OLEMISEN TEOLOGIA JA PEDAGOGIIKKA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

Karkki vai kepponen… seuraavalla sivulla on kuvia, paina mistä haluat
Dialogi William Isaacs.
”Kutsu seuraamaan” Kun he olivat syöneet, Jeesus sanoi Simon Pietarille: "Simon, Johanneksen poika, rakastatko sinä minua enemmän kuin nämä toiset?" "Rakastan,
Pelisilmää asiakaskohtaamisiin Mikko Ojanen. Kauraa • Valitsin kirjan hiljattain pidetyillä myyntipäivillä buukattuja tapaamisia varten. • Asiakastapaamisia.
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
Totuus.
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Jumalan kanssa.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Mikään ei ole arvokkaampaa kuin tämä päivä
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
JALANJÄLJET HIEKASSA - käännös englanninkielisestä tekstistä
Teksti, taito ja tavoite
Filosofian praktikum 2008 Mikä on elämän merkitys? Informaatioverkostojen koulutusohjelman filosofiankurssin kolmas praktikum-kokoontuminen.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
ELÄMÄN VARRELLE On hyvä säilyttää luottamus siihen,
NALLE PUH.
”Niille, jotka olivat tätä kuulemassa, Jeesus esitti vielä vertauksen, koska hän oli jo lähellä Jerusalemia ja monet luulivat Jumalan valtakunnan ilmestyvän.
Rohkaisusanoja naiselta naiselle
Rakkaat ystäväni!.
Hyvää Joulua! Sinun ei tarvitse odottaa jouluun asti…
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
NAISEN ITSETUNTO.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Vuorovaikutus ja kohtaaminen
Avaimia itsensä valmentamiseen
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Vaarojen tunnistaminen ja arviointi
Mitoitus yhteistyönä OPS-työ ja mitoitus Oulu Katariina Alha/W5W.
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Olet ehkä ollut retkellä
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Elämä.
PURKAAMO. Purkaamo -työskentelyn tavoitteet Orientoida ja aktivoida työyhteisöä opetussuunnitelmaprosessiin Kuulla ihmisten kokemuksia ja saada uutta.
Lasten suojelu – jokaisen tehtävä AMK
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
Kommunikaatio parisuhteessa
Mitä asenne tarkoittaa?
PALAUTTEEN ANTAMINEN JA VASTAANOTTAMINEN
Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
Valoa idästä Reino Saarelma Matt. 2: Matteus 2:1-12 – Valoa idästä 1. Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana,
Tapahtukoon sinun tahtosi
Puhu parin kanssa. Täytyykö sinun opiskella tänään illalla
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Kuka puhuu totta? Oppilaat ovat tulleet luokkaan ja matematiikan tunti alkaa rauhallisesti.
Puhu parin kanssa. Mistä kaupungista sinä olet kotoisin
UUSIVUOSI / Uutenavuotena suomalaiset juhlivat ystävien ja/tai perheen kanssa ja juovat kuohuviiniä. He syövät perunasalaattia ja.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
SUOMEN SOSIAALIPSYKIATRISTEN YHTEISÖJEN KESKUSLIITON KOULUTUSPÄIVÄT
Mitä tällä tunnilla tehdään?
AUTTAMISSYSTEEMIT ASIAKKAIDEN JA PERHETERAPEUTTIEN SILMIN
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Kasvatuskumppanuus ja sitä ohjaavat periaatteet
Esityksen transkriptio:

OLEMISEN TEOLOGIA JA PEDAGOGIIKKA Lassi Pruuki lassi.pruuki@dialogic.fi

DIALOGISMI yleisnimitys filosofisille ja teologisille suuntauksille, jotka korostavat dialogisuuden ja dialogin merkitystä olemisessa, tietämisessä ja ihmisenä olemisessa Martin Buber - Minä – Sinä, Minä – Se Mihail Bahtin - ”Totuus on tapahtuma, joka syntyy erilaisten tietoisuuksien leikkauspisteessä”, moniäänisyys lisää ymmärrystä - ”Pahinta mitä ihmiselle voi tapahtua on jäädä ilman vastausta” - ”Missä kaksi tai useampi ihminen kohtaavat aidossa dialogissa, siellä Kristus on heidän keskellänsä” Timo Veijola - Ihmisen ja Jumalan suhde on dialoginen suhde (Ihmisen ainutlaatuisuus on kyky olla dialogissa Jumalan kanssa)

