SYÖMISHÄIRIÖN TAUSTAA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kun Jumala loi naisen hän oli tullut 6. päivän ylitöihin.
Advertisements

Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
Dialogi William Isaacs.
Elettiin vuotta 2004, eräässä pienessä kaupungissa nimeltään Laholm, missä turvallisuudesta ei ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu.
Sarahin tarina. Nimeni on Sarah ja olen 10 vuotta. Tykkään naruhyppelystä ystävieni kanssa.
Pelisilmää asiakaskohtaamisiin Mikko Ojanen. Kauraa • Valitsin kirjan hiljattain pidetyillä myyntipäivillä buukattuja tapaamisia varten. • Asiakastapaamisia.
Eräänä päivänä kun aurinko oli piiloutunut pilvien ylle,
Kasvaako pääni, kun opin?
:09:11 Luukas 22: Kuvitus Henry Martin Toteutus Marko Oikarinen.
Jumalan kanssa.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
Useita vuosia sitten eräässä perheessä, aikana, jolloin rahaa oli vähän, isä rankaisi 5 vuotiasta tytyärtään, joka oli hävittänyt arvokkaan esineen.
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Ajatuksia elämästä..
Elettiin vuotta 2002, eräässä pienessä kaupungissa, missä turvallisuudesta ei kaikilla ollut paljon tietoakaan. Sinne oli pieni ruskea nallekarhu jätetty.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Joyn tarina. Olen Joy, 10 vuotta vanha. Tykkään pelata verkkopalloa ystävieni kanssa!
Kuvakäsikirjoitus.
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Preppaus ENA 4.
NALLE PUH.
Samsonin tarina. Nimeni on Samson ja olen 14-vuotias. Asun Kisumussa, Keniassa ja rakastan jalkapalloa!
Kuka määrää, Sinä tai pomo?.
”Eli sillon lähtee uimahallille ja ui kilometrin”
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
Flavian tarina. Nimeni on Flavia. Olen 15 vuotta vanha ja asun Ugandassa. Pidän ompelemisesta, etenkin laukkujen tekemisestä ystävieni kanssa.
NAISEN ITSETUNTO.
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Avaimia itsensä valmentamiseen
Rippikoulu ja nuoren hyvinvointi Avainsanat LIMINAALISUUS JA INTENSIIVINEN YHTEISÖLLISYYS KIUSAAMATTOMUUS PUHTAAN PÖYDÄN MAHDOLLISUUS SUORITTAMISEN VÄHÄISYYS.
SYÖMISHÄIRIÖ PINTAA SYVEMMÄLTÄ
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Riippuvuus tupakoinnista
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
ORASTAVAN SYÖMISHÄIRIÖN TUNNISTAMINEN
Vili ~tarina tunteellisesta marsusta © Hilla 2007 Roosalle : Hilla.
SYÖMISHÄIRIÖN TAUSTAA
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Jukka Vehviläinen / DiaLoog LUKION PÄÄTTÄNEIDEN KYSELYN TULOKSET Kokkola
Fredin tarina. Nimeni on Fred ja olen 10-vuotias. Asun Kisumussa, Keniassa ja rakastan jalkapallon pelaamista!
HENKISTÄ TASAPAINOILUA
Anna Kruunari Kuunteleeko kukaan vammaista köyhää -keskustelu 1 LÄÄKKEITÄ VAI RUOKAA?
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
2/2009 Kiina. 2/2009 Kiina ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? ”Kunnioita kiinalaista kulttuuria, kunnioita.
Kuka puhuu totta? Oppilaat ovat tulleet luokkaan ja matematiikan tunti alkaa rauhallisesti.
Riippuvuus tupakoinnista
Bulimia ja laktoosi-intoleranssi
Niko Saarinen.
ARKIELÄMÄN KEMIAA KOTKAN KESKUSKOULUSSA
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
SYÖMISHÄIRIÖT. YLEISTÄ - SYÖMISHÄIRIÖT ALKAA USEIN NUORUUSIÄSSÄ - OVAT MIELEN JA KEHON SAIRAUKSIA -TAUSTALLA YLEENSÄ PSYYKKISTÄ PAHAA OLOA, PELKOA, JA.
63. Mielenterveyden häiriöt
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
Mielenterveyden häiriöt
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Miten LAPE kohtaa lapset, nuoret ja perheet maaseudulla?
Volitioprosessi, tahdon!
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Esityksen transkriptio:

SYÖMISHÄIRIÖN TAUSTAA www.tasapainoa.fi

MISTÄ SYÖMISHÄIRIÖ JOHTUU? Syömishäiriö on mielenterveyden häiriö eikä siihen ole vain yhtä syytä. On paljon erilaisia asioita, joiden YHDISTYESSÄ sairaus voi kehittyä. Usein syömishäiriöstä pystytään erottamaan: pitkään vaikuttaneita ALTISTAVIA tekijöitä. lyhytaikaisempia LAUKAISEVIA tekijöitä. YLLÄPITÄVIÄ tekijöitä.

