1 VIISAASTI VESILLÄ JA RANNOILLA Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö toimii kestävän käytön mukaisen vapaa- ajankalastuksen edistämiseksi. Tämän.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vapaa-ajankalastus Itämeren piirissä
Advertisements

Sama keho ja sama pää koko elämän
Vastuullisuus verkkokalastuksessa
JÄRJESTYSÄÄNNÖT   Toiminnan ja käyttäytymisen tiloissa on oltava asiallista. Toiminta ei saa loukata tai syrjiä ketään. Alkoholin ja muiden päihdyttävien.
AUTTAAKO UUSI KALASTUSLAKI?
Kestävä käyttö kalavedenhoidon ja kalastuksen järjestämisen perusteena KKL 2011.
Webropol- kyselyn tulokset EU investoi kestävään kalatalouteen. Hanke on Euroopan Kalatalousrahaston (EKTR) osarahoittama Vastauksia 19 kpl. Keskiarvo:
MERET TARVITSEVAT APUA! Päivätyökeräyksellä voitte antaa
Tietoturvallisuuden huonetaulu
Oikeus liikkua maastossa
Kalastuksenvalvonta Uudet säännökset järjestöpäällikkö Risto Vesa
Vapaa-ajankalastus, kalastuksen säätely ja kalakantojen hoito Hannu Lehtonen Helsingin yliopisto Kalastuslain kokonaisuudistuksen kuulemistilaisuus,
BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA Kaupunki on yllättävän monipuolinen ja lajistoltaan rikas elinympäristö. Monet alun perin vain luonnon biotoopeissa elävät kasvit.
Automurtojen ehkäisykeinoja. Ajoneuvorikollisuus on huolestuttavassa kasvussa Automurroista on tullut pysyvä riesa pääkaupunkiseudulla viime vuosien aikana.
Seinäjoki Johtaja Markku Tornberg MTK
Suomalaisen vapaa-ajankalastuksen kehityssuuntia
KALASTUSMATKAILUN KEHITTÄMINEN POHJANMAALLA KVARKEN FISHING.
GOLF HARRASTUKSENA Tietoa Vanhemmille
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
KESKALA-hanke petokalapyynnin vaikutukset kalakantoihin
Kalastuksenvalvonta kalastuslain uudistuksessa
Kalastuslain kokonaisuudistuksesta järjestöpäällikkö Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto.
INNOVATION AND BUSINESS SERVICES Nuotion alusta Seppo Valavuo Ajurinkatu 3 A Rauma Puh
VIHERALUEIDEN TILAPÄISET MAANKÄYTTÖLUVAT
Vapaa-ajankalastaja ja ekologisesti kestävä kalastus
TURVETUOTANTO JA ISOT PETOLINNUT
Pidä pelivaraa moottorikelkkailija
KALASTUSLAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMISEN PERUSKARTOITUS
Sademetsä.
Vastuullinen Vapaa- ajankalastaja Suomen Vapaa- ajankalastajien Keskusjärjestön hanke Aloitettu vuonna 2012.