Dialoginen asenne ja dialogisuuden taito Dialogi on välttämätöntä tiedon etsinnälle ja sen luomiselle (minun ei tarvitse tietää, ”yhdessä tietäminen”) Elämänasenne, jonka lähtökohtana on dialoginen suhde (Bahtin). Eli olennaista on suhteessa oleminen, se mitä on ja tapahtuu ihmisten välillä. ” Aina kun kaksi kohtaa, jotain alkaa” Dialogisuus on taito puhua siten, että toinen haluaa kuunnella ja taito kuunnella siten, että toinen haluaa puhua. (Jorma Ahonen) Avoimuus Paikalle tuleminen ja läsnäoleminen(ulkoinen ja sisäinen) Kohtaaminen ja kiinnostuminen

Uteliaisuus ja kunnioitus Tämän hetken ainutlaatuisuuden tajuaminen (”Kaikki tapahtuu vain kerran”) Kasvattajan reflektiivinen asenne (”miten minun kannattaa olla ja toimia, jotta voisin mahdollisimman hyvin olla tukena/avuksi?)

DIALOGI TOIMINTANA Monologinen dialogi: Yksinpuhelua, jossa eskustelijoiden lausumat eivät kytkeydy toisiinsa eivätkä rakennu toisistaan, vaan keskustelijat vain tuovat vuorotellen esiin omia näkemyksiään. Dialoginen dialogi: rakentavaa keskustelua, jossa tapahtuu merkitysten vapaata virtausta, jossa toinen jatkaa siitä mihin toinen jäi ja tällöin aukeaa kokonaan uusi ymmärrys kysymykseen tai tilanteeseen.

puhuminen ”Kieli luo todellisuutta” ”Elän niinkuin kerron” Sanojen valtava voima ”Kieli on pieni jäsen, mutta voi kerskata suurista asioista” Minä –muotoinen puhuminen (vs. ”näin asia vaan on” –puhe) ”minulle tuli mieleen…” ”minulle on merkittävää…” Tarkoituksellinen ”pohdiskeleva puhuminen” ”Mä en tiedä, mutta…” ”Tää voi nyt olla ihan höppänää, mutta…”

Kytkeytyminen sanottuun ”Kun sanoit tuossa, että ottaa kovasti päähän, mieleeni tuli, että…”

kysyminen Kysynkö aidosti vai siksi, että kuuluu kysyä? Avoimet ja suljetut kysymykset Avoimet kysymykset alkavat yleensä M-sanalla: mitä, miten, miksi, missä…? ”Erityisen dialogiset kysymykset” ”mitä sinulle tulee mieleen…” ”mitä muuta?” ”ja mitä muille tulee mieleen tuosta mitä Anna sanoi?” Ja kun kysyn, siirryn kuuntelemaan…

Kuunteleminen ”Tulen kuulluksi, olen siis olemassa” ”Kuuntele, mitä ihmiset sanovat, älä sitä mitä luulet heidän tarkoittavan” (H. Goolishan), ei siis tulkintoja (”niin sä oikeasti tarkoitat…/”niin mä kuulen, että sä olet ärsyyntynyt…) Lapsen ja nuoren sanojen toistaminen ”Sanoit tuossa, että on ollut hirveän vaikeeta…” Kytkeytyminen sanottuun (taas) ”Sanoit tuossa äsken, että…. . Jäin miettimään, mitä se on sinulle merkinnyt.”

Tehdä (opiskelu) -prosessia yhteiseksi Keskustelu odotuksista ja toiveista Neuvotella yhdessä, miten edetään ”mietin tässä, olisiko nyt hyvä… vai?” Kohdata myös ”ongelmia” yhdessä ”ja nyt huomaan, että olen hiukan pihalla…” Reflektointi (arviointi) on osa yhteistä opiskelua ”mites tää on oikein mennyt teidän mielestä” Ottaa erilaisiä ”ääniä” mukaan keskusteluun … ja mitä te muut ajattelette tästä”