Hampaiden hoito, terveystottumukset ja elämänhallinta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Geenit ja menopaussi-iän määräytyminen
Advertisements

Toimintaympäristö
TT-VOLLEYN JOUKKUEIDEN ja HARJOITUSRYHMIEN OHJESÄÄNNÖT HARJOITUKSIA, PELEJÄ JA TURNAUKSIA VARTEN.
Ikäihmisen suun terveydenhoito
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Medinet- hoitopalvelu siellä missä potilas on
Sisämarkkinoilla selvitään, mutta Miten käy EU:n sosiaalisen ulottuvuuden globalisaation puristuksessa?
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD tilastot/hak lähde: Asuntojen rakentaminen Vantaalla vuodesta 1970.
Yksilön yhteiskuntavastuusta C:\A2009\BM\Yht © YksilöYhteiskunta Yksilön.
Mukavaa ja terveellistä elämää?
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
 Nuorisotutkimuksen tieto (jne.) – kurssin luento / J.Lähteenmaa.
SearchIM Search Mikko Ketola Regional Manager (Finland, Ireland, Baltic States) Helsinki Nuorten yhteisöt netissä – miten kommunikoin ja viestin.
Hannu Hausen Suomen Hammaslääkäriliitto
TYÖNHAKUTAIDOT, -TAVAT JA -KANAVAT
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Psykoterapia ja avohoito on edullista
Lapsen KYMMENEN KÄSKYÄ vanhemmille
Laadullisen tutkimuksen tutkimussuunnitelma
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Tieto-osasto / PATI1 Suun terveydenhuollon hoitoonpääsy Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille lokakuu 2013.
Riippuvuus tupakoinnista
Markku S. Hannula Dosenttiluento
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Päihdekysely /ELT Alkoholi- ja huumetutkimus1 PÄIHDEKYSELY 2002.
Näkökulmia tilastojen tulkitsemiseen Käytä oikeita käsitteitä.
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
mieluummin useampikin?
Potku-hanke Sastamalan perusturvakuntayhtymän alueella
Raittiuden trendit Alkoholi- ja huumetutkijain seuran Raittius liikkeessä –seminaari Heli Mustonen.
Sirpa Rajalin LIIKENNETURVA Nuorten seminaari Kuopiossa Mitä nuoruus on? Miten nuoruus näkyy liikenteessä? Miten nuorten riskinottoa liikenteessä.
VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD Turvallisuussuunnittelu – haetaanko vastauksia todellisiin uhkiin vai mielikuviin Suurten kaupunkien turvallisuus- suunnittelu.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Sosiaalityön paikka päihdetyössä
Terveyden edistäminen
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö 2009 Tietoja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä ja koulutuksesta vuoden 2009 lopussa (julkinen ja yksityinen.
Suomen väestöllisen huoltosuhteen muutokset vuosina
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
PISA Programme for International Students Assessment OECD-maat.
Organisational justice and health of employees: prospective cohort study M Kivimäki, M Elovainio, J Vahtera, J E Ferrie (2002)
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
1 STM ja Stakes Rintanen Hoitotakuun toteutuminen suun terveydenhuollossa terveyskeskuksissa Kysely terveyskeskusten ylihammaslääkäreille maaliskuussa.
Mielenterveyden häiriöt
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
TUTKIMUSAVUSTEINEN KEHITTÄMISHANKE LAHDEN KAUPUNGIN IÄKKÄÄT KOTIHOIDON ASIAKKAAT Marjut Komulainen Suuhygienisti (YAMK) / Lahden kaupungin suun terveydenhuolto.
Sisältö Hankkeen tausta, tarkoitus, tavoite ja tulokset Terveystottumuksiin vaikuttaminen Toimenpideohjelmat: tupakkatuotteiden ja päihteiden käytön vähentäminen.
TERVEET HAMPAAT RAIKAS HYMY! Turun kaupunki Suun terveydenhuolto.
Pitäisikö terveyseroja pyrkiä kaventamaan? Miten? Pitäisikö jokaisen kustantaa omista elintavoista johtuvien sairauksien kustannukset? Miksi?
Terveyden ja hyvinvoinnin alueelliset erot Suomessa (AVI-alueet, maakunnat, suuret kaupungit) - Esimerkkinä Etelä-Suomen AVI vs. koko Suomi Murto.
Odottavan perheen suunhoito
Terveyden määritelmät
Suuhygienia: Hampaiden harjaaminen vähintään kaksi kertaa päivässä
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
HAMMASSÄRKY Juho ja janne.
3. Kansanterveys Lähde: Flickr
Yritykset ja yhteiskunta
Lihavuus laskuun - Hyvinvointia ravinnosta ja liikunnasta
Odottavan perheen suunhoito
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Esityksen transkriptio:

Hampaiden hoito, terveystottumukset ja elämänhallinta. Johtava ylihammaslääkäri Jorma Suni, Vantaan kaupunki, terveyspalvelut. HLT,ehl,HLL, Luthier Gitarre Minunhan piti kertoa suusairauksien esiintyvyydestä - ???!!! 

muutos termodynamiikan 2.laki – entropia lisääntyy kun hajaannus lisääntyy kaaos kasvaa yhteiskunta ja sen vaatimukset ovat koventuneet väärät asiat saavat ylisuuria arvoja kauneuden ja pinnallisuuden ihannointi ihmisten hyvän olon haku - pahan olon purku liberalismi hyväksyy haitalliset asiat jotkut eivät kestä mukana 24 h menossa

Tulehdusportteja elimistöön !

Suun valtasairauksien etiologiaa Hammaskarieksen etiologiset tekijät. Lähde: Bjertness ja Eriksen 1992.

Reikiintymisen lasku – hammashoidon voittokulku? Karieshampaiden määrä. Lähde: STAKES

VÄLTÄ SOKERITUOTTEITA SYÖ SÄÄNÖLLISESTI KÄYTÄ KSYLITOLITUOTTEITA Hampaiden hoito HARJAA HAMPAAT VÄLTÄ SOKERITUOTTEITA SYÖ SÄÄNÖLLISESTI KÄYTÄ KSYLITOLITUOTTEITA lasten hampaiden harjaus huonointa Euroopassa makeisten ja virvoitusjuomien käyttö kaksinkertaistunut 10 vuodessa tietoa on, miksi ei välitetä varsin intiimi alue - valitsevatko lohikäärmeet toisensa? suun terveyden-hampaiden arvostus

hampaiden hoito yksinkertaisesti estettävissä olevia sairauksia kansanterveydellisesti merkittäviä, koska lähes kaikilla MIKSI HAMMASLÄÄÄKÄREITÄ ON YLI 5000 – eihän muidenkaan erikoisalojen lääkäreitä ole tätä määrää – vrt. gynekologia-vähemmän hampaita hammaskiille kovin kudosmateriaali ihmisessä hammas rakentanut myös suoja-alueita reikiintymisen hillitsemiseksi Kaikissa kehitysmaissa, joiden elintaso on noussut hammassairaudet ovat lisääntyneet dramaattisesti– länsimainen dieetti on hampaille epäedullinen entäpä terveyserot……..

Terveyserot kontekstissa ? kt-laki 1972 lääkintöhallituksen ohjaus suun terveydenhuolto Suomi mallimaana 70- ja 80-luvuilla laman seuraukset-kuntatalous helpompi luopua terveyden edistämisestä kuin sairauden hoidosta ohjauksen purku kt lain muutos 2002 ja hoitotakuu 2005 lisäksi terveyden rajaaminen terveydenhuollon asiaksi-onko oikein sosiaaliturva ja terveydenedistäminen ulkoistettu terveydenhuollosta kansanliikkeiden korvautuminen experttivallalla kilpailuvaltio vs hyvinvointivaltio MITÄ ME HALUAMME ?

miten verrata/mitä verrata terveyserot miten verrata/mitä verrata kunta-kunta eri taudit ikä miehet naiset etninen sosiaaliryhmät

terveyseroja suun terveydenhuollossa etelä-pohjoiseroa ei olisi sth:ssa alle 20-vuotialla suuria eroja kuitenkin eri alueiden ja kaupunkien välillä (37.000 aineisto) viitteitä alueellisten erojen uudelleen muodostumisesta (sama) sukupuolieroa ei ole (useita tutkimuksia) etnisiä eroja ongelmataskuja maahanmuuttajat ja pakolaiset syrjäytyneet, päihteiden käyttö henkilöstö:turhautumiskokemus ja sitä kautta oman osuuden muutos terv.edist. asenteet syömiskulttuuri säännöllisyydestä laiduntamiseen yhteisöllisyyden ja välittämisen katoaminen oman vastuun korostaminen niillekin, jotka eivät siihen pysty

