Valvoja: Prof. Riku Jäntti Ohjaaja: FM, MBA Tapio Heinäaro

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tietoverkot •Järjestelmien on vielä ymmärrettävä toistensa signaaleja. •Ne pitää paitsi purkaa myös tulkita. Tämä tapahtuu määrittelemällä bittivirtaan.
Advertisements

Moniasiakasympäristön etäyhteysratkaisujen vertailu
Moniverkkoliityntä asiakkaan näkökulmasta
Arkistosektorin KDK- yhteistyöverkosto KDK ja sen arkistosektorin yhteistyöverkosto –seminaari Arkistoneuvos Jaana Kilkki Arkistolaitos.
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Header: Relation Diplomityöseminaari / Kalle Muhonen
1 WiMAX-tekniikan rooli Suomessa Lasse Aslamaa Diplomityöseminaari Valvoja: Prof. Heikki Hämmäinen Ohjaaja: DI Timo Smura.
Kimmo Koskenheimo Diplomityöseminaari Valvoja: Prof. Jorma Virtamo
MYA9114 Matkailupalvelun perusteet, 2 op
Verkko-osuuskunnan ja toteuttajan yhteistyömallit sekä yhteistyön syventämisen mahdollisuudet Jukka Kapela
Business Analytics and Optimization Framework for Mobile Telecommunication Operator Sector Diplomityöseminaari Kalle Tavakka 62780E
- TiedeKOTA työryhmä (pj. Poropudas): tiedonkeruun kehittämisen kannalta ongelma on yliopistojen julkaisutietokantojen erilaisuudessa ja erillisyydessä,
T Projektikatselmus Ryhmä Reilu PP-Iteraatio
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Performance testing of TETRA 1. SISÄLTÖ  TETRA standardointi  ICT- yrityksen toteutus  Testaus- prosessi  Motivaatio testaukseen  Vaiheet/ osa-prosessit.
Käyttäjäkokemuksen muodostuminen ja kehittäminen verkkoyhteisössä Maria Hyytiäinen Työn valvoja ja ohjaaja: Dosentti Timo Korhonen
OpenSpace aloitejärjestelmä
Kestävän energiahuollon alueellinen vaikuttavuus Verkosto- ja hanketapaaminen TAMPERE Ruralia-instituutti.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen.
Monitoimijaympäristön tietojärjestelmien testausstrategia
TOIMINNALLISEN OPINNÄYTETYÖN RAPORTOINTI
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Tutkimussuunnitelman ja opinnäytetyön rakenne
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Tietoliikenteen laadun seuraaminen ja parantaminen yritysverkossa Tekijä: Heikki Matikainen Valvoja: Raimo Kantola Yritys: Kemira Oyj.
Soc Classification level 1© Nokia Siemens NetworksPresentation / Henri Elemo / Ohjelmistokonfiguraation Hallinnan Määritteleminen Tuotekehitykselle.
Nexus Pasi Aho Henrik Härkönen Miikka Lahti Minna Rajala.
Heikki Salokanto Valvoja: prof. Jukka Manner Ohjaaja: DI Pekka Pajuoja, TEKES Sovelluskehitysympäristön virtualisoinnin tuomat edut ja haitat.
Diplomityöseminaari : Uudet tietoverkkoteknologiat perinteisen liiketoiminnan vauhdittajina Tekijä: Sami Jaatinen Valvoja: Prof. Raimo Kantola.
Valvoja: Professori Raimo Kantola Ohjaaja: DI Saara Marmo
Esa Jaakola Valvoja: Professori Raimo Kantola
Opintohallinnon tietojärjestelmän modernisointiprojekti Pekka Kähkipuro,
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Tukiasemaohjaimen ohjelmiston muutostoimitusten automatisoitu testaustyöympäristö Mikko Harila Työn valvoja:Professori Sven-Gustav Häggman Työn.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO JY-JAMK -yhteistyö (Tulevaisuuden teollisuusautomaation toteutusarkkitehtuurit) Prof., D.Sc. (EE) Jarkko Vuori Faculty of Information.
Energiaratkaisut kestävässä taloudessa –avoimet energiaverkot
Johdanto Teppo Räisänen, Principal Lecturer Oulu University of Applied Sciences, School of Business and Information Management
ITIL Information Technology Infrastructure Library
Tietovarannon järjestelmä- ja teknologia-arkkitehtuurin kehittäminen.
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology).
Tietojärjestelmäprojektin onnistuminen
Erään Internetpalveluntarjoajan verkonvalvonnan kehittäminen Carl Wahlberg
UKJ-valmistelutyö ja –raportti lyhyesti UKJ-ohjausryhmä Ari Ahlqvist.
Johdon laskentatoimen erityiskysymyksiä
Wind Power in Power Systems
Vaatimustenhallinta.
Suomen rautatieverkoston robustisuus (aihe-esittely)
SHAMAN-projekti Projektiryhmä Ohjaajat Tilaaja Marko Andersson
Aktiivisen verkkovalvonnan järjestäminen TV-tuotannon laitteisiin Anu Kauppinen VBP05S.
Introduction to Hybrid Wireless Networks & Hybrid Wireless Network Architectures Markus Runonen
Teknillinen korkeakoulu. Riitta Karhumaa Valvoja: Professori Riku Jäntti Ohjaaja: TkL Michael Hall.
Ti LÄHIVERKOT -ERIKOISTYÖKURSSI SAN: Storage Area Network Mikko Hellstén Ville Pesonen.
SHAMAN-projekti  Projektiryhmä Marko Andersson Mika Rinkinen Matti Törmä Timo Valonen  Tilaaja Jyväskylän yliopiston atk-keskus.
1757 Rinnakkaislaskennan jatko- kurssi Klusterin asennus Sami Seppänen.
Ti – LÄHIVERKOT - ERIKOISTYÖKURSSI Verkontoiminnan seuraaminen (SNMP) Joni Partia.
RAPORTTIEN JA WWW-SIVUJEN OHJEET Projektityökurssi KLTITE05OH/SU.
2/2001 Tietojärjestelmät ja Systeemisuunnittelu Luennoitsija: Tapio Lammi
Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op
Verkonhallinta Henri Sihvola Jarkko Pulli. Verkonhallinnan vaatimukset Vaatimukset kuvattu ISO:n CMIP- verkonhallintastandardissa –Kokoonpanon hallinta.
ALEA-Projekti Loppuesittely.
Ti LÄHIVERKOT -erikoistyökurssi Verkonhallinta Atte Kilpelä Jukka Lankinen
VIRTA-opintotietopalvelu korkeakoulujen toiminnan tukena Kooste kyselyn tuloksista Paula Merikko
Kysymyksiä arviointiin ja kehittämiseen
Tieteellisen laskennan yhteistyöfoorumin alatyöryhmä, kokoonpano:
Onnistuneen tietovarastoprojektin edellytykset
Tutkielman teko-ohjeet
tekijä: Kari Martelius valvoja: Raimo Kantola
Rakennetun ympäristön paikkatiedot RYM-C2004
Savonia-ammattikorkeakoulu Liiketalous Kuopio | Opponointi
Langattoman lähiverkon tilaus-toimitusprosessi
Esityksen transkriptio:

Valvoja: Prof. Riku Jäntti Ohjaaja: FM, MBA Tapio Heinäaro Diplomityöseminaari Tuotantokriittisen prosessiverkkoympäristön valvonta Mikko Takala 24.5.2012 Valvoja: Prof. Riku Jäntti Ohjaaja: FM, MBA Tapio Heinäaro

Sisältö Johdanto Tutkimuksen taustat ja tutkimusmenetelmät Työn tarkoitus, tavoitteet ja rajaus Prosessiverkot ja -järjestelmät Verkonvalvonnan viitekehykset ja arkkitehtuurit Protokollat ja esimerkkitapaus Johtopäätökset

Johdanto Työn tilaajana Helsingin Energia Tietoliikenneverkkojen merkittävä rooli kriittisen infrastruktuurin tuotannossa Nykyaikaisten prosessijärjestelmien vaatimukset kasvaneet Uuden tyyppinen verkkoarkkitehtuuri asettaa erilaisia vaatimuksia verkonvalvonnalle

Tutkimuksen taustat ja tutkimusmenetelmät Helsingin Energiassa rakennettu nykyaikainen ja uusiin tarpeisiin vastaava prosessiverkkoympäristö. Verkon runko kattaa suurimman osan toimipisteistä ja siinä on riittävästi kapasiteettia useille eri järjestelmille. Diplomityö tehtiin case-tutkimuksena ja kirjallisuusselvityksenä.

