Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA Kaupunki on yllättävän monipuolinen ja lajistoltaan rikas elinympäristö. Monet alun perin vain luonnon biotoopeissa elävät kasvit.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA Kaupunki on yllättävän monipuolinen ja lajistoltaan rikas elinympäristö. Monet alun perin vain luonnon biotoopeissa elävät kasvit."— Esityksen transkriptio:

1 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA Kaupunki on yllättävän monipuolinen ja lajistoltaan rikas elinympäristö. Monet alun perin vain luonnon biotoopeissa elävät kasvit ja eläimet ovat sopeutuneet "kaupunkilaisiksi". Itse asiassa kaupunki tarjoaa niille ravinnon, suoja- ja pesäpaikkojen suhteen huomattavasti paremmat olot kuin luonnon ympäristöt. Kaupungista löytyy lisäksi aivan uusia ja erikoisiakin ekologisia lokeroita, joihin on sovittautunut myös yllättäviä lajeja. Useat lajit pärjäävät kaupungissa lähes täysin ihmisen toiminnan ansiosta - Joskus jopa riesaksi asti! Kaupunkien satamien, rautateiden ja varastojen kautta Suomeenkin on tullut ulkomailta asti aivan uusia tulokkaita. Kaupunkien pihoista, puutarhoista ja puistoista on levinnyt karkulaisina lajeja luonnon ympäristöihin. Tässä tutustut näihin asioihin. Kertaa ensin ekosysteemin rakenne, sen lajien elinvaatimukset sekä suhteet ja perehdy sitten oppikirjasta kaupunkiekologiaan. Tee sen jälkeen tehtävät, joista kaikista on myös aiheeseen liittyvä kuva, josta tehtävään on tarkoitus saada osviittaa. Lyhyet vastaukset riittävät! Tehtävät eivät ole mitenkään loogisessa järjestyksessä. Laita vastausdokumenttiisi vastauksen alkuun kysymyksen numero.

2 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 1 Tämän lintu mielletään erämaan asukiksi, mutta se on alkanut viihtyä yhä paremmin kaupungin liepeillä. Onpa se nähty jopa lähellä Helsingin keskustaa. Mikä lintu tämä on, mitä se syö ja mistä se niin ollen löytää ravintoa myös kaupunkiseudulta?

3 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 2 Tämän veijarin tapaa vaikkapa kaupungin hautausmaalla. Kerro omia kokemuksia siitä ja selosta, miten se hyötyy kaupunkielämästään?

4 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 3 Monet linnut esiintyvät kaupungeissa jopa suurina parvina myös talviaikaan, kun niille löytyy täältä ravintoa myös silloin. Kuva on otettu vuosia sitten silloisen "Lihakunnan" tehtaan liepeiltä. Mikähän laji on kyseessä? Montako yksilöä parvessa on?

5 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 4 Puilla ja muillakin kasveilla on kaupungissa määrätyiltä osin erilaiset kasvuolosuhteet kuin luonnon ekosysteemissä. Tämä näkyy mm. puistojen kasveissa syksyisin. Missä suhteessa kaupunki poikkeaa luonnon ympäristöstä kasvien kasvupaikkana?

6 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 5 Lokit kuuluvat ja näkyvät kaupungissa. Niiden ja kaupunkilaisten suhteet eivät aina ole ongelmattomia. Millaisissa tilanteissa olet itse huomannut, että lokeista voi olla haittaa - Vai onko niistä haittaa liiaksi?

7 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 6 Hyiseltä näyttää kaupunkikin kovalla pakkasella, mutta.. Millä tavalla kaupungin "ekosysteemin" ympäristöolosuhteet poikkeavat luonnon vastaavista talvella?

8 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 7 Kaupunkilainen voi edesauttaa lintujen elämää ripustamalla niille pönttöjä. Mitä lintulajeja tässä voi pesiä?

9 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 8 Jotkut kasvit sinnittelevät kaupungissa aivan uskomattomissa paikoissa. Mitä havaintoja sinulla on kasvien erikoisista kasvupaikoista?

10 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 9 Joitakin lajeja voidaan käyttää hyväksi, kun halutaan selvittää kaupunkiympäristön tilaa. Kuvassa näkyy näitä. Mitä eliöitä nämä ovat? Millä termillä näitä "ilmentäjiä" kutsutaan ja mitä kaupunkiympäristön ominaisuutta niiden avulla tutkitaan?

11 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 10 Tässä kuvassa näkyy eräs kaupunkiluonnon keskeinen ominaisuus. Mikä on leimaa antavaa kaupungille elinympäristönä?

12 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 11 Kaupungin puistoja voidaan sanoa niiden keuhkoiksi ja ovat ihmisille virkistyksen lähde. Missä suhteessa kaupungin puisto eroaa luonnon metsästä?

13 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 12 Ekosysteemissä on ns. bioottisia ja abioottisia ympäristötekijöitä, jotka vaikuttavat eliöiden elämään. Rakennetussa ympäristössä nämä voivat olla hyvinkin erilaisia kuin luonnossa. Mitä abioottisia ympäristötekijöitä rakentaminen on kuvassa muuttanut radikaalisti ja miten?

14 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 13 Tällaisia kaupungin talojen väliin ja jopa kortteleiden läpi kulkevia viheralueita voidaan kutsua ekologisiksi käytäviksi. Miksi tällaiset ovat tärkeitä kaupunkialueen eläimille?

15 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 14 Kaupungin puistoista ja puutarhoista on aikojen saatossa "karannut" luontoon lajeja. Tämä ei aina ole hyväksi, koska ne voivat syrjäyttää luonnon alkuperäisiä lajeja tai voivat villisti lisääntyessään olla haitaksi myös ihmiselle. Tämän kauniisti kukkivan jättipalsamin kohdalla siitä tuskin on kysymys. Mitä haitaksi asti levinneitä ja jopa vaarallisia "kasvikarkulaisia" tiedät?

16 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 15 Kuvassa ilmeisesti puutarhan kasvijätteitä sisältävä kasa kaupungin omakotialueella. Näihin yksityisiin "kompostikaatopaikkoihin" saattaa eksyä (mikä ei kylläkään ole luvallista) myös muita orgaanisia aineksia, jopa ruuan tähteitä. Mitä nisäkkäitä kaupungissa elää ihmisen "tarjousten" turvin ja mitä lajeja ne houkuttelevat myös ympäröivästä luonnosta apajille?

17 BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA 16 Kuopion torillakin kannattaa pitää silmällä myös eläimiä. Mitä muita lintuja kuin kuvan pingviinejä näet kesällä torilla? Mitkä niistä myös pesivät kaupungissa?


Lataa ppt "BI3 KAUPUNKIEKOLOGIA Kaupunki on yllättävän monipuolinen ja lajistoltaan rikas elinympäristö. Monet alun perin vain luonnon biotoopeissa elävät kasvit."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google