tilasto- ja tutkimustiedot suun terveydestä 2000-l suun terveydenhuollon menetetty mahdollisuus ei kunnollisia terveystilastoja merkkejä kariestilanteen muuttumisesta oli näkyvissä jo 1990-luvun puolivälissä 1997 Suni osoitti, että karieksen positiivinen kehitys oli pysähtynyt Meriläinen osoitti 2002, että huonoimman viidenneksen sairastavuus ei ole muuttunut lainkaan 60-l - 80-l syntyneiden välillä Vantaalla lasten narkoosipotilaista 40% pakolaisia/maahanmuuttajia Vantaalla suuria alueellisia eroja hammasterveydessä sukupolvien yli kulkeva ”moniongelmaisuus” koulujen yhteiskuntakasvatus = karkkikioskit ja -automaatit toimintamallieroja korjaava vai ehkäisevä (Noxö-malli)

5-vuotiaat d-indeksi 2000-2006 SUHAT-aineisto

Life-long DS, M, and FS Kemi Cum.M Cum.F Cum.D

Life-long reversible DS Vantaa

elinaika-analyysit survival analysis, Life-Table elinaikatutkimukset – syöpätaudit/kuolemaan johtavat sairaudet, mutta myös muut sairaudet – myös karies/paikkaus Suni, Virtanen ja Meriläinen ovat osoittaneet menetelmän käyttökelpoisuuden suun terveydenhuollossa survival-analyysi ”hammas syntyy” eli puhkeaa ja ”hammas kuolee” eli reikiintyy tai paikataan – tästä syntyy hampaan elinaika käytetty hyvin vähän (Vantaa ja Kemi), mutta tietojärjestelmien kautta helppo tapa seurata ikäkohorttien terveyttä – sekä!! menetelmällä voi myös seurata paikkojen pysyvyyttä, mutta se on toisen luennon paikka

vuosia hampaan puhkeamisesta

vuosia hampaan puhkeamisesta

elämän hallinta – olenko jo sen ikäinen yhteiskunta elämäntaidon valmentaja kaikille – jippii !!!!!!!! esimerkkinä Tiikkajat Vuokista entä Sinä elämä vain on kaoottista – niinkö ?

ihmisen persoonallinen identiteetti PI ja sosiaalinen identiteetti SI elämän hallinta ihmisen persoonallinen identiteetti PI ja sosiaalinen identiteetti SI posit. + - + - stigma - - - PI - - - jne. + SI - - + + - + + - + - + + + SI2 SI3 Goffmanin persoonallisuusteoriaa mukaillen

elämänhallinta/hammashoidon esteet asenteet sekä potilas että hoitohenkilöstö arkipäivän psykologia hoito ymmärrettäväksi vieras ihminen odontofobia puolustusreaktio kipu johtaa pelkoon potilas kieltäytyy hoidosta tai on vaikea hoitaa yhteydessä myös ahdistukseen haluttomuus hoitoon vaikeus keskittyä hoitoon kognitiivinen kehitysaste sosiaalinen ja emotionaalinen kehitys kesken ihmisen omat suojaetäisyydet Artikkeli: Hammashoitopelko ja miten se diagnosoidaan:GERD KVALE, GUNILLA KLINGBERG, ROD MOORE, HEIKKI TUUTTI, Suomen Hammaslääkärilehti 5/200 3

Hall, E. 1966: The Hidden Dimension Intiimi etäisyys 0 – 45 cm Henkilökohtainen etäisyys 45 – 120 cm Sosiaalinen etäisyys 120 – 360 cm Julkinen etäisyys 360 – 750 cm

mitä suun terveydenhuolto toivoo Teiltä tee yhteistyötä suun terveydenhuollon kanssa – laajenna verkostoasi tietosuoja mahdollistaa – tietosuojavaltuutettu ”kukaan ulkopuolinen ei saa…” yhteistyö oppilashuolto, lastensuojelu uusien kroonisten tautien ilmoitus hammashoitoon katso hampaat, kun kerran suuhun katsot puutu, ohjaa hoitoon, ilmoita vastuuhoitolaan ajoissa havaittu elämän muutos, käytöshäiriö – voidaan myös estää suusairauksia mini-interventio hampaiden terveydestä tehoaa MUISTA tulehduspohjaiset suusairaudet vaikuttavat terveyteen !