Taylor polynomi usean muuttujan funktiolle

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yleistä Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys Käyttäytyminen
Advertisements

Funktiot sini, kosini ja tangentti
Polynomifunktiot MA 02 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
MAB8: Matemaattisia malleja III
Yhtälön ratkaiseminen
Robust LQR Control for PWM Converters: An LMI Approach
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
Analyyttinen geometria MA 04
Estimointi Laajennettu Kalman-suodin
Integraalilaskenta MA 10
Langattomien laitteiden matematiikka 1
Iitin yläkoulu 9. Luokka Antti Halme
Numeerisia ja algebralllisia menetelmiä MA 12
Derivaatta MA 07 Derivaatta tarkoittaa geometrisesti käyrälle piirretyn tangentin kulmakerrointa.
Duaali Teemu Myllynen.
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
Valitse seuraaviin vaihtoehtotehtäviin oikea vastaus…
MAT Insinöörimatematiikka A 4 Luennot periodilla 4 keväällä 2006
MAB8: Matemaattisia malleja III
TMA.003 / L3 ( )1 3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio Olkoon A ja B ei-tyhjiä joukkoja. Tulojoukon A  B = {(x,y) | x  A, y  B} osajoukko on.
3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio
1.2.1 KÄÄNTEISFUNKTIO JA SEN KUVAAJA
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
Diofantoksen yhtälö 10x + 4y = 36.
m0 M7 Maksimitermi Minimitermi Boole A = A A · 0 = 0 SOP De Morgan POS
1.a) f(x) = 2x(x2 – 3) = 0 2x = tai x2 – 3 = 0 x = tai x2 = 3
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 16 - Jarto Niemi Optimointiopin seminaari - Kevät 2007 Kaaos differentiaaliyhtälöissä,
Pienin ja suurin arvo suljetulla välillä
Raja-arvon määritelmä
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Aritmeettinen jono jono, jossa seuraava termi saadaan edellisestä lisäämällä sama luku a, a + d, a+2d, a +3d,… Aritmeettisessa jonossa kahden peräkkäisen.
Funktion ääriarvokohdat ja ääriarvot
TIEP114 Tietokoneen rakenne ja arkkitehtuuri, 3 op ALU.
Ketjusääntö Ketjusääntö z = g (y) y = f (x) x z x+x y y+y z+z
Murtoyhtälöt - Yhtälö, jossa nimittäjässä tuntematon
UMF I Luento 7. Viime kerralta Lue II.5 ja II.6. Lause II.5.1 tapauksessa f(x,y) = (x, sin(y)) ja g(x, y) = (cos(x), y). Voit lähettää epäselvistä kohdista.
1. Usean muuttujan funktiot
Diskreetti matematiikka
3.1. DERIVAATAN MÄÄRITELMÄ
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
1.4. Integroimismenetelmiä
5. Lineaarinen optimointi
4. Optimointia T
Kymmenkantainen logaritmi
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 17 – Tuomas Nummelin Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Tukivektorikoneet.
Vaasan yliopisto / Sähkötekniikka SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA) 4.AALTOYHTÄLÖT.
Sovellettu matematiikka 3 Jarkko Hurme1 Maplen peruskäyttö 2. Derivaatta ja integraali.
7. Määritä sellaisen ympyräsektorin keskuskulma, jonka pinta-ala on 1 ja piiri mahdollisimman lyhyt. Anna tulos 0,1 asteen tarkkuudella. Keskuskulma =
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 2 - Jirka Poropudas Optimointiopin seminaari - Kevät 2005 / 1 Bayes-verkoista s
4.1. Funktion ääriarvot Funktion kasvu ja väheneminen
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Virtuaalinen analyysin peruskurssi
Funktio.
UMF I Luento 3. Maanantaiksi Lue kappaleet I.3 ja I.4 Laske funktion x + y 2 osittaisderivaatat määritelmän II.1.1 nojalla Anna esimerkki funktiosta f.
5. Fourier’n sarjat T
Paraabelin huippu Paraabelin huippu
1.1. YHDISTETTY FUNKTIO (g o f) (x) = g(f(x))
3.3. Käyrän tangentti ja normaali
Neperin luku e ja funktio y = ex
Funktion jatkuva kohdassa x = x0 joss
Funktio ja funktion kuvaaja
Kahden muuttujan funktion osittaisderivaatoista (Edwards&Penney Luku 13.4) Jos funktio z = f(x,y) on jatkuva jossakin alueessa, voidaan pitää hetken y.
käsite Hessen matriisi. Aluksi asetetaan seuraava
1 sint) ( (cost) (t) ' º - + = f ) (3t (2t) 1 (t) ' + = r k j i T 14 3
Funktion kuvaajan piirtäminen
Mitä osattava (minimivaatimus)?. Yhtälöiden ja epäyhtälöiden ratkaiseminen –Huom! Määrittelyehdot Peruslaskutoimitukset –polynomien erityisesti binomin.
Uusi näkökulma TIEA341 Funktio-ohjelmointi 1 Syksy 2005.
Y56 Luvut 24 & 25 Monopoli & Hintadiskriminaatio
1.4.2 Vektorien määräämä avaruus
5. Lisää sovellettavuutta
Esityksen transkriptio:

Taylor polynomi usean muuttujan funktiolle Yhden muuttujan reaaliarvoiselle funktiolle f(x) tunnetaan (m. asteen) Taylor-polynomi pisteen c ympäristössä, kun f(x):llä on (ainakin) m+1 asteen jatkuvat derivaatat c:n sisältämällä välillä: Kun f(x) on ’riittävän säännöllinen’ pisteen c läheisyydessä, voidaan se lisäksi esittää Taylor kehitelmänsä avulla eli lausekkeena Nämä käsiteet voidaan yleistää n:n muuttujan reaaliarvoiselle funktiolle f(x). Funktion f(x1,...,xn) m. asteen Taylor polynomi pisteen c = (c1,...,cn) ympäristössä on ...kertaa vastaavien koordinaattien erotus kaikki m:n asteen sekaderivaatat... ...pisteessä C

Erikoistapauksia Taylor polynomista Tarkastellaan kahden muuttujan funktiota f(x,y). Sen ensimmäisen kertaluvun Taylor- polynomi pisteen c = (a,b) ympäristössä on Mutta tämähän on pinnan z = f(x,y) pisteeseen (a, b, f(a,b)) piirretyn tangenttitason yhtälö, jota myös f(x,y):n ensimmäisen kertaluvun approksimaatioksi sanotaan. Kun muistamme, että pinnan z = f(x,y) pisteeseen (a,b,f(a,b)) piirretyn gradienttivektorin f(a,b) lauseke oli f(a,b) = fx(a,b)i + fy(a,b)j (missä  luettiin ’nabla’) ja huomaamme, että f(c)·(x – c) = [fx(a,b)i + fy(a,b)j] ·[(x - a)i + (y - b)j] voimme päätellä, että 1. kl. Taylor polynomi voidaan kätevästi esittää gradientin avulla: p1(x) = f(c) + f(c)·(x – c). Tarkemmin ajatellen kyseinen kaava pätee kaikille n:n muuttujan funktioille! Tarkastellaan seuraavaksi kahden muuttujan funktiota f(x,y). Sen toisen kertaluvun Taylor polynomi pisteen c = (a,b) ympäristössä sisältää ’sekaderivaattatermit’ Muodostamalla f(x,y):n Hessen matriisi pisteessä c voidaan todeta (kotitehtävänä!), että Siten toisen kertaluvun Taylor polynomille saadaan lauseke:

Toisen kertaluvun Taylor polynomin lauseke (joka itse asiassa pätee kaikille n:n muuttujan funktioille f(x)): Esimerkki. Laskettava (a) nollannen (b) ensimmäisen ja (c) 2. asteen Taylor-polynomi funktiolle f(x,y) = x3y4 kehityskeskuksessa c = (1,2). (a) 0. asteen Taylorpolynomi on f(c) = 13·24 = 16 (b) 1. asteen Taylorpolynomia varten pitää ’nablata f’ ja laskea pistetulo: Siten 1. asteen Taylor polynomi on p1(x) = 48x + 32y – 96. (c) 2. asteen Taylorpolynomia varten muodostetaan aluksi f:n Hessen matriisi: Siten erityisesti H(1,2) = Lasketaan sitten matriisitulo

2. asteen Taylor polynomi saadaan nyt lisäämällä p1(x):n lausekkeeseen nämä termit: Insinööritieteissä tarvitaan usein mm likiarvoja. Taylor polynomia on helpo integroida, derivoida, laskea raja-arvoja, likiarvoja, jne. jne... Lähellä kehityskeskusta se käyttäytyy likimain kuin alku- peräinen funktio. Hetkonen, mihin näitä Taylor polynomeja oikein tarvitaan?

Usean muuttujan vektoriarvoisista funktioista (Edwards&Penney Luku 13 Matriisiteorian yhteydessä lienee jo tutustuttu lineaarikuvauksiin :Rn→Rm (niitä, jotka voidaan esittää matriisikertolaskun avulla AX = Y ja joille (l(x + y)) = l(x) + l(y). Usean muuttujan vektoriarvoinen funktio f kuvaa n-ulotteisia vektoreita m-ulotteisiksi vektoreiksi, esim. on kuvaus f:R3→R5 jonka arvo pisteessä Tässä funktiot sin(x) + cos(y), x2, ez ln(y+z3) ja 2 ovat f:n komponenttifunktiot, merkään niitä seuraavasti: Varoitus: merkintä fi ei ole yksikäsitteinen, sehän voisi tarkoittaa samaa kuin usean muuttujan funktion i:s osittaisderivaatta Jatkossa tarkastellaan yleisiä vektoriarvoisia usean muuttujan funktiota f:Rn→Rm , missä m, n ³ 1. Monet niiden omi- naisuuksista palautuvat kompo- nettifunktioiden ominaisuuksiin:

* f on määritelty pisteessä x0 täsmälleen silloin kuin jokainen komponettifunktio on määritelty tässä lähtöavaruuden Rn pisteessä, ts. f:n määrittelyalue on komponettifunktioiden määrittelyalueiden leikkaus * funktiolla f on raja-arvo pisteessä x0 täsmälleen silloin kun jokaisella komponetti- funktiolla on raja arvo tässä pisteessä, * f on jatkuva pisteessä x0 silloin ja vain silloin kun sen jokainen komponettifunktio on jatkuva tässä pisteessä [vastaavasti f:n jatkuvuus jossakin alueessa]. Esimerkki. Olkoon f:R2→R4 kuvaus 2- ja 4-ulotteisten Euklidisten avaruuksien välillä ja määritelty ehdolla Mikä on f:n määrittelyjoukko Deff? Ratkaisu. Tarkastellaan komponettifunktioden määrittelyjoukkoja: f1 ja f3 on selvästi määritelty aina eli Deff1 = Deff3 = R2. Ratkaisu: Tutkitaan komponettien raja-arvoja: (b) Laske raja-arvo

(c) Miten f(x) tulisi määritellä joukossa, jossa 4x2 = y2, jotta siitä tulisi jatkuva? Ratkaisu. Edellisen raja-arvotarkastelun nojalla ongelmallinen on 4. komponettifunktio. Koska Funktioiden f:Rn→Rm ja g:Rm→Rk yhdistetty funktio on kuvaus g○f:Rn→Rk, joka on määritelty kaavalla Esimerkki. Olkoot funktiot f:Rn→Rm ja g:Rm→Rk määritelty kaavoilla Yhdistetyn funktion määrittelyalue: f:n määrittelyalue on koko R2 taso, mutta g:tä ei ole määritelty, jos x on negatiivinen eli Defg = {(x,y,z)ÎR3, x³0} Siis

Differentioituvuus, kokonaisderivaatta, Jacobin matriisi Olkoon f:Rn→Rm määritelty jossakin n-ulotteisen avaruuden pisteen X0 ympäristössä. Jos on olemassa lineaarikuvas :Rn→Rm [eli itse asiassa matriisi Amn !] ja funktio g:Rn→Rm siten, että tässä ympäristössä on aina voimassa on f differentioituva pisteessä X0. f on differentioituva jossakin alueessa, jos se on differentoituva tämän alueen kaikissa pisteissä Riittävä ehto f:n differentioituvuudelle on kaikkien komponenttifunktioiden fi, i=1,...,m kaikkien osittaisderivaattojen ∂fi/∂xj, j=1,...,n olemassaolo jatkuvina pisteessä X0. Lineaarikuvauksen  rooliin tulee silloin funktion f Jacobin matriisi Arvoa Jf(X0) sanotaan funktion f kokonaisderivaataksi pisteessä X0.

Esimerkki. Olkoon funktio f:Rn→Rm määritelty kaavalla Lasketaan sen kokonaisderivaatta pisteessä (x,y,z) = (1, -1, 2): Yhdistetyn funktion derivaatta, yleinen ketjusääntö Yhden muuttujan yhdistetyn funktion derivaatan ketju- sääntö D(g(f(x)) = g’(f(x)f(x) on opittu jo lukiossa, näimme myös derivoinnin ketjusäännön usean muuttujan muuttujan reaaliarvoisille funktioille. Nyt tämä sääntö esitetään kaikkein yleisimmässä muodossaan Jacobin matriisin avulla: Olkoot funktiot f:Rn→Rm ja g:Rm→Rk differentioituvia. Silloin yhdistetyn funktion g○f:Rn→Rk kokonaisderivaatalle pätee: g:n Jacobi pisteessä f(X0) matriisitulo f:n Jacobi pisteessä X0

Esimerkki. Todennetaan kaava 1° Lasketaan ensin yhdistetty funktio g○f ja sitten sen Jacobin matriisi Jg○f: Koska on Jacobin matriisi Jg○f =

Tarvitsemme myös arvoa f(4,1) = (4,6,4). 2° Lasketaan ensin Jacobin matriisit Jg(f(4,1)) ja Jf((4,1) ja sitten näiden matriisitulo. Tarvitsemme myös arvoa f(4,1) = (4,6,4). Siten matriisituloksi saadaan Sama tulos! Yhdistetyn funktion derivoimiskaavan yleinen todistus on suoraviivainen, mutta teknisesti hankalahko; ensin todetaan että koska f on differentioituva pisteessä X0, on sitä myös yhdistetty funktio. Tämän jälkeen muodostetaan yhdis- tetyn funktion Jacobin matriisi ja tarkastellaan sen paikalla (i,j) olevaa alkiota. Matriisin kertolas- kuominaisuuksista seuraa, että tämä alkio on sama kuin tulomatriisin vastaavalla paikalla oleva alkio.