SUOMEN YLIOPISTOKIRJASTOJEN NEUVOSTON STRATEGIA VUOSILLE 2007-2012 TUTUKSI! SUOMEN YLIOPISTOKIRJASTOT ▬ TUTKIMUKSEN JA OPPIMISEN INFRASTRUKTUURIN YDIN.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kehitys-/tuloskeskustelut 1. Avaintehtävien määritys
Advertisements

INAn Messuseminaari Tutkijapalvelut kirjastossa
TULOSOHJAUS VARASTOKIRJASTON NÄKÖKULMASTA VARASTOKIRJASTON KOKOELMAYHDYSHENKILÖIDEN SEMINAARI
Työhönvalmennuksella työelämään
Koulutus ja viestintä yhteistyön välineinä Siru Aura, ohjelmavirkailija, tiedotus ja koulutus Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma p ,
KANSALLISKIRJASTO Sektoritapaaminen Kirjastoverkon yhteisten palvelujen keskitetyn rahoituksen lähtökohtia ja periaatteita 1. Ohjausjärjestelmä.
Maaseutuverkoston ajankohtaiskatsaus
Konsulttinuoret Toimintasuunnitelma
Ehkäisevän päihdetyön verkoston strategia
Maailma muuttuu - pysyykö kirjastolaitos mukana? Suomen tieteellisen kirjastoseuran Kirjastosihteerien työryhmän Asiakaspalvelupäivä - teemana muutos -
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Erikoiskirjastojen neuvoston ajankohtaiset kuulumiset
Korkeakoulukirjastojen rakenteellisen kehittämisen hanke
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
EAKR-toimenpideohjelmien arviointi Neuvotteleva virkamies Marikki Järvinen Työ- ja elinkeinoministeriö, Alueiden kehittämisyksikkö.
NUPPU 2 – Keski-Pohjanmaan osahanke osana PaKaste 2 -hanketta 1.
Avoin päätöksentekokäytäntö toimintamallina Jouni Tuomisto THL, Ympäristöterveyden osasto.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
TTL Sosiaalisessa mediassa
Lähipäivä T Business process development methods 1.
Yliopistokirjastojen vastaajat palvelukyselyssä 2010 Päivi Jokitalo Kansalliskirjasto. Kirjastoverkkopalvelut marraskuu 2010.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
KOKOELMAKARTTAHANKE YLIOPISTOKIRJASTOJEN NEUVOSTO Anna-Kaisa Sjölund Kirjastosuunnittelija/biblioteksplanerare (SeAMK) Tel
BPW Finland BPW ja samapalkkaisuus Samapalkkaseminaari, Leena Roivas BPW Finland Puheenjohtaja
Seminaarin tavoitteet Murmanskissa joulukuu 2010 Mare Rantaniemi ja Natalia Strelskaja Projektipäälliköt.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Kansalliskirjaston käyttäjäkysely 2008 Opetusministeriön kirjastopäivät Aki Kangas.
HUOMENNA AVOIN YLIOPISTO Puheenjohtaja Kari Seppälä Yliopistojen aikuiskoulutusverkosto
TURUN YLIOPISTON OSAORGANISAATIOPILOTTI Turun yliopiston kirjasto Leena Järveläinen
Hannu Taskinen Yleisten kirjastojen neuvosto Maakuntakirjastokous Kuopiossa YLEISTEN KIRJASTOJEN NEUVOSTO TAUSTA, SÄÄNTÖUUDISTUS JA TOIMINTA.
Koulutuksen rakenteet ja mallit tekniikan amk-koulutuksessa Työpaja Lahti.
FinElib-päivä Kai Ekholm. Strategiset teesit 1.Digitaalinen kirjasto kansalaisten käyttöön 2.Kansallisen kulttuuriperinnön säilyttäminen digitoinnilla.
Uusi kirjastojärjestelmä Tuula Haavisto puheenjohtaja Yleisten kirjastojen neuvosto.
Viestintäsuunnitelma
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Helsinki Anu Perttunen.
