elämäntapaa. Tavoitteena.
Lasten diabeteksen hyvän hoidon laatukriteerit
Restonomi Opetussuunnitelma 2005
Apteekkien diabetesohjelma
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Internet-projekti - MUM2TM Heikki Hietala Jukka Mutikainen TIKO – Malmi
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
Diabeetikon hyvän hoidon laatukriteerit. DEHKO:n toimenpidesuositus Maassamme otetaan käyttöön yhtenäiset diabeteksen hoidon laatukriteerit, jotka jokaisen.
Dehko Outokummun terveyskeskuksessa. Taustaa Paikallinen diabeteksen ehkäisyn ja hoidon tehostamisen kehittämisprosessi käynnistettiin vuonna Aluksi.
Visual Basic –ohjelmointi ITP2TM002
Tyypin 2 diabeetikoiden ryhmäohjausmalli. Taustaa Diabetesliitossa käynnistettiin vuonna 2001 Dehko- projektina tyypin 2 diabeteksen ryhmäohjausmallin.
E-opetuksen ja –tuen osaamistiimi
Palaute elämää diabeteksen ja diabeetikon kanssa päivästä Lauantai
Biologian ja maantieteen pedagogiikka, 5 op
Java Serveletit ja Java Server Pages, 2 ov
Naisen terveyden edistämisen erityiskysymyksiä, 1 ov
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Elina Kauhanen Vantaan ammattiopisto Varia, Talvikkitien toimipiste
Projektioppiminen Maarit Virtanen and Reetta Jänis
Kati UtriainenOpinTori Yhteisöllinen oppiminen ja ryhmäohjaus kandidaatintutkielmassa TtL, assistentti Kati Utriainen TtT, yliassistentti Sanna-Mari.
BK50A2300 Konstruktiomateriaalit ja niiden valinta Luennot / syksy 2013 TkT Harri Eskelinen Johdantoluento 2013.
Opintokohteiden tunnisteiden ja asteikkojen ylläpito WinOodissa Hilkka Hanhenoja.
Ajatuksia AMK-opintoihin valmentavan koulutuksen sisällöistä Metropolia / Riitta Metsänen.
T Ryhmä ”Tete” Henkilökohtainen SE-harjoitus Marko Nikula (Assesment of Architecture) Arkkitehtuurin arviointi.
LUOKANOHJAAJAKOULUTUS
V IESTINTÄTAITOJEN KEHITTÄMINEN ROBOTTI - PROJEKTISSA OAMK Tekniikan yksikkö Kevät 2009 Tuula Hopeavuori.
Projektityöskentely Luento 1: kurssin käytännön asiat Hanna-Kaisa Lammi
Ti Sisältötuotanto Abdoulmajid Hakki DI Sisältötuotanto.
Projektin kirjalliset työt. Muistiot Ryhmän sisäinen tiedon tallentamisen muoto Päätökset voidaan palauttaa mieleen Poissaolija saa tiedon päätöksistä.
Työpaikkaopinnot on jaksotettu:
IHMISEN FYYSINEN KASVU, KEHITYS JA HYVINVOINTI Materiaali: Minna Sipponen Opettaja: Mari Tero
KÄSSÄMARTTA MITEN JA MISSÄ?. Oletko innostunut käsitöistä, kädentaidoista ja haluatko oppia uutta? Oletko kuullut kässämarttatoiminnasta, olisiko se sinun.
Pilotointien esittely elokuu Taustaa  Mitä on tapahtunut ennen?  Esipilotoinneista pilotointeihin ja arviointiin. elokuu iTEC - Designing.
ARVIOINNISTA 3. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT luokan valinnaiset AINEET 8. ja 9. luokan taide- ja taitoaineiden valinnaiset TUNNIT.
Soveltaen taitavaksi.
Case: EXAM – sähköinen osaamisen näyttö
Abiturientin ohje syksy 2017
Joustavat oppimispolut
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
DiabetesRIIHI
Kotitalouden kurssit lukiossa
Enkeli-Klubi.
Ops 2016 – Mikä muuttuu?.
Tutkimusluonteisen opinnäytetyön prosessi
Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu
Elintapaohjauksen toimintamallin ja palveluketjun kuvaus
Tervetuloa jatkamaan DIGITAALI- TEKNIIKAN opiskelua!
Jari Kähkönen, koulutuspäällikkö
Yrittäjyys ja yritystoiminta BUS1LH001-opintojakso, 6 op
Laaja-alainen arviointi
Johdatus akateemisiin opintoihin/ Opettajatuutorointi/ Linjainfo Lääketiede
Vuosikurssi-info vaka
Evästystä paikalliseen ops-työhön
Tervetuloa opiskelemaan avoimeen ammattikorkeakouluun
MAKSUTONTA LIIKUNTANEUVONTAA tyypin 2 diabeetikoille ja raskausdiabeetikoille Liikuntaneuvojat kuuluvat diabeteksen hoidon moniammatillisiin tiimeihin.
Tervetuloa opintojaksolle MENESTYVÄ TYÖYHTEISÖ (LEA1LH002)
Esityksen transkriptio:

