Kuunteleva koti –seminaari

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

AKTIIVINEN ARKI Kuntouttava ryhmätoiminta
VALAISTUS KYLPYHUONE, WC JA SAUNA Minna Lännenmäki
MÄNNISTÖKOTI MÄNNISTÖNKATU 10, HAAPAJÄRVI puh
Tatu Eija Karjalainen Kari Rautiainen. Opiskelemaan valituille opiskelijoille lähetettiin alkuhaastattelulomake (tullaan tutuiksi) Opiskelijoista saadaan.
Tyky-Kuntoseteli+ Liikuntaan ja kulttuuriin Tyky-Kuntoseteli+ on työnantajasi tarjoama verovapaa työsuhde-etu. Työnantajallesi on tärkeää, että olet kokonaisvaltaisesti.
Luo nopeasti ylhäältäpäin kuvattu sisustussuunnitelma.
Taloyhtiön omaehtoinen toiminta
Tyypillinen esimerkki suorasta häikäisystä on suojaamaton ikkuna katsekohteessa. Opastekylttiä ei pysty lukemaan koska silmät sopeutuvat voimakkaaseen.
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
(Viitekehys: Suomi, Kotka)
Ikäihmisten tapaturmat
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
KEITTIÖN SUUNNITTELU Näin etenet 1. Listaa käyttötottumukset ja tarpeet. 2. Kerää ideoita ja pohdi millainen olisi ihanteellinen keittiö. 3. Mittaa käytettävissä.
Tyypillinen esimerkki suorasta häikäisystä on suojaamaton ikkuna katsekohteessa. Opastekylttiä ei pysty lukemaan koska silmät sopeutuvat voimakkaaseen.
VAPAAEHTOISTEN VOIMAVARAPÄIVÄ
Hyvän esityksen piirteitä – ja mitä kannattaa välttää
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Työrauha ja haastavat tilanteet
HYVÄ MONIKULTTUURINEN KOHTAAMINEN Juha Parkkinen
Kuinka rakennan Semppi-terveyspisteen? Semppi on kaikille avoin, maksuton terveyspiste, jossa on tutkittua tietoa terveydestä ja vinkkejä oman terveydentilan.
Marja Toivonen gsm Tuumasta toimeen – seminaarin päätös Aktiivi
PYYKKINIEMENTIE REISJÄRVI p
Hoitajan ja muistisairaan välisen vuorovaikutuksen tukeminen
Prosessin analysointi ja töiden viimeistely
Riippuvuus tupakoinnista
TOIMINTAKYVYN EDISTÄMINEN JA KOTIKUNTOUTUS
Hyvä PowerPoint-esitys
Özlem Özer-Kemppainen TkT, arkkitehti SAFA Senioriasuminen ja kulttuuripalvelujen kysyntä Suomalainen agraarinen yhteiskunta Maataloudellinen.
Lasten tapaturmat.
Onnistunut tapahtuma Miten teet tilaisuudestasi kiinnostavan? Vaikuttajan näkökulma – Antti Kaikkonen.
MERTA - hyvät palvelut, hyvät käytännöt
LAPSEN JA VANHEMMAN VÄLISEN YHTEYDEN SÄILYTTÄMINEN Tässä esityksessä käydään lyhyesti läpi lapsen ja vanhemman välisen yhteyden säilyttämisen osa- alueita,
LASTEN SUOJELU – JOKAISEN TEHTÄVÄ Varhaiskasvatuksen mahdollisuudet lasten suojelussa, KELTO Pirjo Harjupatana LTO Riitta Sinko.
Toimintakyvyn arviointi
Älykkäiden käyttöliittymien käytettävyysvaatimukset Rami Annala T Käyttöliittymien ja käytettävyyden seminaari, Syksy 2002: Kontekstiherkkyydestä.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
PC-liitäntä AtMega32:lle Viestin lähetys / vastaanotto Sekä laitteen konfigurointi.
Kuvat ja tukiviittomat opetuksen tukena
TN Esityksen havainnollistaminen ”If you can’t use your head, use overhead.” ”If you can’t use your head, use overhead.” Vauhdikkaat multimediashow’t.
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Kiekko-Vantaa, Itä ry SC-Vantaan ohjaamat salivuorot kaudella 2015 – Vetäjä: - Mari Mieskonen, / - Mari Mieskonen,
Ikääntyvä Suomi ja yhteistyö iäkkäiden kuntoutuksessa EIJA SORVARI säätiönjohtaja MIINA SILLANPÄÄN SÄÄTIÖ REHABILITATION FINLAND (RIFI) RY:N SEMINAARI.
Lapsen ja nuoren tukeminen Tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen vaikeudet.
Näyttöön perustuvan tehohoitoympäristön suunnittelu potilaan ja perheenjäsenten näkökulmasta Tiina Koskela, TtM-opiskelija.
Iäkkäiden henkilöiden kaatumistapaturmat KTL:n aineistoon pohjautuen IKINÄ-opas kaatumistapaturmien ehkäisyyn.
PALOTURVALLINEN ASUMINEN KOHTI TURVALLISTA HUOMISTA!
Vammainen valitsee ja vaikuttaa; hän elää mielekästä elämää Käsitteiden määrittelyä Valtakunnallinen vammaispalvelujen kehittämishanke Pohjois-Karjalan.
 Koulussa oli liikunta- ja rentoutumistila, jota kutsuttiin ”pommariksi”. Ankea ja virikkeetön huone muuttui projektin edetessä aisteja stimuloivaksi.
KODIN PUHTAANAPITO JA PIENET HUOLTOTYÖT Nuorisoasuntoliitto ry // Mieti eri näkökulmia  Kodin siistinä pitäminen ei ole vain viihtyisyyskysymys.
Lapsen kanssa toimiminen Riitta Laakso/Arja Marila Lasten kuntoutus.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
Hyvän elämän tekijöitä
Ikäihmisten kuntoutus
AISTIT *tehtävä: välittää tietoa ympäristöstä sopeu-
Iän vaikutus näkemiseen
Päivätoiminnan innovatiiviset työtavat käytäntöön
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Lääkehoidon päivä 2018 Teemana järkevä lääkehoito Vuonna 2018 Lääkehoidon päivä toteutetaan osana Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman laajaa.
MAAHANMUUTTAJIEN AMMATILLINEN KUNTOUTUS -TYÖPAJAN KOOSTE
Läheisen ohjaus terapiatyössä
OMAKOTITALON SÄHKÖINEN VARUSTUS 2016
Työssä olevan työ- ja toimintakyvyn arviointi työterveyshuollossa
RYHMÄ 1 – Ikäihmisten asuminen
Esteettömyys.
Kehittämistä kaipaavia kohteita kuvin esiteltynä
MIELI pt (personal trainer)
Asiakasohjausyksikkö Alviina
Itsenäistymistä tukemassa asumisen haasteet
Esityksen transkriptio:

