Rakennustuoteasetus, CE-merkintä ja suoritustasoilmoitus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Eurooppalainen kielitaidon arviointi- ja testausjärjestö
Advertisements

Rakennustuotteiden kelpoisuuden varmistaminen lukien
Toimintajärjestelmän rakentaminen
Turvallisuusluvan ja luvan muutosten hakeminen Säteilyturvakeskuksesta Hakemuslomakkeet Säteilyn käyttö teollisuudessa, tutkimuksessa, opetuksessa, tuote-
Lelujen turvallisuudella ei leikitä • Joululelujen 15. vuosittainen markkinavalvontaprojekti • Ensimmäisiä leluprojekteja toteutettiin jo 70-luvulla •
PAKKAUSMERKINNÄT KERTOVAT TUOTTEISTA
Ce merkintä tyyppihyväksynnät
Käyttötavarat ja WS1 Sinfos
Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint
F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - TUTKIMUSLAITOKSET FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
SFS-EN 1090 JA CE-MERKKI Heikki Salkinoja LEKA-hanke
Laitteistojen vaatimustenmukaisuus Hannu Nuolivirta Tekninen asiantuntija Ajankohtaispäivät pelastusviranomaisille.
RAKENNUSTUOTTEIDEN CE-MERKINTÄ ja EUROKOODIT
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
LUONNONKIVISEMINAARI 2010 Pirjo Kuula-Väisänen, TTY
Tuotteiden kaupan pitämiseen liittyvä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus ja päätös Suomen kannalta VANK-seminaari : EU:n uusi sisämarkkinoiden.
Tuomarikirjeenvaihto  Tuomarin kanssa käytävä "keskustelu" kutsusta kiitoksiin. Tuomarien hankkiminen: viidakkorumpu, omat ja muiden kokemukset, Internet,
Tietokanta.
Standardimääritykset
Tiheys.
Johdon konsultoinnin merkitys elinkeinoelämälle Johdon konsultointipalvelut standardin julkistamistilaisuus Kansallismuseon auditorio Kaupallinen.
Säteilylähteiden varastointi ja käytöstä poistaminen
EXtensible Markup Language
Sami Nikula, Stefan Lindström
Viikon 40 eurotehtävät •Tehtäväruudussa oli 7 € •Vastauksia jätettiin yhteensä 26. •Oikeita vastuksia oli yhteensä 13.
SÄÄDÖKSET PALOVAROITTIMILLE • VN:n asetus sähkö- ja elektroniikkaromusta (852/2004) • YM:n asetus rakennusten paloturvallisuudesta annetun asetuksen muuttamisesta.
Maataloustukien täydentävät ehdot Viherryttämistuki
YO-ILMOITTAUTUMISOHJE 2014 SYKSY. Täytä kuulakärkikynällä Huom! Jos erityisjärjestelyitä, lukitodistuksia, lääkärinlausuntoja on käytössä, nämä asiat.
KESÄTYÖSETELI 2011 HML kaupungin maksama tuki työnantajalle, joka palkkaa vuosina syntyneen hämeenlinnalaisen nuoren kesätyöhön kesätyösetelillä.
Antti-Jussi Lakanen Nuorten peliohjelmointi 2009 / Jyväskylän yliopisto.
Palovaroittimien CE-merkintä EN 14604:2005
USKONTO/aineenopettajat AD 4 Ryhmäkokoontuminen Martin Ubani, FT, TM Uskonnon didaktiikan yliopistonlehtori SOKLA.
Unicoden Common Locale Data Repository (CLDR) Kotus EIK.
REFEREE – Rakennusalan asiantuntijaseminaari Katsaus muuttuviin rakentamismääräyksiin Keskiviikko , klo 12:00 – 16:30 WETTERI, Wetterhoffinkatu.
m0 M7 Maksimitermi Minimitermi Boole A = A A · 0 = 0 SOP De Morgan POS
13. Hyvä ohjelmointitapa (osa 1)
Käsitteen didaktiikkaa
Suomalaisen koulujärjestelmän kieliopinnot
Yhteishaku keväällä 2015.
Diskurssi Oy VUOROVAIKUTUS YVA:SSA MÄÄRITELMÄ (YVAL 2 §)  Tavoite:... lisätä kansalaisten osallistumista ja tiedonsaantia  Osallistumisella vuorovaikutusta.
Rakennustuoteasetuksen käyttöönotto CE-MERKINTÄ
Tutkijan identifiointi kansallisella tasolla Hanna-Mari Puuska, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
Esitutkimus (tarvekartoitus)
Katri Klingberg Toimijan ABC
Lukujärjestys Kevät 2015.
Standardit.  Viralliset  Suositukset  De facto  Määräykset.
Hilti – toimintaa maailmanlaajuisesti
VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Tarja Toivainen Ympäristöterveystarkastaja Kuopion kaupunki Ympäristöterveystoimisto
DTD Teppo Räisänen Liiketalouden yksikkö.
Sisäinen viestintä Eelis Aaltonen.
SATTUMAN ONGELMA TUTKIMUKSESSA 1 x: tenttiin valmistautumiseen käytetty aika (tunteja) Perusjoukko μ = 39,87.
Standardit, mitä ne ovat? Jari Välkkynen, Lähde:
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Komission ympäristöjalanjälkipilotti Tuore-verkosto Taina Nikula, YM.
KANUUNA+ - vaihtoehtoja Kanuunan laajentumiseen alle asukkaan kuntiin. Kanuunan nuorisopoliittinen arvostus ei ole kehittynyt sen kansallisen ja.
Ajankohtaista rakentamisen säädösmuutoksista Teppo Lehtinen Rakennusneuvos SPEK Palonehkäisyn perinnepäivät
11/6/2012www.ruukki.com | Jarmo Koskimaa | PUBLIC1.
CE-merkityt tulisijat ja savuhormit Tulisijan liittäminen savuhormiin
Työpajan tuloksia ma klo Verohallinto
Quizlet-sovelluksen käyttöopas
Työpajan tuloksia ma klo 9-12 Verohallinto
14. Hyvä ohjelmointitapa.
Tuotteen nimi.
Työpajan tuloksia ke klo Verohallinto
Pelastustoimen laitteiden vaatimustenmukaisuus
Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus
HAMKin lähdeviiteopasta täydentävät rakennusalan ohjeet 2017
CE-merkintä JA MUUTA ERISTYSINFOA.
Rakentamisen ajankohtaisseminaari 2018 Ympäristömisteriön asetus rakennusten paloturvallisuus
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
Esityksen transkriptio:

Rakennustuoteasetus, CE-merkintä ja suoritustasoilmoitus 10.12.2013 Timo Pulkki

Mikä CE-merkintä on ja mihin se käytännössä perustuu Muodostuu kirjaimista CE sekä näiden yhteydessä ilmoitettavista tuotekohtaisista tiedoista. CE-merkinnän käytön edellytyksenä on eurooppalainen harmonisoitu tuotestandardi (määrittää edellytetyt tuoteominaisuudet, laadunvalvonta- ja koemenettelyt + mitä tietoja merkinnän yhteydessä on esitettävä) tai CPD (1.7.2013 asti): eurooppalainen tekninen hyväksyntä European Technical Approval ETA (valmistajakohtainen, määrättyä tuotetta koskeva hyväksyntä) CPR (1.7.2013 alkaen): eurooppalainen tekninen arviointi European Technical Assessment ETA (valmistajakohtainen, määrättyä tuotetta koskeva arviointi) CE-merkintä voi olla joko itse tuotteessa tuotteen pakkauksessa tai jos tämä ei ole mahdollista (esim. kiviaines) tuotteen mukana seuraavissa asiakirjoissa (1.7.2013 alkaen voi olla myös sähköisessä muodossa) CE-merkintä kertoo tuotteen ominaisuudet mutta ei ole automaattinen osoitus määräystenmukaisuudesta.

Rakennustuotedirektiivistä asetukseen: mikä muuttui / ei muuttunut ? rakennustuotteiden CE-merkinnästä tuli pakollinen harmonisoitujen tuotestandardien kattamille tuotteille 1.7.2013 CE-merkinnän periaatteet eivät oleellisesti muuttuneet (muutoksia terminologiassa) voimassa olevat harmonisoidut tuotestandardit säilyivät (päivitetään) käytössä olevat CE-merkinnät säilyivät (formaattimuutoksia) valmistajan on laadittava suoritustasoilmoitus DoP velvoitteita maahantuojille ja jakelijoille (rautakaupalle) 6 olennaista vaatimusta => 7 perusvaatimusta uusi perusvaatimus nro 7: Luonnonvarojen kestävä käyttö (tulee CE-merkintään 5 - 10 vuoden päästä)

Mille tuoteryhmille on harmonisoituja tuotestandardeja? standardit kattavat yli 400:lle tuoteryhmää Pakollinen CE-merkintä noin 80 % rakennustuotteista määrä kasvaa edelleen kun uusia tuotestandardeja valmistuu koskee Suomessa n. 4000 rakennustuotteita valmistavaa yritystä (mm. sahoja, konepajoja, betoniteollisuutta) tuoteryhmät löytyvät hEN Helpdeskistä http://henhelpdesk.fi

CE-merkintä ja suoritustasoilmoitus DoP CE-tunnus ja sen kiinnitysvuoden kaksi viimeistä numeroa (esim. 11) valmistajan nimi ja osoite tai muu tunnistetieto tuotteen tunnistekoodi, DoP numero, ilmoitetut ominaisuudet (koodilla), harmonisoitu tuotestandardi, suunniteltu käyttökohde ilmoitetun laitoksen numero Suoritustasoilmoitus DoP (esitetään vakio formaatissa CPR liite III mukaan) tuotetyyppi, tuotteen tunnistekoodi, suunniteltu käyttökohde, valmistajan nimi ja osoite sekä tarvittaessa valtuutettu edustaja ja osoite AVCP-luokka (kertoo, missä määrin kolmas osapuoli varmentaa) ilmoitetun laitoksen nimi ja numero, sen tehtävien kuvaus ja vastuuhenkilö ilmoitetut ominaisuudet (vähintään 1), niiden arvot/luokat/Pass/NPD ja harmonisoidun tuotestandardin päivätty tunnus valmistajan edustajan nimi ja päivätty allekirjoitus Huom: CE-merkintä tuotteen mukana, DoP muissa asiakirjoissa (käytännössä yleensä valmistajan kotisivulla)

