Ruokakalaviljelyn uudet lajit Kalaviikko 20 – 21. 1. 2010 Reittikartta muuttuvassa ympäristössä Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos Jyväskylän riistan- ja kalantutkimus Juha Koskela
Esityksen sisältö Uudet ruokakalaviljelylajit - keino sopeutua muuttuvaan toimintaympäristöön Kohti kannattavaa kuhan ruokakalakasvatusta Tulevaisuudessa kasvatetusta muikusta ruokamätiä? Yhteenveto
Maailman kalatarjonta kasvaa ja monipuolistuu viljelyn avulla blue revolution Globaali ruokakalatarjonta 10 20 30 40 50 60 70 80 1970 1975 1980 1985 1990 1995 2000 2007 Miljoonaa tonnia Kalan kasvatus Kalasaalis Kalasaaliit vakiintuneet Kalatarjonta kasvaa viljelyn avulla Kasvatuslajisto monipuolistuu nykyisin viljelyssä yli 200 lajia
Suomen kalamarkkinoilla muutostrendi Kasvatettujen kalojen tuonti ja osuus markkinoilla kasvaa Kotimaisen tarjonnan osuus supistunut mm. saaliiden ja kasvatuslupien pienentymisen myötä Uusilla ruokakalalajeilla lisää kotimaista kilpailukykyistä tarjontaa 10 20 30 40 50 60 70 80 90 82 85 88 91 94 97 3 6 Tuhatta tonnia Muu tuontikala Kalastettu kala Muu kotimainen kala Silakka Viljelty kala Tuotu kasvatettu lohikala Kotimainen kasvatettu kirjolohi
Siika kuha ja muikku tutkimuksen kohteena Saatu tuotantoon Siika 700-900tn Viljeltyä kolmannes siikatarjonnasta Markkinapotentiaali 3 000tn Sampi, nieriä, taimen Kasvatettu siika 1000 800 600 Tonnia Kehitystyön kohteena Kuha Arvioinnissa Muikun ruokamätituotanto 400 200 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008
Kuhan ruokakalakasvatuksen kehityskohteet 2005 - 2011 Jatkokasvatusmenetelmien taloudellinen arviointi Kasvatuksen alkumateriaalin tuotantomenetelmät Kuha kiertovesikasvatuksen tuotantotekniikka Rahoitus: Kalatalouden ohjauksen rahoitusväline KOR, Keski-Suomen TE-keskus
Kuhan ruokakalakasvatuksen kannattavuuden arviointi 1. Luonnonlämpökasvatus : Verkkoallaslaitos 2. Lämminvesikasvatus : Kiertovesilaitos Biologisia muuttujia Kasvu Rehukerroin Hapen kulutus yms. Teknisiä muuttujia Altaat Veden käsittely Energia yms. Taloudellisia muuttujia Investoinnit Muuttuvat kulut Tuotteen hinta yms. Kustannusrakenne ja taloudellinen tulos
Eri menetelmillä kasvatetun kuhan arvioitu tuotantokustannus Tuotantokierron pituus 3 vuotta 1 vuosi 6 5 Kalastetun kuhan hinta 4 Kustannuslaji 3 Muuttuvat NOKA €/kg 2 Energia 1 Kiinteät 100tn 200tn 100tn 200tn Verkkoallaslaitos Luonnonlämpötila Kiertovesilaitos Tasalämpötila 20 C
Kannattavuusarvioinnin keskeiset johtopäätökset Verkkoallaskasvatus Tuotantokierron lyhentäminen Viileän veden kuha (Kemijärvi) Kiertovesiviljely Tuotannon optimointi Kasvu, tiheys, rehun käytön tehokkuus, tuotelaatu
Ruokakalakasvatuksen alkumateriaalin tuotanto Mädintuotannossa toimivat menetelmät Poikastuotanto mahdollista luonnonravinto- lammikkokalojen rehulle totutuksen avulla Intensiivinen alkukasvatus hyvin haasteellista
Kuhan intensiivinen alkukasvatus - taitolaji Vastakuoriutuneen kuhan kasvatuksen erityispiirteitä Pieni koko, pituus 5mm elävä ravinto ja erikoisrehut Valohakuisuus veden samentaminen Uimarakon täyttö rasvakalvon poisto veden pinnalta Kannibalismi isojen yksilöiden poisto
Nykyisellä tuotantotekniikalla saavutetaan tyydyttävä tulos 32 vrk koejakso 20°C, 3 rinnakkaista allasta, sameus 26 FNU yksikköä
Kuhan kiertovesikasvatus 2009-2011 tuotantotekniikka ja tuotelaatu Kehittämiskohteet Ruokintamenetelmät Ravitsemus Tiheys Tuotelaatu
Ruokinnan keston vaikutus kuhan ruokahaluun ja kasvuun 1 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 50 100 150 200 250 300 350 400 Syöty %/kg/vrk Ruokinta min/vrk 1 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 50 100 150 200 250 300 350 400 Kasvu %/vrk Ruokinta min/vrk 60 vrk koejakso 20°C, 4 rinnakkaista allasta
Ruokinta-aika 23 min/vrk Variaatio 13.0% 17.1% 18.7% 19.5% Ruokinta-aika 90 min/vrk Ruokinta-aika 360 min/vrk
Kasvatetusta muikusta ruokamätiä – toteutettavuustutkimus 2010-2011 Muikun mäti arvokasta Luonnonkaloista mätisaanto suuri, 20-25% kalan painosta Luonnonkaloista mätiä saatavilla vain lyhyen sesongin ajan Viljely onnistuu siika-menetelmällä Olisiko ympärivuotisessa ruokamätituotannossa taloudellisia mahdollisuuksia?
Kasvatetusta muikusta ruokamätiä – Hankkeen tavoitteet Suomen ja Ruotsin mätimarkkinoiden kartoitus Tuotantobiologian pullonkaulojen selvittäminen Täysnaarasparvi Kasvupotentiaali Sukukypsymisikä ja mätisaanto Kasvatuksen kannattavuuden arviointi
Yhteenveto Kotimaista kalatarjontaa lisätään uusien kilpailukykyisten ruokakalalajien kasvatuksen avulla. Tällä hetkellä kasvatuksessa ovat siika, nieriä, taimen ja sampi. Kuhan ruokakalakasvatus on kehitystyön kohteena. Tutkimus painottuu alkumateriaalin tuotannon ja kiertovesikasvatus tuotantotekniikan kehittämiseen. Lähitulevaisuudessa selvitetään kasvatetun muikun ruokamädin tuotannon taloudellisia mahdollisuuksia ja biologisia pullonkauloja.