Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kotitalouden kurssit lukiossa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kotitalouden kurssit lukiossa"— Esityksen transkriptio:

1 Kotitalouden kurssit lukiossa
Riikka Kiiveri-Raappana Oulun Normaalikoulun lukio

2 Valtakunnalliset soveltavat kurssit
Kotitalouden lukiodiplomi (KOLD1) Kurssin tavoitteena on, että opiskelija antaa erityisen näytön lukioaikaisesta osaamisestaan ja harrastuneisuudestaan kotitaloudessa. Kotitalouden lukiodiplomin tavoitteena on vuorovaikutteinen toiminta, yhteisöllinen tiedon rakentaminen ja osaamisen jakaminen, tutkiva ja soveltava opiskelu sekä työskentelyn arviointi. Kurssin keskeiset sisällöt perustuvat opiskelijan valitsemaan teemaan, tehtäväideaan ja suunnittelu- ja toteutusprosessiin. Kotitalouden lukiodiplomi muodostuu lukiodiplomityöstä, esseestä ja portfoliosta.

3 Kotitalous - Bon Apetit! Koulukohtainen soveltava kurssi
Bon Apetit! -kurssilla tutustutaan vieraisiin ruokakulttuureihin, jotka voivat olla joko eurooppalaisia tai kaukomaiden ruokakulttuureita. Oppilaat saavat itse valita pareittain oman ruokakulttuurin, johon perehtyvät syvällisemmin. He käyvät aineistonsa ensin opettajan kanssa läpi ja sitten esittelevät sen jokainen vuorollaan muulle opiskelijaryhmälle valiten ruokakulttuurista vähintään kuusi ydinasiaa. He valitsevat tunnille ainakin yhden pää- ja yhden jälkiruoan, jonka valmistuksen resepteineen he muulle ryhmälle esittelevät. Tämä esittely saa viedä tunnin alusta korkeintaan 15 minuuttia. Heidän ohjeidensa avulla koko ryhmä valmistaa aterian. Opettaja hankkii raaka-aineet tunneille. Kurssilla on tarvikemaksu 40 euroa/oppilas. Projektityö: Jokainen työpari tekee valitsemastaan ruokakulttuurista opettajalle minitutkimuksen ja valmistaa kotona siitä yhden ateriakokonaisuuden (joka on eri kuin tunnille valittu ateria). Tämä työ raportoidaan opettajalle kirjallisine ja kuvallisine materiaaleineen sovittuun päivämäärään mennessä ennen koeviikkoa. Tämän lisäksi opettaja saattaa antaa muita tuntikohtaisia tehtäviä. Arviointi on suoritusmerkinnällä, mikä edellyttää aktiivista osallistumista kurssiin sekä tehtävien hyväksyttyä tekemistä.

4 Leivotaan, leivotaan Koulukohtainen soveltava kurssi
Tällä kurssilla tutustutaan eri taikinatyyppeihin leipoen jokaisesta tyypistä sekä makeita että suolaisia tuotteita. Perehdymme mm. eri kohotusaineiden ominaisuuksiin sekä käytännön toiminnan että teorian avulla sekä erityisruokavalioihin leivonnassa. Kurssilla on tarvikemaksu 30 euroa/oppilas. Projektityö: Oppilas tekee minitutkielman kotona jostain taikinatyypistä ja leipoo siitä jonkin leivonnaisen. Hän ottaa jokaisesta työvaiheesta kuvia ja raportoi työn eri vaiheista kirjallisesti. Työt palautetaan opettajalle sovittuun päivämäärään mennessä joko paperiversiona tai sähköpostilla. Tämän lisäksi opettaja saattaa antaa muita tuntikohtaisia tehtäviä. Arviointi on suoritusmerkinnällä, mikä edellyttää aktiivista osallistumista kurssiin sekä tehtävien hyväksyttyä tekemistä.

5 Elintarvikehygienian verkkokurssi Koulukohtainen soveltava kurssi
Kurssin tavoitteena on lisätä nuorten terveystietoisuuden parantamista ravitsemuksen keinoin sekä edistää elintarvikehygienian osaamista. Opiskelijoiden tietoisuus elintarvikealan toiminnasta ja alan yrityksistä lisääntyy. Kurssin pohjalta opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa Elintarviketurvallisuusviraston, Eviran, virallinen hygieniaosaamistesti ja saada hygieniaosaamistodistus sekä hygieniapassi, hinta 30 EUR, muuten kurssi on maksuton. Testin suorittaminen ei ole kurssin suorittamisen edellytys. Kurssin materiaalit ovat Pedanetissa ja tehtävät voidaan joko palauttaa sinne tai opettajalle sähköpostin liitteenä. Kurssilla on viikkotehtäviä, jotka voidaan tehdä yksilölliseen tahtiin. Kurssin hyväksyttyyn suorittamiseen liittyy viikkotehtävien tekeminen sekä arviointipalautteen antaminen - varsinaista tenttiä ei ole. 1. kurssi alkanut 14.8.; toinen kurssi


Lataa ppt "Kotitalouden kurssit lukiossa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google