Tieteellisen tekstin kirjoittamisvaiheet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kypsyysnäyte Kypsyysnäyte on oppimiskokemus ja työnäyte sekä väline opinnäytetyön esilletuontiin.
Advertisements

1. Lukupiiri: Tehtävien purku
Tutkielman teko Esityksen perustana on käytetty dos. Marja-Leena Sorjosen 1998 tekemää ohjetta: Ohjeita tutkielman tekoon. Tuula Marila
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Mitä on kirjoittaminen? (s. 55)
ESITYKSEN RAKENTAMINEN JA HAVAINNOLLISTAMINEN
Eeva-Leena Aittoniemi
Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit
Valitse sanomapalkissa Ota muokkaus käyttöön,
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
Lukemaan oppii vain lukemalla
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Referointi ja referaatti
Tekstiasiakirjan kirjoittaminen
Miten kirjoitan verkkoon? Vammaispalvelujen käsikirja sosiaaliportti.fi Hanna Heikkonen.
Palautetaidot ja opponointi
Miellekartta ja kuvakollaasi Virikkeitä hiekkavalukorujen suunnitteluun Helena Vuorio 2007.
Power point -esitys * Lyhyt oppimäärä.
Rakenteen ja ilmeen määrittelystä konseptissa. Konseptisuunnittelu Konseptisuunnitelman sisällöstä Konseptisuunnitelmassa kuvaillaan Projektin tausta.
Valmennuskurssi sosiaalitieteiden tutkinto-ohjelmaan
TYÖN AIHE Oma nimi ja ryhmän tunnus
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Palautetaidot ja opponointi
Tekstitaidon vastauksen eteneminen
Eläinaiheisen Power Point esityksen tekeminen
2. a. Pareittain esittele kirjoittamasi esittelyteksti ja valitsemasi lehtijutut. 2. b. Tarkastelkaa yhdessä valitsemianne lehtijuttuja ja merkitkää juttuihin.
Asiatekstejä moniin tarkoituksiin
WWW-sivuston tekeminen: n SUUUNNITTELE aina ensin:
KANDIRYHMÄ KEMIAN LAITOKSELLA Johanna Kärkkäinen Mentori: Leena Kaila Opintori
Kurssityön laatiminen Puolalanmäen lukio VA4 syksy 2006 Anne Lindholm.
 aihealue on selkeästi rajattu ja rajausta on perusteltu  valittu näkökulma on innovatiivinen ja uutta luova  käsiteltävä aihe on kuvattu tarkoin mutta.
Tuula Marila PROSESSIKIRJOITTAMINEN. Tuula Marila Kirjoittaminen on monivaiheinen prosessi 1.Valmistautuminen -muistin virkistäminen ja.
Essee on kirjoitelma, jossa on paljon kirjoittajan omia ajatuksia.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Hyvän ja huonon esityksen piirteitä
Tietoturvaprojekti 6h.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
AINEISTOPOHJAINEN KIRJOITELMA
Palautetaidot ja opponointi Rinna Toikka. Opponoinnin tarkoitus Oppia lukemaan kriittisesti Laajentaa näkökulmaa Synnyttää tieteellistä keskustelua Auttaa.
Otsikkoesseen kirjoitusprosessi. Prosessin työvaiheet 1. Aineistoon ja tehtävänantoihin tutustuminen 2. Valitun tehtävän avaaminen 3. IDEOINTI 4. Näkökulmien.
PowerPoint Esitysgrafiikkaohjelma. Esitysgrafiikka ohjelmaa voi käyttää moniin eri tarkoituksiin  Tärkein on ehkä suullisen esityksen täydentäminen.
RAKENNE TARKOITUKSEN MUKAAN! Asiatekstin tyypillisiä rakennemalleja 1 Sari Toivakka.
KIRJALLINEN ILMAISU Tervetuloa! FM Kaisa Heinlahti Kurssin materiaalit verkossa Google: matskut helsinki.
AI8 Tekstin keinot, uutinen Tekstin keinot Kappalejaolla voidaan auttaa lukijaa hahmottamaan tekstiä ja sen pääkohtia. – Kappaleen alussa tulee.
Proosatekstin analyysi
Asiakielisyys.
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Asiatekstin rakennemalleja
Tutkielman teko-ohjeet
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
Työelämän tekstejä sähköposti.
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
TAI-E1126 Taidekasvatusseminaari
Asiatekstin rakennemalleja
Tietoa välittävä puheenvuoro
Artikkelin rakenne Miettikää ryhmissä:
OPPIKIRJAN LUKUTAITO Silmu Vedet.
ESSEE.
AI8 muistiinpanot Ti
Miellekartta.
Atomi, perushiukkaset ja perusvuorovaikutukset (kappale 10)
KIELENHUOLTO.
E-aineistojen saavutettavuus Mitä sisällöntuottajien pitäisi tietää?
K 4.3. Kandidaatin tutkielma ja tutkielmaopinnot (10 op)
Selkokieli.
Kirjoittamisen perusoppeja
[Hankkeen nimi] [Tutkijan nimi]
[Hankkeen nimi] [Tutkijan nimi]
Vinkkejä juridiikan opiskeluun
Esityksen transkriptio:

Tieteellisen tekstin kirjoittamisvaiheet

TIETEELLISEN TEKSTIN TYÖSKENTELYVAIHEET Aiheen valinta, ajatusten kokoaminen ja lähdeaineiston etsiminen Jäsentely ja rakenteen suunnittelu Lukeminen ja muistiinpanojen tekeminen Luonnosteleva kirjoittaminen Palautteen hankkiminen ja tekstin työstäminen

