Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin 2 500 kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fyysisen harjoittelun perusteet
Advertisements

Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen
Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat
KANSANTAUDIT.
Kansantaudit.
RIIPPUVUUS eli ADDIKTIO
SUUHYGIENIA HUONO SUUHYGIENIA AIHEUTTAA - PAHANHAJUISTA HENGITYSTÄ
Elimistön tasapaino.
Lapsen KYMMENEN KÄSKYÄ vanhemmille
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakointi ja sen vaikutukset
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Syöpälääkehoito.
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Riippuvuus tupakoinnista
Alkoholi.
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
4. VERENKIERTO- JA HENGITYSELIMISTÖ
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakan vaikutukset hyvinvointiin
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
ADDIKTIO ELI RIIPPUVUUS
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
TOSITIETOA Nuuska. TOSITIETOA Yleistä nuuskasta Valmistetaan samasta tupakkakasvista kuin perinteinen savuke Sisältää yli kemiallista yhdistettä,
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
FYKE6 Arkista kemiaa. 9. Kemiaa keittiössä Hiiva Hiiva sieni, pilkkoo taikinan sokerin hiilidioksidiksi ja vedeksi, kohottaa taikinan sieni, pilkkoo taikinan.
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
9 Mielihyvä ja riippuvuudet
17. MIELIHYVÄ JA RIIPPUVUUS TERVEYSTIETO 7. Pohdi  Kirjoita lapulle TÄRKEIN sinulle mielihyvää tuottava asia  Onko mielihyvän lähde hyväksi terveydelle.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
9. KUNTOA KANNATTAA KEHITTÄÄ TERVEYSTIETO 7. Pohdi : Mitä hyötyä on koululiikunnasta?
Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset. Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta.
HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Kertaus 1) Mitä sana huume tarkoittaa? 2) Miten keskushermostoa lamaannuttavat aineet eroavat keskushermostoa piristävistä aineista? 3) Miksi kannabiksen.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
LUONNONHASARDIT Luonnonhasardit syntyvät äkillisesti luonnosta itsestään. Useimpia hasardeja ihmisen on mahdotonta estää, mutta niihin voidaan varautua.
TE1 Tupakkatuotteet Hurtig Brittiläisen tutkimuksen mukaan jokainen poltettu savuke lyhentää elämää keskimäärin 17 minuuttia.
KAPPALE 24 ALKOHOLISTA ASIALLISESTI
Sydän- ja verenkiertoelimistön rakenne ja toiminta
Tupakan uho ja tuho    .
Tupakan haittavaikutukset
Keskustelua nikotiinituotteista
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Nuuska.
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Päihdyttäviä paineita
Päihteet Minna, elias ja kalle.
TUPAKKA KPL 23.
Päihdyttäviä aineita (kpl 22)
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Päihdyttäviä aineita.
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
Aivojen mielihyvärata ja päihteiden vaikutus mielihyvärataan
Tupakan vaikutus aivojen mielihyvärataan
Tupakointi vahingoittaa sinua ja lähimmäisiäsi
Huumeet.
8 Riippuvuus.
Nuuska.
Tuotettu yhteistyössä EHYT ry:n kanssa
Osallistu nuuskavisaan! Testaa tiedätkö vastaukset
Tupakoimattomuuden merkitys knk-potilaalle leikkaukseen valmistautumisessa Päivi Siimes, sh Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka, KYS
Tarvitsetko tietoa suunterveydestä? Seuraa I love suu -kampanjaa!
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
PÄIHDEILMIÖ-RASTIRATA Vastaukset
Tuotettu yhteistyössä EHYT ry:n kanssa
Esityksen transkriptio:

Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin 2 500 kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim. nitrosoamiineja, aromaattisia hiilivetyjä ja radioaktiivista poloniumia * Raskasmetalleja: lyijy, kadmium... * Jäämiä tuholais- ja kasvimyrkyistä (www.hammasll.fi)

Nuuskasta ja tupakanpoltosta erilainen nikotiiniannos: Tupakkaa poltettaessa nikotiini imeytyy hyvin nopeasti, veren nikotiinipitoisuus nousee korkeaksi, mutta laskee pian. Nuuskan käyttäjällä veren nikotiinipitoisuus pysyy korkealla tasolla jopa jatkuvasti, jos nuuskamälliä vaihdetaan uuteen. Keskimääräinen nuuskaaja käyttää sitä noin 13 tuntia vuorokaudessa ja saa 20–30 savuketta vastaavan määrän nikotiinia. Nuuskan käyttäjillä on yleisesti vaikeampi nikotiiniriippuvuus kuin tupakkaa polttavilla. Nuuska ei sovi tupakan polttoa lopettavan avuksi.

Miten nikotiini vaikuttaa? Pienet annokset kiihottavat, suuremmat lamaavat. Ensi kokeiluissa vaikutukset tuntuvat huonona olona, jännittyneisyytenä, usein vapinana. Sietokyvyn kehittyessä nikotiinin vaikutus tuntuu sekä piristävänä että rauhoittavana. Nikotiini aiheuttaa vahvan riippuvuuden yli 80 prosentille käyttäjistä. Se aiheuttaa yhtä vaikeata riippuvuutta kuin vaaralliset huumeet kokaiini ja heroiini.

Mitä nuuska aiheuttaa? Ei ainakaan paranna suoritus- tai työkykyä! Nikotiini kiihdyttää sydämen sykettä ja nostaa verenpainetta = sydämen iskutilavuus pienenee! Verenkiertojärjestelmä kärsii. Verenkierron heikkeneminen lisää liikuntavammojen vaaraa ja hidastaa lihasten palautumista harjoituksen jälkeen. Nikotiini vaikuttaa koko elimistöön: lihaksiin, selkään, rakkauselämään, lisääntymiskykyyn...

Nuuskan nikotiini vähentää sydämen lyöntikapasiteettia Nuuskan nikotiini vähentää sydämen lyöntikapasiteettia. Tällöin fyysinen suorituskyky heikkenee, koska hapen ja ravintoaineiden pääsy kudoksiin ja soluihin huononee. Nikotiini aiheuttaa häiriöitä myös valtimoiden toimintaan. Nuuska voi hidastaa hermon johtumisnopeutta ja siten refleksejä. Lisäksi nuuskankäyttäjän lihaskestävyys ja lihasvoimat vähenevät sekä lihasmassa pienenee. Nuuskan käyttö kaksinkertaistaa vammautumisriskin fyysisissä harjoituksissa.

Mitä nuuska aiheuttaa suussa? Nuuska on likainen ja haitallinen tapa saada nikotiinia nikotiiniriippuvuuteen. Suu ei ole raikas eikä puhdas. Nuuska ärsyttää suun limakalvoja. Aluksi syntyy vaalea tai ruskehtava, ryppypintainen läikkä kohtaan, jossa nuuskaa pidetään. Ajan kuluessa läikkä voi tulla punakirjavaksi ja haavaiseksi. Silloin on kiire lääkäriin. Kyseessä voi olla alkava syöpä. Jos käytät nuuskaa, tarkkaile nuuskan aiheuttamaa läikkää suussasi!

Nuuska vaurioittaa ikeniä Nuuskassa on sekä kemiallisesti ärsyttäviä että hankaavia aineita, kuten suolakiteitä, jotka haavoittavat sekä suun limakalvoa että ientä. Ien vetäytyy ja hammaskaula paljastuu. Paljastunut hammaskaula, jolla ei ole kiillettä suojaamassa, värjäytyy nuuskasta, kuluu ja reikiintyy helposti.