Maantieteen ja geologian laitos Maankäytön ja metsänhoidon muuttuvat käytännöt ja moniulotteiset sopeutumisstrategiat Sansibarilla, Tansaniassa (Suomen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Datan vapauttaminen Avaruusstrategian julkistus Tutkimusjohtaja Laura Höijer / YM & Yksikönpäällikkö Yrjö Sucksdorff / SYKE.
Advertisements

SUOSITUKSET • viisi ministeriötä - sosiaali- ja terveysministeriö - opetus- ja kulttuuriministeriö - ympäristöministeriö - liikenne- ja viestintäministeriö.
Hypermedian perusteet, Sami Hautakangas, TTKK, Hypermedialaboratorio Oppimisympäristöjen suunnittelusta © Sami Hautakangas, Hypermedialaboratorio.
Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
1 Maantiede tieteenalana ja oppiaineena
Lähellä kaupungissa Verkkopalvelu kaupunkiympäristön teemojen opiskeluun Virpi Hirvensalo, TY, maantieteen ja geologian laitos
Metsäntutkimuslaitos Skogsforskningsinstitutet Finnish Forest Research Institute Muuttuva poronhoito ja ympäristö Pasi Puttonen
– Koulusolu innostavana ja oppimista tukevana pedagogisena tilana
Metsäntutkimuslaitos MOSSE: Ekologiset tarkastelut yksityismetsien aluetason yhteistoiminnallisessa suunnittelussa. Sosiaalinen kestävyys.
Sulle, mulle, sulle, mulle Ympäristöliikkeen historia yhdessä talteen - yhteistyössä museot, arkistot ja kansalaisjärjestöt Harri Hölttä Projektitutkija.
Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari Sibeliustalo.
Integration of spatial environmental information across different themes, scales, resolutions and uses: Added value of facilitating mechanisms -projekti.
”Siellä minä olen heidän keskellään”
ComPa- projektin aloitusseminaari Muurmansk TOIMINTATUTKIMUS KEHITTÄMISEN VÄLINEENÄ KYÖSTI KURTAKKO PROFESSORI LAPIN YLIOPISTO.
Miten ihminen kohtaa annetun ympäristön
Oppimista tapahtuu: Opelta oppijalle Oppijalta toiselle
Miten synnytän radikaaleja innovaatioita ”Fuzzy Front End clarified”
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
Projekti: Paikallisten innovaatioiden jakaminen ja kehittäminen yhteisöjen verkostoissa /Pirkanmaan Kulttuurirahasto.
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
Metsähallitus-Akatemia
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Punaisen Ristin vaikuttamistyö Miten se näkyy senioritoiminnassa?
Älykäs verkostomainen kaupunki Keski-Uudenmaan kaupungin visio.
Kaivosten sosiaaliset vaikutukset Pohjoiskalottikonferenssi, Kiiruna Kestävä kehitys Yliopistonlehtori Leena Suopajärvi, Lapin yliopisto.
Varhainen tuki vai puuttuminen - navigointia tuen ja kontrollin ristiaallokossa Suomen perheterapiayhdistyksen syyspäivät Hotelli Scandic Rosendahl,
Yhteiset kompetenssit Muokataan… ja täsmennetään.
_______________________________________________________ Tasa-arvotyön perusasiakirjat Brighton Declaration 1994 Piikkarit-toimikunnan mietintö.
ICT muutos kunta- ja palvelurakenne- muutoksessa ICT-vaikutusarvio eri muutosskenaarioissa.
ComPa- projektin lopetusseminaari Muurmansk HANKKEEN TEORIAA - TOIMINTATUTKIMUS JA PRAGMATISTINEN FILOSOFIA KOULUTUKSEN KEHITTÄMISESSÄ KYÖSTI.
Seminaarin tavoitteet Murmanskissa joulukuu 2010 Mare Rantaniemi ja Natalia Strelskaja Projektipäälliköt.
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
Yhdyskuntarakenteen toimivuus Raine Mäntysalo Tutkimuspäällikkö, YTK PARAS-ARTTU alueseminaari Hämeenlinna Teknillinen korkeakoulu, Yhdyskuntasuunnittelun.
Kumppanuudella ratkaisumalleja KOMIS – Kunta ja paikalliskehityksen hallinta Mikkeli Sami Kurki johtaja, professori Ruralia-instituutti,
VASTUUTA OTTAVA PAIKALLISYHTEISÖ 10 tärkeää toimenpidettä.
Johtamiskorkeakoulu Tay
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
Kaivoshankkeiden YVA-opas
Osuustoimintatutkimuksen päivä 2008 Kuopio Kuopion yliopisto Osuustoiminnan neuvottelukunta Osuustoiminnan opetus: kommenttipuheenvuoro Tapani.
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
ENPI CBC –ohjelmat Kuopio Petri Haapalainen.
Kestävä Kehitys By Tuomas Nylund & Samuli Santala
Energiaratkaisut kestävässä taloudessa –avoimet energiaverkot
OSMOS- OSallistava MOnikulttuurinen Sosiaaliohjaus -projekti v – 2011 Metropolia ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelman ja Helsingin kaupungin.
Metsäntutkimuslaitos Monimuotoisuusverkostojen sosio- taloudellisia vaikutuksia etsimässä MMM, HL, Leena A. Leskinen Ekologiset tarkastelut.
Amiram D. Vinokur & Michelle van Ryn Social Support and Undermining in Close Relationships: Their Independent Effects on the Mental Health of Unemployed.
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
XXXX -projekti. Integration of spatial environmental information across different themes, scales, resolutions and uses:
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
Näin luon digitaalisen ekosysteemin
VISIO 2015 Tulevaisuuden metsät - lisää hyvinvointia uusiutuvista luonnonvaroista EHDOTUS : Liite 1.
The Balance of Give and Take: Toward a Social Exchange Model of Burnout Wilmar B. Schaufeli Tiina Markkanen & Petra Tiihonen
Systeemiajattelun yhteenvetoa General System Theory (Bertalanffy) General System Theory (Bertalanffy) Tavoite: yleiset systeemilait Tavoite: yleiset systeemilait.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Ops seminaari Askola.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Sääntely luonnon elinvoimaisuuden turvana biotaloudessa? Annukka Valkeapää, VTT, Metsäasiantuntija WWF Suomi Sääntelystä biotalouden edistäjä
HEIDI, PÄIVI JA ANU Vammaisasioiden oppimis- verkoston koordinaattorit Mikä Innokylä on? Juha Koivisto.
Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus Sauli Rouhinen, pääsihteeri Suomen kestävän kehityksen toimikunta Ympäristöministeriö.
Esittely Metsänhoidon suositukset.
Responding to local needs and promoting development in Tanzania
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
Metsien merkitys ja käytön tarkoitus on erilaista eri ihmisille
Konteksti, jossa tutkimus tapahtuu
Maaseutuohjelman tavoitteet nyt ja rahoitus tulevaisuudessa Kehittäjä Matchmaking –tapahtuma Marianne Selkäinaho Maa- ja metsätalousministeriö.
Esityksen transkriptio:

