Big Society ja paikallisuuden paluu yhteiskuntapolitiikkaan Ilkka Haavisto 19.11.2011 yhteisöllisyyden.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ahaconsultancy.co.uk Julkiset palvelut vuonna 2020 Andy Holder Julkisen sektorin konsultti.
Advertisements

YHTEISTYÖN JA PROJEKTIN MERKITYS RAUMAN KAUPUNKI Vammaistyön päällikkö Vesa Kiiski.
Palvelut auki! Viisi vaatimusta kuntauudistukselle (Eva 2012) •Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva esittää avointa julkisten palveluiden mallia, joka perustuu.
Johtajuutta markkinoiden ja verkostojen kautta Kuntamarkkinat, Helsinki Arto Haveri, Tay Johtamiskorkeakoulu
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY 1 Kohti hyvinvoivaa Suomea Sosiaalialan Työnantajat ry:n linjauksia tulevalle hallituskaudelle
Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,
SOTE-ESITYKSEN ARVIOINTIA Juhani Lehto
Miten kunnassa toteutetaan yhteisöllisyyttä
Keskeiset tavoitteet Tasaveroiset toimintaedellytykset ja yhteiset pelisäännöt valvontaan yksityiselle ja julkiselle sosiaalipalvelualalle Palvelusetelin.
1 Uusi paikallisuus –hankkeen tausta ja tavoitteet Hannu Katajamäki Aluetieteen professori Filosofinen tiedekunta Vaasan yliopisto "Uuden paikallisuuden.
SUOMI UUSILLE RAITEILLE  Miten torjua lamaa vihreistä lähtökohdista Tarja Cronberg
Julkisen sektorin tukemisen merkitys kehityspolitiikassa Sanna Vesikansa YK:n väestörahasto/ Etiopia
Kulttuuri- ja nuorisoalojen kunta- ja järjestötoimijoiden koulutus- ja verkostoitumispäivä Yhteisöllisyys ja hyvinvointi Hannu Kareinen.
Viestintää ja tiedonhallintaa helposti ja tehokkaasti Olli Aro Kehittämiskonsultti – Business Development Consultant.
TALOUSHALLINNON ROOLI YRITYSTOIMINNASSA
Kotipalvelut Eija Bouras Ky
Miten valtio tukee todellista yhteisöllisyyden kehitystä? Raija Vahasalo Sivistysvaliokunnan pj
Helatalo KajaaninLukko Oy Timo Peussa. KAINUU ON KUTEN SUOMI TARVITSEMME VIENTITEOLLISUUTTA TUOMAAN MEILLE RAHAA KAINUUN ULKOPUOLELTA OLTAVA LÄHES OMAVARAINEN.
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Yritysvastuu sosiaalialalla Perustietoa yritysvastuusta | Aino Närkki 1.
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
Kunta, osallistuva kuntalainen ja osuuskunta Elinvoimaseminaari Kuntatalo Ritva Pihlaja Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä, kansalaisjärjestöteemaryhmä.
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
Kevan toimintaympäristötutkimus 2012 – siirtymistä omaan palvelutuotantoon Kevan toimintaympäristötutkimus 2012: useat kunnat ovat palauttaneet ulkoistettuja.
Kumppanuutta Poriin- hanke1 VERKOSTOITUMINEN PORISSA Kumppanuutta Poriin - hanke
Kokeilut Suomen uudistamisessa Karina Jutila. Tekemättömyydestä ratkaisuun Ongelman havaitseminen Tahto ratkaista Erimielisyys ratkaisuvaihtoehdoista.
Huippuostajat Fiksu kysyntä luo markkinoita yritysten uusille ratkaisuille Tekes Asiantuntija Sampsa Nissinen.
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
Vuoden 2011 valtakunnallisten maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeiden haun teemat Kirsi Viljanen Maaseutuylitarkastaja YTR:n hankeryhmän sihteeri.
Avustusosasto, Pekka MYKRÄ, Vapaaehtoistyön haasteista Pekka Mykrä kehittämispäällikkö
YRITTÄJYYS HAASTEENA KESKI-POHJANAAMAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA NURMENNIEMI 2008.
Terveysvaikutusarviointi kaikessa päätöksenteossa Jouni Tuomisto, Mikko Pohjola YMAL.
Maahanmuuttajat, ulkomaiset tutkinto-opiskelijat ja rekrytointi: Case Helsingin kaupunki VTT Annika Forsander Maahanmuuttoasioiden johtaja Maahanmuutto-osasto.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Government at a Glance Säätytalo Heikki Joustie.
MAHDOLLISUUKSIEN MARKKINAT IHMISARVOFOORUMI 2010 KANAVATYÖSKENTELY klo Ihan sama ihmisarvo?
Osmos-loppupuheenvuoro Riitta Vartio. mitä kuulin tänään?
 Julkinen sektori ottaa käyttöön yksityisen sektorin toimintatapoja: 1. Kvasimarkkinat: kilpailuttaminen, tilaaja- tuottaja-mallit, ulkoistaminen, palvelusetelit…
Miten kunnat makaavat? Kunta-alan ajankohtaiskatsaus Kunnat haasteiden edessä -kuntaseminaari Joensuu Toimitusjohtaja Jari Koskinen
Oikeusperustainen ohjelmatyö lasten näkökulmasta Case Nace la Esperanza, Kolumbia Annette Gothóni, Suomen World Vision.
Uudistettu tulosohjaus: kohti yhteisiä tavoitteita Tulosohjauksen verkostotapaaminen Markus Siltanen.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Julkiset tietoaineistot hyötykäyttöön 4VOITTO. I) Ongelman asettelu –Miten käyttäjäryhmien motiivit ja tarpeet saadaan tyydytettyä julkisen datan avulla?
HYVINVOINTI JA SOSIAALIPOLITIIKKA Toni Uusimäki
HAVI Hallitusohjelman toimeenpano aluehallintovirastoissa Selvityshanke 9/2015-1/2016 Sidosryhmäyhteistyöhankkeessa
Arvojulistus Julkisen elämän normeja. 1. Epäitsekkyys Viranomaisten tulee tehdä ratkaisunsa pelkästään yleistä etua tavoitellen. Viranomaisen ei tule.
Aktiivista omistajuutta vai varallisuutta kasvattavaa varainhoitoa - uuden säätiölain mahdollisuudet - Juha Viertola Oikeustieteen lisensiaatti
KARTOITA JA SELVITÄ Työ tehdään osana kokonais- ja tietoarkkitehtuurityötä Määritä avaamisprosessin vastuut tarvittavan asiantuntemuksen ja osaamisen mukaan.
Ihmisen vuoksi Tapio Korjus valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja.
Strategiaperusta ja ohjelmat
Terveisiä kentältä erikoissairaanhoidon näkökulmasta
Digitalisaation ohjausmalli
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Elinikäinen ohjaus Suomessa
1. Järjestöjen työ näkyväksi tietoa kunnille, Siun sotelle
Hyvinvointitiimit – I työpaja
VNKA tietoarkkitehtuuri
Asiakkaan valinnanvapaus
Sosiaalisen kysymyksen ratkaiseminen tulevaisuudessa
1. Kansalaiset - medborgare
Maritan testamentti Miniseminaari Suomen Mielenterveysseura
Sote-ratkaisu ja terveydenhuollon palveluvalikoima
Rautatiealan sääntelyelimen sidosryhmätilaisuus
Suomidigi.fi.
Taloudellisesta arvioinnista
Avoimen tiedon palvelukokonaisuus
Käsitemäärittely Osallisuus / Osallistuminen / osallistaminen
Julkisuus Ymmärrettävyys Avoin toiminta Hallinto mahdollistajana.
Esityksen transkriptio:

Big Society ja paikallisuuden paluu yhteiskuntapolitiikkaan Ilkka Haavisto yhteisöllisyyden

VALTIO YHTEISÖLLISYYS MARKKINAT VALTIO YHTEISÖLLISYYS MARKKINAT VALTIO YHTEISÖLLISYYS MARKKINAT Sotien jälkeinen aika Thatcher (& Major) Blair & Brown

ENTÄ SITTEN?

MIKSI? Vasemmisto »tuloerot »köyhyys »eriarvoisuus »hallituksen leikkaukset Oikeisto »näköalattomuus »sosiaalinen eristyminen »osattomuus ja köyhyys »sosiaalinen ja moraalinen rappio Hyvinvointivaltio ei ole toiminut (satsaukset kasvaneet, ongelmat jääneet) Hyvinvointivaltiosta on ollut myös haittaa (yhteisöön, työhön, perhesiteisiin sekä yhteiskunnalliseen & taloudelliseen osallistumiseen liittyneet arvot)

Miten niin ”ei toiminut” ja ”haittaa”? • Mitä tapahtuu, kun julkinen palvelu ei toimi? • Entä jos resurssien lisääminen ei auta? • Monopolituotanto • Arvojen muutos • Hyvinvointivaltion ja sen asukkaiden välinen suhde on mennyt pieleen • Menneisyyteen on turha haikailla, on mietittävä uusia ratkaisuja

VALTIO YHTEISÖLLISYYS MARKKINAT VALTIO YHTEISÖLLISYYS MARKKINAT VALTIO YHTEISÖLLISYYS MARKKINAT VALTIO YHTEISÖLLISYYS MARKKINAT Big Society

BIG SOCIETY 1. Päätösvallan luovuttaminen ylhäältä alas ”Etulinjassa tiedetään ministeriötä paremmin sekä käytännön ongelmat että mitä niille kannattaisi tehdä”  Paikallishallinnolle ja kaikilta hallinnon tasoilta kansalaisille, työntekijöille, paikallisyhteisöille, kolmannen sektorin järjestöille ja yrityksille  Voi koskea palveluiden järjestämistä, tuottamista ja käyttämistä  Yhteisöt, paikallisdemokratia ja instrumentit (uudet oikeudet, right to…)  Markkinat ja instrumentit (palvelusetelit, henkilökohtaiset budjetit) 2. Monituottajuus ja kilpailu  ”Laajemmalla joukolla erityyppisiä tuottajia saadaan aikaan paras lopputulos”  Julkisen sektorin tuotanto, yhteisöjen ja kolmannen sektorin tuotanto, yhteiskunnalliset yritykset, ”tavalliset” yritykset, yhteistuotanto  Markkina: oltava aina vähintään mahdollisuus haastaa palveluntuottaja  Ohjaus: tulokset ratkaisevat (normien tai hinnan sijaan) 3. Yhteisöjen ja yhteisöllisyyden vahvistaminen ” Hyvä ja toimiva yhteiskunta pohjautuu aina viime kädessä yhteisöllisyyteen”  Voimaannuttaminen ja osallistaminen, jaettu ”omistajuus” tehtävistä ja ongelmista  Uudet oikeudet  Hallinnon asennemuutos: täydellinen läpinäkyvyys, virkavaltaisuuden kääntäminen vastakohdakseen, hallinnon keinojen ja asiantuntemuksen rajallisuuden tunnustaminen, integriteetti (ei aseteta julkisen tuotannon tai sen henkilökunnan omia intressejä yhteisöjen tai kansalaisten intressien edelle)  Johtajuus, valvonta, tuki, rahoitus

”Kotimaiset teemat” • Keskittäminen • Julkinen tuotanto • Hallintokeskeisyys • Palveluiden kehittäminen • Rakenne, skaalaedut • Normit • Hallinnon ohjausote • Julkisen sektorin vastuu • Yhdyskuntarakenne Big Society • Hajauttaminen • Valinnanvapaus • Käyttäjäkeskeisyys • Diversiteetti • Kilpailu • Tulokset • Läpinäkyvyys ja voimaannutus • Yhteisvastuu • Yhteisöt