Stressi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunteet ja niiden synty
Advertisements

Stressi Stressi on elimistöön kohdistuvaa fyysistä tai psyykkistä, ympäristöstä tulevaa tai sisäsyntyistä kuormitusta.
MOTIVAATIO.
TUNTEET s. 8-.
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
LAZARUKSEN TUNNETEORIA
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
KODIN JA KOULUN PÄIVÄ Rehtorin aamukaffe –tilaisuus;
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
NYKYKÄSITYKSIÄ AHDISTUNEISUUDESTA
Harjoitukset ja niiden tarkoitus
Mielenterveys s. 110 –
TUNTEET -spontaani fysiologinen reaktio -yhteys aikaisempiin kokemuksiin -usein myös tiedostamattomaan Tunneälytaitoja voi oppia prosessiin osallistumalla.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Matematiikka-ahdistus ja opettajan merkitys
Sosiaalinen syrjäytyminen
Itsetuntemus ”Kärsimyksemme eivät johdu tunteista, vaan suhtautumisestamme niihin.” Itämainen viisaus Tunteet sinänsä eivät hyviä tai pahoja. Tulkintamme.
PROMOOTIO JA PREVENTIO, VÄESTÖSTRATEGIAT
Ahdistuneisuushäiriöt vanhuusiässä Karjalatalo Avauspuheenvuoro Geriatrian ja psykiatrian el Eeva Hölttä.
Stressin kahdet kasvot. Stressi … f - p - s oireina ilmenevä häiriötila, joka johtuu yksilön kokemuksesta, ettei hän kykene selviytymään häneen kohdistuvista.
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
Henkisen hyvinvoinnin häiriöt 1,5 % väestöstä sairastuu vuosittain 20% suomalaisista sairastaa jotain mielenterveyden häiriötä Sukupuolierot melko suuret.
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Näkökulmia muistiin Muisti on PROSESSI > tallettaminen, säilyttäminen, palauttaminen Muisti on VARASTO > tiedot, taidot, kokemukset SENSORINEN MUISTI >
TE3 TERVEYDEN, TOTTUMUSTEN JA TOIMINTAKYVYN ARVIOINTI JA SEURANTA Hurtig
4 Vaikeuksia ja selviytymisen taitoja Kriisit Masennus Selviytyminen.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Stressi ja sen hallinta. Mitkä asiat aiheuttavat stressiä? Voiko stressiä hallita? Miten?
 Tehtävä 2.7. pareittain, sivu 76  Kriisi on ongelma tai vaikeus ihmisen elämässä, joka voimakkuutensa vuoksi tekee ihmisen väliaikaisesti kykenemättömäksi.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Piaget ja ajattelun kehitys Kehityspsykologia Ruut Ruokonen 2012.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Muistihäiriöt Hilla ja Kati. Muistihäiriöt Muistihäiriöt voivat olla hetkellisiä ja lieviä muistivaikeuksia tai vaikeita ja pitkäkestoisia häiriöitä.
12 Vaikeuksia voi ennaltaehkäistä ja niistä voi selvitä Ydinsisältö.
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Mielenterveyttä kuormittavat tekijät
Psykologian perustiedot 1
tunteet ja kehityspsykologia
päihderiippuvuus fyysinen
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
s. 30 teht. 4 a) evokatiivinen b) reaktiivinen ja proaktiivinen
Mielenterveys PS5 LAJM.
Abille stressikilpi? Sari Toivakka.
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
TE1 Terveyden perusteet
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
11 Psyykkinen itsesäätely on puolustus- ja hallintakeinojen käyttöä
3 Minuudessa on kaksi puolta
Psykologin mini-interventiot TOIKEssa
KRIISIT ja niiden kohtaaminen
10 Stressi uhkaa psyykkistä hyvinvointia
Luku 09 Tunteiden säätely ja psyykkinen hyvinvointi.
1. Mitä tiedonkäsittely on?
8 Riippuvuus.
SOPEUTUMINEN KULTTUURISESTI VAIHTELEVIIN NORMEIHIN
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Rentoutumisen tavoitteet
PSYYKKINEN HYVINVOINTI
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
Mitä avuksi esiintymiseen?
Opintopsykologi Katja Hietanen
Stressaa! Hyvä paha paine
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Opintopsykologi Katja Hietanen
Stressin kahdet kasvot
Skeema Yksilö on osa monia ryhmiä Ydinsisältö
Opintopsykologi Katja Hietanen
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

Stressi

Stressitesti (suomenkielinen) http://www.kakspy.com/opiskeluote/stressitesti.php

Hyvä, paha stressi https://www.youtube.com/watch?v=UxwgFf1u12U

Stressi ja sen selättäminen lukiossa http://www.tukiverkko.fi/@Bin/26244/stressi+ja+sen+sel%C3%A4tt%C3%A4minen+lukiossa.pdf

