2 TK-Eval yhteistyössä Kajaanin yliopistokeskuksen Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut AIKOPA:n kanssa. Toteuttajina YTM Tommi Ålander, YTM Keimo Sillanpää.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kehitys-/tuloskeskustelut 1. Avaintehtävien määritys
Advertisements

Häme-ohjelma on Kanta-Hämeen tulevaisuuden tekemisen strateginen ohjelma Häme-ohjelma sisältää maakuntasuunnitelman ja maakuntaohjelman. Strategiaosa.
Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
’Vieläkö voi hakea’ - Pohjois-Savon liiton rahoitustilanne
1 Ristiinarviointi Ristiinarviointi Hämeenlinna, Verkkosote
Sosiaali- ja terveysala toimintaympäristönä, 5 ov Itä-Suomen koordinaattoreiden kokous Joensuun Tiedepuistolla /tk.
KESKI-SUOMEN MATKAILUN TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT Keski-Suomen matkailuparlamentti VELI-PEKKA PÄIVÄNEN.
Projektiassistentti Sanna Hälvä Luovien alojen Kaakkois-Suomen kehittämisstrategia -hanke –
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
1 Kaakkois-Suomen Venäjä kasvusopimus. hallitusohjelma, joka korostaa kaupunkipolitiikkaa, kaupunkiseutulähtöisyyttä ja suurten keskuskaupunkien merkitystä.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Mitä valtakunnallinen TVT-strategia kertoo meille? Kaisa Vähähyyppä
Kymenlaakson maakuntaohjelman toteuttamissuunnitelman tavoitteet Rakenteellisen muutoksen kääntäminen mahdollisuudeksi ja uudeksi osaamiseksi.
Kuntaliitto ja Etelä-Savo Tästä eteenpäin / Riitta Koskinen.
Teija Ryynänen/NELI ELLO väliseminaari Kokous- ja juhlatila Alvarium, Turku Etelä-Suomen kuljetuskäytävän kilpailukyvyn kehittäminen.
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Heinolan kaupungin opetussuunnitelma
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
HALLITUKSEN PUHEENJOHTAJA VASTUUALUE 1VASTUUALUE 3 VASTUUALUE 4 VASTUUALUE 2 SIHTEERI MALLISEURA RY / HALLITUS - dynaamisen organisaatiokaavion esittely.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
Oulun seutu KOKO KOKO , Rovaniemi - Mitä tällä hetkellä tehdään - Mitä suunnitelmia ja tavoitteita vuodelle Mitä alustavia.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä Uudistunut aluehallinto ja työelämän kehittämis- ja palvelutehtävä -seminaari Helsinki Merja Leinonen.
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2009.
Väestönmuutos , maakunnittain
Vipuvoimaa EU:lta Hankeinfo Mikkelissä Riitta Koskinen Etelä-Savon maakuntaliitto.
Kansalaistoimijalähtöinen kehittäminen joensuun kaupunkialueilla kaupunginsihteeri Jari horttanainen
Länsi-Suomen EAKR Vuosiraportti 2011 LS EAKR MC Vaasa 1.Ohjelman vuosiraportti on rakenteeltaan ”entinen” – ei suuria muutoksia kesken kauden.
TUOTTAVAA YRITYSTEN PALAUTTEENHALLINTAA Suomen Yrittäjät Yrittäjyysalan tutkintotoimikunta Yrittäjäkoulutuksen vaikuttavuus.
Maakunnallisesta omistajaohjaus- ja omistajapolitiikkavalmistelusta - alatyöryhmän johtopäätöksiä Paras-johtoryhmälle Jyrki Myllyvirta
Kirjoita otsikko tähän Kainuun hallintokokeilun päättyminen/Seurantasihteeristön loppuraportti 5/13 Valtiovarainministeriö / Esa Toivonen / Kalevi.
KESKI-SUOMEN KEHITTÄMISEN HAASTEET
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Seutukaupunki- seminaari Mikkeli Kehittämisjohtaja Erkki Välimäki Seinäjoen kaupunki.
Viestintäsuunnitelma
Pohjois- Suomen Kompassi Pohjois-Suomen strategia, s. 35: ”Lapin ja Oulun yliopistojen yhteistyöllä, verkottumalla myös Kainuuseen ja Keski-Pohjanmaalle,
Matti Piispanen Seurakuntarakenteiden kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Paikallisidentiteetin merkitys
Maakuntaohjelma strategisten valintojen ohjaajana Hyvä-hankkeen aluefoorumi
Mihin metsiä käytetään tulevaisuudessa? – Ota kantaa -kyselyn tulokset
Ivan käytön arviointia perhepalveluissa Kätevä käyttää, tulee punnittua asioita monesta näkökulmasta ja mietittyä eri vaihtoehtojen vaikutuksia pitkälle.
HANKKEIDEN VALINTAMENETTELY JA PÄÄTÖKSENTEKO KUOPIO IISALMI VARKAUS Timo Ollila, Itä-Suomen lääninhallitus.
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Varhaiskasvatuksen kehittämisen haasteet Pirkanmaalla
AVARA-hanke valtiotieteellisen tiedekunnan näkökulmasta Leif Åberg
Kestävää kasvua ja työtä
Mitä arviointiin liittyvät muutokset tarkoittavat? Työpaikkakouluttajahanke Omniassa
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
TULEVAISUUDEN KUNTA alustavia nostoja ja havaintoja MDI:n selvitysmateriaalista Vantaa |
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
Verskostojen huomioita yhteistyöryhmän vierailuilta (KOOTuki) Kati Kettunen, Tuomas Orama, Antti Mäki , KOOTuen kokous.
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Sisä-Suomen kalatalousryhmä
Liikenteen näkymiä Pohjois-Karjalassa vuoteen 2040
Väliaikaisen valmistelutoimielimen asettamistilanne
Kuntaliiton kehittämistoiminnan vaikuttavuus
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Jaana Joutsiluoma ja Minttu Ojanen
Metsäteollisuus on oleellinen osa maakuntien elinvoimaisuutta
OTE maakunnassa -Polut kuntoon -hanke
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Metsäteollisuus on oleellinen osa maakuntien elinvoimaisuutta
POKAT 2021 maakuntaohjelma
Kestävää kasvua ja työtä Mitä ohjelmasta rahoitetaan?
HENKILÖSTÖKÄYTÄNTÖJEN VALMISTELU
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Perhekeskustoiminnan työpaja
Esityksen transkriptio:

2 TK-Eval yhteistyössä Kajaanin yliopistokeskuksen Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut AIKOPA:n kanssa. Toteuttajina YTM Tommi Ålander, YTM Keimo Sillanpää ja FT Jouni Ponnikas. Arvioinnin kohteena myös Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson yhteinen osio Arviointikysymyksiä, jotka liittyvät myös yhteiseen osioon: –Ovatko maakuntaohjelman kehittämistavoitteet toteutuneet? –yhteisen osion osalta? –Miten keskeiset kehittämistoimijat ovat ottaneet toiminnassaan huomioon maakuntaohjelman ja edistäneet sen toteutusta? –Miten maakuntaohjelmassa esitetyt keskeisimmät hankkeet ovat toteutuneet? Taustatietoa

3 Näkökulmana monitaho- ja monimenetelmä, eli triangulaatio. Taustatietoa Arviointikysymykset DokumentitKyselyTyöpajatHaastattelut

4 Yhteistyötä voi olla monella tasolla (kv.yhteistyöstä paikalliseen) Yhteistyölle voidaan nähdä työntö- ja vetotekijät Aluehallinnon uudistus (ALKU-hanke) ja uusi Laki alueiden kehittämisestä Maakunnista muodostettiin toiminnallisesti ja taloudellisesti tarkoituksenmukaisia yhteistoiminta-alueita –Asiat, jotka ovat pitkäjänteisen kehittämisen kannalta merkittäviä, sisältyvät keskeisiin suunnitelmiin sekä koskevat koko aluetta. –Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson yhteistoiminta-alue –Kaakkois-Suomessa 8-henkinen yhteistyöryhmä –Maakuntaohjelmiin ja totsuihin yhteistoiminta-alueittain yhteiset osiot Haasteena sovittaa maakunnan omat tarpeet ja yhteistoiminta-alueen muodostamat tarpeet yhteen. Maakuntien tuotantorakenne muuttunut/muuttumassa merkittävästi metsäteollisuuden voimakkaan rakennemuutoksen ja talouskriisin takia. Lähtökohdat yhteistyölle

5 Priorisoitu kuusi yhteistä painopistettä/kehittämispainotusta: 1.Metsäklusterin uudistaminen 2.Puhtaan energia- ja ympäristöteknologian kehittäminen 3.ICT-liiketoiminnan ja sisältötuotannon kehittäminen 4.Logistiikan ja infrastruktuurin vahvistaminen 5.Venäjä-yhteistyön vahvistaminen 6.Osaamis- ja koulutusrakenteiden uudistaminen Kymenlaaksolla lisäksi palvelut ja turvallisuus ja Etelä-Karjalalla matkailu maakunnallisina painopisteinä Kannatatko Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson maakuntien yhteistyötä? Kyllä/Ei Onko nykyinen yhteistyö määrältään riittävää? Kyllä/Ei Onko nykyinen yhteistyö tulosten näkökulmasta: A) huonoa B) kohtalaista C) hyvää D) erinomaista Lähtökohdat yhteistyölle

6 Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson yhteistoiminta: Miten hyvin yhteisesti valitut kehittämispainotukset sekä niitä toteuttamaan valitut kärkihankkeet ovat onnistuneet tähän mennessä? Havaintoja

7 Miten hyvin yhteisesti valitut kehittämispainotukset sekä niitä toteuttamaan valitut kärkihankkeet ovat onnistuneet tähän mennessä? Erot maakuntien välillä: (hyvin ja erinomaisesti -vastausten suhteet (%) maakuntien välillä, sininen toteutunut paremmin Kymenlaaksossa ja ruskea E-Karjalassa) Havaintoja

