Helsingin kaupungin vanhustyön näkymät

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 2010 ja Terveyden edistämistoimijoiden yhteistyöseminaari Kommenttipuheenvuoro ”Kumppanin kylijessä”
Advertisements

TAUNO LINKORANTA VARSINAIS-SUOMEN KYLÄT RY KYLÄ VÄLITTÄÄ -HANKE FORSSA/KYLÄSUUNNITTELUTREFFIT Maaseutupoliittiset ohjelmat & kyläsuunnittelu.
KULTTUURI KUNTAORGANISAATION MUUTOKSESSA / Hanna-Mari Kokkonen.
Vapaaehtoiset keikka-auttajat apuna arjessa. Missiomme on: Etsiä, löytää ja auttaa unohdettuja kaupunkilaisia sekä haastaa kaikki lähimmäisyyteen ja yhteiskuntavastuuseen.
Kuntamarkkinat Helsinki
Paavo Voutilainen Sosiaalijohtaja
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Ulkoiluystäväksi iäkkäälle -toimintamalli. Lähtökohdat • Itsenäinen ja avustettu ulkoilu kuuluu laadukkaaseen vanhuuteen • Kaikki eivät kuitenkaan pääse.
Hoitopaikan järjestelyt
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY 1 Kohti hyvinvoivaa Suomea Sosiaalialan Työnantajat ry:n linjauksia tulevalle hallituskaudelle
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
Vanhuspalvelulaki käytännön työssä
IkäONT kehittämisteemoja opinnäytetyöaiheiden pohjaksi lokakuu 2012.
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
Helsingin kokemuksia palvelusetelistä
Huolen herääminen ja yhteydenotto Jatkohoito
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Muistitiimi Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
Kuntien paikkatietoseminaari 7. 2
PALVELUSETELIKÄYTÄNNÖT RAUMALLA Pekka T. Jaatinen.
Helsingin terveydenhuollon oma ja ulkoinen palvelutuotanto Nykytila ja tulevaisuus.
Yhteisvoimin kotona – ikääntyneiden kotiin annettavien palveluiden ja kuntoutuksen kehittäminen Satakunnan vanhusneuvosto
PORIN KOTISAIRAALA Kotona loppuun asti/Moniammatillinen tiimityö
Mika Väyrynen tuottaja
Tähän tarvittaessa otsikko VANHUSPALVELUIDEN KEHITTÄMISPROJETIN ( NHG) VÄLIRAPORTTI 2013 Perusturvalautakunta liite nro 3.
A SIAKASPALVELUKOULUTUS Antin kalvot M ITEN KEHITTÄÄ ASIAKASPALVELUA ? Kehittämistä voi lähestyä kahdesta suunnasta 1. Organisaation Miten luomme.
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia 1 Oikeus palvelutarpeen arviointiin Kehittämispäällikkö Päivi Voutilainen.
Esperi Care Parempaa hoitoa
Anna-Riitta Airaksinen vs. vanhuspalvelujohtaja
Kouvolan kaupungin palvelustrategia Henkilöstövaikutukset 24
HALLINTOKUNNAT JA ESTEETTÖMYYDEN TARVE - HANKE Niina Kilpelä, Kynnys ry.
Tiina Hellman Palveluseteli Laukaassa Tiina Hellman Palvelusetelit vanhusten palvelujen tulosyksikössä Tilapäinen kotihoito, jonka järjestäminen.
VAIKUTTAVUUS Kriittinen menestystekijä Arviointikriteerit
MUISTELUSTA MERKITYKSIÄ Kulttuurisen toimintaympäristön kehittäminen vanhustenkeskuksessa.
IKU-Stadia II seminaari Kontulan vanhustenkeskus
© Tampereen kaupunki Lainrikkoja-asiakkaat kunnallisen sosiaalityön haasteena Maria Palmgren johtava sosiaalityöntekijä Tampere.
Päivi Voutilainen, Sosiaali- ja terveyspalveluosasto Ikäihmisten palvelujen LAATUSUOSITUS.
Pirkko Karjalainen, YTL Toimintakykyisenä kotona – haasteita sote-uudistukselle Miten pärjään kotona - vanhanakin.
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Valtakunnallisen alkoholiohjelman rahoituksen saanut kehittämishanke
PAAVO –kehittämistyö ja Verkostokehittäjät-hanke osana pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa Sari Timonen, projektipäällikkö p. (09)
Kuntapäättäjien seminaari
LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN PERHELÄHTÖISTÄ TOIMINTAMALLIA KEHITTÄMÄLLÄ Varsinais-Suomen ja Satakunnan Remontti-hankkeen.
HYVINVOINTIA JA LAATUA – vanhuspalvelulain toimeenpanohanke Voimavaralähtöinen palvelusuunnitelma Projektisuunnittelija Lahja.
A SVA - HOITAJAN TYÖ M ARTINLAAKSON TERVEYSASEMALLA.
JJ RAY Avustusosasto1 MITEN RAY:N UUSI AVUSTUSSTRATEGIA HUOMIOI ERITYISRYHMÄT? Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Naantali Janne Juvakka.
Merja Jokela1 LAHDEN MALLI Merja Jokela Vastaava hammashoitaja Lahti.
Valtakunnalliset vammaisneuvostopäivät Helsingin sosiaaliviraston palvelustrategia Jarmo Räihä.
Palvelusetelin käyttö Kainuun maakunta- kuntayhtymän vanhuspalveluiden kotihoidossa Teija Seppälä sosiaaliohjaaja
Oulunkaaren kuntouttava päivätoiminta Lähtökohdat: Iissä kuntouttava päivätoiminta kehittynyt hanketyön kautta vuodesta 2007 lähtien Pudasjärvellä ja Utajärvellä.
HYVINVOINTIA JA LAATUA – vanhuspalvelulain toimeenpanohanke Matala kynnys neuvontaan: OHJURI- toiminnan juurruttaminen Hankesuunnittelija.
KOTIHOIDON LASKENNAN KOULUTUS Raija Kuronen.
EXPERT VILLAGE SALO Kehittäjät Keskuudessamme Kari Mahlberg Yrityssalo
Palvelutarjotin – välineitä aktiiviasiakkuuteen * Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä / Terhi Kukkonen Terhi Kukkonen Aktiiviasiakashanke.
Liisa Kaitero Marian Kartano Oy Riikka Uurtomies Marian Kamari Oy.
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
SOTE-organisaatioihin liittyviä käsitteitä keskustelun pohjaksi
Kansisivu, haluttu versio valitaan hiiren oikealla Asettelu-kohdasta
Mitä valinnanvapaus tarkoittaa minulle
VIRTUAALIPALVELU.
Sosiaalisen kuntoutuksen tiimi
Asiakkaan valinnanvapaus
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö
<Hankkeen nimi>
Pohtimolampi Vanhustyön kehittämisyksikkö
Kotihoidon palveluseteli Hämeenlinnassa alkaen
Minna Lahnalampi-Lahtinen Palvelupäällikkö Hoiva-asumisen palvelut
Mitä sote-uudistus tarkoittaa minulle
Esityksen transkriptio:

Helsingin kaupungin vanhustyön näkymät Arja Peiponen, vanhuspalvelujohtaja, Helsingin kaupunki, Sosiaalivirasto IKU Stadian seminaari 2.4.2008

Ajankohtaista Sosiaaliviraston strategiaa on päivitetty ja muotoiltu viraston visio: ” Sosiaalisesti eheä ja moniarvoinen Helsinki!” Keskeistä sosiaaliviraston arvoverkon määrittely, jossa käsitellään oman palvelutuotannon suhde erilaisiin palvelun tuottajiin ja kansalaisjärjestöihin nähden Vanhuspalveluissa rakennemuutos meneillään, tavoitteena pitkäaikaissairaalahoidon vähentäminen ja kotihoidon vahvistaminen

Uutta vanhuspalveluissa Helsingissä Vanhusten palveluasumisen ja kotihoidon palveluseteliä koskeva raportti on ilmestynyt ja saatavissa netistä Sosiaalilautakunta päätti vanhusten palveluasumisen palvelusetelin käyttöönotosta 1.3. 2008 lukien. Asiakkaat, heidän omaisensa, sosiaalityöntekijät ja palvelun tuottajat toivovat palvelusetelin käyttöönottoa

Uutta vanhuspalveluissa Helsingissä Palveluasumisen setelimalli on tarkoitettu hoivan kustannusten kattamiseen. Tasasuuruinen seteli (=1500€) 1600 euron nettotuloihin asti, sen jälkeen arvo leikkautuu tulojen nousun mukaan (esim. tulot 1700 € setelin arvo -100€. Jatkotyönä selvitetään minkälaiset vaikutukset palvelusetelin käyttöön otolla on koko nykyiseen palvelujärjestelmään tulevaisuudessa.

