Rooman kaupunki ja väestö:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kelan palvelu Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä Varissuolla
Advertisements

Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Heikki Saarilampi Kot9sn2 Syksy 2011
Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
Sri Lanka.
Jumalan kanssa.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Miten islam suhtautuu naisen asemaan.
Teollisuustyöläisten elämää
Rooma Klikkaa kissaa, niin aloitetaan!
Antiikin aika: Antiikiksi kutsutaan aikaa n eKr. – 500 jKr., eli antiikin Kreikan ja Rooman kukoistuskausia. Miksi nämä kaksi voimakasta kulttuuri-
Intiaanikulttuurien tuho
Rooman mytologia Henkka.
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Kunnon kulttuuriympäristöt Euroopan rakennusperintöpäivien 2012 oppimateriaali: Motivointi Teema: liikunta- ja urheiluympäristöt Diasarja 1: Liikuntakokemukset.
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Joukkoliikenteen palvelutasotavoitteet keskisuurilla kaupunkiseuduilla (LVM julkaisu 54/2007) PLL 38. vuosikokousseminaari Helsinki, Juha-Pekka.
Mariamin tarina. Nimeni on Mariam ja olen 13 vuotta. Asun pienessä kylässä Ugandassa. Tykkään tehdä ruokaa oman puutarhamme antimista.
Perustulo Mitä se maksaa?. Esitettyjä väitteitä Perustulo kaksinkertaistaa valtion menot Perustulo vie rahat hyvinvointipalveluista Perustulo pakottaa.
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Rooma.
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Rooma.
Intia s. 70-.
Antiikin Kreikka.
Keskiajan loppu: Mikä Euroopan kulttuurissa johti keskiajan ”loppumiseen” ? Suuri Skisma 1378 – 1415, jolloin kaksi kilpailevaa paavia, nakersi kirkon.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
Neoliittinen vallankumous
Antiikin yhteiskunta.
Rooman talous: Rooma oli ensimmäinen korkeakulttuuri, joka yhdisti koko välimeren yhtenäiseksi talousalueeksi Satamia jo ennestään (kreikkalaiset ja foinikialaiset),
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Kuningas Matias I Omistaa suuren valtakunnan keskellä Eurooppaa.
Kreikan demokratia   - Kaupunkivaltion hallitsemista kutsuttiin politiikaksi: yhteisistä asioista keskusteltiin julkisesti, vallankäyttö ei perustunut.
KIINAN USKONNOT Mikä täyttää miljardin ihmisen maailmankatsomus- ja arvotyhjiön? Prof. Miikka Ruokasen kommentti
Tasa-arvokysymys islamilaisessa kulttuuripiirissä:
SAMURAIT.
Vastaukset kpl 1-5 kertausmoniste 6.luokka
Inkat.
Antiikin Rooma s
Afrikan AIDS tilanne Niko Köykkä & Roosa Helander.
KRISTINUSKON ASEMA ROOMAN VALTAKUNNASSA Luku 2 – Ydinsisältö.
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Välimeren alue antiikin aikaan.
ANTIIKKI Rooma. Rooman kaupunkikulttuuri  Kreikkalaiset politikoivat, roomalaiset huvittelivat  Roomalaiset ennemminkin insinöörejä kuin tieteilijöitä.
MITEN ELÄÄ KRISTITTYNÄ?. Yleistä Kirkko on kristittyjen yhteisö. Apostolien teot kuvaavat kristinuskon syntyä. Apostolit olivat Jeesuksen opetuslapsia.
Suomalaisten elämänmeno 1950-luvulla luku ylipäätään 1950-luku oli hyvä vuosikymmen Välit Neuvostoliittoon oli lämpimät Vuosi 1952 oli suomalaisten.
ROOMAN TALOUS, YHTEISKUNTA JA TUHO Toni Uusimäki 2016.
-RIKAS VAI KÖYHÄ, TYTTÖ VAI POIKA? ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA
2 Perheitä on joka lähtöön s
Koko kurssia koskeva seurantatehtävä
TEOLLINEN YHTEISKUNTA
Taitavat Roomalaiset rakentajat
IRTI VANHASTA – 1860-LUVUN MURROS
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA
Elämänkatsomustiedon tunti
3 Perunkirjoituksesta pesänjakoon s
Pompejin kaupunki Pompeji oli roomalainen kaupunki Campaniassa. Se hautautui Vesuviuksen purkauksessa vuonna 79. Pompeji on ollut laajojen arkeologisten.
RoOMAsta tuli SUURVALTA
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Näkökulmia kuvien ja tehtävien avaukseen: jokilaaksot
Jakso III Monikasvoinen Aasia.
Esityksen transkriptio:

Rooman kaupunki ja väestö: Kuinka suuri Rooma oli ja paljonko siellä asui väkeä? Mitä ongelmia Rooman kaupungin rakentamiseen ja kehitykseen liittyi? Millaiset olivat väestön elinolosuhteet? Millaisia eroja eri väestöryhmien välillä oli? Millaisia elinkeinoja roomalaisilla oli?

Orjuus: Kuten Kreikassakin, Roomassa oli paljon orjia, enimmillään ehkä jopa 400 000, eli kolmannes kaupungin asukkaista Orjien asema oli parempi, kuin yleensä kuvitellaan, 200-luvulle jKr. mennessä orjien elintaso oli noussut lähes vapaiden miesten tasolle Orjien sosiaalinen asema kohentui vuosisatojen kuluessa myös. heidät hyväksyttiin mukaan kulttimenoihin, ja laki suojeli heidän henkeään (paitsi kapinatilanteessa) Orjien myymisestä gladiaattoreiksi tai prostituoiduiksi tuli lainvastaista, samoin heidän kastraationsa kiellettiin Orjan terveydestä huolehdittiin, he pukeutuivat kuten vapaat miehet, ja kunnioitus oli useimmiten molemminpuolista Orjien vapauttamisesta tuli muoti-ilmiö

Roomalaiset orjamarkkinat Roomalaiset orjamarkkinat. Jatkuvat laajentumissodat toivat vuosisatojen ajan Roomaan orjia. Laajenemisen pysähtyessä orjakauppakin alkoi tyrehtyä.

Väestön elintasoerot: Roomassa valta ja rikkaudet olivat noin 40 – 50 ylimyssuvun käsissä, ja Rooman loppuaikoina muutamalla suvulla. Rikkaimpia olivat provinsseista tulleet mahtisukujen johtajat, joilla oli myös paikka senaatissa Suurin osa kansasta oli köyhää 2. vuosisadalla jopa 130 000 perhettä oli valtion ruoka-avun varassa, siis n. 600 000 henkeä, eli puolet väestöstä! => ”Leipää ja sirkushuveja” Tyypillinen itsellinen roomalainen ansaitsi ehkä 1000 sestertiusta kuukaudessa, mutta huippurikkailla oli kymmenien, jopa satojen miljoonien omaisuus. tavallisen työläisen palkka riitti vain vaivoin asumiseen ahtaassa vuokra-asunnossa Yleisesti köyhällä (plebeiji, klientti) oli joku rikas (patriisi), jonka suojeluksessa ja avustuksen varassa elettiin. Rikkaat saivat rahaa viroista, yrittämisestä, sekä kiinteistökeinottelusta. Myös uhkapeleissä saattoi tienata.

Rooman väkiluku: Rooman väkilukua on yritetty arvioida kaupungin pinta-alan sekä oletetun antiikin aikaisen asumistiheyden mukaan. Jerome Carcopinon tutkimusten mukaan kaupungissa olisi ollut n. 20 km2. keskusta-alue. Tällä alueella oli n. 1800 yksityisasuntoa sekä n. 46 000 vuokrataloa, jotka olivat useampikerroksisia. Lisäksi olivat tietysti julkiset hallintorakennukset, temppelit, hautausmaat kaatopaikat, jne. kadut olivat erittäin kapeita, siksi liikennerajoituksia oli paljon. Tulipalot olivat jatkuva uhka. Olettamalla yhden kerrostalon asukasluvuksi n. 30 – 40 henkeä saadaan Rooman asukasluvuksi parhaimmillaan jotakin 1 ja 2 miljoonan välillä Tämän lisäksi kaupungissa oli tietysti vierailijoita, kauppiaita, yms. Tungos oli kova!

