Yksilöllisiä palveluratkaisuja henkilökohtaisella budjetilla - kokemuksia Eksotessa Merja Heinonen 14.3.2013.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Advertisements

Työhönvalmennuksella työelämään
Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
Henkilökohtaisen avun keskus Pääkaupunkiseudulla
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Tukea tarjolla verkkokurssien tuottamiseen ja toteuttamiseen KTOL:n Tammiseminaari Olli Ruohomäki Moodle-on-Demand -hanke Parkanon kansalaisopisto.
Katariina Haapasaari Hanna Lahti
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Turvaa ja hyvinvointia lapselle ja perheelle – palveluiden yhteiskehittämistä Koontia Arvokas elämä –hankkeen poluilta tulevaisuuden kehittämistä varten.
Perhesosiaalityö Kokkolassa
Tuella palkatun siirtäminen muun työnjärjestäjän tehtäviin
Henkilökohtaisen avun keskus Kaakkois-Suomeen Oma koti – oma elämä –seminaari
Kehitysvammaisten Palvelusäätiö
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Joensuulaisten kehitysvammaisten ja vammaisten asumispalvelujen suunnitelma vuosille 2013–2017 Valmistuu keväällä 2012.
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
”Mukava kuulla, että muuallakin ovet paukkuu”
Koulutuksen toteutus - vammaispalvelujen valtakunnallinen kehittämishanke/ P-K - Yksi naapureista –hanke/Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Koulutuksen aikataulu.
Turvallisuussuunnitelma 2010 RA-SK Oy Marko Lahtinen.
Valtakunnallinen vammaispalveluhanke Keski-Suomen Vammais-Kaste
Palveluohjaus Ota Koppi 2 –tilaisuus
Pk-yritysbarometri, kevät 2014 Alueraportti, Etelä-Karjala.
Lahden kaupungin vanhusten kotihoidon palvelujen uudistaminen tarinateatterin keinoin Prosessi liittyy Lahden kaupungin "Kotiin kohdistuvien palveluiden.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Via Vis – väkivaltatyöhankkeen vaikuttavuus asiakkaiden näkökulmasta "Mun stressihormonit on ainaki 90 pinnaa tullu alaspäin" Helena Parkkila, KM, tohtoriopiskelija.
Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta
Työluotsityö työterveyshuollossa – kokemuksia
Täysivaltainen osallisuus – vammaisalan tulevaisuusseminaari
Työluotsityö työterveyshuollossa – kokemuksia
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
TRAPPAN Portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta Projektipäällikkö Johanna Torppa Projektikoordinaattori Merja Virkkala.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Työkykyjohtaminen Serviisissä
ETELÄ-KARJALAN SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI Tammi-helmikuun tulos 2013.
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå Miten nuorisopalvelut selviää palikkaleikkien myllerryksessä?
Hyvinvointiteknologia kartoitus  Toteuttaminen  Tavoitteet  Tulokset Kati Tuokkola
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Lähiopetus & kuntouttava työtoiminta
Vammaispalvelulaki Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisena yhteiskunnan.
Aikuissosiaalityötä johtamassa Keski-Suomen aikuissosiaalityön kehittämishankkeen loppuseminaari Perusturvajohtaja Riitta Vanhanen.
Hankekoordinaattori Päivi Ristimäki Puh
AH Lastensuojelulaki sosiaalityön arjessa Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö Arja Honkakoski Sosiaalityön kehittämispäällikkö.
Asiakkaiden osallisuuden lisääminen sosiaalityössä SOS-hanke
TUPA –Työpaikkaohjaajien kouluttajakoulutus - kuka kouluttaa ketä?
Aikuissosiaalityön kehittämishanke – SOS - hanke
Projektityökurssi KLTITE05SU/OH Projektitöiden seminaariohjeet.
VOIMANA MERI.. Henkilökohtaisen avun päivä Heli Kulmala
AIKUISSOSIAALITYÖ OSALLISUUTTA TUKEMASSA Marja Paananen kehittäjäsosiaalityöntekijä.
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Digiä ikä kaikki! KUMOUS-hankkeen opit ja tulokset webinaareissa – Tule kuulolle ja ylläty! Palvelutalouden vallankumous – Ihminen digitalisaation keskiössä.
HeNKILÖKOHTAINEN BUDJETOINTI
Steps – Sharing the European Pathways
Oikea palvelut oikeaan aikaan
Asiakkaan valinnanvapaus
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
Työssä olevan työ- ja toimintakyvyn arviointi työterveyshuollossa
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Osallisuutta tukeva toiminta: Savon OTE
OTE maakunnassa – Polut kuntoon
Yhteistyökumppani ASIAKAS / PALVELUN KÄYTTÄJÄ
Henkilökohtainen budjetointi
Sukupuolivaikutukset vammaispalveluissa
Henkilökohtainen budjetointi 2017
Palvelupolku vammaispalveluiden päiväaikaiset toiminnat Pähee OTE
Työelämä muuttuu, opettajan työ muuttuu – johtamisen on muutut- tava
Esityksen transkriptio:

Yksilöllisiä palveluratkaisuja henkilökohtaisella budjetilla - kokemuksia Eksotessa Merja Heinonen 14.3.2013

Tiedän mitä tahdon! – Henkilökohtaisen budjetoinnin kehittämishanke Eksotessa Eksote lähti mukaan hankkeeseen kesäkuussa 2011 toiseksi pilottialueeksi. Päämiehiä lähti mukaan viisi. Eksote on lähtenyt mukaan myös pilotoinnin II vaiheeseen ajalle 1.8.2012-31.12.2013. Päämiehiä uudessa ryhmässä tällä hetkellä viisi. Mukaan pääsee myös non stop.

