PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSHOITOON OHJAAMINEN Käynti

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
URATAKOMON TOP-valmennus. Minkälaisia ongelmia TOP-jakson aikana voisi ilmetä? Opiskelijoiden vastauksia: • Teen virheen • En tule toimeen muiden työntekijöiden.
Advertisements

Perusterveydenhuolto/työterveyshuolto Erikoissairaanhoito
Työterveyshuolto Paltamon täystyöllisyyshankkeessa
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 2010 ja Terveyden edistämistoimijoiden yhteistyöseminaari Kommenttipuheenvuoro ”Kumppanin kylijessä”
Työpaikalla tapahtuvan oppimisen info
Hoitosuunnitel-masta sopiminen Omahoito kotona, omahoidon tuki
Case-kahvila Raija Kerätär
Varhaisvaiheen toimintamalli sosiaali- ja terveyskeskukseen: päihteet ja mielenterveys (työikäiset) Päivitetty xx/2013 Lähde: Välittäjä hankeen toimintamalli.
KYT/ph-p 2006 Erityisryhmien asuminen Jyväskylän kaupungin alueella Seminaari Nikolainsali Asumisneuvojatoiminnan näkökulma.
PALVELUSUUNNITELMA JA TOTU -suunnitelma
Päihde- ja mielenterveystyö kehittäminen Lahden perusterveydenhuollossa Tiina Saarinen Kehittäjä-päihdetyöntekijä, sairaanhoitaja AMK Välittäjä 2009 –hanke,
Täyttä elämää – heikkona ja vahvana Kohtaamisen paikkoja
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
Copyright Syömishäiriöliitto-SYLI ry
Psykologi- ja perheneuvontapalvelut. Esityksen otsikko tähän Etunimi Sukunimi Terveyskeskus - johtava ylilääkäri Avohoidon ylilääkäri Keskitetyt.
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Ajatuksia työpaikkaohjaajalle Hotelli-, ravintola- ja catering-alan opiskelijan ohjaamisesta ja motivoinnista työpaikalla.
Uuteen nousuun terveys- keskuksessa MIKA HAAPOJA.
Huolen puheeksiottaminen
1) Mitä tässä ryhmässä oli sellaista, joka haluat jakaa muiden osallistujien kanssa? 2) Mikä huomio/ konkreettinen asia, joka auttaa sinua jatkossa huomioimaan.
Naisten päihdetyön päivät kätilö Satu Viinikainen
NEUVOLAN PERHETYÖ
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Kotihoito ja päihteet:
1 STM ja Stakes Rintanen Miten hoitotakuu toteutuu terveyskeskuksissa? Terveyskeskusten johtavien lääkärien kannat kysely maalis-huhtikuussa 2007.
Valtakunnallisen alkoholiohjelman rahoituksen saanut kehittämishanke
Vastavalmistuneen puheenvuoro Risto Laine
Vältä koukkua – Nuorten tupakan ja alkoholin käyttöön vaikuttaminen
Helka Ratilainen Outokumpu Teollisuuspaikkakunta Asukasluku 7800 Lääkärin virkoja 6, joista täytetty 3, omista lääkäreistä työssä yksi, eurolääkäri.
Kotiinvietävän tuen malli ASEMA hanke, Rauman Seudun Katulähetys ry. T oiminnanjohtaja Anne Babb ja Projektipäällikkö Minna Wahlman
Riskiryhmät sote – palveluissa - paljon palveluita tarvitsevat avainasiakkaat ja kokonaisvaltaisen hoidon malli Projektipäällikkö Elina Peltonen Projektityöntekijä.
Mielenterveyden Häiriöt. Vuosittain 1-2 ihmistä sadasta sairastuu mielen sairauteen. Ihmisen mieltä ei voida mitata yhtä helposti kuin verenpainetta tai.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
A SVA - HOITAJAN TYÖ M ARTINLAAKSON TERVEYSASEMALLA.
Merja Jokela1 LAHDEN MALLI Merja Jokela Vastaava hammashoitaja Lahti.
Toisen koti työympäristönä Asiakkaan koti Asiakkaan ehdoilla toimiminen Kodin olosuhteet: Ergonomian toteuttaminen kotioloissa esim. vuodekorkeus Erilaisia.
Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Yhteydenotto omahoitajaan: Hoitosuunnitel- masta sopiminen Valmistautuminen vastaanotolle Valmistautuminen.
Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014.
1 Arviointi Lapin päihdeklinikalla Minne menet lappilainen päihdetyö?
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
Mielenterveyden häiriöt
Hyvinvoinnin integroitu toimintamalli, kuntakokeilu , Oulu Kehittämis- ja laatupäällikkö Elina Välikangas Oulun kaupunki, hyvinvointipalvelut.
Mielenterveyden häiriöt
Osaston potilaiden tyytyväisyys LLKY:n osastotoimintaan
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Potilaan oikeudet / Terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä
Päihdyttäviä paineita
Ensilinjan työntekijän rooli TOIKEssa
Koti hoitoympäristönä
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Senioreiden terveysresepti
Senioreiden terveysresepti
Ennaltaehkäisevän päihdetyön malli lapsille ja nuorille
Asva- hoitajan työ Martinlaakson terveysasemalla
Apua alkoholinkäytön vähentämiseen
Mielenterveys ja päihteet - mitä voimme tehdä?
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Kehitysvammainen päivystyksessä
Jatkossa varhaisen tuen perhetyö
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Satakunnan polut hoitoon ja kuntoutukseen -hanke
KP OTE Opinnoista töihin
VIA, vastaanotto ilman ajanvarausta, keskiviikkoisin päihdeklinikalla
MIELI pt (personal trainer)
Kehittäjätyöntekijä Ellinoora Mantere, Rovaniemen kaupunki
Tor –selain (logoja) Pikaviestisovelluksia Signal Wicker
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