Insulae, eli vuokrakasarmi Insulae, eli vuokrakasarmi. Niiden korkeutta yritettiin rajoittaa 20 metriin, mutta useat olivat selkeästi korkeampia. Tulipalot ja sortumat olivat jatkuva vitsaus. Vain katutasolla oli juokseva vesi ja viemäri, ylempiin piti vesi kantaa. Taloissa oli lämmityskeinoina hiilikaminat, ikkunalaseja ei ollut. Talvella oli kylmää, ja kesällä tukahduttava helle. Ylempiin kerroksiin mentiin useissa tapauksissa tikapuiden avulla. Katumeteli oli kova, yölläkin kaduilla liikkuivat raskaat kuormavaunut. Roomalaiset nukkuivat huonosti!

Väestön elinolosuhteet: Elinolosuhteet eivät poikenneet juurikaan ateenalaisesta. tauteja oli huonon hygienian takia paljon. Yleisiä olivat esim. rutto, punatauti sekä lavantauti. Lääketiede pohjautui lähes kokonaan taikauskoon. Keskimääräinen elinikä oli n. 30-40 vuotta, edelleen johtuen korkeasta lapsikuolleisuudesta Leipä ja kala oli ravinnon perusta. Viiniä käytettiin, usein laimennettuna vedellä. Puutostauteja oli paljon. Puhdas juomavesi oli suuri haaste, siksi Roomaan rakennettiinkin valtavia akvedukteja, eli vesijohtoja. Ne toivat parhaimmillaan Roomaan 700 miljoonaa litraa vettä vuorokaudessa. Raskauden keskeytys tunnettiin, ehkäisyä yritettiin, mutta keinot olivat huonoja (kylvyt, erilaiset yrttitupot) Lapsia hylättiin paljon (jätemonttuihin), tyttölapsia enemmän kuin poikia. Isä saattoi hylätä lapsen viikon kuluessa syntymästä Ympäristötuhojakin tuli. Puiden hakkuu, eroosio ja Tiber-joen paha saastuminen jätteiden takia

Sukupuolten väliset erot: Perinteisesti on ajateltu, että nainen oli antiikin aikana alisteisessa asemassa. Ajanlaskun alun jälkeen naisen asema alkoi kuitenkin parantua. Pakkoavioliitot vähenivät ja naisen mahdollisuus avioeroon kohentui. Varhaisempina aikoina vaimon suhde mieheen muistutti tyttären suhdetta isään, mutta tämä piirre poistettiin toisella vuosisadalla jKr. Rooman varhaisina aikoina vaimot olivat ehdottoman kuuliaisia miehilleen, ja jopa tappoivat itsensä, jos mies kuoli. Naiset eivät osallistuneet politiikkaan eivätkä hankkineet sivistystä Rooman myöhäisinä aikoina naiset taas ottivat avioeroja siinä missä miehetkin ja hankkivat koulutusta ja osallistuivat yhteiskunnan toimintaan. Naisen vapautumisesta kertoo myös avioerojen hurja yleistyminen sekä lapsiluvun pieneneminen Rooman myöhäisinä vuosisatoina Naiset saivat vähitellen myös perillisinä lain suojan Rikkaiden naisten asema saattoi olla hyvin itsenäinen, köyhillä tilanne oli huonompi Isän valta lapsiin nähden väheni, ja varsinkin rikkaat jopa hemmottelivat lapsiaan. Oikeus lapsen heitteillejättöön (surmaamiseen) poistui kuitenkin vasta kristinuskon noustua viralliseksi uskonnoksi

Roomalaisten avioliitot saattoivat varsinkin varakkaammilla olla vapaaehtoisuudesta huolimatta vain rahasyistä solmittuja Vaimo oli tasa-arvoinen miehen kanssa, hän sai myötäjäisensä takaisin eron sattuessa Puolisoa saatettiin vaihtaa montakin kertaa, ja aviopareilla saattoi usein olla rakastajia Kulissiavioliittoja siis?