Kenelle henkilökohtainen budjetti? Vammaisille (kehitysvammaiset/vaikeavammaiset) henkilöille, joilla vammaispalvelujen asiakkuus Päämiehen oma motivaatio tärkeä Halu/tarve muutokseen – tyytymättömyys tähän hetkeen (halutaan muuttaa/vaihtaa palvelua) Tarvittava tuki, joko lähipiiristä tai muilta tahoilta Kykyä suunnitella itse omaa elämää, mahdollisesti tukikeinoja apuna käyttäen (tukisuunnitelman laadinta)

Esimerkkejä tukisuunnitelmien toteuttamisesta Asumispalveluista omaan asuntoon Työtoiminnasta itselle mielekkäämpään työhön Päivätoiminnasta kuvataideterapiaan Henkilökohtaisen avun pitkäaikaispäätöksiä

Tavoitteena on Asiakkaan osallisuuden ja itsemääräämis-oikeuden lisääntyminen ja elämänhallinnan parantaminen. Asiakas saa tarpeenmukaiset ja mielekkäät palvelut. Tyytyväiset ja hyvinvoivat asiakkaat. Palvelut ovat asiakas-, ei organisaatiolähtöisiä.

Tavoitteet/tulokset työntekijän kannalta Asennemuutos: osataan ajatella, mikä on asiakkaan oma tahto, työ on mielekkäämpää kun asiakas on ”kumppani”, työtä tehdään kokonaisvaltaisemmin Tietotaito on kasvanut ja avoimuus lisääntynyt Asiakkaat itseohjautuvampia

Mitä on tehty? Asiakasvalinnat ( I vaihe + II vaihe ). Asiakaskohtaisten budjettien määrittelyä. Päämiesten, tukijoukkojen, työntekijöiden ja esimiesten valmennukset ja konsultaatiot, vertaistoiminta. Tukisuunnitelmat ja niiden hyväksyntä (HB oma tiimi ja VP johtoryhmä). Tietojärjestelmään rakentunut polku henkilökohtaiselle budjetille. I vaiheen päämiehet elävät todeksi tukisuunnitelmiaan ja II vaiheen päämiehet aloittelevat tukisuunnitelmien toteuttamista.

Oivalluksia 1 Kokeilu on saanut aikaan hyvää keskustelua ja pohdintaa työn tekemisen tavoista ja työntekijän ja asiakkaan uudesta asemoitumisesta asiakasprosessissa =>Asennemuutos. Asiakkaan äänen kuuleminen ja siirtyminen kohti todellista kumppanuutta = luottamus. Uudet työskentelytavat. Työntekijöiden ja päämiesten antautuminen työskentelylle ja rohkeus lähteä kokeilemaan uutta

Oivalluksia 2 Uudet työskentelytavat ovat levinneet myös muille kuin kokeilussa mukana oleville työntekijöille. Päämiehillä selkeät käsitykset siitä, mitä he haluavat omilta palveluiltaan. Päämiesten voimaantuminen ja haaveiden toteutuminen.

Oivalluksia 3 Luovia ratkaisuja voidaan löytää ja tehdä nykyisenkin järjestelmän puitteissa, vaikka ”puhdasta” henkilökohtaista budjetointia ei vielä voida toteuttaa suomalaisen lainsäädännön/verotuksen johdosta. Henkilökohtainen budjetointi sopii hyvin myös henkilökohtaiseen apuun, esimerkiksi silloin, kun henkilön avun tarpeen määrä vaihtelee ajankohdasta riippuen.

Haasteet Päämiesten valinta => kenelle henkilökohtainen budjetti? Budjetin määrittely ja laadinta => palvelujen hintalappu ei ole ollut itsestäänselvyys. Tukisuunnitelmien toteuttaminen, jos palveluita ei ole paikkakunnalla saatavana. Mihin lähdetään mukaan? Työntekijöiden ajankäyttö => ristiriita innostuksen ja ajan riittävyyden välillä.

Lopuksi Ajatuksena on, että Eksotessa henkilökohtaisesta budjetoinnista tulee yksi palveluvalikon osa. Luottamus henkilökohtaisen budjetoinnin tuomiin mahdollisuuksiin on vahvistunut I vaiheen aikana ja innostus II vaiheeseen on hyvä, vaikka kehittämistyötä tarvitaan vielä paljon. Ilo nähdä onnellisia päämiehiä! KIITOS!