PERUSTURVAKESKUKSEN TOIMINTAMALLI VARHAISVAIHEEN PÄIHDE- ja MIELENTERVEYSTYÖHÖN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSHOITOON OHJAAMINEN Käynti (käyntisyy mikä tahansa) PUHEEKSIOTTO työntekijän, asiakkaan, läheisen huoli asia otetaan puheeksi asiakas käynnillä jos ei huolta, asia OK jos huoli varataan asiakkaalle/ potilaalle uusi aika 2. Käynti KARTOITUS elämäntilanteen kartoitus päihde- ja mielenterveys-häiriöiden arviointi mahdollisten somaattisten sairauksien huomioon ottaminen yhteistyö läheisten ja palveluverkoston kanssa HOITO- TAI PALVELUSUUNNITELMAN LAATIMINEN 3.- 5. käynti HOITO- TAI PALVELUSUUNNITELMAN TOTEUTUS hoito arviointi hoidon päättäminen tarvittaessa jatkohoitoon motivointi PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖSTÄ VASTAAVA SAIRAANHOITAJA tarvittaessa konsultointi tai mukana vastaanotolla

MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEHÄIRIÖIDEN VARHAINEN PUHEEKSIOTTO • Miten olet jaksanut viime aikoina kotona, työssä, opinnoissa…? ( arjessa selviytyminen, toimintakyky ) • Millainen mielialasi on ollut viime aikoina? ( mielihyvän kokeminen ) • Miten olet nukkunut viime aikoina? ( unen häiriöt ) • Miten käytät alkoholia? ( kuinka usein, paljonko ) • Oletko käyttänyt muita päihteitä? ( lääkkeet, kannabis tai muut huumaavat aineet ) Tavoite: Asiakas kokee tulleensa kokonaisvaltaisesti kohdatuksi ja jatkossa asioista puhuminen on helpompaa ALKOHOLINKÄYTÖN RISKIRAJAT nainen 5 annosta kerralla tai 16 annosta viikossa mies 7 annosta kerralla tai 24 annosta viikossa yli 65 v 2 annosta kerralla tai 7 annosta viikossa Keskustelun sisältö, annetut ohjeet ja sovitut asiat kirjataan potilas- tai asiakaskertomukseen

