ELINIKÄISEN OHJAUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄT 2014 Turku 8.10.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Advertisements

Uudet linjaukset ammatilliseen koulutukseen Elise Virnes
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Laajennetun työssäoppimisen mahdollisuudet
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 3 Hanna Autere ja Juhani.
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
SEINÄTÖN PAJA- VERKOSTOTAPAAMINEN Työpaja-seinillä ja ilman
Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint
Ammatillisen koulutuksen monet muodot 1.Ammatillinen peruskoulutus (53 perustutkintoa) Koko ikäluokka ja ennakoidut työelämän tarpeet huomioon. 2.Ammatillinen.
Näkökulma ammatillisen koulutuksen nykytilaan
 VARSINAIS-SUOMEN AIKUIS- JA  AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPIKNIK   Kehittämispäällikkö Martti Rantala  Koulutusjaoston puheenjohtaja,
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Opso ry kevätseminaari Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund.
Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä.
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Ohjaus koulutusta ja tutkimusta koskevassa kehittämissuunnitelmassa vuosina 2003 – 2008 Jyväskylä
Erilaisten oppijoiden huomioiminen koulutuksenjärjestäjän strategiassa
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
Elinikäisen ohjauksen kehittämispäivät 2014 Ulla-Jill Karlsson, neuvotteleva virkamies Erno Hyvönen, projektisuunnittelija.
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta OPSO ry:n seminaari Tampere Pasi Rentola.
Uudistunut aluehallinto ja TYKE-tehtävä
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Lapissa - LÄPSY Toteuttajatahot Rovaniemen koulutuskuntayhtymä: Lapin ammattiopisto Lapin matkailuopisto.
Työpaikkakouluttaja- hanke
Jaakko Lainio Turun Ammattiopistosäätiö Paasitorni, Helsinki
Ammatillisen koulutuksen rahoitus Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos Seija.
Oppisopimuskoulutuksen seminaari Rovaniemi Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN toimintasuunnitelma Etelä-Savon ammattiopisto.
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Hallitusohjelman arviointi Juha Kettunen.
Oppisopimuskoulutuksen kehittäminen opetushallituksen uudessa organisaatiossa Oppisopimuksen tulevaisuus –seminaari Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus.
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Kuopio Mari Pastila-Eklund.
Lisää tähän otsikko Selvityshanke kansalaisten yksilöllisistä koulutustileistä Mirja Hannula.
Ajankohtaisiltapäivä Uusi rakennerahastokausi Juha Pulliainen.
Aikuis- ja työpaikkakoulutusyksikkö Virpi Pikkuaho
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Aikuiskoulutus ammattikorkeakoulussa Opetusministeriön Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2003 – 2008: Yhtenä painoalueena aikuisten koulutusmahdollisuuksien.
Ryhmien tehtävistä : Etelä-Savon elinikäinen oppiminen ja nuorisotakuu Tuija Toivakainen ISO ELO -kokous.
Ammatillisen koulutuksen tarpeellisuus Lapissa Johtaja Mika Tammilehto Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue
VALMA ja TELMA – kenelle ja miten?. Taustaksi toisen asteen tutkinto edellytys jatko-opinnoille ja/tai siirtymiselle työelämään – tavoite, että kaikki.
STUDIO-projekti Toimintalinja 3: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla.
Osaamisen tunnistaminen ja dokumentointi OVA –verkoston tapaaminen ) Kirjoitetaan osaamistodistus/annetaan osaamismerkkejä.
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Ohjaamot alle 30-vuotiaille nuorille Seinäjoki
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Elinikäisen ohjauksen kehittämisen koordinointitehtävä
Ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitus vuosi >
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Luova ja osallistava Suomi Kreativa och delaktiga Finland
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Elinikäinen ohjaus Suomessa
Taustaa vuotiaat suomalaiset osallistuvat koulutukseen vertailumaista kansainvälisessä vertailussa toiseksi eniten . Haasteena kuitenkin on, että.
Ryhmä 2 Keväällä 2016 haussa olevat opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan valtakunnalliset ESR-toimenpidekokonaisuudet Osuvaa osaamista: Sujuvat.
Ammatillisen koulutuksen reformi
Nuorten työllisyys Esr -hankkeet ja jatkopolut Etelä-Savo MYR
Taina Seppälä-Kolkka / S12!78
Saimaan ammattiopisto Sampo
Ajankohtaista KPEDUssa ja ammatillisessa koulutuksessa
– sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi
Kaupunkistrategian laadinta
Ajankohtauskatsaus OPSO ry:n kevätseminaari, Vaasa
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

ELINIKÄISEN OHJAUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄT 2014 Turku 8.10.