Uutta vanhuspalveluissa Helsingissä Monipuolisen vanhustenkeskuksen pilotointi käynnistyi vuoden vaihteessa Riistavuoren vanhustenkeskuksessa Kyseessä on uusi ympärivuorokautisen hoidon malli, jolloin samassa toimintayksikössä on mahdollista hoitaa eriasteisesti hoivaa ja hoitoa tarvitsevia vanhuksia. Ideana on, ettei vanhuksen hoidon tarpeen kasvaessa tarvitse siirtyä toiseen hoitopaikkaan, vaan hoitoresurssurssit siirtyvät Monipuolinen vanhustenkeskus on kotihoidon asiakkaiden käytössä heidän tarpeidensa mukaan

MONIPUOLINEN VANHUSTENKESKUS Monipuolinen vanhustenkeskus käsitteenä tarkoittaa: monipuolisia, ennaltaehkäiseviä ja kuntoutumista edistäviä hoitoa ja palveluita, jotka kattavat palvelut palvelukeskustoiminnoista ympärivuorokautiseen hoitoon ja hoivaan, yhdessä alueellisessa rakenteellisessa kokonaisuudessa tai verkostomaisessa ajatusmallissa

MONIPUOLINEN VANHUSTENKESKUS Asiakkaina ympärivuorokautisessa hoidossa ovat pääsääntöisesti eritasoista dementoivaa sairautta sairastavat henkilöt Psykogeriatrisia asukaspaikkoja varataan nykyisen asukaspaikkamäärän verran Päivätoiminnassa keskitytään pääasiassa kotona asuviin lievää ja keskivaikeaa dementiaa sairastaviin ja lyhytaikaishoidossa kotona omaisten hoidossa oleviin dementoituneisiin ja yksinasuviin dementoituneisiin asiakkaisiin. Palvelukeskus/hyvinvointikeskusasiakkaat ovat lähiympäristön asiakkaita, jotka saavat toimintakykyä parantavia ja ylläpitäviä palveluja

MONIPUOLINEN VANHUSTENKESKUS Monipuolinen vanhustenkeskus on pääsääntöisesti yksi rakenteellinen kokonaisuus, johon voi kuulua lähialueilla sijaitsevia muita vanhusten palveluyksiköitä, sekä omia että ostopalveluyksiköitä. Monipuolisten vanhustenkeskusten lähtökohtana on hyödyntää nykyiset, jo olemassa olevat tilat, eikä lisätä sosiaali- ja terveystoimen toimipisteitä nykyisestä.

MONIPUOLINEN VANHUSTENKESKUS Monipuolisen vanhustenkeskuksen tilat koostuvat asiakkaiden omista huonetiloista, yhteisöllisistä tiloista, ravintoloista ja kuntoutustiloista. Huoneiden koko on sellainen, että niissä voi asua myös asiakkaan puoliso tai kumppani. Pilottikohteissa otetaan käyttöön palveluasumisen maksujärjestelmä.

MONIPUOLINEN VANHUSTENKESKUS Kotihoidon (terke) tiimin arvioimana; Hus´sta (jos siirtokuntoinen) akuuttisairaalasta (terke) kotoa yksityisestä hoitolaitoksesta tms Kohon tiimi tekee priorisoinjärjestyksen Alueen sosiaalityöntekijä palveluohjaajana Riistavuoren sosiaalityöntekijän etukäteistutustuminen Riistavuoren moniammatillinen tiimi arvioi sijoittumisen Riistavuoreen välittömästi: tarvittaessa arviointipaikkoja kahdessa ryhmäkodissa