Kuunteleva koti –seminaari 10.8.2007 Ilvesmajan esittelykoti Katariina Välikangas, Sosiaalikehitys Oy Minna Holopainen, Ilveskoti

Kotona asuminen Näkökulmia hyvään elämään : Yksilöllisyys, omat tottumukset ja tavat Valmiudet ja taidot Oman elämän hallinta ja mielekäs elämä Tuttuus ja turvallisuus Meillä jokaisella on oma, yksilöllinen hyvän elämän malli – jokaisen ihmisen kohdalla on käytävä juuri hänen arkensa läpi ja mietittävä, miten hän on tottunut toimimaan. Tästä lähtökohdasta suunnitellaan tarvittavat muutokset.

Muistisairauden tuomia erityispiirteitä Hämmennystä ja sekavuutta aiheuttavia tilanteita: muistivaikeudet, toiminnanohjauksen heikkeneminen, vaikutukset motoriikan hallintaan, hahmottamisongelmat, orientoituminen aikaan ja paikkaan, yksinäisyyden tunne… Miten kotona asuminen on mahdollista ilman, että mikään olennaisesti muuttuu? Miten hämmennystä ja sekavuutta aiheuttavat tilanteet voidaan minimoida niin, että voi elää hyvää elämää?

Muutokset tukemaan muistioireisen kotona selviytymistä Tutkijoiden ja asiantuntijoiden esiintuomia mahdollisuuksia ja ratkaisuja, jotka ovat oikeasti toteutettavissa tämän päivän asunto-olosuhteissa, tutkitusti mahdollistavat pidempään omassa kodissa asumisen ja ovat taloudellisesti toteutettavia hankintoja. Erityisesti on panostettu elementteihin, jotka auttavat hahmottamaan ympäristöä ja tukevat toiminnanohjausta.

Tilasuunnittelu Selkeys ja helposti hahmotettava Tilat erottuvat selkeästi toisistaan: keittiö, olohuone ja oma paikka, makuuhuone, vessa, uloslähtö Rajapinnat on erotettu tummennuksilla: ovien karmit, kaappien reunat, valokatkaisijat Väreillä tuetaan hahmottamista, muistia ja vaikutetaan tasapainon säilyttämisen tunteeseen Muutokset värien näkemisessä, värien merkitykset ja toiminnanohjaus: selkeät värit, punainen huomiovärinä muistettavissa asioissa esim. hella/uuni tai avaimen mukaanotto, sininen huomiovärinä hälyttämässä esim. ovikello, kontrastit esim. karmit ja vessanpytty, mielihyvävärit esim. oma paikka.