… joku vuosi sitten

Elinikäistä oppimista edistetään elinikäinen oppiminen edellyttää, että yksilöillä on tiedolliset, taidolliset ja taloudelliset mahdollisuudet uuden oppimiseen koko elämänkaaren ajan koulutusjärjestelmä tarjoaa kaikille erilaisille opiskelijaryhmille heille sopivia tapoja osaamisen kehittämiseen => koulutuksen sujuvuus ja yksilölliset opintopolut koulutuksen järjestäjärakennetta kehitetään vastaamaan koulutuksen laatuvaatimuksia

Elinikäistä oppimista edistetään tuetaan jatko-opintoihin siirtymistä kattavien tieto-, neuvonta- ja ohjauspalvelujen avulla sähköinen haku- ja koulutustietopalvelu kattamaan kaikki koulutusmuodot ja tukemaan elinikäistä oppimista työelämässä olevan väestön mahdollisuuksia täydentää osaamistaan työuran aikana vahvistetaan ja koulutusta kehitetään aikuisille soveltuvaksi ammattikoulutusjärjestelmää kehitetään työelämän osaamistarpeiden ja elinikäisen oppimisen näkökulmasta johdonmukaiseksi kokonaisuudeksi

Elinikäisen ohjauksen kehittämisen strategiset tavoitteet 1.Ohjauspalveluita on tasapuolisesti saatavissa ja ne vastaavat asiakkaan tarpeita. 2.Yksilölliset uranhallintataidot vahvistuvat. 3.Ohjaustyötä tekevillä on tehtävien edellyttämä osaaminen. 4.Ohjauksen laatujärjestelmiä kehitetään. 5.Ohjaus toimii koordinoituna kokonaisuutena. Lähde: Elinikäisen ohjauksen kehittämisen strategiset tavoitteet. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmämuistioita ja selvityksiä 2011:15

… juuri nyt menossa

Rakennepolitiikan ohjelman toimeenpano OKM:n hallinnonalan toimet painottuvat työmarkkinoiden ja työurien kysymyksiin - erityisesti nuorten työllisyyttä ja työuran alkua sekä työurien katkoksia koskeviin toimenpiteisiin Toimilla voidaan merkittävästi edistää työurien pidentämistä ja vaikuttaa työn tarjontaan sekä edistää koulutuksellista tasa-arvoa ja syrjäytymisen ehkäisemistä Rakennepoliittisessa ohjelmassa keskeisiä –toisen asteen koulutuksen rahoitusjärjestelmän ja järjestäjäverkon uudistus –esiopetus velvoittavuus ja päivähoito-oikeuden rajaaminen –korkeakoulujen hakijasuma –muut kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämiseen liittyvät toimet –valtionhallinnon ja palvelurakenteiden kehittäminen 7

Rakennepolitiikan ohjelman toimeenpano Toisen asteen koulutuksen rahoitusjärjestelmä ja järjestäjäverkko uudistetaan, yhteensä 260 milj. euron julkisen rahoituksen vähennys –rahoituksen keskeiseksi määräytymisperusteeksi suoritettujen tutkintojen ja tutkintojen osien määrä. –Toisen asteen koulutuksen järjestämisluvat uudistetaan 2017 lukien –Lukion ja ammatillisen koulutuksen tutkintotavoitteisen koulutuksen opiskelijasta koulutuksen järjestäjälle myönnettävä valtionosuusrahoitus rajataan enintään kolmeen vuoteen –Valtion rahoitus lopetetaan ammatillisen lisäkoulutuksen tutkintoon tai sen osaan johtamattomaan koulutukseen –Lakkautetaan työelämän kehittämis- ja palvelutehtävän valtion rahoitus Vapaan sivistystyön rahoitus- ja rakenneuudistus 8

Koulutustakuun toteutuminen Riittävästä ammatillisen peruskoulutuksen tarjonnasta huolehtiminen Uudistetut ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijaksi ottamisen perusteet Ammatillisen koulutuksen tutkintojärjestelmän uudistaminen Ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavien koulutusten uudistaminen Nuorten oppisopimuskoulutuksen ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen vahvistaminen-hankekokonaisuus Hyvän oppilaan- ja opinto-ohjauksen kriteerit Uusi oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Nuorten aikuisten osaamisohjelma

Nuorisotakuuselvityksen havaintoja Nuorisotakuu on ensimmäisen vuoden aikana: lisännyt huomiota nuorten tilanteeseen, palvelutarpeisiin ja palvelujen kehittämiseen noussut useilla paikkakunnilla ja seuduilla keskeiseksi painopisteeksi lisännyt ja tiivistänyt yhteistyötä: yli puolet nuorten palveluja tuottavista organisaatioista arvioi muuttaneensa toimintatapoja muutokset näkyvät resurssien, palvelun, toimintamallien ja verkostotyön muutoksina => yhdessä olemme enemmän! Lähde: Yhdessä tekeminen tuottaa tuloksia. Nuorisotakuun tutkimuksellinen loppuraportti. Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisuja 15/2014

.. miten jatkamme ?

