AV-välineet ja TVT ET:n ja filosofian opetuksessa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Oikeaan aikaan, oikeassa paikassa, missä tahansa Omalta koneelta toimiva ja helposti toteutettava verkkokokous opetuksen, ohjauksen ja kokousten välineenä.
Advertisements

Sosiaalinen media Iida Kiesi.
Tietokoneavusteinen yhteisöllinen oppiminen (CSCL)
SMART Board Interaktiivinen esitystaulu -> yhdistää perinteisen liitu- ja tussitaulun sekä tietokonekuvan Sormesi on hiiri! Laura Viljamaa 2011.
Moodlen ohje opiskelijoille
Ari Hietala.  "prosessi, jossa yksilöt ja ryhmät rakentavat yhteisiä merkityksiä sisältöjen, yhteisöjen ja verkkoteknologioiden avulla.”  tarvitsee.
Portfolio Valitsin suosikki tehtäväkseni ”omat kirjanmerkit” tehtävän. (Ohessa omia suosikki sivustoja)
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Inno- opettajat ja pääkaupunkiseudun teknologiapolku
Suomalainen tietoyhteiskunta ja opetusteknologia • Tämän päivän suomalainen koulu  Innovatiivinen  Antaa mahdollisuuksia sekä opettajalle että oppilaalle.
Erilaiset oppimisympäristöt ja –menetelmät oppimisen tukena
Topintupa , mobiilipilotti Blogien käyttöönotto.
Lausteen koulun TVT-STRATEGIA
e-kirjat Ota haltuun Web- kirjasto lukuohjelmat lainaaminen lukeminen
Wikispaces vieraan kielen opetuksessa Opetus goes POP mediaope Katrina Vartiainen.
MOKIA - mobiilia kiinteistönhuollon ammatillista oppimista
Power Point – esitysgrafiikkaohjelma lyhyesti
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
Verkkosivut opettajan apuna
Teknologia nyky-yhteiskunnassa Eveliina ja Ellimaija.
Ohjeita Oppimisympäristön WWW-osoite ja etusivu.
Tietotekniikan käyttö opetuksessa alakoulussa Tuukka Kivioja.
Matematiikkaa verkossa - etäopetuksen haasteita ja ratkaisukeinoja Eija Immonen Jukka Karvinen Sotungin etälukio Vantaan kaupunki sotunki.fi.
Verkkoympäristöt lähiopetuksen rinnalla/tukena
Hyvä PowerPoint-esitys
TASKU Mitä on kielitietoinen opetus? Mikä on kielitaidon taitotaso?
Sosiaalinen media opetuksessa Katrina Vartiainen Turun normaalikoulu.
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
Sosiaalinen media opetuksessa Pirita Nurmi Miksi? Yleensä lisämauste – etä- vai monimuoto? Ajasta ja paikasta riippumaton Antaa uusia välineitä.
Maija Laatikainen Anni Lantto Jannika Sammalkangas
ET ja filosofia – ainedidaktiikan perusteet: opetuksen suunnittelun harjoitustehtävä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
AV-välineet ja TVT ET:n ja filosofian opetuksessa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kangasalan koulujen tieto- ja viestintätekniikan suunnitelma
Sulautuva opetus ja vuorovaikutus Taina Joutsenvirta Verkkopedagogiikan asiantuntija
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
Blogin käyttö opetuksen ja ohjauksen tukena Tiina, Tarja, Tari ja Sirpa.
OPPILAS LUOKKAHUONEESSA
Sosiaalisen median hyödyntäminen työssäoppimisen ohjauksessa ja opettajien tukena Sirkka Hulkkonen Otto Burman
KTKO104 Tieto- ja viestintätekniikka
Verkko-oppimisympäristöt oppimisen tukena Tieto- ja viestintätekniikka pedagogisena työvälineenä Sallariina Haarala Pia Lipponen.
Opetuksen arviointi ja kehittäminen: ET ja filosofia Kurssin suoritus
Katsomusopetus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tieto- ja viestintätekniikan tulevaisuus Heikki Sitomaniemi muko11.
TAHTO-hankkeen Tanskan matka. Amager Faelled Skole, luokat 0-9 IT-strategian tavoitteena tietoyhteiskunnan aktiiviseksi jäseneksi kasvaminen Kolmea oppilasta.
Tieto- ja viestintätekniikka eri oppiaineiden opetuksessa AO-koulutuksen perusharjoitteluinfo Olli Vesterinen, Sokla Mediakasvatuskeskus.
Opetusmateriaalin hallintajärjestelmä ”Matahari” Jouni Huotari ja IST5S1-ryhmä Kevät 2006.
Didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Jyväskylän ammattiopisto
Verkkokurssit tuunattuina mobiileiksi Lauri Pirkkalainen Konneveden lukio
Verkkokurssit tuunattuina mobiileiksi Lauri Pirkkalainen Konneveden lukio
Tvt-terveisiä Syksy 2015 alkuun. Mikä ihmeen tvt? Tvt (tieto- ja viestintätekniikka) ei ole pelkkää tietokoneiden ylläpitoa vaan kysymys on laajemmasta.
Tvt-ratkaisut tutkimusyhteisön ja lukioiden vuorovaikutuksen tukena: tapaus ilmastonmuutos ( ) TULUVAT Jari Koivisto, Lumon lukio, Vantaa (koordinaattori)
Filosofian oppimateriaalit AD-perusteet 2016 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
TEKIJÄNOIKEUDET HS maaliskuu 2017:.
OPS Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Kieli itseilmaisun välineenä
Katsomusaineiden didaktiikka, yhteiset ryhmät Ryhmätehtävä 1
AV-välineet ja TVT ET:n ja filosofian opetuksessa
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ympäristö- ja laiteriippu-mattomuus
Filosofiaa lapsille –tehtävä 1 (kaikille)
ET ja filosofia – ainedidaktiikan perusteet: opetuksen suunnittelun harjoitustehtävä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
IPPO-MALLI Toimintamalli opetuksen
innostavat ja aktivoivat opetusmenetelmät
Quizlet-sovelluksen käyttöopas
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Mielekäs oppiminen verkkoympäristössä | Jaakko Naakka
Virtuaalikylä virtuaalinen oppimisympäristö
Mikä? Kenelle? Miksi? Eeva-Riitta Yliniva 2017.
Esityksen transkriptio:

AV-välineet ja TVT ET:n ja filosofian opetuksessa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos

Didaktinen jäsennys Opetuksen ja siten myös opetus- ja opiskeluvälineiden ja oppimisympäristön muokkauksen tulee lähteä tavoitteista. Keskeinen tavoite on usein tarkkaavaisuuden suuntaaminen ja ylläpito Monien aistien hyödyntäminen periaatteessa voi auttaa tässä Toisaalta kuormitus voi kasvaa liian suureksi, jos yksi aistikanava tarjoaa yhtä ja toinen toista (koska on ok näyttää dia lukematta sitä? Hyvin harvoin!!) Oppimisaihiot ovat (pienehköjä) kokonaisuuksia, joissa oppimisen tavoitteet ja sisällöt on yhdistetty opiskleua edistävään ympäristöön (esim. oppimispeli).

Mikä on olennaista? Didaktisesti olennaista voi olla: 1. Informaation selkeä jäsennys (selkeys pääasia, ylikuormitus ym. sivulinjat tuhoisia) 2. Oppijoiden oman prosessoinnin ja oivaltamisen kannustaminen (motivointi, brain storming etc.) 3. Ajankohtaisuus (erityisesti ET) 4. Muu, esim. i.Tutkimusperustaisuus (yliopisto); huom. ei olennaista lukiossa (-> erot lähdeviitteissä ym.) ii.Helppotajuisuus (perusopetusryhmä, jolla oppimisvaikeuksia)

Välineitä piirtoheitin tietokone tykki dokumenttikamera verkkopohjaiset oppimisympäristöt (esim. WebCT, BSCW, Moodle, Blogit, Wiki) HUOM: Atk-luokka Vähenemässä: videot/DVD + TV + Radio Huom. myös paperikopiot, lehtileikkeet, sarjakuvat ym.

