Tampereen kaupunkiseudun seutuyhteistyön ja sen arvioinnin reflektointi: Näkökulmana kaupunkiseutujen kehitys Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Advertisements

Toimintaympäristön analyysi
Oikean osaamisen merkitys yritykselle Työelämän kehittämisstrategian seminaari
HAVAINTOJA SOTE-VERTAILUSTA
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopisto
LogiCity Turun kiinteistöliikelaitos Ari Niemelä / AHN Consulting
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
Tampereen kaupunkiseudun teknisten palveluiden seutuseminaari Nokian kaupunginjohtaja Tapani Mattila.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Elinvoiman edistäminen kunnan toiminnan keskiössä
Tampere Tampereen kaupunkiseudun seutuyhteistyön arviointi Yhdyskuntarakenteen suunnittelun reflektointi Ari Hynynen Tampereen teknillinen.
Alueellinen vaikuttaminen kunnissa 2010-luvulla Arto Koski Erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitto.
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
Miksi aluekehitysohjelma käynnistettiin? Kansanedustaja Martti Korhonen.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
LogiCity Tuomas Mikkola Turun Seudun Kehittämiskeskus
Joukkoliikenteen palvelutasotavoitteet keskisuurilla kaupunkiseuduilla (LVM julkaisu 54/2007) PLL 38. vuosikokousseminaari Helsinki, Juha-Pekka.
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Kuntalaki uudistuu -seminaarisarja: Miten kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta parannetaan? Puoluerahoituksen kehittämistä.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
STRATEGIAPROSESSI STRATEGIA Nykytilan analyysi, SWOT Skenaariot
Oulun seutu KOKO KOKO , Rovaniemi - Mitä tällä hetkellä tehdään - Mitä suunnitelmia ja tavoitteita vuodelle Mitä alustavia.
Metropolialueen kuntajakoselvitys Metropolområdets kommunutredning Millaiseen metropoliin Helsingin valtuusto Matti Vatilo Kuntajakoselvittäjä.
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Myyrmäki Mikko Pukkinen Kuntajakoselvittäjä.
MILLAINEN METROPOLIKAUPUNKI? Matinkylä
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Talouspalvelut Markku Vehmas KUUMA-johtokunta
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Länsi-Suomen EAKR Vuosiraportti 2011 LS EAKR MC Vaasa 1.Ohjelman vuosiraportti on rakenteeltaan ”entinen” – ei suuria muutoksia kesken kauden.
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Tampereen kaupunkiseudun seutuyhteistyön arviointi Työsuunnitelman esittely Kauko Aronen Merkinnät kjk Esityspaikka/tapahtuma pp.kk.vvvv.
Harri Kainulainen 1 Keskinäisyys yritysmuotona tunnetaan varsin huonosti. Yksinkertaistettuna keskinäisyys on vakuutusalan osuustoimintaa. Asiakkaat.
TABUT - mistä ei voi puhua, siitä ei enää vaieta Yleis- ja seutusuunnittelun perusteet YSS 07 SMASH ASEM (valokuva Olli Salo)
Tampere ja Tampereen kaupunkiseutu vuonna 2030
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
Viestintäsuunnitelma
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio Ruralia-instituutti / Pekka Hytinkoski / Osuustoiminnan opetusverkosto.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
PÄIJÄT-HÄMEEN PALVELURAKENNEUUDISTUSPROJEKTI Kunta- ja palvelurakenneuudistus – hankkeen valtakunnallinen valmistelutilanne.
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Työkirja.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla
Pekka Aula Topiantti Äikäs
Ympäristöministeriö ja Suomen Kuntaliitto Seudun kuntien yhteinen maapolitiikka - Kuntien maapolitiikan yhteistyön mahdollisuudet ja haasteet.
Miksi UusiKunta? Jyrki Myllyvirta Lahden kaupunki.
VISIO 2015 Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia uusiutuvasta luonnonvarasta Liite 6.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Greater Helsinki Vision 2050 Tilannekatsaus apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.
KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
HEINÄVESI ELINVOIMASTRATEGIA 2016 Sisältö  Strategiset lähtötiedot ja johtopäätökset 2016 (liite)  Keskeiset tulevaisuuden kehitystrendit Heinäveden.
Julkinen Suomen Pankki Suomen talouden vaikeuksien voittaminen Lauri Kajanoja
Kaikki hyvin työssä 2010? Kaiku-työhyvinvointipäivä Irma Väänänen-Tomppo.
HT Eero Laesterä – KTM Tuomas Hanhela – KTM Katja Pesonen
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio
Esityksen transkriptio:

Tampereen kaupunkiseudun seutuyhteistyön ja sen arvioinnin reflektointi: Näkökulmana kaupunkiseutujen kehitys Mari Vaattovaara Kaupunkimaantieteen professori Helsingin yliopisto

”Prosessi on usein tärkeämpi kuin päämäärä ”

Kaupunkiseudun tulevaa kehitystä on vaikeaa, vaikka tarpeellista ennakoida

Kolme huomiota Kaupunkiseutujen kehityksestä ja Tampereen seudun erityispiirteistä Seudullisen yhteistyön lisäämisen tarpeesta ja kaupunkiseudun kehityksen ohjaamisesta Tulevaisuudesta

Tampereen seudun erityispiirteistä (1/3) Tampereen seutu on jo useamman vuosikymmenen ajan kuulunut suomen nopeimmin kasvaneiden kaupunkiseutujen joukkoon sekä väestömäärää että työpaikkojen lisäystä tarkastellessa. Kasvun ja kehityksen myötä Tampereen seutu on noussut, erityisesti viimeaikaisissa valtakunnallisissa tarkasteluissa, hyvin myönteisenä pidetyksi kaupunkiseuduksi. Seutu on vakiinnuttanut asemansa kansallisesti tärkeänä ja kasvavana kaupunkiseutuna useiden kaupunkikehityksen keskeisten mittapuiden mukaan.

Moninaisuudesta, kaupunkiseutujen erityispiirteenä, on tullut Tampereella myös merkittävä ominaisuus (2/3) Samalla kun Tampereen seudun työ- ja asuntomarkkina- alue on laajentunut alueellisesti, ovat seudun eri osat profiloituneet eri tavoin. Alueiden väliset erot ovat useiden kaupunkiseutujen tapaan kasvaneet, myös segregaatio on tunnistettu ongelmaksi Tampereen seudulla. On kuitenkin huomattavaa, kuinka väestö on kasvanut viime vuosikymmeninä melko tasaisesti sekä Tampereella että kehyskunnissa. Tämä on varsin poikkeuksellista. Rakenteellisen kehityksen osalta Tampereen seutu siis poikkeaa olennaisesti esimerkiksi Helsingin seudusta.

Luonnonympäristön potentiaali (3/3) Toinen seikka, mikä tekee Tampereen seudusta poikkeuksellisen muihin suomalaisiin isoihin kaupunkiseutuihin verrattaessa, on seudun luonnonympäristö. Useilla muilla kaupunkiseuduilla luonnonympäristön erityispiirteet – esimerkiksi vesistöt, merenrannat - ovat hyvin erimittaisesti olemassa eri kuntien alueilla. Tämä vaatii kuntia kehittämään mm. asumistaan hyvin erilaisista lähtökohdista erilaisin positiivisiksi ajatelluin suurein (isot tontit tms.). Tampereen seudulla luonnonympäristön luomat olosuhteet ovat eroistaan huolimatta vetovoimatekijänä tasaisemmin seudun eri osissa.

Tampereen seutuyhteistyön tilasta Lähtökohtaisesti visio ja strategisen kehittämisen toimintaperiaatteet ovat hyvät – ja sensitiiviset kaupunkiseudun moninaisuudelle, joka kuitenkin on vahvuus. Muutosvalmius ja siihen liittyvät vielä paremman kaupunkiseudun kehittämisen elementit ovat kuitenkin Kuntaliiton arvion mukaan vähäisiä.