STRESSI Elimistön reaktio uhkatilanteeseen (todelliseen tai kuviteltuun). Tila, jolloin yksilö kokee, etteivät hänen voimavaransa riitä vaikeasta tilanteesta tai olosuhteesta selviämiseen tai ettei hän kykene täyttämään joko itse asetettuja tai ympäristön asettamia vaatimuksia! on kielteistä ylikuormitusta, alun perin hyödyllinen lajin puolustuskeino; kuitenkin myös hyviä puolia: elimistö kykenee sopeutumaan äkillisiin ja muuttuviin tilanteisiin STRESSIN KOGNITIIVINEN ARVIOINTI Stressiä voivat aiheuttaa psyykkiset, fyysiset sekä ympäristötekijät (liian suuret vaatimukset, ihmissuhdeongelmat, saasteet, onnettomuudet, avioero, muutto, lapsen saaminen, lottovoitto…) >> Keskeistä on miten yksilö havaitsee ja tulkitsee näitä tekijöitä suhteessa elämäntilanteeseensa! Richard Lazarus; kognitiivinen arviointi on prosessia, jossa yksilö arvioi suhdettaan ympäristöönsä a) primaariarvio (ympäristön tai tilanteen arviointi; hyvä, ei olennainen, stressaava) b) sekundaariarvio (omien voimavarojen ja keinojen arviointi) >> stressin kokemukset ovat yhteydessä kognitiivisen arvioinnin lopputulokseen Muistiinpanoversio! 

Stressin fysiologinen reaktio voi syntyä myös ilman kognitiivista arviointia esim. hätätilanteessa Tilanteen stressaavuuden arviointiin vaikuttavat sekä yksilöön, että tilanteeseen liittyvät tekijät: (älylliset, motivationaaliset ja persoonallisuuteen liittyvät tekijät) STRESSIREAKTIO Oireita: - Fysiologisia oireita: verenpaineen kohoaminen ja sydämen sykkeen nousu, rytmihäiriöt, säpsähdykset, vapina, vatsakivut, päänsärky, unettomuus… - Psyykkisiä oireita: jännitys, ahdistus, masennus, uupumus, epämukavuuden tunne, muistihäiriöt, ärsyyntyneisyys… - Sosiaalisia oireita: riippuvuus, takertuminen, eristäytyminen, kyvyttömyys ottaa toiset huomioon, vihamielisyys Stressireaktiossa elimistö virittyy ja valmistautuu puolustautumaan. Alussa kun stressaava tilanne syntyy tapahtuu autonomisen hermoston sympaattisen osan aktivoituminen (vapautuu stressihormoneja kortisolia ja adrenaliinia) ja elimistö valmistautuu taisteluun tai pakoon. Pitkään jatkuneen stressin seurauksia; mahahaava, uupumus, muistin heikkeneminen (kohonnut kortisolitaso voi johtaa hippokampuksen hermosolujen surkastumiseen), dementia

HALLINTA- JA PUOLUSTUSKEINOT Se, miten stressi vaikuttaa yksilöön, on yhteydessä siihen, millaisia hallintakeinoja hän käyttää Tutkijat jakavat hallintakeinot ongelmanratkaisuun (ratkaisun ja toimintatapojen etsintä) ja emootioiden (negatiivisten tunteiden käsittely) käsittelyyn keskittyviin Yksilö voi pyrkiä selviytymään stressaavasta tilanteesta myös tiedostamattomalla tasolla defenssien avulla esim. kieltäminen STRESSINHALLINTA Rentoutuminen Ajattelutapojen muuttaminen Stressaavan tilanteen hallintaa edistävien taitojen harjoittaminen Stressiä ylläpitävän ympäristön muuttaminen Sosiaalinen vuorovaikutus Psyykkinen itsesäätely TRAUMAATTINEN STRESSIREAKTIO äkillisen, suuren kielteisen tapahtuman seurauksena STRESSILLÄ ON MYÖS MYÖNTEISIÄ VAIKUTUKSIA. MOTIVAATIOTUTKIMUKSISSA ON OSOITETTU, ETTÄ OPTIMAALINEN ELI SOPIVA MÄÄRÄ STRESSIÄ PARANTAA SUORITUSTA. SEN SIJAAN HYVIN VOIMAKAS STRESSI JA STRESSIN PUUTTUMINEN HEIKENTÄVÄT SUORITUSTA. OPTIMAALISEN STRESSITASON ARVIONTI YKSILÖTASOLLA MAHDOTONTA.

Oletko stressaantunut? Laske stressipisteesi T. Holmes & R.Rahe < 150 vuodessa normaali n. 200 lievä stressi, > 300 erittäin suuri