Aivovamman jälkeen kiinni opiskeluun – miten tehdä yhteistyötä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Opetuksesta ja oppimisesta lentokoulutuksessa
Advertisements

Auttaako neuropsykologinen kuntoutus MS-taudissa?
Taitojen johdonmukaista, systemaattista, pitkäjänteistä opettelua ja harjoittelua. Fyysiset taidot Psyykkiset taidot Ainakin taitolajeissa psyykkinen.
OHJAAMINEN.
Jenna, Marika, Iiris. Esiintymismuodot: • Kielen äännerakenne epäselvä, metalingvistiset vaikeudet • Vaikeudet ääntämisessä, kirjoittamisessa, lukemisessa.
SLI Poikkeava tai viivästynyt puheen kehitys
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Tartu tulevaisuuteen! Paula Paavilainen Neuropsykiatrisen valmennuksen mahdollisuudet tukea nuorta.
 Johdanto  YouTube  YouTuben hyödyntäminen  Yhteenveto.
Psykologian kertauskurssi Olli-Jukka Jokisaari 2010
AURA-instituutti, Turku ja Laitila
Aivovamma – arkielämän ankeuttaja(ko)?
Neuropsykologin rooli aivovammakuntoutuksen eri vaiheissa
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
Persoonallisuus Biologinen perusta.
Oppimisvaikeudet kehityksen riskitekijöinä
Psykologian koulukuntien ihmiskuvat
Kappale 12 Tiedät keskus- ja ääreishermoston eron tässä vaiheessa. Kuva 40 B. Keskushermosto: aivot ja selkäydin Ääreishermoston tuntohermosolut tuovat.
Maahanmuuttajan työssäoppimisen ohjaamisen erityispiirteet
TAYS tutkimusprojektit
Tiedonkäsittelyn biologinen perusta
YHTEISTOIMINNALLINEN & YHTEISÖLLINEN OPPIMINEN
Luki- ja oppimisvaikeuksien neurologista taustaa; tiivistelmä
Mielenterveys s. 110 –
Keskimääräinen murrosiän ja pituuskasvun
Yhteistyössä:. Mistä on kyse? Hanke edistää esi- ja alakouluikäisten vähän liikkuvien lasten yhdenvertaisia osallistumis- ja liikkumismahdollisuuksia.
Kognitiivinen psykologia tutkii
Aivovammapotilaan kuntoutusketju
Venäläistä kulttuuria aidoissa tilanteissa Kansainvälisyyskasvatusta Helsingin normaalilyseossa.
Ajattelu ja oppimaan oppiminen
Erityistä tukea tarvitsevan ohjaaminen Helena Sorsa.
Lapsen ja nuoren tukeminen Tarkkaavaisuuden ja toiminnanohjauksen vaikeudet.
Lähetekriteerit ja lähetteen sisältö. Lähetekriteerit erikoissairaanhoitoon Lastenpsykiatrian yksikköön tullaan hoitoon lääkärin lähetteellä Mikäli lapsella.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
L ASTEN JA NUORTEN KIELELLINEN ERITYISVAIKEUS S PECIFIC LANGUAGE IMPAIRMENT SLI Petra Suonio 2012.
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Apua koulunkäyntiin Keski-Suomessa
Varhaiskasvatuksen liikuntasuositukset
RAUMAN KAUPUNGIN KOULUPSYKOLOGIEN TYÖNKUVA
Mielenterveyden häiriöt
Tiimikoulu Raimo Laaksonen ja Vesa Joutsen
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
tunteet ja kehityspsykologia
CICO/CICOplus tutkimus
Ulkoiset tapahtuma/sisäinen uhka
ERITYISLUOKKA 7 -9 H Tehtävä Yhteystiedot Miten Luokkaan siirtyminen
Mitä Yhteispeli tarjoaa koululle?
Uni, lepo ja rentoutuminen
KUVATAITEEN SÄHKÖISET SÄPINÄT
Fyysis-psyykkis-sosiaalinen kokonaisuus
ERITYISLUOKKA 7-9J Elokuu 2016 MIKSI Yhteystiedot MITEN OHJAUS
Luku 15 Oppiminen, muisti ja aivot.
10 Stressi uhkaa psyykkistä hyvinvointia
Tapaturman määritelmä… Äkillisen, odottamattoman ja tahattoman tapahtuman seurauksena henkilö menehtyy, loukkaantuu vakavasti tai saa lievemmän vamman.
Luku 09 Tunteiden säätely ja psyykkinen hyvinvointi.
Tavoitteen asettamisesta tasavertaiseen kohtaamiseen
1. Mitä tiedonkäsittely on?
opiskeluorientaatio (+)
CICO/CICOplus tutkimus
9. Oppimisen psykologinen perusta
- TIETEELLISESTI!! Psyykkinen Biologinen Sosiaalinen ja
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
10. Ajattelu.
Skeema Tunteet ilmenevät monin tavoin Ydinsisältö MUOKATTU
Menestyvä työyhteisö Yksilö – Ryhmä – Organisaatio OPPIMINEN JA HAVAINNOINTI LEA1LH002 Riitta Rautava Henkilön käsitys todellisuudesta – ei välttämättä.
11–17-vuotiaiden psyykkinen kehitys
Ongelmista selvitään Ihmiset selviävät vaikeista kokemuksista luultua paremmin. Menetystä ja kriisiä ei käsitellä erityisissä vaiheissa. Bonnano: jopa.
KESKITETYN PALVELUN KOULUJA JA LUOKKIA
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
MIELENTERVEYDEN HÄIRIÖT
Esityksen transkriptio:

Aivovamman jälkeen kiinni opiskeluun – miten tehdä yhteistyötä Marja Äikiä Neuropsykologi, KYS, Neurologian pkl

Aivovamma Aivovammalla ymmärretään suurta määrää erilaisia aivoihin kohdistuvia vaurioita Vaihtelevat sijainnin, laajuuden, vauriomekanismien ja vakavuuden suhteen Seurauksena voi olla tiedonkäsittelytoimintojen eriasteisia ongelmia Spesifisiä pelkästään aivovammoille tyypillisiä, kognitiivisia häiriöitä ei ole, vastaavia ongelmia kehityksellisinä ja muihin neurologisiin sairauksiin liittyvinä

Aivovammaan liittyvien häiriöiden selvittäminen Häiriöitä jo ennen aivovammaa? Aivovamma korostaa aiempia ongelmia? Häiriöt seurausta aivovammasta? Ongelmat seurausta aivovammaan liittyvistä muista vaikutuksista, reaktiivisia – psyykkisesti kuormittava tapahtuma? Ongelmat alkavat aivovamman jälkeen, mutta eivät suoranaisesti liity siihen?

Aivovammaan liittyviä häiriöitä Rasituksensiedon heikentyminen, väsyvyys Tarkkaavaisuuden ja vireyden säätelyn häiriöt, keskittymisvaikeus, häiriöalttius, ärsykeherkkyys Toiminnanohjauksen vaikeudet Muistamisen ja oppimisen tehottomuus Aloitteisuuden ja suunnittelukyvyn heikentyminen Toiminnan ja ajattelun hidastuminen Psyykkiset reaktiot ja muutokset Käyttäytymisen ja tunne-elämän muutokset, arvostelukyvyttömyys, oiretiedostamattomuus Ajattelun konkretisoituminen tai lapsenomaisuus

Toiminnanohjaus Useita toisiinsa liittyviä taitoja, joita tarvitaan tarkoitukselliseen, tavoitteelliseen toimintaan Kapasiteettiä, joka mahdollistaa mielekkään toimimisen eri tilanteissa ja käyttäytymisen tilanteen vaatimusten mukaan -ihmisen koko käyttäytymistä säätelevää toimintaa Sisältää tilanteen/asioiden jäsentämiskyvyn, suunnitelmien tekemisen ja noudattamisen, toimintatavan muuttamisen tarvittaessa ja kyvyn ehkäistä häiritseviä impulsseja Kehityksellinen taito, erilaiset toiminnanohjauksen taidot ihmisillä, tekemisen myötä harjaantuu

Tarkkaavaisuus, toiminnanohjaus ja oppiminen Riittävän hyvä vireys tarkkaavaisuuden pohjana Tarkkaavaisuuden suuntaaminen, ylläpitäminen ja jakaminen tehtävän kannalta järkevästi Tarkkaavaisuus pohjana kaikelle tiedonkäsittelylle ja myös toiminnanohjauksen onnistumiselle Oppimisen edellytyksenä riittävän hyvä tarkkaavaisuuden taso ja riittävät toiminnanohjauksen taidot Ongelmia  oppiminen vaikeutuu

Kognitiiviset ongelmat aivovamman jälkeen – kliinisiä havaintoja Lievä – jopa keskivaikea vamma: nuorilla toipuminen usein hyvää Väsyvyys aluksi Sujuvuuden ongelmat, hitaus - toiminnanohjaus Keskittymisen ja pitkäjänteisyyden ongelmat Psyykkinen kriisi – vaikuttaako toimintakykyyn Koulussa oleminen ja opiskelu usein kuntouttavaa, tukee myös psyykkistä toipumista, paluuta arkeen

Aivovamman jälkeen kiinni opiskeluun – miten tehdä yhteistyötä Neuropsykologinen tutkimus – palaute, ohjeita toimintojen harjoittamiseksi, toimintojen palautumisen tueksi Keskustelu tapahtuneesta, huolestuneisuuden lievittäminen, psyykkisen tuen tarve? Lausunnot, suositukset – opiskelijan toimittamana kouluterveydenhuoltoon, opolle? Koulussa opiskelun tavanomaiset tukimuodot, ”yksilöllinen lukujärjestys”, tukihenkilö koululla