Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Aaltoliikkeen ominaisuuksia

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Aaltoliikkeen ominaisuuksia"— Esityksen transkriptio:

1 Aaltoliikkeen ominaisuuksia
INTERFERENSSI Kahden tai useamman aallon yhteisvaikutusta sanotaan interferenssiksi. - Aaltojen yhdistyessä samanvaiheiset aallot ( aallon harjat ja pohjat kohdakkain) vahvistavat toisiaan. Vastakkaisvaiheiset aallot ( toisen aallon harja ja toisen aallon pohja ovat kohdakkain) heikentävät toisiaan. Interferenssiaallon amplitudi = yhdistyvien aaltojen amplitudien summa (superpositioperiaate)

2 Huygensin periaate Jokaista aaltorintaman pistettä voidaan pitää uuden alkeisaallon (palloaallon) syntykohtana. Alkeisaallot muodostavat interferoidessaan uuden aaltorintaman. YouTube-video DIFFRAKTIO = esteen aiheuttama aallon taipuminen

3 Aaltojen heijastuminen
Aalto heijastuu, kun se kimpoaa kahden aineen rajapinnasta takaisin samaan väliaineeseen, josta se tuli. Phet-simulaatio Jos heijastuminen tapahtuu tiheämmästä aineesta, tapahtuu vaihesiirto. Kun heijastuminen tapahtuu harvemmasta aineesta, aallon vaihe säilyy. Rajapinnan läpi menevän aallon vaihe säilyy.

4 HEIJASTUSLAKI Kun aaltorintama heijastuu kahden aineen rajapinnasta, noudattaa se heijastuslakia. Heijastuminen Huygensin periaatteella. tulokulma = heijastuskulma Kulmat mitataan aina pinnan normaalin suhteen.

5 Taittumislaki Jos aalto tulee vinosti kahden väliaineen rajapintaan, sen kulkusuunta muuttuu. α1 = tulokulma ja α2 = taitekulma

6


Lataa ppt "Aaltoliikkeen ominaisuuksia"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google