Kalastus Hollannissa Aarno Karels
1 Mitä kuntani voi tehdä ilmastonmuutoksen suhteen? Kuntapäättäjän ja kansalaisjärjestön yhteistyö Ilmastovastaava Leo Stranius.
1 yli miljoonan suomalaisen kansalaisjärjestö liikuntajärjestöjen palvelu-, yhteistyö- ja kattojärjestö tärkein tehtävä on liikunnan ja urheilun.
Kehittämishankkeet kalastuselinkeinon tukena rakennemuutoksessa Timo Halonen Maa- ja metsätalousministeriö Kala- ja riistaosasto.
Vapaa-ajankalastus ja kalavesien hoito Metsähallituksen alueilla - kommenttipuheenvuoro päivän aiheisiin - Mika Laakkonen, ylitarkastaja Metsähallitus,
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
Kalastusrikkomukset 2013.
Vapaa-ajankalastuksen toimintaympäristön muutos Petri Heinimaa, Päivi Eskelinen ja Pekka Salmi Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Kalastuslain kokonaisuudistamisen.
Atk-infot tutorryhmille Atk-keskus / Hannele Rajaniemi.
AMMATTIKALASTAJA PALVELEE SUOMALAISTA KULUTTAJAA. YRITTÄJÄ LUONNON EHDOILLA Liton vuosikokouksen hyväksymä strategia elinkeinolle SUOMEN AMMATTIKALASTAJALIITTO.
Kalatalouden tulevaisuuden mahdollisuudet
Monilajimallit YE10. ekosysteemeistä Saalistajat, saaliit, kilpailijat, taudit ym. saattavat vaikuttaa merkittävästi luonnonvaran kasvuun. fysikaalinen.
Teemapäivä Linturetki 5. luokka. Vastuu ympäristöstä, hyvinvoinnista ja kestävästä kehityksestä Oppilas oppii: ymmärtämään ympäristönsuojelun välttämättömyyden.
Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Kuukkelihankkeen loppuseminaari Lapua Markus.
Salla-Maria Alanen Toiminnanjohtaja, Saaristomeren Suojelurahasto Erityisasiantuntija, Centrum Balticum -keskus Rotary Klubi Turku Aboa Nova,
Vesiliikennelaki 1 luku Yleiset säännöt Oppikirjan sivu § Lain tarkoitus lain tarkoitus on edistää vesiliikenteen turvallisuutta ja ehkäistä vesikulkuneuvojen.
Rantaluontomme tulevaisuus? Projektivastaava Tapani Veistola Suomen luonnonsuojeluliitto UYK:n Alueiden käytön päivä
Yleiskartoitus (HELCOM) Tilanne vakava (ecosystem health)
LIIKAKALASTUS JA MERTEN TYHJENEMINEN
Valantehneen kalastuksenvalvojan oikeudellinen asema
Uudistutaan yhdessä -seminaari
I Valtakunnalliset kalastuksenvalvojien koulutuspäivät
Saimaan lohikalat -hanke
Ruuan reitti: kala.
VALTAKUNNALLISESTI ARVOKKAAT MAISEMA-ALUEET
Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa
Mainiot maisemat -hanke
Metsien merkitys ja käytön tarkoitus on erilaista eri ihmisille
Jokamiehenoikeudet.
Petroskoin keskikoulu № 46
Neuvonta ennen ja nyt Vesa Karttunen
KANSALAISYHTEISKUNTA
Jokamiehenoikeudet Lyhyt oppimäärä
Kalastusalueen näkökulma Harry Härkönen Etelä-Savon kalatalouskeskus
Merimetsoneuvottelukunnan tavoitteet ja perusteesien kertaus
Mitä kesäasukas voi tehdä mökkijärvensä hyväksi?
Jukola-koulu Teoria 2.
Vastuullinen vapaa-ajankalastus
SIVUUTUSETÄISYYDET JA KÄÄNNÖSPISTEET
Esityksen transkriptio:

1 VIISAASTI VESILLÄ JA RANNOILLA Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö toimii kestävän käytön mukaisen vapaa- ajankalastuksen edistämiseksi. Tämän ympäristöministeriön rahoittaman julkaisun tavoitteena on ohjata vapaa- ajankalastajia vastuulliseen vesillä ja rannoilla liikkumiseen.

2 Upea luonto ja jokamiehenoikeudet tarjoavat suomalaisille erinomaiset mahdollisuudet vesillä virkistäytymiseen. Vapaa-ajankalastus on merkittävä luontoharrastus: 2,1 milj. suomalaista kalastaa vähintään kerran vuodessa. Vapaa-ajankalastus on muuttunut kotitarvekalastuksesta virkistyskalastuksen suuntaan. Vapakalastus on yleistynyt ja kalastusta harrastetaan suurten asutuskeskusten lähellä sekä kesämökkialueilla. Usein lähdetään kalalle luonnoltaan ja paikallisilta tavoiltaan vieraaseen ympäristöön.

3 Vesillä ja rannoilla liikkuminen edellyttää ympäristön ja muiden luonnossa liikkuvien huomioimista. Vapaa-ajankalastajan on tunnettava oikeutensa ja velvollisuutensa. Vesillä on liikuttava paikalliset asukkaat ja tavat muistaen, rannassa rannan tavalla.

4 Luonnossa voi kuljeskella vapaasti Luonnossa (ei pihoilla, pelloilla ja istutuksilla) voi vapaasti kulkea, kunhan ei aiheuta vahinkoa luonnolle tai maanomistajalle. Joillakin luonnonsuojelualueilla liikkumista on rajoitettu. Vastuu rajoitusten selvittämisestä on luonnossa liikkujalla. Hylkeidensuojelualueilla kalastus ja liikkuminen on kielletty 1.2.–15.6. Alueilla olevat luodot on aina kierrettävä vähintään puolen merimailin etäisyydeltä. Liikkumiskielto ei koske virallisia vesiväyliä.

5 Linnut tarvitsevat rauhaa Lintujen tahallinen häiritseminen on kielletty kaikkialla. Lintujen takertumista kalaverkkoihin voi estää välttämällä niiden laskemista lintujen suosimille matalikoille ja salmiin.

