Palveluliiketoiminta osana korkeakoulua Heikki Saastamoinen.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
Advertisements

Työelämän ja ammattikorkeakoulujen yhteistyön haasteet Opettamisesta osaamiseen –seminaari, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Kirsi Juva1 MILLAINEN KOULUTUS VALMENTAISI 2020-LUVUN TÖIHIN? Koulutuksen tulevaisuudennäkymät Pohjois-Savossa Jarmo Immonen
Suomalaisen Urbaanin unelman vaikutteet tulevat Englannin kirkon piirissä alkaneen uudistuksen parista luvulla kristityt totesivat heidän yrityksensä.
Kauppalehti Yrittäjyys Lokakuu Aineiston rakenne Kaikki, n=720 %
Etelä-Savon kuntien talous 2013 Kuntien ajankohtaispäivä Mikkeli
Uusi Humak Jukka Määttä, kehittämisjohtaja
2/2009 Nordic Database Apulaisopettajan etsiminen pohjoismaisen tietokannan kautta.
Lapista tulevaisuus Lapin korkeakouluista valmistuneet työelämässä.
Tiedonhankinnan prosessit muutoksessa
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Alustava liiketoimintasuunnitelma
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
NALLE PUH.
EU:n ohjelmakausi Valmistelutilanne Seija Astala OKM/NY.
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
Kriisiviestintä Thorleif Johansson Viestintäjohtaja.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Stratox Oy / HN / Oct 01 / for SiX1 määr arvi tavo kilp toim resu toim Strategia on yhteinen näkemys yrityksen suunnasta ja toimien yhteensovittaminen.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
RIKASTAMO Sinun urasi Klondike? Haluatko jo ulos luokkahuoneesta?
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Lukio-opiskelusta Syksy 2014.
 Yritystoiminnan peilausta › Liiketoiminta › Työskentely-ympäristö › Sosiaaliset taidot › Tekniset taidot › Ammatilliset taidot › Yritystoiminta punaisena.
Ura- ja rekrypalvelut Uraseurannat 5 vuotta valmistumisesta Vuosina 2003 ja 2005 valmistuneille Sijoittumisseurann at 1 vuosi valmistumisesta
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Sunnuntai, 23. marraskuuta 2014 TASAVERTAINEN KORKEAKOULUTUKSEN KEHITTÄMINEN (Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto ARENE ry.:n tavoitteet)
Maikki Naarala Rehtorin kanslia
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Yliopistojen uusi rahoitusmalli TEKin näkemyksiä
KOTA - oppimista yhdessä työelämän kanssa KOTA Rakennustalkoot Pasi Tulkki.
Ruokatavat Ruokatavat ovat todella tärkeitä järjestyksen ja puhtauden ylläpitämiseksi .
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Ammatillisuuden ydintä etsimässä
KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kooste kotitehtävien vastauksista Kotitehtävä 5 – Tarjonta ( )
Kokkolan ammattiopisto
Viitearkkitehtuurityön tilanne
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio Ruralia-instituutti / Pekka Hytinkoski / Osuustoiminnan opetusverkosto.
KULTTURIENVÄLINEN VIESTINTÄ
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Tavoitteen asettaminen: tunnusluvut 1 Toteutuma 2007 Toteutuma 2008 OPM tavoite v Tavoite 2012 Lukuvuodessa vähintään 45 op suorittaneiden.
Käyttöohje: Kuinka liittyä ryhmään. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
TAHTO-hankkeen Tanskan matka. Amager Faelled Skole, luokat 0-9 IT-strategian tavoitteena tietoyhteiskunnan aktiiviseksi jäseneksi kasvaminen Kolmea oppilasta.
Työantajan näkökulmaa nuorten palkkaukseen ja oppisopimukseen TEM
Opiskelijoiden rooleja STARA dominoi opetustilannetta omilla kommenteillaan, besserwisser, paljon äänessä vaikkei aina oikeassa. EVVK istuu mielenosoituksellisesti.
Toteutuuko koulutustakuu Jussi Huttunen.
Kielivalinnat 2. luokalla
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Tulevaisuudennäkymiä: yliopistouudistus, Oodi ja RAKETTI -hanke IH/oprek.
Pedagogisen toimikunnan 11. kokouksen muistio
”Mitä tahansa voi saavuttaa kunhan vain yrittää!” Pikkuyrittäjien hissipuheet.
Turun koulutuksen toiminnallinen järjestämissuunnitelma.
Välipalaute Moduuli 3 Mitä tästä voimme oppia? Mitä parantaa?
Miten Mikkelin ammattikorkeakoululla menee?. Esityksen sisältö MAMKin suoriutumisen historiaa Vuosi 2010 toiminnan ja talouden tulosten valossa Vuoden.
1 PROSESSIN OMISTAJA Tutkimusjohtaja PROSESSIKUVAUKSEN HYVÄKSYJÄ Johtoryhmä PRSESSIKUVAUS LUOTU JA PÄIVITETTY Kesäkuu – lokakuu 2008 PROSESSIKUVAUS HYVÄKSYTTY.
SYKSY 2016 Päivi Pakkanen.
Metsien merkitys ja käytön tarkoitus on erilaista eri ihmisille
Ammattikorkeakoulun kehittämispäivä
(Työ)elämän esiintymistilanteet
Oulun seudun ammattikorkeakoulu
Esityksen transkriptio:

Palveluliiketoiminta osana korkeakoulua Heikki Saastamoinen

Palvelutoiminta  Hyvä korkeakoulujen osaamisen työelämän mittari  Ei palvelutoimintaa, jollei ole mitään myytävää tai jos sitä mitä on ei osata myydä  Täytyy olla relevanttia substanssiosaamista ja taidot ja kanavat yhteistoimintaan ympäröivän maailman kanssa  Edellyttää myös sitä, että on kasvettu ulos vanhasta opistomaailmasta – tämä ei valitettavasti vieläkään ole yleisesti totta

Tilanne ammattikorkeakouluissa  Voimme vertailla vuosilta 2009 – 2011 olevaa tilastoaineistoa yhteismitallistamalla tilastoidut euroluvut jakamalla ne ammattikorkeakouluittain vuoden 2012 opiskelijamäärällä  Tilastointikriteerit eivät käytännössä ole olleet yhtenevät  Kriteereiden tulkintaeroista huolimatta johtopäätöksiä on tehtävissä  Vähimmillään palvelutoimintaa tuotettiin vain €4/opiskelija  Enimmillään palvelutoimintaa tuotettiin €809/opiskelija  Joka kolmannella ammattikorkeakoululla alle €100/opiskelija, parhaimmalla kolmanneksella yli €400/opiskelija  Keskiarvo €294/opiskelija, mediaani €250/opiskelija

Epärelevantteja tekosyitä  Korkeakoulujen juridinen muoto  Arvonlisäverokysymykset  Opettajien työajansuunnittelu  Palvelutoiminnan ja opetustoiminnan yhteensovittaminen tilojen osalta  Ei mukana tulevassa rahoitusmallissa  Kilpailutilanne alueen muun toiminnan kanssa

Syitä  Tulorahoituksen muoto  Tapa pitää yllä niin opettajien kuin muun henkilökunnankin työelämärelevanssia  Oppimisympäristö omille opiskelijoille  Supistuvassa taloudessa tapa korkeakoululle edelleen työllistää osaavaa henkilöstöään ja henkilökunnalle tapa turvata työsuhteensa jatkumista  Kanava työelämäyhteyden syventymiseen ja myös muiden yhteistyömuotojen avautumiseen  Joskus ainoa tapa kannattavasti ylläpitää tiettyjä tiloja, laitteita tai palveluita korkeakoulun sisällä

Erityiskysymyksiä  Taloudellinen kannattavuus  Oltava kannattavaa jo toiminnan itsensä kanssa  Kyettävä laskemaan toiminnan tulos myös silloin, kun sitä ei ole yhtiöitetty tai muutoin selvästi erotettu  Kyettävä osoittamaan, että toiminta kannattaa itse itsensä liiketaloudellisin perustein eikä sitä subventoida julkisella rahoituksella  Organisointi  Nivouduttava koulutuksen substanssiosaamisen ympärille  Jos irrallaan koulutuksen substanssista, organisoitava sillä tavoin itsenäisesti, ettei se kuormita muuta johtamista tai oltava huomattavan tuottavaa  Tilastointi oikein suhteessa TK-toimintaan

Tulosmalli  Jäi pois lopullisesta esityksestä uudeksi rahoitusmalliksi.  Taustalla vahvasti eri tulkinnat jo tapahtuneessa tilastoinnissa.  Taustalla ehkä myös mahdollisuus pelata tilastoimalla toimintaa joko palvelutoiminnaksi tai TK-toiminnaksi sen mukaan, kumpi arvioidaan edullisemmaksi.  Jos toimintaa pitää raskaasti leikatussa ja heikosti tuloksellisessa ammattikorkeakoulussa voimakkaasti fokusoida, voi resurssien siirto pois palvelutoiminnasta olla jopa välttämätöntä, jollei toiminta ole aidosti kannattavaa.  Palvelutoiminnan kannattavuus on nyt kuitenkin kokonaan ammattikorkeakoulun omissa käsissä. Jos se on tuloksellista, tulos on kokonaan ammattikorkeakoulun eikä tulosta tarvitse suhteuttaa toisten tuloksiin.

Marjo Nykänen