Interaktiivisten Järjestelmien Tekniikan Suunnittelu GAZE.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

SOME Eli sosiaalinen media ja lähinnä sitä Facebook Roast.
OH-SRH : GPS & Autopilotti Malmin Ilmailukerho, Tuomas Kuosmanen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi sivu. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
VNG Videonystagmografia
Heijastuksia elämästä
Helga Skiftesvik, Sanna Pitkänen
Tiedonhaku Internetistä PODCASTING Katarina Andersson TU08se
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
Arvioitavat kohdat Nielsenin mukaan – heuristinen lista
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
M M o o V V E E Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen Modeling Vocational Excellence.
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Kaisa Koskinen Gradunteon eväät
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Tietokone Koostuu keskusyksiköstä, näytöstä, näppäimistöstä, hiirestä sekä muista mahdollisista lisälaitteista. Pöytäkoneiden lisäksi löytyy myös kannettavia.
Työ, teho ja yksinkertaiset koneet
Vuorovaikutuksesta voimaan
Virtuaalimaailmat Tekijät:
Käytettävyystestaus GenMetrics projektissa Jonas Alam
Mallintarkistus ja sen soveltaminen PLC toimilohko-ohjelmien verifioinnissa AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt – loppuesitys Markus.
Cruiser 75/150 Teknisiä neuvoja Rami Rajala EP-Engineering Oy
Kuinka rakentaa tietokone itse
Manual And Gaze Input Cascaded (MAGIC) Pointing Shumin Zhai, Carlos Morimoto, Steven Ihde Petri Tuominen
Kielten tasotesti TAMK /Joni Sallila.
Ohjelmistokehittäminen. Luku 1 – Mitä on ohjelmistokehittäminen?
Tekninen suunnit-telu
Tieteellinen kirjoittaminen Taulukot, kuviot, esimerkit
Kuva verkkolehdessä. Kuvaesimerkkejä Tässä linkki tai yksittäisiä kuvia hs.fi.
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Työrauha ja haastavat tilanteet
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Tiedon esittäminen.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
KAUPPAKESKUKSEN TURVALLISUUSRISKIEN ARVIOINTI
Vapaa aihe Kysymykset.
Kokemuksia virtuaaliopena toimimisesta
Virhelähteet yksittäisten puiden latvusten ilmakuvamittauksessa Antti Mäkinen Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta / Metsävarojen käytön laitos.
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
Lapsen toiminnallisen näön tutkiminen
Silmänliikkeet Tampere University Computer Human Interaction Group
Polun pyöreä pöytä Eero Tuomenoksa Polku Eero Tuomenoksa Ohjelma 18:00 Polun tämän hetken tilanteen esittely 18:50 Polun kehityssuunnat.
Onnistunut IT-projekti - Haaveesta totta? Tiken näkemys
Tutkimussuunnitelman ja opinnäytetyön rakenne
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Hyrrä-verkkopalvelu Hanketukien infotilaisuus
Heuristinen arviointi Antti Nummiaho Johdanto (1/3) Heuristinen arviointi on käytettävyyden arviointia ilman käyttäjää. Se on yksinkertainen,
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Yliopistojen yhteisen YDW tietovaraston määrityshanke - tilannekatsaus Tampere
Pupil Response: A Psychophysiological Measure of Fear During Analogue Desensitization Sturgeon, Robert S., Cooper, Leslie M., Howell, Robert J. Perseptual.
Johdanto Teppo Räisänen, Principal Lecturer Oulu University of Applied Sciences, School of Business and Information Management
Nurmi Hydraulics Oy Vaiheittain kansainvälistynyt.
Tietojärjestelmäprojektin onnistuminen
Seminaarityön rakenteesta
Silmän käyttäytymisen tutkimus ja sovellukset Veikko Surakka Tampere University Computer Human Interaction Group.
Havainto. Taivaalla näkyvistä kohteista tutuimpia on Otava, eli Ursa Major (Iso Karhu) Se kiertyy öisellä vaelluksella Pohjantähden ympärillä.
T Ryhmä ”Tete” Henkilökohtainen SE-harjoitus Marko Nikula (Assesment of Architecture) Arkkitehtuurin arviointi.
Käyttöönottokaavio– Deployment diagram Vesa Jokikokko Tarmo Kemi TIK9SNA.
Moodlen opetus, projekti- ja intrakäyttö samassa organisaatiossa Pauliina Veräväinen, TaY.
OptiLift OptiLift Jyväskylän yliopisto Jyväskylän yliopisto Sovellusprojekti, kevät 2004 Sovellusprojekti, kevät 2004.
Miika Kuusinen LTY/Tietoliikenteen laitos 2003
OptiLift OptiLift Jyväskylän yliopisto Jyväskylän yliopisto Sovellusprojekti, kevät 2004 Sovellusprojekti, kevät 2004.
16. Aistit.
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Tietoturva Tiedon turvaamisen ja suojaamisen menetelmät
PERISKOOPPI.
Menestyvä työyhteistö Oppimistehtävä
Esityksen transkriptio:

Interaktiivisten Järjestelmien Tekniikan Suunnittelu GAZE

Oulussa Tekijät: Juha Hämäläinen Juha Tuikkanen Jari Koliseva

1. Johdanto GAZE = Katseohjaus Nykyiset tiedonsyöttötavat perustuvat jonkin laitteen käyttämiseen Katseohjaus käyttää ihmisen luonnollista käyttäytymistä tiedon syöttämiseksi Useita sovelluskohteita: esim. käyttöliittymätestaus, langaton hiiri, manuaalit, sanakirjat jne.

2. Katseohjauksen toteutus ja toteutukseen vaikuttavat tekijät Silmän rakenne ja käyttäytyminen - pupilli, iiris, verkkokalvo ja sarveiskalvo - pupilli, iiris, verkkokalvo ja sarveiskalvo - näkökentän 3 aluetta: Foveal - näkökentän 3 aluetta: Foveal (1 aste ~ 1cm), Parafovea ja (1 aste ~ 1cm), Parafovea ja Peripheral Peripheral - Fiksaatio - Fiksaatio - Saccade - Saccade Parafoveal Peripheral Foveal [de g]

2. Katseohjauksen toteutus ja toteutukseen vaikuttavat tekijät Fyysiseen kontaktiin perustuvat menetelmät: - jännitemuutosten mittaus elektrodeilla - jännitemuutosten mittaus elektrodeilla - kontakti linssit - kontakti linssit

2. Katseohjauksen toteutus ja toteutukseen vaikuttavat tekijät Videokuvaukseen perustuvat menetelmät: - videokamera kuvaa käyttäjän kasvoja - videokamera kuvaa käyttäjän kasvoja - kuvan siirto tietokoneelle, jossa - kuvan siirto tietokoneelle, jossa kuvankäsittelysovellus etsii kuvasta kuvankäsittelysovellus etsii kuvasta toisen silmän ja arvioi silmän asennon toisen silmän ja arvioi silmän asennon - mitataan kahden eri kohdan liikettä, jotka - mitataan kahden eri kohdan liikettä, jotka liikkuvat toisiinsa nähden eri tavalla katseen liikkuvat toisiinsa nähden eri tavalla katseen absoluuttisen suunnan ja pään asennon absoluuttisen suunnan ja pään asennon muuttuessa muuttuessa Bright pupil Corneal reflection

2. Katseohjauksen toteutus ja toteutukseen vaikuttavat tekijät Videokuvaukseen perustuvat menetelmät - infrapuna videokamera (myös peilin kautta) - infrapuna videokamera (myös peilin kautta) - gazepoint - gazepoint - käyttäjän vapaa liikkuminen - käyttäjän vapaa liikkuminen - auringonvalon ja - auringonvalon ja fluorescenttien valojen fluorescenttien valojen käyttö heikentää tarkkuutta käyttö heikentää tarkkuutta

2. Katseohjauksen toteutus ja toteutukseen vaikuttavat tekijät Kuka voi käyttää Gaze systeemejä - käytöllä ei ole muita kuin silmään liittyviä - käytöllä ei ole muita kuin silmään liittyviä rajoituksia rajoituksia - kyky katsoa ylös, alas ja sivuille - kyky katsoa ylös, alas ja sivuille - kyky tarkentaa katsetta ja pitää sitä hetken - kyky tarkentaa katsetta ja pitää sitä hetken paikallaan paikallaan - lukukyvystä hyötyä - lukukyvystä hyötyä - kyky muistaa asioita - kyky muistaa asioita - toimii myös silmälasien kanssa - toimii myös silmälasien kanssa

iEye projekti Tampereen yliopiston tutkimus. Tutkimus on tehty yhteistyössä saksalaisten, englantilaisten, italialaisten ja helsinkiläisten partnerien kanssa. Tässä tutkittiin mahdollisuuksia hyödyntää katseenseurantaa apuna kun mukautetaan ohjelman toimintaa käyttäjän toimenpiteitä vastaavaksi.

iEye projekti Päätavoite tutkia miten silmänliikkeistä saatavaa dataa voidaan käyttää parantamaan ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutusta. Tutkimuksessa tehty sovellus iDict eli vieraskielisten tekstien lukemisen apuväline.

Miksi iDict? Tavoitteena apuväline, jonka avulla vieraskielisen sanan käännös tuodaan lukijan näyttöön ilman että niitä tarvitsee erikseen ohjata. Sen avulla saadaan vieraskielisten tekstien luku huomattavasti nopeammaksi ja tehokkaammaksi Laite toimii englannin, ruotsin, saksan ja suomen kielen käännöksissä. Esim. voit lukea saksaa ja haluta englanninkielisen vastineen ongelmasanalle. Käännöskieli valitaan ennen lukemisen alkamista.

Miksi iDict?

IDictin toiminta lukuprosessin kannalta mielenkiintoiset silmänliikkeet jakautuvat Fiksaatioihin ja sakkadeihin fiksaation aikana silmä pysyy paikallaan, ja sen aikana tapahtuu näköhavainnon siirtyminen hermojärjestelmään Sakkadit ovat siirtymiä fiksaatioista toiseen.

IDictin toiminta Ongelmakohtia syntyy sillä katseen pysähtyminen ei ole riittävä indikaattori. Fiksaatiot eri henkilöillä eri pituisia sanan pituuden kasvaessa katseen kesto pitenee miten yleinen sana on –toimiakseen sovellukselta edellytetään tietoa siitä miten katse käyttäytyy tekstiä luettaessa, ja minkä tyyppisissä sanoissa ja rakenteissa esiintyy ongelmia. –Nykyään E-Z Reader lukumalli

Olemassa oleva laitteisto täällä hetkellä tarkin laitteisto on projektiin osallistuvalla laitevalmistajalla SensoMotoric : lla –laitteistossa pupillia seurataan infrapunavalolla ja kuvataan videokameralla –lisälaitteiden hinta noin mk

Kehityslaitteisto seuraa molempia silmiä pääripusteinen optiikka kaksi tietokonetta –toinen ohjaukseen –toinen aiheeseen näytteenottotaajuus 250 HZ Hyvin tarkka ¨ astetta. Laitteen huonopuoli: –Iso päähän ripustettava laite epämiellyttävä käyttää

Hankkeessa kehitettävä laite käytettävyyden kehittäminen on sovelluksen ydin. –Katseenseuranta laitteita on olemassa( edellinen kalvo) kehitettävä laite silmälasien kokoluokkaa. –Tampereen yliopisto suunnitellut siihen käyttösoftan kehittäjät arvioivat laitteen hinnan tippuvan alle 1000 markan kunhan laite tulee massatuotantoon

Hankkeeseen kehitetty laite toimintaperiaate: –sama kuin muissa sovelluksissa kamera kuvaa silmää kahdesta pisteestä silmän asento kuvankäsittelyohjelmalla Tässä käytetty kuvaus tekniikka –infrapuna videokamera peilin kautta –informaatio tietokoneelle usb kaapelin kautta

Kehitetyn laitteen tekniset tiedot Kevit ja pieni (mukava käyttää) koko 21x21x25 mm paino 35 g kiinnitysalusta esim silmälasit Näytteenottotaajuss 50 HZ edellinen laite 250 HZ tarkkuus hieman huonompi kuin edellisessä n. 1 aste

Arkkitehtuuri

Projektiin aikataulu

Sovellutuksia

Smart-Nav

Smart-Nav Täysin kädet vapaana tietokoneen kursoriohjaus Merkkipisteen ja infrapunakameran avulla toteutttu

Toiminta • Infrapunavaloa lähetetään neljällä ledillä • Kameralla kuvataan ympäristöä • Kuvasta etsitään tietyntyyppistä heijastumaa •Lopullinen analysointi tapahtuu tietokoneella missä tieto yhdistetään kursorin ohjaukseen

Kameran katseohjattu tarkennus Kamera tulkitsee kuvaajan katseen perusteella kohteen ja tarkentaa siihen

Toiminta Kamerassa on 8 infrapunalediä Niistä toimii tilanteesta riippuen 2-8 Heijastuneesta kuvasta päätellään pupillin asento Asennosta voidaan päätellä mihin kuvaaja katsoo etsimessä

Toiminta (2) Kamera tarkentaa tähän havaittuun kohtaan Heijastunut kuva tulee tietenkin samaa reittiä takaisin kameraan kuin kuvaajan katsekin, joten tarvitaan erikois linsejä välissä jotta erotellaan infrapuna heijastus normaalista valosta.

Lähteet • • •