Sähköä ilmassa! Turvallisuus ilmajohtojen lähellä työskenneltäessä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TIELIIKENNEONNETTOMUUKSISSA KUOLLEET YLI 64-VUOTIAAT Lähde:Tilastokeskus ja Liikenneturva, 2007 ennakkotietoja.
Advertisements

Johtoalueiden vierimetsien hoito
Ketjujen kiinnitys Muotti nostetaan ja asennetaan pakettina
Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi
Huopatilkku paininjalan alle Neula ja paininjalka alas
Näin pakkaat paketit lavalle
Pelastustyön turvallisuus sähköverkossa
Lähiympäristön turvallisuus. Osallistu turvallisuuden edist ä miseen  Tee ilmoitus havaitsemastasi turvallisuutta heikentävästä asiasta.  Vaadi turvallisuuden.
Sairaalan varavoimajärjestelmät ja järjestelmien koekäytöt
LUJAA LAATUA??.
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
Helga Skiftesvik, Sanna Pitkänen
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
ITÄ-SUOMEN RAKENNUSALAN TYÖTURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN 2012 JA TYÖTURVALLISUUSKILPAILU Tilaajan/rakennuttajan mahdollisuudet hyvälle työturvallisuustyölle.
Turvallisesti rautatieym-päristössä
Sähköturvallisuus = tietoa, tahtoa ja tekoja
YRITYKSEN PALOTURVALLISUUS
Sähköä ilmassa! Onkijat ja sähköturvallisuus Willy Toiviainen TUKES.
Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille.
Henkiset ominaisuudet Fyysiset ominaisuudet
Kuljetustraileri.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
RISKIEN HALLINTA RAKENNUSTYÖMAALLA
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Turvallisuusilta Ajatuksia varautumisesta ja turvallisuudesta
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
Mikä on CAN? • CAN (Controller Area Network) on autojen hajautettujen
Treenin nimi ja tavoite: lämmittely
Large Animal Rescue January 2003 Slide Hevonen Laumaeläin Saaliseläin Elopaino täysikasvuisella keskimäärin kg välillä Menee helposti paniikkiin.
Veden ja sähkön virtaus
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
By: Carita, Kaisa & Minna.  Sähköturvallisuuden perusvaatimus on kirjattuna sähköturvallisuuslakiin. Sen mukaan sähkölaitteet ja laitteistot on suunniteltava,
Työturvallisuus on työpaikan oma- aloitteista turvallisuuden hallintaa. Työturvallisuus on osa yritysturvallisuutta. Turvallinen työskentely on suunnitelmallista.
1 Autonkuljettaja puristui puukuorman ja puutavaranosturin väliin painettuaan tahattomasti nosturia siirtävään vipua TOT-raportti 17/94.
1 Betoniauton kuljettaja sai sähköiskun 20 kV:n ilmajohdosta TOT-raportti 22/00.
PALOTURVALLINEN ASUMINEN KOHTI TURVALLISTA HUOMISTA!
Taakan lastaus ajoneuvoon Trukin haarukoilla oli kiinnittämätön säiliön vaippa (paino 3,2 tn). 31-vuotias kuljettaja poistui trukista.
1 Rakennusmies jäi kaivannon sortuneen reunan alle TOT-raportti 15 / 2006.
Tiedoston nimi Kuorma-auton kääntyväkattoinen kapelli osui 20 kV:n sähkölinjaan TOT 17/2000.
PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kuva-aineisto koulutukseen.
SaTu tehtävät Juniori Hermes.
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Paperirullien lastaus rekka-autoon
Sähköasentaja sai sähköiskun noustessaan vaihtamaan sulaketta vaihteenlämmitysmuuntajaan TOT 13/2006 Tätä TOT 13/2006-kalvosarjaa voidaan hyödyntää esim.
Taukojumppa Työterveysergonomia.
Traktorin renkaan vaihto
Trukilla työskentely rakennustyömaalla
Taakan siirto Varsinainen kulkuväylä oli sinne varastoitujen tavaroiden takia ahdas. Vuokratyöntekijänä yrityksessä työskentelevä 27-vuotias.
Johtoasentaja sai sähköiskun maakaapelin 0-johtimesta
Ahtaaja jäi puutavaranippuja kuljettaneen pyöräkuormaajan alle
Kuorma-auton perävaunun renkaan paineistus
Sähköturvallisuus = tietoa, tahtoa ja tekoja
Asentaja jäi liikkeelle lähteneen nosturin ja kannatinpalkkien väliin
The Plane of Terror Simulator 2023
Perävaunun purkaminen
Puutavaranippujen purkaminen junavaunusta
Rakennussiivooja putosi 2 metriä syvään kaivantoon rakennustyömaalla
Henkilö-auton renkaan vaihto
Kuorimotyöntekijä puristui kuitupuunippujen väliin nostotyön aikana
Käyttötoimikunta , Arto Pahkin
Putken asennustyö Yrittäjä asensi paineilmaputkea teollisuushallin seinään nosto-oven yläpuolelle noin viiden metrin korkeuteen. Yrittäjä (putkiliikkeen.
Teräsaihioiden purkutyö satamassa
Kuorman hakeminen Trukilla peruutettiin varastossa.
Porraselementin lastaus
Sähköturvallisuus = tietoa, tahtoa ja tekoja
Trukin kuljettaminen tehtaan pihalla
Tapaturmakehitys Toukokuu huhtikuu 2018
Tapaturmakehitys Kesäkuu toukokuu 2018
Taakan kuljettaminen Trukilla kuljetettiin kahta laatikkoa päällekkäin - toinen laatikko haarukoilla, toinen tukivarsilla. Kuljettaja oli 56-vuotias.
Esityksen transkriptio:

Sähköä ilmassa! Turvallisuus ilmajohtojen lähellä työskenneltäessä

Varo ilmajohtoja Työmailla sähkölinjojen läheisyydessä on vakava sähköiskun vaara. Varmista työmaan ympäristön ja kuljetusreitin turvallisuus etukäteen*. Muista myös maakaapelit. Sijoita varastot sekä purku- ja lastauspaikat riittävän etäälle sähköjohdoista. Merkitse vaaran paikat esimerkiksi värinauhoilla ja heijastavilla merkeillä. *) Rakennustyötä koskevat säädökset edellyttävät, että rakennustyömaasta vastuussa oleva rakennuttaja tai pääurakoitsija suunnittelee ennalta työmaa-alueen käytön mm. lastauspaikkojen sijoituksen osalta siten, että tapaturman vaara on mahdollisimman vähäinen. Hänen vastuulleen kuuluvat myös merkinnät ja yhteydenotto paikalliseen sähkölaitokseen. Autonkuljettajan on syytä kuitenkin varmistaa tilaajalta, että turvallisuudesta on huolehdittu ja että reitti on turvallinen.

Sähkö ”hyppää” Suurjännitteisten sähköjohtojen lähellä ei sähköiskuun tarvita edes kosketusta. Virta siirtyy sähköä johtavaan esineeseen, jos se joutuu liian lähelle johtoa. Mikään koneen, kuorman tai taakan osa ei saa vahingossakaan alittaa varoetäisyyksiä. Nimellis- jännite Varoetäisyys metriä kV avojohto alla sivulla riippujohto 0,4 2 0,5 20 3 1,5 110 5 - 220 4 400

