Fantasiakirjallisuus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pihtiputaan seurakunta Miten kehittää v. työtä?
Advertisements

Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Hirvionnettomuuksien kehitys
Etelä-Savolla on ratkottavana monia haasteita, mm: Bkt/asukas Etelä-Savossa 73,3% koko maan tasosta vuonna 2010 Etelä-Savo keski-iältään (45,9 v) maan.
Realismi Syntynyt 1800 luvulla Rami, Anniina ja Tomi.
Funktionaalisen luetteloinnin kokeiluprojektit Auran kirjasto ( ) J. R. R. Tolkien 1. kohteenakohteena 2. Taru.
Kirja •Kirjan nimi:Loppan och Ceasar •paino: 266g •sivumäärä:123 •kirjailija:Kerstin Gavander •julkaisuvuosi:
Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien neuvottelupäivät Kulttuuriviennin rahoitus Neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake OPM/KUPO/KVY.
Marjut Bragge, Mari Hellman, Outi Karppanen
Unen määrä ja laatu Tuomas Saarela 3D.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Vaikuttaa uskomattomalta! Vaikuttaa uskomattomalta! Kenraali Dwight D. Eisenhower oli oikeassa, kun hän antoi määräyksen, että se oli valokuvattava ja.
Mediapedagogi kouluissa (1) havaintoja kentältä ja kentän laidalta havaintoja kentältä ja kentän laidalta.
Maatalouden vesiensuojelu Sininen Haapavesi- hankkeessa
Tikkurila 10 The City of dreams
Kalevala ja Silmarillion
Romantiikka.
Sanomalehdistön historia Poliittisen lehdistön aikakausi.
Kalastuslain kokonaisuudistuksesta järjestöpäällikkö Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto.
Alkoholiteollisuuden ja järjestöjen vastakkainasettelu alkoholimainonnassa Toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.
Aikataulu Esisuunnitteluvaihe Kevät 2005 •-projektin menestymisen mahdollisuuksien arvioiminen •-esisuunnitelman tekeminen Asettamisvaihe Toukokuu.
Kirkon ja koulun uskontokasvatus
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Perheiden ruokailu ennen ja nyt – lapsen kasvaminen omaan ruokakulttuuriin Jyväskylä
1.2. Tuloperiaate ja permutaatiot
TEHTÄVÄRAKENTEIDEN MUUTOS PALKKOJEN JA TUOTTAVUUDEN KASVUN LÄHTEENÄ Mika Maliranta (ETLA)
Tehtävä Suomelle Tehtävä kirjastoille …ja Yleisten kirjastojen neuvoston strategia
M UUTOKSEN MAHDOLLISUUS S UOMEN KUNTOUTUSJÄRJESTELMÄSSÄ Sari Miettinen Vastuuyliopettaja YAMK –yksikkö HAMK Hämeen ammattikorkeakoulu.
 Ulkomaankauppa on aina ollut merkityksellistä Suomelle.  Kokonaisvienti nelinkertaistui vuodesta 1990 vuoteen 2008 asti.  Tavaroiden ja palveluiden.
Creative Commons ja yhteisöttömän aineiston lumo Tietoisku Jari Sarja Otavan Opisto.
Suomen tieteen tila ja taso 2009 ja tutkimuksen kansainvälistyminen Johtaja Paavo Löppönen
”Elämä oli sotkuista, meluista ja sekavaa.” Sosiaalinen media ja nuoret Tomi Kiilakoski Oulu
Pohjois-Karjalan järjestöpäivät 2011 Monikulttuurisuustyöpaja