TIETEELLISEN TEKSTIN TYÖSKENTELYVAIHEET Lisäpalautteen hankkiminen Tekstin hiominen saadun palautteen pohjalta Tekstin sisällön, rakenteen ja kieliasun tarkistaminen ja viimeistely Sisällys- ja lähdeluettelon tuottaminen ja liitteiden lisääminen

1. Aiheen valinta, ajatusten kokoaminen ja lähdeaineiston etsiminen Ensin on idea Valitse mielenkiintoinen aihe Rajaa aihe, jottei tekstisi rönsyile turhaan

2. Jäsentely ja rakenteen suunnittelu 3 2. Jäsentely ja rakenteen suunnittelu 3. Lukeminen ja muistiinpanojen tekeminen Tee miellekartta tai asialista – tai käytä möhkäle- tai suikaletekniikkaa Huomioi kohderyhmä Valitse näkökulma

Miellekartta eli ideakartta

Ns. möhkäletekniikkaa käyttäen voit ryhtyä keräämään tietoa muistilapuille, kasata monisteita ja kirjallisuutta, hahmotella runkoa ruveta järjestelemään muistilappuja, monisteita ja kirjoja ryhtyä hahmottelemaan sopivia kappaleita ja loogisesti etenevää kokonaisuutta.

Ns. suikaletekniikkaa käyttäen voit laatia alustavan sisältörungon alustavine lukuineen ja otsikkoineen tehdä muistiinpanoja väljästi (ja tarkoin lähdeviittein varustettuina) suoraan näiden kohtien alle ryhmitellä muistiinpanot kirjoittaa uudelleen muistiinpanoissa olevat ajatukset.

Jäsentelytavat aikajärjestys paikkajärjestys luokittelujärjestys menneestä tulevaan paikkajärjestys sijainnin mukaan luokittelujärjestys tyypillinen piirre vertailu edut - haitat, ennen - nyt analyysi syyt, seuraukset, ratkaisuehdotukset

Kirjoittamisesta ja jäsentelystä http://www.tkukoulu.fi/vlinkit/db/aid/lu.html#kirjo > Timo Niemen materiaali http://www.avoinyliopisto.fi/neuvonta/prosvaiheet.html http://kiepc10.cc.tut.fi/~suomi/ (Tampereen teknillisen yliopiston kielikeskuksen materiaalia)

4. Luonnosteleva kirjoittaminen Kirjoita jokaisesta pääkohdasta ainakin yksi kappale Kappale on tekstin perusyksikkö ei ole liian lyhyt eikä liian pitkä tuo jotain uutta esittää yhden asiakokonaisuuden, jossa ydinvirkkeessä on pääasia (uusi asia tai näkökulma) ja tukivirkkeet selittävät, täsmentävät, perustelevat tai esimerkittävät. Ydinvirke voi olla kappaleen alussa tai sekä alussa että lopussa. Muista lähdeviitteet

5. ja 6. Palautteen hankkiminen ja tekstin työstäminen Hanki vakituinen palautepari Pyydä palautetta kirjoittamisen eri vaiheissa Kerro palautetta pyytäessäsi, mikä on ollut tehtävänanto ja mistä seikoista kaipaat palautetta

7. Tekstin hiominen saadun palautteen pohjalta Tarkastele tekstiä suhteessa tavoitteisiin: Sisältö Rakenne Kieli Tyyli Ulkoasu

8. Tekstin tarkistaminen ja viimeistely Tarkista tektisi sisällön, rakenteen ja kieliasun oikeellisuus ja tarkoituksenmukaisuus. Seuraavilla sivuilla näet, mitä tarkastuksessa täytyy ottaa huomioon.

Sisältö Onko tekstissä kaikki olennainen asia? Eroavatko pää- ja sivuasiat toisistaan ts. onko asioiden tärkeysjärjestys selkeä? Ovatko asioiden väliset muut suhteet selkeitä?

Rakenne Onko tekstin rakenne selkeä ja tarkoituksenmukainen? Ovatko kappaleet loogisia? Onko tekstissä koheesiota eli voiko tekstin juonta seurata helposti?

Kieli Ovatko tekstin lause- ja virkerakenteet ymmärrettävät? Onko käsitteitä käytetty lukijan kannalta havainnollisesti? Edistävätkö otsikot tekstin tavoitetta? Ovatko taulukot ja kuvatekstit yhtenäisiä? Onko teksti oikeakielistä? Onko kieliasu yhtenäinen?

Tyyli Onko valittu tyyli tarkoituksenmukainen? Ovatko lause- ja virkerakenteet valitun tyylin mukaisia? Sopivatko sananvalinnat tekstin tyyliin? Onko tekstin näkökulma valittu lukijan kannalta mielekkäästi? Onko tekstin tyyli yhtenäinen?

Ulkoasu Kuinka monta tasoa otsikoinnissa tulisi olla ja miten tasot erotellaan? Miten tekstissä korostetaan sen osia ja miten mahdolliset esimerkit erotetaan? Millainen taitto ja kuvitus tulisi valita? Millaisia typografisia keinoja kannattaisi käyttää? Lähteet: Helenius, Jutta Tieteellisen kirjoittamisen opetusmoniste ja Kaakkolammi, Katriina kalvo- ja monistemateriaali