HAASTEITA Nuorisotyöttömyys on erityinen haaste koulutus- ja nuorisopolitiikalle sekä työ- ja sosiaalipolitiikalle Alueiden erilaistuminen on haaste palvelujen yhdenvertaiselle ja riittävälle järjestämiselle Lukioon ja ammatilliseen peruskoulutukseen siirtyvä ikäluokka pienenee, maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten osuudet kasvavat kaikilla koulutusasteilla ja aikuiskoulutuksen kysyntä kasvaa

TAVOITTEITA Varhaiskasvatukseen osallistuvien määrä on 95% 4-vuotiaista vuoteen 2020 mennessä Esiopetukseen osallistuvien osuus 6-vuotiaista on 100% Kaikki perusasteen päättävät aloittavat perusasteen jälkeiset opinnot Puolet uusista ylioppilaista jatkaa opintojaan samana vuonna Korkeakouluista valmistuneiden keskimääräinen ikä laskee Koulutuksen läpäisyä parannetaan kaikilla kouluasteilla Työuria pidennetään niiden alkupäästä Koulutustarjonta kohdennetaan niin, että se vastaa työvoiman alakohtaiseen tarpeeseen väestökehitys huomioiden

Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan ESR-toimenpidekokonaisuus: Osuvaa osaamista

Osuvaa osaamista 1: Sujuvat siirtymät Vastuuhenkilö Seija Rasku, (Elise Virnes, Rasku ja Virnes 15

Osuvaa osaamista 2 Sujuvat siirtymät, suunniteltu rahoitus 15,6M€ −Luodaan, pilotoidaan ja mallinnetaan valtakunnallisesti yhteneviä, koulutuksen järjestäjien yhteistyöhön perustuvia siirtymävaiheen palveluita ja toimintamalleja. −Palvelut ja toimintamallit vakiinnutetaan osaksi koulutusjärjestelmää ja koulutuksen järjestäjien toimintaa. −Keskeiset toimintamallit 1.opintonsa keskeyttäneiden välittömän eteenpäin poluttamisen yhtenäiset toimintatavat 2.aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen toimintamallien uudistaminen osana joustavia ja yksilöllisiä opinto- ja tutkintopolkuja 3.koulutuksen henkilökohtaistamisen mallit 4.työllistymistä ja jatko-opintoihin sijoittumista tukevien toimintamallien ja palvelujen juurruttaminen osaksi oppilaitosten toimintaa. −Valtakunnallisen kehittämistyön pohjaksi ja tueksi kootaan sekä olemassa olevat toimintatavat ja -mallit että alueellisissa hankkeissa kehitettävät mallit ja arvioidaan niiden valtakunnallinen hyödynnettävyys Rasku ja Virnes 16

Osuvaa osaamista 5 Osuva ohjaus, suunniteltu rahoitus 3,675m€ −vahvistetaan ensisijaisesti Ohjaamon ja Opintopolku.fi:n palvelukykyä kehittämällä monialaista tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluosaamista ja toimintatapoja −toiminta kytkeytyy ESR-nuorisotakuu -toimenpidekokonaisuuteen −koulutusten kehittämistä ja koulutusta :moniammatillinen yhteistyö, räätälöityä koulutusta kohderyhmän mukaan −kohderyhmä Ohjaamoissa työskentelevät ja Opintopolku.fi- verkkopalvelua hyödyntävät opinto-ohjaajat, uraneuvojat ja muut ohjaus- ja koulutuspalveluiden asiantuntijat, palveluhenkilöstö Etunimi Sukunimi 17

Ohjaamojen/ohjaamotoiminnan kehittäminen Työmarkkinajärjestöjen aloite Avoimesta ammattiopistosta Valmistelu tehty TEM - OKM – STM yhteistyössä 2013, malli hyväksytty NYT-työryhmässä Kuluvalla ESR-kaudella hankkeet mm. Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa Muita vastaavia hankkeita: Oulussa Byströmin talo ja Vantaalla Petra – hanke, Helsingissä Avoin ammattiopisto/ Stadin ammattiopisto Helsingin kaupungin juhlavuoden rahaston rahoituksella Ohjaamo ja valtakunnallinen sähköinen uraohjauspalvelu TEM, Keski- Suomen ELY tulee toimimaan hankekokonaisuuden hallinnoijana ja koordinoijana käynnistyvällä ESR-kaudella Nuorten työelämä- ja työhyvinvointivalmiuksien kehittäminen, STM