6 Monet linnut ovat pesimäaikana herkkiä. Siksi liikkumista ja kalastusta lintuvesillä, luodoilla, ulkosaarilla ja niiden välittömässä läheisyydessä on vältettävä keväästä keskikesään. Pesimäluodon tunnistaa niillä oleilevista aikuisista linnuista. Pesiä on vaikea havaita, mutta useimpien lajien emot paljastavat pesimäpaikan. Ne hätääntyvät ja varoittavat, kun pesimäluotoja lähestyy, mutta osa poistuu paikalta huomaamatta. Pesimisrauhan säilyttämiseksi ja poikastuotannon turvaamiseksi lintujen pesimäalueille ja -luodoille menemistä tulee välttää.

7 Huomaavaista veneilyä Jokamiehenoikeuksien ansiosta vesillä voi liikkua ja tilapäisesti ankkuroitua, mikäli ei aiheuta häiriötä. Vesillä liikkuessa ei saa vaikeuttaa muiden liikkumista tai aiheuttaa haittaa ympäristölle ja luonnon virkistyskäytölle. Kalanpyydykset ja muut kalastajat on kierrettävä, ettei kalastusta haitata. Vesien ääressä asuvia on kunnioitettava. Siksi asutun rannan läheisyydessä kannattaa veneillä ja kalastaa harkiten. Vapaa-ajankalastajien sekä paikallisten asukkaiden ja kalastajien välille saattaa joskus syntyä ristiriitoja. Usein asiat selviävät järkevästi keskustellen. Oikeuksiaan voi puolustaa, mutta viisas vieras väistyy tarvittaessa.

8 Moottoriveneellä ajoa tulee välttää kalojen kudun kannalta tärkeissä, matalissa ja pehmeäpohjaisissa lahdissa. Kannattaa muistaa, että veneen aiheuttama aallokko ja potkurivirta irrottavat pohja-ainesta ja jouduttavat rehevöitymistä. Ympäristönsä huomioiva veneilijä ei päästä luontoon pilssivettä ja polttoainetta.

9 Kala on arvokasta ravintoa Kala on merkittävä luonnonvara ja arvokasta ravintoa, jota ei sovi tuhlata. Virkistyksekseen kalastavien tulee pyytää kalaa vain omiin tarpeisiinsa, mahdollisia pyyntirajoituksia noudattaen. Rauhoitettu tai alamittainen kala, joka ei ole sanottavasti vahingoittunut, on irrotettava pyydyksestä kostutetuin käsin ja laskettava varovaisesti takaisin. Pahasti vahingoittunutta kalaa ei pidä päästää takaisin veteen.

10 Luonnossa liikkuva ei jätä jälkiä Luonnossa voi tilapäisesti oleskella ja telttailla samoissa paikoissa kuin kulkea, jos ei aiheuta haittaa luonnolle tai maanomistajalle. Pitkäaikaisesta oleskelusta ja leiriytymisestä pitää neuvotella maanomistajan tai -haltijan kanssa. Nuotiota tai muuta avotulta ei luvatta saa tehdä toisen omistamalle maalle ilman pakottavaa tarvetta. Retkikeittimen ja lämmitys- tai valaistuslaitteen käyttöön ei lupaa tarvita Metsäpalovaaran aikana ei avotulta saa sytyttää metsään tai sen läheisyyteen maanomistajan luvallakaan. Roskaaminen on kiellettyä kaikkialla, sekä yleisillä että yksityisillä alueilla. Roskat on korjattava talteen ja vietävä niille tarkoitettuihin paikkoihin.

11 Ahvenanmaalla omat säännöt Ahvenanmaalla on voimassa erillinen kalastuslaki. Virkistyskalastajan oikeudet sekä kalalajien alamitat ovat erilaiset kuin muualla Suomessa. Kalastusoikeus kuuluu vesialueen omistajalle. Siksi kalastukseen tarvitaan aina vedenomistajan tai kalastusoikeuden haltijan lupa. Myös jokamiehenoikeudet ovat Ahvenanmaalla rajoitetummat kuin muualla Suomessa. Pesivien lintujen suojelemiseksi on Ahvenanmaalla rannalta kalastus kielletty 15.4.–15.6.

12 Lisätietoja Jokamiehenoikeuksista, ympäristönsuojelusta Ympäristöministeriö Kalastusmaksuista, kalastuskieltoalueista Maa- ja metsätalousministeriö Kalastusalueista, kalastuskieltoalueista TE-keskusten kalatalousyksiköt Linnustonsuojelusta BirdLife Suomi ry Vesialueiden jätehuollosta Pidä Saaristo Siistinä ry Itämeren ja vesiensuojelusta Suomen Luonnonsuojeluliitto WWF Jokamiehenoikeuksista ja kalastuksesta Ahvenanmaalla Ålands Turistförbund r.f.

13 Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö puh. (09) s-posti: