”Millainen minä olen?” KAKSI PROJEKTIA ELLA JA TOPI -työpaja ERIKA –hanke.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

Setlementtien sukupuolisensitiivinen nuorisotyö
Perinnekäsityötä joulun alla -projekti Nyplätty sydän
Nuoret ja väkivalta – kulttuurinen käytäntö, sosiaalinen ongelma vai kasvatuksen kysymys? Päivi Honkatukia, VTT, nuorisotutkimuksen professori, Tampereen.
Mediapedagogi kouluissa (1) havaintoja kentältä ja kentän laidalta havaintoja kentältä ja kentän laidalta.
Eija Kauppinen HAASTATTELUTUTKIMUS.
NITOJA – Nivelvaihe, toiminta ja jatko työelämään – Projektityöntekijät: Marja Riitta Lygdman, projektipäällikkö, p Päivi.
Nuoruuden tutkimuksen menetelmät ja nuorisokuvat
Jotta teknologia ei syrjäytyisi naisista WomenIT –teknologiaa tytöille kuin leikiten Johanna Matinmikko Projektipäällikkö, WomenIT:n kasvatus-
 Nuorisotutkimuksen tieto (jne.) – kurssin luento / J.Lähteenmaa.
FILOSOFIAN OSA-ALUEET
”Siellä minä olen heidän keskellään”
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
 nuoret ja nuorisokulttuuriset ilmiöt toistuvasti median kauhistelun (= ei täysin asiallisen, liioittelevan) uutisoinnin ja kirjoittelun kohteena aina.
AO2 Opettajana ja kasvattajana TEKSTIILITYÖ Ryhmäohjaus klo – sh. 129 (tekstiilityön tila) Päivi Aalto
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
Katja Yritys TTKK/DMI/Matematiikan laitos Hypermedialaboratorio
Tavoitteet antaa eri maista tuleville nuorille mahdollisuus tapaamiseen ja mielipiteiden vaihtoon Antaa nuorille tietoa Kreikan historiasta ja kulttuurista.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
T YTÖT, POJAT JA VÄKIVALTA – KULTTUURINEN KÄYTÄNTÖ, SOSIAALINEN ONGELMA VAI KASVATUKSEN KYSYMYS ? Päivi Honkatukia, VTT, nuorisotutkimuksen professori,
Museoiden ja koulujen välinen yhteistyö Kymenlaakson museon koulutuspäivä Merikeskus Vellamo Marja Salmijärvi.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Markku S. Hannula Dosenttiluento
Hyvä vapaa-aika -kehittämis- ja tutkimushanke 2013–2017 Projektipäällikkö Eeva Ahtee Tutkija Anna Anttila Nuoriso-ohjaajat Mirkka Kesti-Helia & Jaakko.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Pitkäaikaistyöttömyys ja ihminen Työllisyysseminaari: Miten toimii Paltamon malli? Kaija Sepponen Työelämän kehittämispalvelut
Vanhempien vertaisryhmä pilotti Myllypuron yläaste 2009 Ulla Hukka, erityisopettaja Tiina Valtonen, opinto-ohjaaja.
■ Vantaan Nicehearts ry on vuonna 2001 perustettu tyttö- ja naistoimintaa tuottava yhdistys, joka toimii alueellisena Naisresurssikeskuksena. Yhdistyksen.
Ruuti - nuorten vaikuttaminen Helsingissä. Ruuti-toiminnan päämäärä Jokaisella nuorella on vähintään yksi myönteinen kokemus vaikuttamisesta.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Tämän esityksen pohdittavana teemana on yleisen kehittämisen näkökulmasta koulun toimintakulttuuri Lähtökohtaisesti jokaisessa kouluyhteisössä tarvitaan.
