Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TEOLLINEN YHTEISKUNTA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TEOLLINEN YHTEISKUNTA"— Esityksen transkriptio:

1 TEOLLINEN YHTEISKUNTA
Luku Tehdaskaupunki, s. 141–148

2 Miten teollisuustyö poikkesi maataloustyöstä?
Työelämä Maaseudun väestönkasvu purkautui teollisuuskaupunkien työvoimaksi. Miten teollisuustyö poikkesi maataloustyöstä? Tehtävä 1, s. 148 Kaupungin ammateille oli tyypillistä: säännöllinen rahapalkka säännölliset työajat työajan ja vapaa-ajan tiukka jako työpaikan vaihto oli helpompaa.

3 Naisen aseman koheneminen
Miten teollistuminen ja kaupungistuminen muuttivat ihmisten perhe-elämää? Tehtävä 2, s. 148 Maatalousyhteiskunnassa naisen tehtävä oli hoitaa lapsia ja kotia. Kaupunkiammatit tarjosivat työläisnaisille oman rahapalkan, mikä lisäsi heidän itsenäisyyttään. Vasta 1800-luvun lopusta lähtien syntyi palveluammatteja (sairaanhoitaja, opettaja, toimistotyö), joiden katsottiin sopivan myös varakkaampien väestöryhmien naimattomille naisille. Lainsäädännön uudistaminen ja koulutusmahdollisuuksien paraneminen antoivat naisille mahdollisuuden vapautua miesten holhouksesta ja tavoitella tasa-arvoa. Naisten äänioikeutta vaatineet suffragetit joutuivat helposti pilkan kohteeksi.

4 Lapsityövoiman käyttöä ryhdyttiin rajoittamaan Länsi-Euroopassa 1800-luvun jälkipuolella.
Kuvan amerikkalaistyttö, Addie Card, työskenteli 12-vuotiaana puuvillatehtaalla North Pownalissa, Vermontin osavaltiossa. Tyttö kertoi kuvaajalle jääneensä töihin koulun kesäloman jälkeen. Kuva on otettu helmikuussa 1910.

5 Elinympäristö Asuminen Teollisuuskaupunkien kasvu oli niin nopeaa, että työläisille ei kyetty rakentamaan riittävästi asuntoja. Vesi- ja jätehuolto olivat retuperällä. Ahtaus ja huono hygienia aiheuttivat tautiepidemioita. Terveydenhoito, viemärit ja vesijohdot kohensivat tilannetta 1800-luvun lopulta lähtien. Työläisille alettiin suunnitella terveellisempiä asuntoja. Keski- ja yläluokan erilliset puutarhakaupunginosat olivat asuinympäristönä parempitasoisia.

6 Ota kantaa väitteeseen: ”Elämä kaupungeissa oli epäterveellisempää
kuin maalla”? Tehtävä 3, s. 148 Saastuminen Ilman ja vesien saastumisesta ei 1800-luvulla juuri piitattu. Korkeat savupiiput ja joet kuljettivat saasteet pois näkyvistä. Kaupunkisuunnittelun ja rakennusmääräysten avulla pyrittiin torjumaan saastumisen aiheuttamia terveyshaittoja. Ympäristökatastrofit olivat kuitenkin nykypäivään verrattuna paikallisempia.

7 Euroopan väestö kasvaa
Kuolleisuuden aleneminen alkoi näkyä jo 1700-luvun puolivälistä lähtien. Ilmaston lämpeneminen ja maatalousuudistukset tehostivat ravinnontuotantoa. Euroopassa ei käyty 1800-luvun alun jälkeen suuria sotia. Valistus (rintaruokinta) ja puhdas vesi vähensivät lapsikuolleisuutta. Sisarukset kuvattuina 1900-luvun alussa. Rokotukset ja terveydenhoito alensivat myös kuolleisuutta. Monet kulkutaudit kuitenkin uhkasivat edelleen ihmisten henkeä. Taudeista lisää seuraavalla sivulla

8

9 Newyorkilaistytöt suuret leivät sylissään vuonna 1890.
Syntyvyys alkoi alentua 1800-luvun lopulla. Elintason nousun ansiosta perheitä perustettiin enemmän ja niissä syntyi enemmän lapsia. Koska yhä useammat lapset jäivät eloon, suuri lapsiluku uhkasi nimenomaan työläisperheiden taloutta. Perhesuunnittelusta ja ehkäisystä tuli vähitellen yhteiskunnallisesti hyväksyttävää. Avioliittojen määrä ei vähentynyt. Newyorkilaistytöt suuret leivät sylissään vuonna 1890.


Lataa ppt "TEOLLINEN YHTEISKUNTA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google