Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

-RIKAS VAI KÖYHÄ, TYTTÖ VAI POIKA? ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "-RIKAS VAI KÖYHÄ, TYTTÖ VAI POIKA? ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA"— Esityksen transkriptio:

1 -RIKAS VAI KÖYHÄ, TYTTÖ VAI POIKA? ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA
ANTIIKIN ROOMA -RIKAS VAI KÖYHÄ, TYTTÖ VAI POIKA? ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA

2 KOULUNKÄYNTIÄ Jos olit rikas, pääsit kouluun. 7- vuotiaana aukesi kouluportti. Tyttöjen, kuten minun opiskeluni, loppui 11 vuotiaana. Veljeni saivat jatkaa koulua vielä monta vuotta. Koulussa oli ankaraa kuria ja sain välillä kovan rangaistuksen vain pikku rikkeestä. Olin silti onnekas, koska yleensä annettiin pahempi selkäsauna. Se oli yleistä. Opin lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan. Olisin halunnut oppia myös kaikkea sitä mitä veljeni. He oppivat Kreikan ja Rooman historiaa, kirjallisuutta, matematiikkaa, tähtitiedettä, musiikkia ja liikuntaa. Minä ja sisareni sen sijaan opimme kotiaskareita ja vaimolle ja äidille tärkeitä asioita kodin naisten johdolla. Vain osa pojista jatkoi keskiasteen kouluun grammaatikoiden ohjattaviksi. Oppitunnit keskittyivät yksinomaan kirjallisuuteen. Tasavallan loppuaikoina kirjallisuus oli pääasiassa kreikkalaista, mutta jo keisarikunnan aikana roomalaisten kirjailijoiden Vergiliuksen ja Ciceron työt tunnustettiin roomalaisiksi klassikoiksi jotka olivat sopivia opiskeltaviksi Homeroksen ja Menandroksen ohella. Opetusmenetelmä oli vähemmän innostava. Oppilas luki tai lausui valmistetun katkelman, sitten opettaja selitti sen sana sanalta keskittyen kieliopillisiin ja runomittaisiin kohtiin.

3 TYTTÖJEN JA POIKIEN AIKUISTUMINEN
KUUSIVUOTIAANA RIKKAAN PERHEEN TYTÖLLE ALETTIIN ETSIÄ AVIOMIESTÄ 12- VUOTIAANA TYTTÖ JÄTTI NUKKENSA JA MUUT LELUNSA TEMPPELIIN JA PUKEUTUI AIKUISEN NAISEN VAATTEISIIN TYTÖT AIKUISTUIVAT YLEENSÄ 15- VUOTIAANA LAPSUUS PÄÄTTYI AVIOLIITTOON AVIOMIES OLI YLEENSÄ JOPA 10 VUOTTA VANHEMPI POJAT Pojista tuli miehiä 16-vuotiaina 16-vuotiaana poika jätti bullansa eli onnea tuovan riipuksensa kotijumalille Aikuisena pojat pukeutuivat vapaan miehen pukuun eli toogan Nuoria miehiä koulutettiin palvelemaan Roomaa

4 KÖYHÄN ELÄMÄ En ollut erityisen rikas mutta en myöskään köyhä. Pääsin silti onnekseni kouluun, vaikka asuimmekin insulan toisessa kerroksessa. Meillä oli suuri koti, toisin kuin muilla talossa. Muilla perheillä oli enimmäkseen vain hämärää ja kosteaa ja lisäksi tunkkainen ilma. Eräällä ystävälläni oli koti ylimmäisessä kerroksessa. Heillä oli iso perhe ja pieni asunto. He joutuivat hakemaan veden kadulta ylimpään kerrokseen ja erottelemaan kankailla huoneet. Heidän kattonsa oli sortumaisillaan ja eräänä yönä se sitten sortuikin. Vain osa heistä selvisi sortumisesta.

5 RIKKAAN ELÄMÄ Rikkaat, kuten jo kerroin, pääsivät kouluun. Jokainen koulu oli maksullinen. Monilla rikkailla oli mosaiikkeja ja tauluja koristeena. Ne olivat viehättäviä ja ylellisiä koristeita. Monista pienistä värillisen lasin tai kiven palasista koottiin kuvio tai kuvapinta. Eräs meidän roomalaisten erikoisista tavoista oli hämätä ruokailijoita ruualla, joka oli jotain muuta kuin miltä se näytti. Ruokailija esimerkiksi oletti syövänsä kanaa joka olikin oikeasti porsaan potkaa. Tätä tehtiin silti vain juhlissa, eikä koskaan arkena.

6 VERTAILU insula-domus kumman itse haluaisit?
Yleensä heikko ja ylhäällä romahtamisvaara Kerrostalo Katutasolla kauppoja, ruokaloita ja kampaamoita Toisessa kerroksessa rikkaiden koteja Ylimmissä kerroksissa köyhien ahtaita ja hämäriä asuntoja Ei juoksevaa vettä Rakentamista valvottiin, mutta insulat olivat silti huterarakenteisia Rikkaiden suuria, hienoja omakotitaloja Paljon erilaisia koristeita (esim. mosaiikkeja) Tienpuoleisella sivulla ei ikkunoita Keskellä suuri atrium Atriumissa valoa antava aukko ja matala vesiallas Todella monta huonetta Sijaitsi kukkulalla, kaupungin ulkopuolella Muistutti ulospäin linnoitusta

7 LÄHTEET Ritari kirja, Antiikin Rooma

8 TEKIJÄT NEA JA ELLEN


Lataa ppt "-RIKAS VAI KÖYHÄ, TYTTÖ VAI POIKA? ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google