Muurauslaastin CE-merkintä   13 NB CPR/2345 CE symboli  Merkinnän kiinnittämisvuoden kaksi viimeistä numeroa Ilmoitetun laitoksen tunnusnumero Yritys ABC, Katu 1, FI-00110, Helsinki 001CPR Valmistajan yhteystiedot DoPin numero EN 998-2 Muurauslaasti M100 ID XYZ Aiottu käyttötarkoitus: Muuratut kantavat rakenteet ulko- ja sisäkäyttöön Puristuslujuus M5 Pitkäaikaiskestävyys SFS 7001 testin läpäisy Muut tiedot: www.yritysabc.fi/DoP Harmonisoidun tuotestandardin (hEN) tunnus Tuotteen yksilöinti Aiottu käyttötarkoitus Osa tuotteen ilmoitetuista ominaisuuksista (voidaan esittää koodilla, jos sellainen on esitetty hEN:ssä) Valmistajan kotisivun osoite, jossa DoP esitetään

Muurauslaastin suoritustasoilmoitus DoP esimerkki SUORITUSTASOILMOITUS No. 001CPR2013-07-01 1. Tuotetyypin yksilöivä tunniste: Muurauslaasti M100 2. Tuotteen yksilöinti: 3. Aiottu käyttötarkoitus: Muuratut kantavat rakenteet ulko- ja sisäkäyttöön 4. Valmistaja: Yritys ABC Katu 1, 00110 Helsinki Sähköposti: yritysabc@abc.fi 5. Valmistajan virallinen edustaja: Ei ole 6. AVCP-luokka: AVCP 2+ 7. Harmonisoituun tuotestandardiin perustuva DoP: Laadunvalvonnan sertifiointilaitos No. CPR/2345 on suorittanut tehtaan ja sen sisäisen laadunvalvonnan alkutarkastuksen sekä jatkuvaa valvontaa, arviointia ja hyväksymisen ja antanut laadunvalvonnan varmentamistodistuksen No. 001CPR5678 8. ETAan perustuva DoP: Ei tarvita Huom: Tarvittaessa linkki käyttöturvallisuustiedotteeseen 9. Ilmoitetut suoritustasot: Taivutustartunta 0,16 MPa (kalkkihiekkatiilelle). 10. Valmistajan edustajan allekirjoitus Paikka ja pvm: _____ Nimi: _____ Perus-ominaisuudet Suoritustaso Yhdenmukais- tettu tekninen eritelmä Puristuslujuus M5 EN 998-2:2010 Leikkaustartunta (kalkkihiekkatiilelle) 0,35 MPa Kloridipitoisuus NPD Palokäyttäytyminen A1 Veden imukyky 0,05 kg/(m2min0,5) Vesihöyrynläpäisevyys µ 15/35 Lämmönjohtavuus /Tiheys λ10,dry = 0,83 W/mk (taulukko) Pitkäaikaiskestävyys SFS 7001 Liite 4 testin läpäisy Vaarallisten aineiden päästöt

CE-merkinnän suhde kansallisiin tuotehyväksyntämenettelyihin 1.7.2013 alkaen kaikki harmonisoitujen standardien mukaiset tuotteet on CE-merkittävä. Kaikki tuotteen ominaisuudet, jotka standardissa sisältyvät CE-merkintään aiotussa käyttökohteessa ja joille on Suomessa viranomaisvaatimuksia, on esitettävä (DoP). Kansalliset hyväksyntämenettelyt korvautuvat CE-merkinnällä sitä mukaa kun harmonisoituja tuotestandardeja valmistuu lisää. Harmonisoidun tuotestandardin siirtymäajan päätyttyä eivät kansalliset viranomaishyväksynnät ole enää mahdollisia (poikkeuksia). Poikkeustapauksissa kansallisia viranomaishyväksyntöjä voidaan edelleen myöntää ominaisuuksille joita tuotestandardi ei kata. ETAn hankkiminen ei ole pakollista.

Tietolähteitä YM / Rakennustuotteiden tuotehyväksyntä: http://www.ym.fi/fi-FI/Maankaytto_ja_rakentaminen/Rakentamisen_ohjaus/Rakennustuotteiden_tuotehyvaksynta hEN-helpdesk: http://henhelpdesk.fi SFS-online: http://sales.sfs.fi/sfs/ CE-merkittyjen rakennustuotteiden oikea käyttö –opas (Rakennusmedia Oy)