Opettajan taidot Tarvittavia perustaitoja Kohtuulliset taidot tekstinkäsittelyohjelmassa ja dia- esitysohjelmissa tarpeen, jonkinlaiset kuvankäsittelytaidot eduksi WWW-taidot välttämättömiä, ajantasainen käyttö (YouTube, Twitter, Facebook jne.) eduksi Erilaisten verkko-oppimisympäristöjen rakentamisen syytä olla tuttua, ratkaisut kunta-/koulukohtaisia Joku käsitys tekijänoikeuksistatekijänoikeuksista Vieraassa ympäristössä (esim. sijaisuus) laitteiston käytössä varauduttava ongelmiin → valmistautuminen ajoissa varasuunnitelma

Piirtoheitin väistyvää teknologiaa, mutta monissa kouluissa edelleen käytössä oleva työväline strippaaminen ylikuormituksen välttäminen kalvoja ryhmille (muista kynät) elävä kirjoittaminen hyväksi värit hyväksi (ei huonosti näkyvät esim. oranssi) kalvo ei ole pyhä: soveltavia käyttöjä esim. kalvopalasilla työskentely; varjo show ym. luovat menetelmät

Tietokone ja tykki Molempia voi käyttää ilman toista (esim. dvd tykille; oppilaat koneilla), mutta usein yhdessä. Diaesitykset, ks. Powerpointilla (ja luultavasti muilla vastaavilla diaohjelmilla) strippaaminen vaatii animointia ja/tai riittävän pieniä dioja. 5 * 5 sääntö tms. Testaa diaesityksen toiminta ja ota tiivistelmäprintti Huom: klippien (videonpätkät, kuunnelmat) toimiminen suoraan ohjelmasta voi joskus riippua ympäristöstä.

Tykki ilman dia-ohjelmaa Tykkiä voi käyttää myös tekstinkäsittely ym. ohjelmilla Huom olennainen ero: pdf-formatti on lukittu, tekstinkäsittelyformaatit (esim. doc ja rtf) ovat avoimia ko. ohjelman asetukselle → käytä varmuuden vuoksi pdf, jollet ehdi testata laitetta Tässäkin aineisto syytä jäsentää (zoomaus, riittävän pieni tekstimäärä sivulla).

Dokumenttikamera Sisältää samat ominaisuudet kuin piirtoheittimellä (+ värit) tässäkin luovuus tärkeää Muita käyttöjä, esim: oppikirjan (ja sen kuvien) käyttö ajankohtainen materiaali esim. sanomalehdistä

Verkkopohjaiset oppimisympäristöt Muotoja esim. yhdessä tuotetut wikit (ks. esim. tai yhden henkilön blogit (ks. esim. materiaalipankit (ks. esim. esitysohjelmat, prezi (ks. ohessa) opetus- & opiskeluohjelmat, esim.

Verkkopohjaiset oppimisympäristöt Kouluissa hyvin tärkeitä laajemmat, kokonaiset oppimisympäristöt, joissa mahdollisuus materiaalin jakamisen lisäksi esim., tehtävien tallettamiseen ja kommentoimiseen (joko vain opettaja tai kaikki kurssilaiset, keskusteluketjuihin, arviointiin jne.) sekä arvioimiseen esim. moodle, opit (uusi?)opituusi? Huom: keskusteluketjut, joissa näkyy jonkinlainen dialogi, ovat et:n ja filosofian opetuksen kannalta erityisen tärkeitä → saadaan ajatukset ja perusteluketjut näkyviin

Ohjelmien koulu-/kuntakohtaisuus Ohjelmat koulu-/kuntakohtaisesti ostettuja → yleispäteviä ohjeita vaikea antaa Ohjelmat kuitenkin usein toimintalogiikaltaan samantapaisia → kun osaa yhden on helppo oppia toinen HY:ssä tällä hetkellä ykkössuosikki Moodle, jos ymmärrätte sen toimintaa, pärjäätte hyvin!

Älytaulu/Smart board Kosketusnäytöllinen taulu, joka mahdollistaa elävän kirjoittamisen ja digitaalitekniikan yhdistämisen. Esim. Espoon (tietääkseni) kaikissa lukioissa OKL:ssa vain Minerva-torilla & pari muuta.