Työn tarkoitus, tavoitteet ja rajaus Tutustutaan käytännön tasolla Helsingin Energian prosessiverkkoympäristöön ja siihen liitettyihin järjestelmiin. Tutkitaan erilaisia verkonvalvonnan viitekehyksiä ja teknologioita. Pyritään löytämään potentiaalisia kehityskohteita ja tarjoamaan eväitä verkonvalvonnan kehittämiseen.

Työn tarkoitus, tavoitteet ja rajaus Kokonaisuutena IT-ympäristöjen valvonta koostuu useista eri osa-alueista. Diplomityö rajattiin tutkimaan tietoliikennettä ja verkkojen valvontaa.

Prosessiverkot ja -järjestelmät ProLAN-verkkoarkkitehtuuri ja eri vyöhykkeet. Prosessijärjestelmiä: voimalaitosautomaatiot, sähköverkon käytönvalvontajärjestelmä, lämpöverkon kaukokäyttöjärjestelmä. Kaksi suurinta eroa kriittiseen infrastruktuuriin tietojärjestelmissä verrattuna muihin tietojärjestelmiin: Häiriöiden vakavat seuraukset Järjestelmien pitkä elinkaari

Prosessiverkot ja -järjestelmät Eri tyyppiset prosessijärjestelmät: Hajautetut ohjausjärjestelmät (Distributed Control Systems, DCS) SCADA-käytönvalvontajärjestelmät (Supervisory Control and Data Acquisition Systems) Turvallisuuteen liittyvät järjestelmät Vaatimukset verkolle: Latenssit järjestelmän eri osien välillä Kahdennettujen yhteyksien käytettävyys ja tilat Kapasiteetti

Verkonvalvonnan viitekehykset ja arkkitehtuurit FCAPS (Fault, Configuration, Accounting, Performance and Security) TMN (Telecommunications Management Network)

Verkonvalvonnan viitekehykset ja arkkitehtuurit Passiivinen  Reaktiivinen  Interaktiivinen  Proaktiivinen

Verkonvalvonnan viitekehykset ja arkkitehtuurit Keskitetty valvonta-arkkitehtuuri Hajautettu valvonta-arkkitehtuuri

Verkonvalvonnan viitekehykset ja arkkitehtuurit Hierarkkinen valvonta-arkkitehtuuri

Protokollat ja esimerkkitapaus Protokollia, joilla verkonvalvontaa voidaan toteuttaa: ICMP, SNMP, CMIP, Syslog

Johtopäätökset Saatavuutta, vasteaikoja, kapasiteetin käyttöasteita on pysyttävä seuraamaan lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Reaaliaikaisissa tuotannonohjaus- ja käytönvalvontajärjestelmissä viiveetön ja stabiili verkko. Turvallisuuteen liittyvissä järjestelmissä riittävä kapasiteetti. Kerättävä dataa useista eri lähteistä ja kyettävä koostamaan olennainen tieto luettavaan ja ymmärrettävään muotoon.

Johtopäätökset Eritasoiset näkymät verkon tilasta. Liikennevaloista yksityiskohtaisiin tapahtumiin laitetasolle asti. Hierarkkinen valvonta-arkkitehtuuri lisää vikasietoisuutta. Tarpeellinen monimutkaisissa ja suurissa ympäristöissä. Verkonvalvonta ei pelkästään ylläpitäjiä varten vaan tieto on voitava jalostaa raporttien muodossa asiakkaille. Verkonvalvonta välttämätön edellytys kun halutaan tuottaa palvelua jollakin luvatulla palvelutasolla. Ylläpito ja kehittäminen vaatii aikaa ja resursseja mutta maksaa itsensä takaisin.