Maantieteen ja geologian laitos Maankäytön ja metsänhoidon muuttuvat käytännöt ja moniulotteiset sopeutumisstrategiat Sansibarilla, Tansaniassa (Suomen Akatemia, kehitystutkimushanke ) Luonnonympäristöjen kestävän käytön ja hoidon mahdollisuudet ovat kiinni ihmisen ja ympäristön välisestä vuorovaikutuksesta. Perusedellytyksenä on luonnonolosuhteiden ja sosiaalisen sekä taloudellisen arvomaailman yhdistäminen hyvän suunnittelun käytäntöihin. Tämä edellyttää alueiden toimijoiden osallistamista suunnitteluun. Osallistavat menetelmät tuottavat nykyisellään vain harvoin tarkkaa, sijaintiin liittyvää sosiaalista arvotietoa. Kuitenkin suunnittelu on mitä suuremmassa määrin paikkaan sidotun tiedon hyödyntämistä ja suhteuttamista yhteiskunnan toiminnallisiin rakenteisiin. Luonnonvaroihin ja niiden kehitykseen liittyvän tutkimustiedon olisi siis lähtökohtaisesti osoitettava missä kriittiset resurssit ja niihin liittyvät sosiaaliset arvot sijaitsevat ja miten ne suhteutuvat fyysisen ympäristön tilaan ja muutoksiin. Kysymys on lopulta luonnon- ja ihmisjärjestelmien vuorovaikutuksen laajamittaisesta ymmärtämisestä suhteessa kehitykseen. Tässä tutkimuksessa analysoidaan Afrikan itärannikolla sijaitsevien Sansibarin saarten metsien maankäytön tilaa, muutoksia ja sosio-ekonomisia arvoja. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa paikallis- ja aluetason tietoa maanpeitteen ja maankäytön muutoksista suhteessa vallitseviin, moniulotteisiin maankäytön ratkaisuihin, joita paikallisyhteisöt ja muut alueen keskeiset toimijat ylläpitävät. Tätä alueellisen tason syvällistä paikkaan ja aikaan liittyvää tietoa kytketään kansallisen tason metsä- ja maankäyttötietoon ja luonnostellaan maankäytön kehityksen vaihtoehtoja, jotka huomioivat alueen moniulotteisuuden ja sisältävät aiempiin kokemuksiin perustuvia oppimis- ja sopeuttamismekanismeja. Tutkimuksen lähtökohtana on oletus, että metsäympäristön negatiiviset muutokset, kuten metsäpeitteen määrän väheneminen, heikentävät sosiaalisia ja taloudellisia lähtökohtia ja lopulta aiheuttavat köyhyyden syventymistä. Tämän kehityksen muuttaminen positiiviseen suuntaan vaatii tutkimuksen ja hallinnon yhteisponnisteluja parempien maankäytön strategioiden luomiseksi, testaamiseksi ja toimeenpanemiseksi.

Maantieteen ja geologian laitos Tutkimuksemme pyrkii vaikuttamaan Sansibarin metsähallinnon käynnissä oleviin ja suunniteltuihin maankäytön ja metsänhoidon hankkeisiin testaamalla: 1)adaptiivisuutta eli oppimista aiemmista kokemuksista, 2)paikkakohtaisuutta, jotta hoitotoimenpiteet ja kehitysehdotukset ottaisivat huomioon sijaintiin perustuvat kriteerit ja 3)osallistamista ihmisten vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi ja pitkäkestoisen kehityksen turvaamiseksi Maisema kehityksen peilinä MUUTTUVAT METSÄRESURSSIT JA METSIEN TILA MAISEMASSA Physical forces Cultural forces SPATIAL AND TEMPORAL DYNAMICS IN LANDSCAPE SYSTEM ? ? MAISEMAN TILAA JA MUUTOKSIA KUVAAVAT AINEISTOT SOSIO-EKONOMISET ARVOT JA METSIEN MONIULOTTEINEN MAANKÄYTTÖ KAUKOKARTOITUS- JA PAIKKATIETOMALLIT MAISEMASTA Lisätietoja: Dosentti Niina Käyhkö projektin www-sivut: “Landscape research is challenging as one needs to explore both physical and social sides of the environment to understand the diversity and space-time dynamics of these systems”