Päivi Kaivola ja Anna Tiitinen 1 AIKAP4: Opetus, ohjaus, oppiminen Oppijoiden erilaisuus Sukupuolen merkitys opetuksessa ja oppimisessa.
Laajennettu työssäoppiminen ©koulutus()eximo5.fi.
TAITEIDEN TALO VUOSAAREEN Helsingin kaupungin yhteismarkkinointitilaisuus Hotelli Rantapuisto Liisa Winberg, Vuosaari-toimikunnan pj.
Kirjastotyö ja maahanmuuttajat - monikulttuurinen kirjastotyö Keskuskirjastokokous Leena Aaltonen Turun ammattikorkeakoulu.
Helena Karento HELSINGIN YLIOPISTO KOULUTUS- JA KEHITTÄMISKESKUS PALMENIA VANTAA Suomalais-venäläinen tasa- arvofoorumi Pietari
Soveltavalla teatterilla kohti yhteistyötä. Perustajajäsenet (2005) Soile Mäkelä, Davide Giovanzana, Laura Mäkelä Muu jäsenistö Tanja Eloranta, Maija.
Yhteisöllisen tiedon rakentamisen- ja jakamisen työkalut – Wiki ja semanttinen Web Aija Hietanen, Tarja Vainionpää ja Seppo Räsänen Savonia-ammattikorkeakoulu.
Ystäväpiiri-toiminta verkostoi ja lievittää ikääntyvien ihmisten yksinäisyyttä iAreena Anu Jansson Vanhempi suunnittelija (toimintaterapeutti,
HIV-AIDS JA NUORET Arviolta 5,5 miljoonaa hiv- tartunnan saanutta vuotiasta nuorta v Eniten tartuntoja Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.
Isä mummu pappa veli sisko vaari äiti isä isoisä täti mummi isä veli eno Miten aktiivinen lukuharrastus syntyy? Aktiiviseen lukuharrastukseen kuuluvat.
JOHDATUS TUTKIVAAN OPPIMISEEN
Lotilan koulutiellä –itsearviointipassi luokille
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
Tuula Savikuja, Helsingin seudun erilaiset oppijat ry./HERO
Vertaisohjaajatoiminta - itsearviointi ja auditointi 3/29/2015Tommi Ripatti / Nuorisoasiainkeskus.
Tupakoinnin aloittaminen ja käyttö
Tieto- ja viestintätekniikka eri oppiaineiden opetuksessa AO-koulutuksen perusharjoitteluinfo Olli Vesterinen, Sokla Mediakasvatuskeskus.
Sukupuoli ja lastenkulttuuri Modernissa kulttuurissa sukupuoli on polaarinen järjestys, jossa feminiininen ja maskuliininen toisistaan riippuvainen vastakohtapari.
Oman aikamme taiteen ilmiö. - KAUPALLISUUS: ”Ostan - siis olen olemassa.” - Yksilöillä ei enää selkeää identiteettiä, massaihmisyys - Taiteiden sekoittuminen,
Kiusaamiskysely 2014 Syksy.
Kokeellinen lähestymistapa yläkoulun kemian opetuksessa
MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen.
FEMINISTINEN FILOSOFIA -MIELENKIINTOINEN MATKA ITSEEN VAI YHTEISKUNTAAN ?
Hyvää elämää maaseudulla
Kokemuksia pilottikouluista
Kieli itseilmaisun välineenä
Leikin avulla oppimista Projekteja kiinnostavista asioista
Liikunta uudessa opetussuunnitelmassa
Nuoret aikuiset.
Filosofian ja elämänkatsomustiedon didaktiikka: AD-perusteet kurssin suoritus Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tasa-arvosuunnitelma
Yhdenvertaisuus koulussa
Filosofian osa-alueet
Maahanmuuttajan askeleet työelämässä – Maastå-hanke Yhteisöllinen menetelmä järjestöille Tavoite: tarjota ammattiliitoille ja työyhteisöille.
Nokian kaupungin liikuntapalvelut
IDÄN NUORET KEHITTÄJÄT
Miten puhua kulttuureista koulussa?
Esityksen transkriptio:

”Millainen minä olen?” KAKSI PROJEKTIA ELLA JA TOPI -työpaja ERIKA –hanke

Vantaan Tanssiopiston kaksi tanssiprojektia koulujen nuorille ja erityisnuorille  Ella ja Topi Vantaalaisille yläaste- ja lukioikäisille tyttöille ja pojille suunnattu tanssityöpaja. Pyrkimyksenä antaa tanssikokemuksia lyhytkursseilla nuorille, joita taiteen opetus ei muuten tavoita. Projekti on kestänyt 3 vuotta / yksi työpaja lukukaudessa.  Erika – hanke Vantaan Tanssiopisto, Viertolan vastaanottokoti ja Vantaan kaupungin kulttuuripalvelut käynnistivät Taikalampun osana Erika -hankkeen, jossa vastaanottokodin yli 12 -vuotiaille nuorille tarjottiin mahdollisuus osallistua kerran viikossa tanssi- ja ilmaisuopetukseen. Projekti kestänyt kaksi vuotta.

Ellan ja Topin taustalla NUORETTANSSINOPETTAJAT

ERIKA –projektin uusi yhteisöllinen työskentelytapa nuoret ohjaajat tanssin- opettajat

Oppilaspalaute ”No et saa tehä kaikennäköist kivaa kun ei oikei muuten tui tehtyy mitään tollasi juttui.” oppilas 2007

Ellan ja Topin lähtökohtia  Feministinen filosofia  Dialogissa pedagogiikka  Taiteellinen oppimisprosessi

Ajattelun lähtökohta  Feministinen filosofia, tietoteoria ja käytännön toiminta ilmenevät purkamisen ja rakentamisen projekteina.  Ns. ”kolmannen aallon” feminismi huomioi naisten välisiä eroja ja käsitteellisen työkalujen hahmottamista.

Filosofi Luce Irigaray  Luce Irigarayn projektin lähtökohtana on filosofinen sukupuolieron tematiikka - eettinen, rakkaus ja naisellinen.  Sukupuoliero määrittää Irigaryn mukaan tapaamme hahmottaa ja jäsentää todellisuutta.  Sukupuolten dynaaminen jäsennys syntyy ja neuvotellaan symbolisen toiminnan tasolla (Oksala 2005).

Feministinen filosofia – Judith Butler  Judith Butlerille sukupuoli rakennetaan, tehdään ja suoritetaan. (Butler 2006, Pulkkinen 2000).  Sukupuolen esittäminen, performatiivisuus, merkitsee, että sukupuoli suoritetaan toistamalla tuttuja eleitä ja että sukupuolen voi ymmärrettävästi suorittaa, koska on olemassa kulttuurisesti vakiintunut ”eleistö”.

Mitä kokemuksia Ellassa ja Topissa  Työpajojen eri ikäiset nuoret olivat kiinnostuneita ja innostuneita tyttö ja poika - teemasta (yläaste, kymppiluokat, lukioluokat).  Työpaja tavoitti ”uusia” nuoria taiteen perusopetuksen ulkopuolelta.  Nuorten kehollisuus, ilmaisu ja minäkuva peilautui harjoittelussa. Subjektiviteetti vahvistui – millainen minä olen.  Sekä yksilö- että yhteisötyöskentely vahvistuivat.

Mitä kokemuksia Ellassa ja Topissa  Kehollisuus, fyysisyys ja ”kehon hiljainen tieto” tuli käyttöön.  Leikin avulla päästiin luontevalla tavalla tyttö ja poika teemoihin.  Sukupuolisuuden lähestymisen keinoina käytettiin etäännyttämistä että intiimiä.  Koulu toimii yhteiskunnan malli ja mitä koulussa tuodaan esiin peilautuu koko yhteiskunnassa ilmeneviin suhteisiin esim. sukupuoliroolit.

Lähteet  Aaltonen Sanna, Honkatukia Päivi (toim.) (2002 ): Tulkintoja tytöistä. Nuorisotutkimusseura. Tietolipas 187 / SKS. Tampere: Tammerpaino.  Butler, Judith (2006): Hankala sukupuoli. Feminismi ja identiteetin kumous. Suom. Tuija Pulkinen – Leena –Maija Rossi.Helsinki:Gaudeamus.  Lehtinen, Virpi: Luce Irigarayn filosofinen hanke- etiikka, rakkaus, naisellinen. Anttonen, Anneli, Lempiäinen Kirsti, Liljeström Kirsti (2000): Feministejä – Aikamme ajattelijoita. Tampere: Vastapaino.  Lähteenmaa, Jaana (2000) Tyttöjä pelastamassa – mistä ja miksi? Aaltonen Sanna, Honkatukia Päivi: Tulkintoja tytöistä. Nuorisotutkimusseura. Tietolipas 187 / SKS. Tampere: Tammerpaino.  Oksala Johanna & Laura Werner (2005). Feministinen filosofia. Tampere: Gaudeamus.