8 Ovatko yhteisesti valitut kehittämispainotukset edelleen mielestäsi osuvia alueen tulevaisuuden/aluekehityksen kannalta? Havaintoja

9 Ovatko yhteisesti valitut kehittämispainotukset edelleen mielestäsi osuvia alueen tulevaisuuden/aluekehityksen kannalta? Erot maakuntien välillä: (”hyvin osuvien” -vastausten suhteet (%) maakuntien välillä, sininen osuvuus jatkon kannalta parempi Kymenlaaksossa ja ruskea E-Karjalassa) Havaintoja

10 Mielenkiintoinen kysymys arvioinnissa on ollut se, onko yhteisten kehittämispainotusten määrä sopiva Onko yhteisten kehittämispainotusten määrä sopiva jatkoa ajatellen? A) On sopiva määrä, B) Tarve lisätä C) Tarve vähentää. Yhteistyö on nähty molemmissa maakunnissa tarpeelliseksi, mutta yhteistyön toimivuutta ei ole nähty erityisen sujuvaksi Nyt tarvitaan uusi alku yhteistyölle – tarkemmin mietityllä sisällöllä sekä paremmalla sitoutumisella! –Mitkä ovat ne asiat, joissa tehtävästä yhteistyöstä molemmat hyötyvät? Arvioinnin näkökulmasta (alustavasti) yhteistyölle näyttäisi olevan edellytyksiä seuraavissa asioissa/seuraavista näkökulmista (vetotekijät yhteistyölle): –Ylimaakunnalliset kärkihankkeet näyttäneet toimineen hyvin ja niissä on jo riittävästi kokoa – jotta vaikuttavuutta voi odottaa. –Tarve hakea/tehdä yhteisiä hankkeita olemassa: isommalla äänellä saadaan enemmän uskottavuutta ja painovoimaa. –Kasvusopimuksesta uusi mahdollisuus yhteistyölle. –Yhteistyön rakentamiselle parhaat edellytykset ainakin seuraavissa teemoissa: Rajan läheisyys/rajan ylityksen sujuvuus/Venäjään liittyvä teema Liikenne-infra Kaava-asiat – yhteinen maakuntakaava Alustavia havaintoja yhteisestä osiosta

11 Arvioinnin näkökulmasta (alustavasti) yhteistyölle ei näyttäisi olevan parhaita edellytyksiä seuraavista näkökulmista (työntötekijät yhteistyöstä poispäin): –Eroavuudet tarpeissa/aktiivisuudessa yhteistyön syvyyden suhteen –Eroavuudet ja perinteet yhteistyön maantieteellisessä suuntautumisessa Etelä-Karjalassa yhteys Itä-Suomeen Etelä-Savo ”välissä” Kymenlaaksossa nähdään tärkeäksi yhteistyö Päijät-Hämeen/Uudenmaan suuntaan –Kilpailutilanteet: Isoista hankkeista kilpaileminen Kaakkois-Suomen portti Korkeakoulut myös kilpailutilanteessa - tuloksellisuuteen perustuva rahoitusmalli Metsäteollisuudessa (modernisoinnin etenemisen vauhti) Jne. –Luottamusta on – ja ei ole. Tarkoitus olisi saada aikaiseksi lisäarvoa tuottavaa yhteistyötä/verkosto. –Tunnelähtöinen ajattelu –Huomioitava, että hallinnolliset alueet eivät kuitenkaan rajoita verkostoja/yhteistyötä, kun siihen on todellinen tarve. Alustavia havaintoja yhteisestä osiosta

12 Yhteistyöhön jatkossa entistä tiedostetummin monisuuntainen toimintamalli? –Tehdään todellista lisäarvoa synnyttävää yhteistyötä ja panostetaan siihen kun kaikki osapuolet siitä hyötyvät –Samalla hyväksytään, että on myös ns. pakon sanelemaa yhteistyötä, jossa maksimoidaan tavalla tai toisella omaa hyötyä… Tässä yhteistyössä ei synny lisäarvoa, eikä siihen pidä myöskään erityisemmin panostaa. –Kuinka moni on tehnyt/tekee todellista lisäarvoa synnyttävää yhteistyötä (E- K-Kymenlaakso)? Kyllä/Ei –Kuinka moni on tehnyt/tekee ns. pakon sanelemaa yhteistyötä? Kyllä/Ei Jatkossa: mitkä ovat niitä asioita, jotka ovat molempien maakuntien toimijoille niin tärkeitä, että yhteistyötä muodostuu ja kannattaa tehdä kilpailutilanteesta huolimatta? –Näyttäisi siltä, että kun on kyse erilaisten edellytysten luonnista (rajan ylitys, infra jne.), yhteistyö tulee paremmin kysymykseen. –Toimialakohtaisessa kehittämisessä onkin jo selvästi hankalampaa… –Kansainvälisyyden edistämiseen liittyvät asiat (muu kuin Venäjä)? Alustavia havaintoja yhteisestä osiosta

13 Mahdollisuus kommentoida viestiseinälle Suuret kiitokset!