Ilmajohtoja 20 000 voltin ilmajohto 110 000 voltin harustettu pylväs

Ilmajohtotapaturmia (2003-2005) Kaksi miestä loukkaantui, kun työmaalla nostettiin rakennuselementtiä nosturilla. Nostettava seinäelementti lähti keinumaan ja osui 20 kV avojohtoon, johtaen sähkövirran elementistä kiinni pitäneisiin miehiin. Molemmat miehet vietiin sairaalahoitoon ja toinen heistä sai vakavia vammoja. Autonkuljettaja ajoi sähköpylvään vieressä sijaitsevaa ajoväylää pitkin. Puutavaranosturi oli hieman koholla ja ajaessaan pylvään ohi kuljettaja ajoi ajoväylällä olevan kiven yli. Tällöin auto kallistui äkillisesti ja puutavaranosturi lähti sivuliikkeeseen osuen sähköpylvääseen, joka katkesi. Pylvään kaatuessa puutavaranosturi jäi kiinni yhteen sähköjohtimeen. Kuljettaja hyppäsi autosta ulos ja yritti irrottaa nosturia johtimesta. Sähkö kytkeytyi johtoon ennen kuin kuljettaja sai nosturin irti, jolloin hän sai sähköiskun koskettaessaan autoon. Autoliikkeen edustaja oli esittelemässä autonosturia ostajaehdokkaalle. Esittelijä ei ollut huomannut yläpuolella olevia sähkölinjoja ja nosturin kori osui niihin. Molemmat saivat sähköiskun ja toinen henkilöistä loukkaantui pahoin. Lähde: Vaurio- ja onnettomuusrekisteri VARO, TUKES.

Ilmajohtotapaturmia (2003-2005) Nosturiauton kuljettaja ajoi epähuomiossa nosturin puomi ylhäällä jännitteiseen 20 kV avojohtoon kaataen kaksi muuntamon pylvästä. Sähköverkon suojaus toimi normaalisti katkaisten ko. lähdön jännitteettömäksi. Lähtö on osittain maakaapelia, joten sillä ei ole käytössä jälleenkytkentöjä. Tapahtuma ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Puominosturi saapui rakennustyömaalle nostamaan betonielementtejä. Kuljettajan siirtäessä nosturin puomia se osui avojohtoon. Työmaalla ollut kaivinkoneenkuljettaja näki tapahtuman ja meni kertomaan sitä nosturinkuljettajalle. Kun nosturinkuljettaja sai tiedon, hän nousi nosturista pois tarkastamaan tilannetta. Palatessaan takaisin nosturiin hän tarttui nosturin oven kahvaan ja sai sähköiskun menettäen tajuntansa. Kuljettaja saatiin elvytettyä ja sairaalahoitoon. Lähde: Vaurio- ja onnettomuusrekisteri VARO, TUKES.

Ilmajohtotapaturmia (2003-2005) Kaksi henkilöä työskenteli rakenteilla olevan autotallin katolla, joka sijaitsi 20 kilovoltin linjan alla. Lopetettuaan työskentelyn he olivat aikeissa laskeutua katolta nostokorin avulla. Jostain syystä kori ajautui liian lähelle 20 kV:n avojohtoa, jolloin toinen miehistä sai sähköiskun ja palovammoja kylkeensä. Rakennustyömaalla betoniauton purkausvarsi ja –letku oli nostettu jännitteisen 20 kV johdon yli. Työmaalle laskettavan betonin paino pudotti letkua/vartta alaspäin siten, että letku osui 20 kV johtoon aiheuttaen maasulun. Purkausletkun alapäässä olleet kaksi rakennusmiestä saivat sähköiskun. Lähde: Vaurio- ja onnettomuusrekisteri VARO, TUKES.

Jos osut sähköjohtoon… Ajoneuvon sisällä olet aluksi turvassa Yritä ajaa työkone irti sähköjohdoista Jos kone syttyy tuleen tai renkaat savuavat, hyppää ulos koskettamatta työkonetta ja maata yhtä aikaa Poistu työkoneen läheisyydestä loikkien tasajalkaa jalat yhdessä tai niin, että vain toinen jalka on kerrallaan maassa Turva-alue alkaa noin 20 metrin päästä onnettomuuspaikasta Ota yhteys välittömästi paikalliseen sähkölaitokseen Varmista onnettomuuspaikan vartiointi