MONIPUOLINEN VANHUSTENKESKUS Voimavarasuunnitelma: toimintakyky- ja ADL-selviytymistesti 1 vrk: aikana (fysioterapeutti) I tilannearvio heti (tiivistelmä + hoisu + kuntutoumissuunnitelma): omahoitaja + fysioterapeutti + sosiaaliohjaaja) Riistavuoren sosiaalityöntekijän arvio noin viikon sisällä Kotihoidon lääkärin käynti viikon sisällä RAIHC, MMSE noin 14 vrk:n aikana Jatkohoitosuunnitelma noin 14 vrk:n aikana Arviointijakso max 3 kuukautta

MONIPUOLINEN VANHUSTENKESKUS Seurantatutkimus kaikkien asiakkaiden tiedostoseuranta kolmen kuukauden välein (Koho + Riistavuoren vk) kotihoitopalveluiden käytön seuranta RAIHC-arvioinnit 3. kuukauden välein talousseuranta: henkilöstöresurssit, hankinnat ja käyttökustannukset epäonnistuneiden interventioiden seuranta ja arviointi väliarviointi 31.12.2008

MONIPUOLINEN VANHUSTENKESKUS Haasteita/Ongelmia: ATK-järjestelmät Kahdenlainen maksujärjestelmä Vuokrien määrittäminen Kotihoidon valmius? Hoitotarvikelogistiikka Tiedon kulku kahden hallintokunnan välillä Luottamus toiseen kumppaniin

Uutta vanhuspalveluissa Helsingissä Hyvinvointikeskus – toimintamalli käynnistynyt kahdessa kohteessa helmikuussa 2008 (Kinapori ja Riistavuori) Tavoitteena on kehittää nykyistä palvelukeskustoimintaa laajempi yhteistyömalli ja –foorumi hyvinvointipalvelujen järjestämiseksi ikäihmisille Toimintamallia kehittämässä ovat kaupungin toimijoiden lisäksi tässä vaiheessa järjestöistä Kantti ry, Käpyrinne ja Helsinki Missio Maahanmuuttajavanhukset erityisen huomion kohteena

Uutta vanhuspalveluissa Helsingissä Omaishoidon toimintakeskuksia tulossa Helsinkiin yhteenä neljä. Itäisellä alueella ja eteläisellä alueella keskukset jo toimivat. Pohjoisella alueella toiminta käynnistyi tammikuussa, läntinen yksikkö on suunniteluvaiheessa ja avataan syksyllä Kotiin saatavat, omaishoitajille virkistyshetken mahdollistavat sijaiset saavuttaneet suuren suosion Sijaisomaishoitajakokeilu käynnistynyt

Uutta vanhuspalveluissa Helsingissä Hoitoketjuprojektin toiminnan vakiinnuttaminen meneillään. Erikoissairaanhoidon ylikäyttömaksut saatu hallintaan. Toipilasosasto -konsepti auttanut sakkomaksujen hallinnassa.Tavoitteena kuntouttaa asiakkaat takaisin kotiin. Jonojen seurannasta ollaan siirtymässä kotiutettujen seurantaan. Palveluasumisen kilpailutus valmisteilla RUG –pohjaisen maksujärjestelmän kehittely käynnistynyt Stakesin, Kaunialan ja Koukkuniemen kanssa.

Uutta vanhuspalveluissa Helsingissä Henkilöstötilanne (tilapäisesti?) parantumassa, Helsingin vanhustenkeskukset siirtyneet Seuren käyttöön sijaisten hankinnassa Vanhuspalvelujen vastuualueella vuosi 2008 on työhyvinvoinnin teemavuosi Sairauspoissaolot ja keinot niiden vähentämiseksi tutkinnan kohteena Työyhteisötaidot keskustelun kohteeksi

Uutta vanhuspalveluissa Helsingissä Avopalveluihin tekeillä laadun seurantakriteerit Inno-Kusti -hankkeesta alkanut tulla lupaavia tuloksia (tunnistava lattia, hyvinvointi-TV ym.) Uusien toimintatapojen kehittäminen keskeistä tulevaisuutta ajatellen Hoitoalan avustaviin tehtäviin perustettu sosiaalinen yritys Percentage –hanke jatkuu v.2008