MISTÄ SYÖMISHÄIRIÖ JOHTUU? pitkään vaikuttaneita ALTISTAVIA tekijöitä: jokin asia jo lapsuudessa voi vaikuttaa siihen, ettei koe olevansa hyvä ja hyväksytty sellaisena kuin on. lyhytaikaisempia LAUKAISEVIA tekijöitä: huomauttelut ulkomuodosta saattavat synnyttää ajatuksen, että pitää muuttua toisenlaiseksi kuin on, vaikkapa laihemmaksi. YLLÄPITÄVIÄ tekijöitä: Saadaan esimerkiksi positiivista palautetta ulkonäöstä tai täydellisistä suorituksista koulussa tai harrastuksissa.

MITÄ TEKIJÖITÄ LUETELLUT ASIAT OVAT? (YKSI ASIA VOI SOPIA USEAMPAAN KOHTAAN) Väite Altistava tekijä Laukaiseva tekijä Ylläpitävä tekijä Huono itsetunto Laihduttelu Sukulaisen huomauttelu: ”oletpas pyöreä” Koulukiusaaminen Yleinen ahdistus Jatkuvasti riitaisat kotiolot Epäsäännöllinen syöminen Liikunnan yhtäkkinen runsas lisääminen Runsas makeisten syöminen

SYÖMISHÄIRIÖLLE ALTISTAVIA TEKIJÖITÄ Huono itsetunto: pitää itseään huonompana ja arvottomampana kuin muut. Koulukiusaaminen: voi muodostua käsitys, että minulle saa tehdä mitä vain enkä ole parempaa ansainnutkaan. Runsas makeisten syöminen: yksipuolinen syöminen väsyttää kehon ja mielen. Epäsäännöllinen syöminen: mikäli keho ei saa tarpeeksi ravintoa, myös mieli alkaa voida huonosti. Yleinen ahdistuneisuus: syömishäiriön taustalla on aina henkistä pahaa oloa. Jatkuvasti riitaisat kotiolot: terveyttä uhkaa, jos ei koe perheessään lämpöä ja toisista välittämistä.

SYÖMISHÄIRIÖN SAIRASTANEET KERTOVAT… ”Mua on koulukiusattu paljon ala-asteella ja jonkin verran vielä yläasteella. Se on synnyttänyt mielikuvan, että olen ruma ihminen.” ”Muistan, kun olen ollut varmaan jotain 4-vuotias, oltiin sukulaisten luona kesämökillä. Meidän isä oli tosi kännissä ja sitten musta tuli se, joka piti huolta.” ”Varsinkin nuoruutta on värittänyt se, että tunsin itseni aina vähän niinku ufoksi – ettei ole ihan niin kuin muut. Ja sitten se, kun täytyy jo pienenä pullistella, että katsokaa, mä olen tämmöinen jätkä; en ole koskaan pitänyt siitä. Ihailin enemmän sellaisia tyyppejä kuin Einstein. Mitään nahkapäitä en oikein koskaan osannut arvostaa, brutaalia mieskulttuuria.” ”Olen elänyt äidin kanssa aina kahdestaan. Mulla ei ole ollut ikinä isovanhempia. Äiti on ollut ainut läheinen ihminen, ainut tuki- ja turvapilari. Isä on ollut olemassa, mutta sen verran etäisempi, että vaikka meillä on ollut ihan hyvät välit, en ole ikinä kokenut, että hän oikeasti rakastaa mua.”

SYÖMISHÄIRIÖN LAUKAISEVIA TEKIJÖITÄ Yleinen ahdistus: selviytyäkseen päivästä toiseen yrittää kovasti hallita itseään ja elämäänsä. Sukulaisen huomauttelu: vaikkei tarkoitettaisi pahaa, huomauttelun kohteelle tulee paljon paineita. Laihduttelu: keho ei enää tunnista kylläisyyttä ja nälkää tai ruoka pyörii nälän takia koko ajan mielessä. Liikunnan yhtäkkinen runsas lisääminen: kehon rasittaminen tavalla, johon se ei ole tottunut, saattaa sekoittaa sekä kehon että mielen.