REALISMI Uudet yhteiskunta- ja luonnontieteet olivat syitä realismin (vrt. engl.’reality’=todellisuus) synnylle (positivismi, Karl Marx, Darwinin.
Sirpa Rajalin LIIKENNETURVA Nuorten seminaari Kuopiossa Mitä nuoruus on? Miten nuoruus näkyy liikenteessä? Miten nuorten riskinottoa liikenteessä.
Elän, osallistun ja päätän asioistani Salo Pirkko Karjalainen.
Miguel de Cervantes Tekijät Taha ja Ada. Miguelin elämän vaiheet: Miguel on syntynyt 29. syyskuuta Alcalá de Henares, astilia, Espanja. Miguel on.
Kannabis koulutyön näkökulmasta Anne Ahlefelt, Vanhempi kouluttaja, EHYT ry Kannabisakatemia
Mihin metsiä käytetään tulevaisuudessa? – Ota kantaa -kyselyn tulokset
Akira Elokuvalukupiiri Ohjaaja Katsuhiro Ōtomo. Japanissa teattereihin Sijoittuu tulevaisuuteen vuoteen 2019 atomipommin tuhoamaan.
Missä mennään  Paikkatietoon pohjautuvan tiedonkeruu/oppimisympäristön tavoitteena on perustaa "Mobiili Herbaario", jonka kasvit ovat luonnossa.
A! Aalto University 1 Semanttinen Kalevala: Sisällöntuotanto, toteutus ja demonstraatio Tuomas Palonen ja Joeli Takala Semantic Computing Research Group.
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Kolarit On vaikea pysähtyä hirvin eteen jo 80Km/h vauhdissa. Reaktio aika on yleensä sekunnin ja siinä ajassa auto on jo ehtinyt kolaroitua hirveen.
Alkoholijuomien hintakehitys 2010 Marke Jääskeläinen
Kuvia Rodut Lineage 2 on netissä pelattava massiiviroolipeli. Se tapahtuu Adenin fantasiamaailmassa. Pelin kotisivut.
Oman aikamme taiteen ilmiö. - KAUPALLISUUS: ”Ostan - siis olen olemassa.” - Yksilöillä ei enää selkeää identiteettiä, massaihmisyys - Taiteiden sekoittuminen,
PÄÄLUOTTAMUSMIEHET Sopimusalakohtaiset pääluottamusmiehet, jotka vastaavat sopimusalakohtaisista paikallisneuvotteluista ja varaluottamusmiehet.
Yellowstonen kansallispuisto Wyoming, Yhdysvallat
Vuorovesi.
Counter-Strike on lähiverkossa tai internetissä pelattava verkkopeli.Se on ollut jo vuosia verkkopelien ykkönen. Pelaajia on monista kymmenistä maista,
1.Alkeiskurssi 3 krt, maanantai, tiistai ja keskiviikko klo Kurssi antaa edellytykset aloittaa golfharrastus ja suorittaa GreenCard Seuran.
Modernismin tulo Suomeen
Yhtäläisyyksiä ja eroja Sari Toivakka,  Tarkastellaan asioiden yhtäläisyyksiä ja eroja  Kerrotaan havaituista asioista rinnakkain  Ensin esitellään.
TUTUSTU KIRJAILIJAAN Tarinoita kirjoittajan takaa.
8 Vanhat jännitteet purkautuvat s. 57– Vanhat jännitteet purkautuvat.
Osallisuusviikon nuorisotalotempaus
1800- ja 1900-lukujen vaihteen kirjallisuus
Oman aikamme taiteen ilmiö
Yleisen mielipiteen järjestelmällinen muokkaaminen haluttuun suuntaan
Kirjallisuus vaikuttajana: draama, proosa ja runous
KIRJALLISUUDEN LAJIT.
Ulkomainen modernismi
Aida Nuutinen, Enni Anttila & Anton strömmer 16g
Esityksen transkriptio:

Omenmeasta Väinölään - kotimainen fantasiakirjallisuus nyt Mervi Heikkilä

Fantasiakirjallisuus Fantasiakirjallisuus = kaunokirjallisuutta, jossa on yliluonnollisia elementtejä, vastakohtana realismi, jossa ei luonnonlakeja ei rikota, vaan pyritään jäljittelemään (mimesis) reaalitodellisuutta – esitystapa, ei genre Fantasiakirjallisuutta voidaan jaotella sen mukaan, tapahtuuko se kokonaan fantasiamaailmassa (=sekundaarimaailmassa, esim. Tolkienin Taru sormusten herrasta), osittain reaali- osittain sekundaarimaailmassa (usein on olemassa portti toiseen maailmaan, esim. Narnia) vai tapahtuuko se kokonaan reaalimaailmassa, johon tulee/jossa on yliluonnollisia elementtejä (esim. Reeta Aarnio: Maan kätkemät)

Alalajeja: esim. maaginen realismi, aikamatkafantasiat, vaihtoehtohistoriat, tolkieeninen fantasia, uuskumma/reaalifantasia, miekka ja magia, quest-fantasia, kauhukirjallisuus jne. Spekulatiivinen fiktio ~ fantasiakirjallisuus laajasti määriteltynä 2000-luvun suomalaiset reaalifantastikot operoivat vahvasti arkitodellisuuden pohjalta, mutta eivät pelkää hyödyntää maailmankirjallisuuden niitäkin keinoja, jotka ovat suomalaisille realisteille olleet vieraita; he ammentavat tuotantoonsa vaikutteita monelta suunnalta - mm. eteläamerikkalaisilta maagisilta realisteilta ja sellaisilta venäläisiltä kirjailijoilta kuin Mihail Bulgakov, science fictionista, fantasiasta, yhteiskunnallisesti valveutuneesta proosasta, psykologisista jännäreistä, jopa dekkareista. Pasi Ilmari Jääskeläinen, 2006 (sekä Sari Peltoniemi, Anne Leinonen, Johanna Sinisalo)

Yleisiä huomioita kotimaista fantasiaa ilmestyy aika paljon ja se on moninaista (nuorille noin 10 kotimaista 2009)– joskin käännösfantasiaa tulee vielä enemmän ja se on usein tasoltaan kirjavaa (40, 2009, sis. uusintapainokset) joukossa on sekä kokonaan mielikuvitukselliseen fantasiamaailmaan sijoittuvia teoksia (high fantasy) että reaalimaailmaan sijoittuvia teoksia, joissa on yliluonnollisia elementtejä (ns. uuskumma, low fantasy) fantasiaa julkaistaan hyvin eri-ikäisille alakoululaisista aikuisiin viime aikoina on ollut huomattavissa suomalaisen kansanperinteen, historian ja Kalevalan voimakas vaikutus lasten ja nuorten fantasiaan

pitkän linjan fantasia- ja satukirjailijoiden (esim pitkän linjan fantasia- ja satukirjailijoiden (esim. Luukkonen, Toivola, Peltoniemi) lisäksi monet muuntyyppistä kirjallisuutta kirjoittaneet ovat viime vuosina innostuneet fantasiasta kirjallisuudenlajina (Kontio, Parvela) mutta esiin on astunut myös monia tolkieenista fantasiaa (high fantasy) kirjoittavia uusia kirjailijoita (Auer, Enoranta, Viertola, Honkapää)

Fantasiaa julkaisevat nykyään lähes kaikki kustantajat Fantasiaa julkaisevat nykyään lähes kaikki kustantajat. Pieni Vaskikirjat on erikoistunut siihen – esimerkiksi vuoden 2008 Kuvastaja-palkinnon voittaja Anni Nupponen: Nainen ja kuningas julkaistiin alunperin omakustanteena, ja tänä vuonna Vaskikirjat julkaisi sen korjatun painoksen.

Marja Luukkonen: Tuulipuun maa

Ritva Toivola: Tuomas Karhumieli

Reeta Aarnio: Veden vanki, Maan kätkemät

Sari Peltoniemi: Suomu, Hämärän renki

Timo Parvela: Sammon vartijat 1 - 3

Siiri Enoranta: Omenmean vallanhaltija

Päivi Honkapää: Viides tuuli, Meren alku