Kaupunkiseutujen yhteistyön lisäämiseen pyrkivällä toiminnalla on vahva TALOUDELLINEN perusta Tulevat resurssit kuntatalouden näkökulmasta ovat kaikissa kasvuskenaarioissakin heikkeneviä. On siis odotettavissa, että vain voimia yhdistämällä myös kaupunkiseuduilla, onnistutaan turvaamaan tulevien palveluiden taso. Toisaalta on vakavia perusteita myös väittää, että osaamisen yhdistämisellä on mahdollista koota voimia ja parasta osaamista tuleviin haasteisiin vastaamiseksi. Konkreettisesti, esimerkiksi maapolitiikka on moninaisissa olosuhteissa, erilaisilla paikkakunnilla ja erityisten sijaintien osalta varsin vaikeaa.

Rakenteellisten muutosten mukana seuraa rahapula (Laakso & al. 2005) Kirkkonummen kunnan vuosikate asukasta kohti väestöprojektioissa Kirkkonummen kunnan tulot asukasta kohti (pl. valtionosuudet ja palveluiden toimintatuotot) väestöprojektioissa

Kaupunkiseutujen yhteistyön lisäämiseen pyrkivällä toiminnalla on myös vahva TOIMINNALLINEN perusta Myös Tampereen seudulla suunnitelmissa on yritystoiminnan näkökulmasta nähtävissä ylimitoitusta - Noin 80 prosenttia yritystoiminnasta hakeutuu muutamiin yritystoiminnan alueellisiin keskittymiin, paikallisiin klustereihin (Laakso & al. 2010)

Yritystoiminnan, palveluiden ja liikenteen osalta seudullista harkintaa ja päätöksentekoa on syytä lisätä 12 Tällä hetkellä Helsingin seudun työpaikoista 50 % sijaitsee 1,2 % maa- alalla ja jopa 80 % tiivistymissä tai klustereissa, jotka kattavat vain 4,7 % seudun alueesta (Laakso & al. 2010) Viimevuosien muutokset ovat edelleen vahvistaneet yritystoiminnan keskittymistä pääkaupunkiseudun suurimpiin ja jo ennestään henkilöstöltään tiheimpiin työpaikka- alueisiin ja –vyöhykkeisiin (Laakso & al 2010). Sormimalli B2 – Pohjoisrata / Nykyinen asemanseutu, johon on osoitettu kasvua Uusi asemanseutu, johon on osoitettu kasvua Henkilöliikenteen käytössä oleva nykyinen rata Päätie Uusi tai rakenteilla oleva rata Tavaraliikenteen rata Suojelu- tai virkistysalue Nykyinen taajama, johon ei ole mallissa osoitettu kasvua

, mutta

Kansainväliset vertailut eivät osoita yhtään hallintomallia toista paremmaksi Useilla menestyneistä kaupunkiseuduista on laaja joukko pieniäkin kuntia. Muutostilanteessa hierarkkinen keskusjohdettu järjestelmä on jäykkä Myöskään taloudelliset tuottavuuslaskelmat, joilla on pitkä taloustieteellinen perusta, eivät tästä näkökulmasta ole avuksi. Eri palvelutyyppien tarjoamisen optimikoot vaihtelevat muutamasta tuhannesta useisiin kymmeniin tuhansiin, erikoissairaanhoidossa jopa miljooniin asukkaisiin. Asiantuntijoiden arviot optimaalisesta kuntakoosta vaihtelevatkin yleistäen asukkaan molemmin puolin (Meklin, Loikkanen, VATT jne.).

Lopuksi tulevaisuudesta Kaupunkiseutu on riippuvainen ympäröivän yhteiskunnan ja talouden kehityksestä,mutta samalla dynaaminen järjestelmä, jonka sisäisillä päätöksillä on keskeinen vaikutus alueen sosiaalisiin ja taloudellisiin muutoksiin. Kaupunkiseudun sisäistä kehitystä ei siis voi selittää pelkästään toimintaympäristön muutoksilla. Paikallisella päätöksenteolla on laajat vaikutukset seudun yleiseen kehitykseen. Poliittinen prosessi tarvitsee menestyäkseen myös tiedollista perustaa, jonka avulla poliittista prosessia uudelleen täsmennetään. Tähänkin Tampereella on hyvät mahdollisuudet.

Paikalliset erityisintressit on nähtävä myös potentiaalina – kaupunkiseudun elinvoimana – eikä niitä, ongelmallisuuksista huolimatta, tule hävittää - pikemminkin vaalia