Stadia-Dehko

Taustaa Vuonna 2001 aloitettiin diabeetikoiden hoidonohjaukseen keskittyvä moniammatillinen valinnainen opintojakso Opintojakson tavoitteena on –opiskelijat saavat perustietoa tyypin 2 diabeteksen hoidosta – perehtyvät pienryhmäohjauksen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin –harjaantuvat työskentelemään monialaisessa opiskelijatiimissä oman koulutusalansa asiantuntijana

Opintojakson rakenne Opintojaksoon kuuluvat suunnittelu, toteutus, raportointi ja arviointi. Opintojakson sisältö rakentuu tyypin 2 diabeetikoille suunnattujen neljän te lan ympärille Teemat valitaan suunnitteluvaiheen aikana (yleensä liittyneet diabeetikon ruokavalioon, liikuntaan, jalkojen omahoitoon ja suun terveyteen)

Suunnitteluvaihe - neljä tapaamista Opintojakso alkaa ensimmäisellä tapaamisella, jolloin kuvataan opintojakson vaiheet ja aikataulu ja jaetaan orientoivaa materiaalia. Toisella tapaamisella järjestetään orientoiva tentti Dehkosta ja sen keskeisistä kehittämisalueista ja toimenpide-esityksistä. Kolmannella tapaamisella perehdytään ryhmäohjaukseen Neljännellä tapaamisella viimeistellään te tojen kokonaisuus ja sovitaan työnjaosta iltojen sujumiseksi.

Te lat Suunnitteluvaiheen jälkeen toteutetaan neljä kahden tunnin pituista te taa. 1.Minäkö remontin tarpeessa? 2.Kadonneen vyötärön metsästys 3.Tuumasta toimeen 4.Tästä eteenpäin Diabeetikot saavat omahoitoa tukevaa lisätietoa diabeteksesta ja sen hoidosta sekä tilaisuuden jakaa kokemuksia toisten diabeetikkojen kanssa. Iltoihin kuuluu myös käytännön harjoittelua. Osallistuvat diabeetikot ovat pääasiassa jo sairastuneita tyypin 2 diabeetikoita, myös riskiryhmään kuuluvia on jonkin verran.

Opintojakson arviointi Opintojakso arvioidaan hyväksytty / hylätty. Hyväksytty suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista opetukseen, orientoivan tentin ja oppimistehtävien hyväksyttyä suorittamista, osallistumista vähintään yhden te lan toteutukseen ja toisen seuraamiseen sekä raportin kirjoittamista omasta te lasta.

Opintojakson kokonaisuus Lähde: Huupponen ym. Stadia-Dehko 2005.

Palautetta pidetystä te loista Diabeetikoilta, opiskelijoilta ja opettajilta kerätään palautetta opintojaksosta. Diabeetikoilta arviointi pyydetään kirjallisena viimeisellä tapaamiskerralla. He ovat olleet pääsääntöisesti tyytyväisiä. Ruokapäiväkirja ollut kaikkein mielenkiintoisin yksityiskohta. Opiskelijat antavat palautetta kirjoittamissaan raporteissa. He ovat pitäneet opintojaksoa opettavaisena ja mielekkäänä. Opettajat arvioivat opintojaksoa omasta näkökulmastaan. Heille opintojakso on pääsääntöisesti ollut innostava ja mieluisa kokemus.

Yhteenveto Stadia-Dehko toteutetaan vapaasti valittavissa opinnoissa kahdeksan viikon projektina. Projektissa harjoitellaan moniammatillista yhteistyötä te tojen suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin aikana. Projektiin osallistuneiden mielestä olisi tärkeää, että kaikille terveysalan opiskelijoille olisi mahdollista osallistua joko koko projektiin tai osaan siitä, koska kaikki hoitavat diabeetikkoja tulevaisuudessa ja tarvitsevat vastaavat tiedot ja taidot.

Lähde: Stadia-Dehko. Tyypin 2 diabeetikon elintapaohjaus osana ammattikorkeakouluopetusta. Huupponen T, Kalalahti K, Kolehmainen S, Koljonen M, Liukkonen I, Luukkanen M & Ruotsalainen T. DEHKO-raportti 2005:5.