Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Unicoden Common Locale Data Repository (CLDR) Kotus 28.9.2004 - EIK.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Unicoden Common Locale Data Repository (CLDR) Kotus 28.9.2004 - EIK."— Esityksen transkriptio:

1 Unicoden Common Locale Data Repository (CLDR) Kotus 28.9.2004 - EIK

2 Unicode Juuret vuodelta 1986 (japanin ja kiinan merkistöongelmien ratkaisemiseksi); virallistettu 1991, jolloin myös sovittiin yhteistyöstä ISO/IEC:n UCS-standardin (10646) kanssa. Siinä, missä UCS-standardi keskittyy määrittelemään merkit (nimet ja koodipositiot), Unicode-standardi myös määrittelee niiden toteutuksiin vaikuttavia ominaisuuksia. Jäseninä lähinnä merkittävät ICT-alan yritykset, Suomesta liitännäisjäsenenä Nokia, nykyisin yhteistyöjäsenenä myös Kotus (”RILF”). Huhtikuussa 2004 Unicode-liittymän tehtäväalue laajeni myös muihin kieli- ja kulttuurisidonnaisin merkintätapoihin, joita varten perustettiin Common Locale Data Repository ja sille oma tekninen komitea.

3 Common Locale Data Repository Rekisteriin määritellään mm. seuraavia paikallisasetuksia: –Kielten ja maiden yms. nimet, eräitä avainsanoja –Kirjoitussuunta, merkistö, erottimet, vastaukset –Aakkostus, myös esim. erityisesti puhelinluetteloa varten –Mittajärjestelmä, päivämäärät ja kellonajat –Numeeristen suureiden esitys, valuutat Määritykset esitetään XML-muodossa, jotta niitä voidaan haluttaessa käyttää (myös selektiivisesti) suorituspohjana; meidän kannaltamme tärkeintä on kuitenkin rekisteröidyn tietosisällön käyttö teknisestä toteutuksesta riippumatta.

4 Common Locale Data Repository Kotuksen rooli Periaatteessa kuka tahansa voi toimittaa CLDR-tekniselle komitealle ns. Bug-raportteja, joiden perusteella tietoja päivitetään, mikäli niissä esitetty lähde hyväksytään. Unicoden yhteistyöjäsenenä Kotusta kuitenkin pidetään sellaisena luotettavana tahona, joka voi tietolähteekseen nimetä tarvittaessa myös tämän kansallisen työryhmän (joten esimerkiksi rajoittuneet tai peräti vanhentuneet kansalliset standardit voidaan sivuuttaa ongelmitta). –Kotuksen tulee kuitenkin osallistua myös kehitystyöhön. Uusi painos tietokannasta ilmestyy n. 6 kk:n välein, nyt seuraavan (V.1.2) päivitysaika päättyi 3. syyskuuta.

5 Eräitä muita mahdollisia työkohteita Mm. näiden toteutuminen riippuu paljolti mm. OPM:n päätöksistä Kansallisten standardien päivitys: toimistostandardit, näppäimistökaavio, lajittelu kv. standardeihin nivoutuvaksi Kansallisten merkkien käyttö internet-osoitteissa Väestörekisterissä yms. sallitun merkistön laajennus Osallistuminen UCS/Unicode-merkistötyöhön (erit. UPA) Suomen kielen taivutusmuotojen runsaasta käytöstä hakukoneille aiheutuvien tarpeiden määrittely, myös tavutussääntöjen ja oikolukualgoritmien määrittely Translitterointikäytäntöjen selvitys ja sovellusohjeet Sähköisen kaupan ja asioinnin monet edellytykset


Lataa ppt "Unicoden Common Locale Data Repository (CLDR) Kotus 28.9.2004 - EIK."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google