PÄIHDE- JA MIELENTERVEYS-TYÖSTÄ VASTAAVA SAIRAANHOITAJA ALKOHOLINKÄYTÖN ARVIOINTI, HOITO JA HOITOONOHJAUS AUDIT < 8 ➝ kohtuukäyttö riskirajat eivät ylity anna asiakkaalle myönteistä palautetta Tavoite: turvallinen alkoholin käyttö AUDIT: 8-19 ➝ varhainen riskikulutus ja haitallinen käyttö Kysy asiakkaalta hänen omaa haluaan alkoholinkäytön muutokseen ➝ Halu muutokseen: keskustele alkoholinkäytön riskeistä tue muutokseen pohdi asiakkaan kanssa ”Mikä olisi hyvä alkoholinkäytön vähentämistavoite?” anna kirjallista materiaalia Kytke seuraava keskustelu perussairauden hoidon yhteyteen tai sovi erillinen kontrollikäynti. Tavoite: alkoholinkäytön vähentäminen Epäröinti tai haluttomuus muutokseen kerro riskirajojen ylittymisestä perussairauden hoito ja uusi keskustelu alkoholinkäytöstä esim. seuraavalla käynnillä pohdi asiakkaan kanssa ”Miten voit ehkäistä alkoholin haittavaikutuksia?” Tavoite: alkoholinkäytön riskien tunnistaminen AUDIT 20 + ➝ kehittyvä alkoholiriippuvuus Kysy asiakkaalta hänen omaa haluaan alkoholinkäytön muutokseen terveyskeskuksessa keskustelu perussairauden ohella, laboratoriokokeet harkinnan mukaan motivointi hoitoon konsultointi ja/tai ohjaus erityispalveluihin Tavoite: motivointi ja ohjaus päihdehoitoon PÄIHDE- JA MIELENTERVEYS-TYÖSTÄ VASTAAVA SAIRAANHOITAJA konsultointi esim. Sastamalan päihdeklinikka, päihdepsykiatrian poliklinikka vastaanotto 1-3 kertaa päihteidenkäytön tarkentaminen sosiaalisen tilanteen kartoitus/ sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaaja hoitosuunnitelman laadinta, toteuttaminen ja seuranta yhdessä lääkärin, sairaan-/terveydenhoitajan tai sosiaalityöntekijän/ -ohjaajan kanssa Tavoite: matala kynnys ja nopea reagointi, henkilö- kunnan päihdeosaamisen tukeminen AUDIT- KYSELY TAI HAASTATTELU (pisteet tai haastattelu kirjataan potilas-/ asiakaskertomukseen)

PÄIHDE- JA MIELENTERVEYS-TYÖSTÄ VASTAAVA SAIRAANHOITAJA MIELENTERVEYSHÄIRIÖIDEN ARVIOINTI, HOITO JA HOITOONOHJAUS ARVIOINTIKYSYMYKSET Miten jaksat? (koti, työ, koulu) Onko itselläsi tai läheiselläsi huolia? Oletko aiemmin ollut vastaavassa elämäntilanteessa? Miten syöt? Miten nukut? Miten pidät huolta itsestäsi? Pelottaako sinua jokin? Kohtaatko väkivaltaa? Mihin asioihin tarvitset apua? Keneltä saat apua? Millainen on mielialasi nyt asteikolla 1 (huono) – 10 (hyvä)? Onko läheisesi sinusta huolissaan, onko käytöksesi heidän mielestään muuttunut? Oletko kuullut, nähnyt tai kokenut viimeaikoina jotain epätavallista? Onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia? Lähde: Mielenterveysongelman päivystysarvioinnista muokattu http://www.terveysportti.fi/dtk/ltk/ avaa?p_artikkeli=lhk01381 ELÄMÄNTILANTEEN KRIISIT kuuntele, keskustele ja jäsennä tilannetta. huomioi potilaan ja läheisten voimavarat sekä avuntarve anna tarvittaessa tietoa eri toimijoista ja näiden tarjoamista palveluista. (kolmas sektori, vertaistuki ) Tavoite: nopea avunsaanti ja mielenterveyden tukeminen PÄIHDE- JA MIELENTERVEYS-TYÖSTÄ VASTAAVA SAIRAANHOITAJA työskentely yhteistyössä lääkärin sekä sosiaalityöntekijän kanssa konsultointi esim. tk:n psykologi, psykiatrian poliklinikka Tavoite: nopea reagointi ja avunsaanti, henkilökun- nan mielenterveystyön osaamisen tukeminen. Lievät ja keskivaikeat mielenterveyden häiriöt jatka tarkentavaa keskustelua käytä tarvittavia testejä, sulje pois somaattiset sairaudet (laboratoriokokeet) laadi hoitosuunnitelma, huomioi läheiset Tavoite: hoidon tarpeen tunnistaminen ja auttaminen perustason keinoin. Vaikeat ja psykoottistasoiset mielenterveyden häiriöt keskustele selkeästi ja rauhallisesti tilanteesta konsultoi ohjaa erityispalveluihin tee jatkohoitosuunnitelma yhdessä potilaan ja läheisen kanssa Tavoite: hoidon tarpeen tarkentaminen ja ohjaaminen erityispalveluihin.