Puhesignaalin analysointi = akustinen fonetiikka

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Viime kerralta: Puheentuotto (vokaalit)
Advertisements

Kehäantennit Looppi, silmukka
makramee-tekniikalla
4 TEHO.
TODENNÄKÖISYYSLASKENTA
Aaltoliike Harmoninen voima: voiman suunta aina kohti tasapainoasemaa, esim. jousivoima Jaksonaika T = aika, jolloin värähtelijä palaa seuraavan kerran.
LPC LPCC PLP LSP/LSF Matemaattinen kikka Levinson-Durbin algoritmi
kvanttimekaniikka aalto vai hiukkanen Mikko Rahikka 2004
Yhtälön ratkaiseminen
Robust LQR Control for PWM Converters: An LMI Approach
lämpöoppia eri lämpötila, eri aineet, loppulämpötila?
FYSIIKKA 8 AINE JASÄTEILY
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
Analyyttinen geometria MA 04
LPC LPCC PLP MFCC LSP/LSF Δ ΔΔ Matemaattinen kikka Levinson-Durbin
Tavoite Oppia seuraavat asiat •Yksikkö Beli, desibeli •Analoginen signaali •Digitaalinen signaali •Diskreettiaikainen signaali.
Integraalilaskenta MA 10
Luku 2 – Tietoliikenteen tekniikka
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Fraktaalit – Ville Brummer Optimointiopin seminaari - Kevät 2007 Fraktaalit Ville Brummer.
Langattomien laitteiden matematiikka 1
RADIOKANAVAT.
Kurkunpään heräte eli glottis-signaali
SGN-4010 PUHEENKÄSITTELYN MENETELMÄT Luento 4
Poikkeuskäsittely- lohkot tMyn1 Poikkeuskäsittelylohkot try-catch Poikkeustilanteiden käsittelymekanismi toteutetaan varatuilla sanoilla try, throw ja.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Pelkosenniemi 1.
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014 Kemi 1. ELINKEINOPOLITIIKAN TILA 2.
KANNANVAIHTO?.
Kertausta: lähde-suodin –malli
Prosessin analysointi ja töiden viimeistely
TMA.003 / L3 ( )1 3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio Olkoon A ja B ei-tyhjiä joukkoja. Tulojoukon A  B = {(x,y) | x  A, y  B} osajoukko on.
3. Funktioista 3.1. Kuvaus ja funktio
Valo ja ääni Valon ominaisuuksia heijastuminen värit taittuminen
1.2.1 KÄÄNTEISFUNKTIO JA SEN KUVAAJA
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
2. Vuokaaviot.
SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA)
1.a) f(x) = 2x(x2 – 3) = 0 2x = tai x2 – 3 = 0 x = tai x2 = 3
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
Tietovuokaaviot (ei osa UML-kieltä)
Monipuolista alakoulun kemian opetusta.
Analyysi II Katsaus.
1. Usean muuttujan funktiot
Ääni!.
Ääni ja kuuleminen Kuuloaisti toimii ihmisellä jo sikiövaiheessa.
KUVAKÄSIKIRJOITUS  Kuvakäsikirjoitus on kuvallinen ja/tai kirjallinen selvitys siitä, millaisin kuvin tarina aiotaan kertoa.  Kirjallisessa muodossa.
Diskreetti matematiikka
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
PARAABELI (2. ASTEEN FUNKTION KUVAAJIA)
1.4. Integroimismenetelmiä
5. Lineaarinen optimointi
KESKIVIIKKO KOTITETEHTÄVÄT. Siis suorat ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan.
KUVAKÄSIKIRJOITUS Kuvakäsikirjoitus on kuvallinen ja/tai kirjallinen selvitys siitä, millaisin kuvin tarina aiotaan kertoa. Kirjallisessa muodossa kerrotaan.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 9 - Jaakko Niemi Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Virittäminen (Tuning) s
S ysteemianalyysin Laboratorio Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu Esitelmä 17 – Tuomas Nummelin Optimointiopin seminaari - Syksy 2010 Tukivektorikoneet.
Silmän käyttäytymisen tutkimus ja sovellukset Veikko Surakka Tampere University Computer Human Interaction Group.
Tehtävä 1 Nk. SINE-toistojaksojen esiintymistä tietyissä kromosomikohdissa tutkittiin viidessä eri nisäkäslajissa. (SINE-toisto joko on tietyssä kohdassa.
Yleisen kielitieteen peruskurssi CCYK110
Refaktorointi ”Te olette tehneet tätä ennenkin”. Mitä on refaktorointi? (1/2) prosessi ohjelmakoodin laadun parantamiseksi ohjelman sisäisen rakenteen.
5. Fourier’n sarjat T
ÄÄNI.
AALLOT.
Äänen käsittely.
Aaltoliikkeen ominaisuuksia
Sateenkaari. Mikä on sateenkaari? -Sateenkaari on spektrin väreissä esiintyvä ilmakehän ilmiö. -Spektri eli kirjo tarkoittaa yleisesti havaitun suuren.
Audiosignaalinen käsittely / Kari Jyrkkä1 Sisältö: –Lineaariprediktioon perustuvan puheenkooderin ja dekooderin toteutus projektityönä Puhesignaalin.
Voimavektorit Kaikki voimatehtävät pohjautuvat Newtonin II lakiin: Tiivistelmä ja tehtäviä voimavektorien yhdistämisestä m on tarkasteltavan kappaleen.
Y56 Luku 21 Yrityksen teoria: kustannuskäyrät
Signaalinkäsittelymenetelmät / Kari Jyrkkä
Yleisen kielitieteen peruskurssi CYK110
Lämpö ja infrapunasäteily
Esityksen transkriptio:

Puhesignaalin analysointi = akustinen fonetiikka Diskreetti signaalinkäsittely (Analoginen) todellisuus Puhesynteesi Fyysinen puheentuotto parametrisointi Yksinkertaistettu malli Y(z) = H(z)*X(z) todellisuudesta, joka on mahdollista muotoilla matemaattisesti Fysiikka&Matematiikka

Akustinen fonetiikka Akustisesti ääni ja siten myös puhe on ilmanpaineen vaihtelua Akustinen fonetiikka tutkii puheen akustisia ominaisuuksia ja sitä miten ne seuraavat puheentuottomekanismin toiminnasta Pitkittäinen aaltoliike: http://www.kettering.edu/physics/drussell/Demos/waves/wavemotion.html

Formantit eli ääniväylän resonanssit Tärkein ääntöväylän ominaisuus on siinä esiintyvät resonanssit eli formantit Syntyvät värähtelevän ilmapatsaan seisovina aaltoina Formantit (F1, F2, ...) voidaan yleensä nähdä spektrissä vahvistuneina osavärähtelyalueina Taajuuden lisäksi formanttia kuvaavat sen intensiteetti ja kaistanleveys Eri ääntöväyläkonfiguraatioilla on eroavat formanttitaajuudet -> formanttien avulla voidaan luokitella kaikki vokaalit /a/-äänteen spektri

Vokaalit - formantit

Muita tapoja muodostaa äänteitä TAPA 1: Kapeikko ääntöväylässä muuttaa läpi kulkevan ilmavirran pyörteiseksi Ero kuiskaukseen: nyt pyörteinen ilmavirta syntyy ääntöväylässä, kuiskauksessa se syntyi glottiksessa TAPA 2: Sulkemalla ja avaamalla ääntöväylä kokonaan joltain kohtaa ilmavirta ’poksahtaa’ ulos

Ääntöväylän matemaattinen mallintaminen Ääntöväylän resonanssien laskeminen ääntöväylän muodon perusteella on analyyttisesti ratkeamaton ongelma (numeerisia ratkaisuja on) - Pitäisi ottaa huomioon erilaiset kurkunpään herätteet, ajalliset ja paikasta riippuvat muutokset ääntöväylän muodossa, nenäväylän kytkeytyminen, huulten kohdalla tapahtuva ääniaallon leviäminen ympäristöön, energiahäviöt, pyörteiset ilmavirtaukset jne. Yksinkertaistettuja malleja tarkastelemalla päästään kuitenkin melko pitkälle äänentuoton ymmärryksessä

MRI (Magnetic Resonance Imaging) -kuvia ääntöväylästä http://en.akihabaranews.com/101359/robot/robotech-2011-professor-sawada%E2%80%99s-talking-robot http://personal.ee.surrey.ac.uk/Personal/P.Jackson/Nephthys/jaleel.html /aa/ /ii/

Ääniväylän mallintaminen tasapaksujen putkien avulla Ääniväylä suoristetaan ja mallinnetaan vakiopituisina viipaleina

Äänipaineaallon heijastuminen Liitettäessä kaksi tasapaksua putkea yhteen liitoskohdassa tapahtuu heijastumista Heijastuskerroin kn ilmaisee, kuinka suuri osa putkesta toiseen liikkuvasta tilavuusnopeusaallosta heijastuu takaisin (putkien pinta-alat Sn ja Sn+1 ):

Äänipaineaallon heijastumisesta Pinta-alat ovat positiivisia, joten -1 < kn < 1 kun = 0 , niin kn = 1 , ja aalto heijastuu sellaisenaan takaisin kun on suuri, niin kn ≈ -1 , ja aalto heijastuu kokonaan, mutta vastakkaisessa vaiheessa Mikäli Sn =Sn+1 , heijastumista ei tapahdu http://www.kettering.edu/physics/drussell/Demos/reflect/reflect.html (huomaa, että paineaalto käyttäytyy päinvastoin kuin poikittaisaalto narussa)

Aaltoheijastusten mallintaminen z-tasossa – ristikkorakenne eli Kelly-Lochbaum -rakenne fn on putkessa n eteenpäin kulkeva ääniaalto ja bn taaksepäin kulkeva ääniaalto Mallinnetaan aaltojen etenemistä ja heijastumisia viereisen kuvan Kelly- Lochbaum ristikkorakenteella Näytteistetään järjestelmän toiminta siten, että aalto viivästyy yhden hetken ( 𝑧 −1 ) kulkiessaan putkenpätkän päästä toiseen

Kelly-Lochbaum -yhtälöt Aaltojen käyttäytyminen voidaan esittää seuraavien yhtälöiden avulla. Kuvasta saadaan:

Kelly-Lochbaum -yhtälöt Aaltojen käyttäytyminen voidaan esittää seuraavien yhtälöiden avulla. Kuvasta saadaan: Ratkaistaan näistä ja , :n ja :n funktioina

Kelly-Lochbaum -yhtälöt Aaltojen käyttäytyminen voidaan esittää seuraavien yhtälöiden avulla. Kuvasta saadaan: Ratkaistaan näistä ja , :n ja :n funktioina ja laitetaan matriisimuotoon:

Ääntöväylämalli ristikkorakenteella Ääntöväylän putkimallille saadaan diskreettiaikainen esitys liittämällä ristikko-elementtejä peräkkäin. b0 ja bN jätetään vain pois.

Ristikkorakenne Ristikkorakenteen siirtoyhtälö saadaan seuraavasti:

Ristikkorakenne Ristikkorakenteen siirtoyhtälö saadaan seuraavasti:

Ristikkorakenne Ristikkorakenteen siirtoyhtälö saadaan seuraavasti:

Ristikkorakenne on all-pole (IIR)-suodin Todetaan, että edellisen kalvon suodin on all-pole –tyyppinen: Muodostetaan FIR-tyyppinen käänteissuodin, jolloin alkuperäisen suotimen on oltava all-pole –tyyppinen. Tätä varten ratkaistaan Kelly-Lochbaum –yhtälöistä fn(z) ja bn(z) fn+1(z):n ja bn+1(z):n avulla: Ristikkorakenne, johon liitettynä käänteinen lohko:

Ääntöväylä suotimena Ääntöväylää mallinnetaan edellä esitetyllä all-pole-rakenteella eli AR-mallilla, eli systeemillä, jonka siirtofunktio on muotoa Millainen on sitten kurkunpäästä tuleva ’heräte’-ääni X(z) ? (sourcefiltrdemo.m)