Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jakso III Monikasvoinen Aasia.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jakso III Monikasvoinen Aasia."— Esityksen transkriptio:

1 Jakso III Monikasvoinen Aasia

2 Tekstidokumenttitehtäviä Japanista
Ohessa on katkelma kirjailija Seere Salmisen (nimimerkki Serp) kirjasta Kiinassa kuukin on kummempi (1935). Lue teksti ja vastaa kysymyksiin. Tehtävät Millaisen kuvan Serpin teksti antaa Japanista? (8p) Miten Japanin yhteiskunta ja kulttuuri ovat kehittyneet luvulta nykypäivään? (12p)

3 Seere Salmisen teksti Mutta Japanin nykyisen, kaikin tavoin länsimaiseen modernisuuteen teollistumiseen pyrkivän elämän taustaa varten, Kruppin tykkien, mahtavien sotalaivojen, valtavien sähkövoima-asemien ja savuavien tehtaitten varjossa hänen olemuksensa ja olemassaolonsa tuntuu jollakin lailla epätodelliselta ja uskomattomalta. Kuinka kykenee sama kansa, joka varustautuu valloittamaan toisen puolen maapalloa, ja jossa sotilas on miehen ihanne, säilyttämään naisensa niin liljanluontoisina ja maidonmakuisina? Japanilaisen miehen ja naisen välillä on ainakin ulkonaisesti katsoen niin suuri ero, ettei luulisi heidän samaa rotua olevankaan. Mutta väitetään, että japanittaren ahtaan kimonon ja kireän, rintakehää puristavan obin eli vyön alla sykkii spartalainen sydän. Hän on valmis minkälaisiin kärsimyksiin tahansa lapsensa ja miehensä puolesta, jopa tappamaankin itsensä, rohkaistakseen miehensä sotaista intoa. Rauhan aate ei taitaisi saada kovinkaan innokkaita kannattajia näistä näköjään niin lempeistä olennoista.

4 Millaisen kuvan Serpin teksti antaa Japanista? (8p)
Teollistuneeksi, moderniksi  ja  voimakkaaksi. Sotaisina. Miehet sotilaallisia, naiset perinteisiä. Nainen on miehen  sotaisuuden  tukija. Nainen  kuvataan  kauniina. Näkemys  naisesta  on   orientalistinen. Lähdekritiikki  on  otettava  huomioon,  onhan dokumentti  1930-luvulta.

5 Miten Japanin yhteiskunta ja kulttuuri ovat kehittyneet 1930-luvulta nykypäivään? (12p)
1930-luvulla Japani  oli  nationalistinen  ja  hyökkäsi  Kiinaan. Japani osallistui  toiseen  maailmansotaan  ja  koki  tappion, jonka  jälkeen  keisari  menetti  jumalallisen asemansa. Toisen  maailmansodan  jälkeen  teollistuminen  jatkui,  ja elintaso  nousi  nopeasti  länsimaiden tasolle. Japanissa alkoi  demokratisoitumiskehitys,  ja  naiset  saivat  äänioikeuden. Japani nousi  nopeasti  tekniikan  edelläkävijäksi  monella sektorilla.

6 Miten Japanin yhteiskunta ja kulttuuri ovat kehittyneet 1930-luvulta nykypäivään? (12p)
Työ  ei  ole enää  niin  tärkeää  nuoremmille  sukupolville  kuin  heitä  aikaisemmille  sukupolville. Naisen  rooli  yhteiskunnassa  on muutoksen tilassa. Viime  vuosina Japani on noussut  edelläkävijäksi  myös  nuorisokulttuurissa. Kulttuuri  on ottanut  vaikutteita  länsimaista,  mutta  myös  vaikuttanut länsimaihin.


Lataa ppt "Jakso III Monikasvoinen Aasia."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google