SYÖMISHÄIRIÖN SAIRASTANEET KERTOVAT… ”Koulumenestyksen lasku toi aika hirveän olon, koska olin ala-asteelta yläasteen loppuun tosi hyvä koulussa. Se varmaan ruokki sitä, että tunsi itsensä huonoksi siellä, ja kun syömishäiriössä pärjäsi, pakeni sinne.” Lapsuudenkaverini isä sanoi: ”Tytöt, te ootte nyt kyllä molemmat vähän pyöristyneet, varokaa vaan, ettette tosta enää pyöristy.” Ja sitten äidin sisko, samoihin totesi: ”Enää ei sitten saa tosta lihoa!” Ne ovat sattuneet ihan hirveästi ja jääneet mieleen.” ”Kävin kaksi ensimmäistä vuotta koulua siinä kaupunginosassa, missä asuin, mutta sitten jouduin toiseen kaupunginosaan musiikkiluokille. Jotenkin koin sen kouluympäristön kovempana; välitunnilla puolensa pitäminen ja tämmöiset asiat. Olin aika herkkä lapsi. Yritin väistää viimeiseen asti. Syöminen on yksi tapa purkaa sosiaalisia paineita.” ”Sitten aloin miettiä, millä parannan itseni ja vatsavaivani: aloin kaventaa ruokavaliota. Ajattelin ottavani asian hallintaan. Luulin muutaman vuoden ajan, että teen itselleni hyvää, eikä mulla ollut aavistustakaan siitä, mihin suuntaan olin menossa. ”Minäpä parannan kaikki fyysiset oireeni vatsavaivoista lihaskipuihin sillä, että syön täydellisesti.”

SYÖMISHÄIRIÖTÄ YLLÄPITÄVIÄ TEKIJÖITÄ Huono itsetunto: Ajatellaan että sairauden tuoma väsymys ja kivut ovat juuri sitä mitä on ansainnutkin. Yleinen ahdistus: Syömishäiriö pitää yllä ahdistusta ja saattaa aiheuttaa masennusta. Jatkuvasti riitaisat kotiolot: Sairastava saattaa syyttää itseään riidoista, vaikkei olisi niitä aiheuttanutkaan. Epäsäännöllinen syöminen: Epäsäännöllisyys saattaa johtaa ahmimiseen ja oksentamiseen

SYÖMISHÄIRIÖN SAIRASTANEET KERTOVAT… ”Kun syömiset olivat tosi vähissä, aivot eivät enää toimineet. Esimerkiksi kun yritin lähettää tekstiviestiä, en osannut aakkosia. En osannut ajatella, että se johtuu siitä, että olen ollut syömättä. Pidin itseäni vain tosi tyhmänä.” ”En halunnutkaan eroon syömishäiriöstä. Tuntui, ettei mulla ole mitään muuta omaa, kun olin aina ollut toisia varten. Mä päätän syönkö vai en, mä päätän, onko mun vatsa tyhjä vai ei. Kyllä mä nautin siitä, kierolla tavalla.” ”Kun tulee läski olo, tekisi mieli vetää keksejä, koska syöpöttelyllä saa itseinhon tunteen unohtumaan vähäksi aikaa. Se on tavallaan itseinhon kierre.” ”Viime ahmintakaudella mulla meni kaikki rahat. Muutenkin rahat alkoi olla vähissä; se oli ihan katastrofi, että rupesin ahmimaan. Mutta varmaan se johtui siitä, että tilanne oli muutenkin niin vaikea – en nähnyt muuta ulospääsyä. Ostin luotolla ruokaa. Vieläkin sammuttelen niitä tulipaloja. ”Muistan, että jos oli vaikka töissä jotain hankalia tilanteita, niin sen sijaan että olisin keskustellut ne selviksi, siirryin alakerran ruokakauppaan ja ratkaisin ongelmat siellä.”

MITÄ SINULLE UUSIA ASIOITA TULI ESILLE VIDEOSSA? PYSTYTKÖ NIMEÄMÄÄN ASIOITA MIKSI NÄILLÄ NUORILLA ON KEHITTYNYT SYÖMISHÄIRIÖOIREITA? MITÄ SINULLE UUSIA ASIOITA TULI ESILLE VIDEOSSA?

MITÄ SINULLE UUSIA ASIOITA TULI ESILLE VIDEOSSA? PYSTYTKÖ NIMEÄMÄÄN ASIOITA MIKSI NÄILLÄ NUORILLA ON KEHITTYNYT SYÖMISHÄIRIÖOIREITA? MITÄ SINULLE UUSIA ASIOITA TULI ESILLE VIDEOSSA?

”KOTITEHTÄVIÄ” MUISTELE MILLOIN VIIMEKSI MORKKASIT ITSEÄSI. ”KÄÄNNÄ” NYT AJATUKSESI KANNUSTAVIKSI. MILLAISISSA TILANTEISSA SINULLA ON HYVÄ OLLA? TEE SUUNNITELMA MITEN LISÄÄT HYVÄN OLON HETKIÄ.