Valaistuksen kohdistuminen: valon tarve muuttuu (lx-määrät ja väri) esim. valaistus kohdistetaan toimintapisteisiin, hyödynnetään epäsuoraa valoa (valon jakautuminen tilassa), vähennetään valon ja varjon turhia taitekohtia esim. tasapainon ylläpito ja epätietoisuuden välttäminen. Valo-ohjaus: merkkivalot esim. ovella, vuorokausirytmin tukeminen valaistusjärjestelyillä, yöllinen valo-ohjaus, liiketunnistin ja huomioitavat asiat. Valo turvallisuustekijänä: kaatumisriski, häikäisyn minimointi ja vastavalon välttäminen (sokaisuvaikutus)

Materiaalit ja kalusteet Kalustus on tukevaa ja huomioi lihasmuistin esim. kätisyys, totutut toiminnot, manuaaliset katkaisijat (pitkäkestoisen muistin tukeminen). Ylimääräisten kalusteiden miettiminen – maamerkki vai tiellä? Tuttuuden ja pysyvyyden säilyminen. Saatavuuden ja ulottuvuuden huomiointi: kaapit käyttökorkeudessa (säädettävät), alakaapeiksi laatikostot, esille vain tarvittava esim. vaatteet Lattia tummempi kuin seinät ja katto, ei heijasta valoa ja kävely on varmempaa Työtasoissa ja lattioissa vältetään kiiltäviä ja vahattuja pintoja, pienikuvioisia materiaaleja, turhia kuvioita

Tekstiileissä/tapeteissa suuret kuviopinnat voivat aiheuttaa harhoja, vinot viivat vaikuttavat tasapainoon, sälekaihtimet estävät vastavalon syntymisen ja tarv. ulkomaailma pysyy ulkopuolella, paloturvallisuus ja helppohoitoisuus huomioitava, huom. myös matot. Kappaverhot estävät luonnonvalon, verhojen värimaailma Peilien käyttö yksilöllistä: tutut paikat/harhat. Huom. myös tv

Esteettömyys Kynnykset, ovien leveys, turhat ovet pois, riittävän leveät kulkureitit Istuimet oikeissa paikoissa Tarvittavat apuvälineet Tukikahvat tiskipöytien reunoissa, suihkutilassa, vessanpytyn vieressä Liukuovet

Arjen onnistumisien tukeminen Muistilaput ja toimintaohjeet: esineiden kuvat ovissa, vessanovessa kyltti, kahvinkeitto-ohje, muista avain-lappu, vain tarvittava ja aikakauteen sopiva esillä, päiväohjelman sisältävä kalenteri (aika- ja paikkaorientaatio), vieraskirja, puhelinnumerot kuvilla Selkeät ohjeet toiminnan käynnistämiseksi ja ylläpitämiseksi

Turvallisuus: välineistön helppous (manuaalisuus) itsekatkaisevat virranlähteet esim. turvahellat ja liesivahdit, muistuttavat dosetit, turvarannekkeet (valvonta- ja hälytysjärjestelmien eettisyys), sprinkleri Omatoimisuuden tukeminen edesauttaa sosiaalisten kontaktien ylläpitoa ja jatkuvuutta eSantra – kosketusnäytöllä toimiva kuvapuhelin esittelyssä Muutosten määrä kannattaa minimoida ja aloittaa riittävän ajoissa

Kuuntelevassa kodissa on keskitytty seuraaviin teemoihin: hahmottaminen, valaistus, värit, hyvinvointiteknologia ja turvallisuus sekä sosiaalinen vuorovaikutus. Ilvesmajan mallikodissa näitä teemoja on esityksen mukaisesti sovellettu käytäntöön asukkaan ehdoilla ja tarpeista lähtien. Lisätietoja: Opas ikääntyneen muistioireisen kodin muutostöihin (2007) ympäristöopas, ympäristöministeriö Tervetuloa tutustumaan!

Lähtökohtana asukas, hänen tarpeensa ja toiveensa sekä kodinomaisuuden ja tuttuuden säilyttäminen Muutokset ikään kuin mikään ei muuttuisi, vaikka taustalla tutkimukseen perustuva tarkoin suunniteltu kokonaisuus Tavoitteena mielekäs arki kotona mahdollisimman pitkään! - Kiitos -