Laatua verkko-opetukseen Vopla-hankkeella Helsingin yliopisto Kuopion yliopisto Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Vaski-suunnittelutyöpaja Turku Työstetty Janne Marniemen esitystä
MAA- JA METSÄTALOUDEN VESIENHOIDON TUTKIMUSOHJELMA Loppuseminaari Säätytalo Helsinki Mikko Peltonen, MMM.
GOPP –hanketyöpaja Teemaryhmät Ohjausryhmän edustajat SAMOK ry. Projektipäällikkö.
FinELib-aineistohankinta Asiantuntijaseminaari Paula Mikkonen Suunnittelija, FinELib.
Peda-forum –päivät Opetuksen kehittäminen Helsingin yliopiston strategia Opetuksen ja opintojen kehittämisohjelma.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
KANSAINVÄLISEN STRATEGIAN TARKOITUS Oppisopimuskoulutuksen kansainvälisen toiminnan tavoitteena on edistää suomalaisen työelämän kansainvälistymistä ja.
IR TIETOKARTTAHANKE Yliopistokirjastojen kokoelmien kartoitusta ja kuvailua STKS:n kausijulkaisupäivä Irma Reijonen Vuokko Palonen, Raine.
Yliopistokirjastojen näkemys Kirjastoverkkopäivät, Helsinki, Leena Järveläinen.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
Standardit, mitä ne ovat? Jari Välkkynen, Lähde:
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
Lisää tähän otsikko Selvityshanke kansalaisten yksilöllisistä koulutustileistä Mirja Hannula.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Oodi-konsortio ja yliopistojen yhteistyö
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finna-projektisuunnitelma 2015 ja siirtoresursointi 2015–2016 Konsortioryhmän kokous Kristiina Hormia-Poutanen.
ZipIT Yleisesittely ZipIT-hankekokonaisuus Terveydenhuollon prosessien ja ohjelmistojen rinnakkainen kehittäminen.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tieto- hallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Synergiaryhmä.
Tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus / Suomen tieteen tila ja taso yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy, kun tieto ja osaaminen konkretisoituu muutoksessa.
LUONNONTUOTEALAN YRITTÄJYYS MENESTYKSEEN – pohjoiskarjalaisia näkökulmia Juha Rutanen, Irja Mäkitalo, Katri Kranni Luonnontuotealan teemaryhmä Aluetilaisuus,
Sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan strategia 2020 Työryhmä 3: Tiedon toisisijainen käyttö Pj. Sinikka Salo, Oulun kaupunki.
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
KANSALLISKIRJASTO Finna 2020 Johtava avoimen kulttuurin ja tieteen hyödyntämisen väylä Kristiina Hormia-Poutanen Finna-konsortioryhmä
Tiina Harjunpää, Keski-Pohjanmaan liitto Alueelliset innovaatiot ja kokeilut Keski-Pohjanmaalla.
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
(1) YHTEISKUNNALLISEN VUOROVAIKUTUKSEN TOIMENPIDEOHJELMA 2012 – 2017
Avoimen hallinnon toimintaohjelma Avoimuuden edistämisen käytäntöjä Imatran kaupungilla
Koordinaatti – Nuorten tieto- ja neuvontatyön kehittämiskeskus
Erikoiskirjastojen päivä Säteilyturvakeskuksessa
Kristiina Kontiainen, ylitarkastaja, ESAVI
Arvioinnista arkipäivää
Kansallisesta kokoelmapolitiikasta ja Varastokirjaston roolista siinä
Esityksen transkriptio:

SUOMEN YLIOPISTOKIRJASTOJEN NEUVOSTON STRATEGIA VUOSILLE TUTUKSI! SUOMEN YLIOPISTOKIRJASTOT ▬ TUTKIMUKSEN JA OPPIMISEN INFRASTRUKTUURIN YDIN

Yliopistokirjastojen verkoston rakenne Kaavio: Jarmo Saarti, Kuopion yliopiston kirjasto

Suomen yliopistokirjastojen neuvoston visio •SUOMEN YLIOPISTOKIRJASTOT – TUTKIMUKSEN JA OPPIMISEN INFRASTRUKTUURIN YDIN •Suomen yliopistokirjastojen neuvosto luo tutkimustiedon saavutettavuuden ja käytettävyyden tulevaisuutta ja on alansa keskeinen yhteiskunnallinen vaikuttaja.

Suomen yliopistokirjastot - tutkimuksen ja oppimisen infrastruktuurin ydin •Tutkimuksen ja oppimisen infrastruktuuri: - tutkimusjulkaisut ja niiden hankinta (FinELib) - tietojärjestelmät (Nelli, Voyager….) - aineiston liikkuvuus (UB, Varastokirjasto, kaukolainaus) •Mitä muuta mahdollisesti sisällyttäisit tutkimuksen ja oppimisen infrastruktuuriin ajatellen omaa kirjastoasi?

Suomen yliopistokirjastojen neuvosto luo tutkimustiedon saavutettavuuden ja käytettävyyden tulevaisuutta ja on alansa keskeinen yhteiskunnallinen vaikuttaja. •Minkälaiset asiat ovat tulevina vuosina keskeisiä tutkimustiedon saavutettavuuden ja käytettävyyden näkökulmasta kirjastoissa? •Pystytkö omassa työssäsi tai muutoin vaikuttamaan yhteiskunnallisen keskustelun muotoutumiseen?

Oman kirjaston visio lsdjfjljdfdsjfdljdljkjldkflsdkj

Neuvoston ja oman kirjaston visiot •Vertaile visioita: onko niissä jotain samaa, miten ne eroavat toisistaan •Mieti neuvoston ja oman kirjastosi visiota oman työsi kannalta.

Neuvoston päämäärät 1.Yliopistokirjastojen vaikuttavuuden edistäminen yliopistojen perustehtävien suorittamisessa 2.Yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja julkiseen keskusteluun vaikuttaminen erityisesti tietoaineistojen saannin varmistamiseksi 3.Neuvoston kansallisen ja kansainvälisen näkyvyyden lisääminen 4.Yhteisten toimintatapojen kehittäminen 5.Toimialan tuottavuuden parantaminen

Neuvoston toimenpideohjelma Yliopistokirjastoja koskevan tutkimuksen mahdollisuuksien kartoittaminen 2.Strategian implementointi sidosryhmissä 3.Valitaan 3-5 kohdetta (esim. tutkimusinfrastruktuuripolitiikka, tekijänoikeudet jne.), joihin vaikutetaan valtakunnallisesti ja tarpeen mukaan alueellisesti. Keväälle 2007 on valittu kohteeksi huippututkimuksen tietoaineistojen resursoinnin lisäyksen edistäminen ja tuotettu tätä varten lobbaus- ja perustelukirje). Mitkä sinusta ovat kolme tärkeintä kohdetta, joihin pitäisi vaikuttaa?

Neuvoston toimenpideohjelma Ajankohtaistiedotus, hankkeista ja strategiasta tiedottaminen, mainonta eri yhteyksissä Mikä tuntuisi mielestäsi parhaalta ja miellyttävimmältä tavalta pitää yliopistokirjastot ajan tasalla? 5.Suhteiden vahvistaminen poliittisiin päättäjiin, hallintovirkamiehiin ja sidosryhmiin (yleinen ja vaikuttamisen kohteeksi vahvistetuissa asioissa) 6.Neuvoston perustoimintamallien läpikäyminen ja tarkistaminen, sääntöjen tarkistaminen ja toimintamallien kirjaaminen

Neuvoston hankkeet vuonna 2007 •Kirjastoalan tutkimusohjelma sekä tutkimustiedon hyödyntäminen yliopistokirjastoissa (haetaan rahoitusta esiselvityksen tekemiseen) •Kirjastojen digitaalinen infrastruktuuri Aikaisempien vuosien hankkeita: •Osaamiskartta •Kokoelmakartta •Informaatiolukutaidon opintosuunnitelma •Laatu ja vaikuttavuus •Rahoitusselvitys •Strategiakauden toimenpiteisiin kuuluu hankkeista saatujen tulosten hyödyntäminen.

Neuvoston toimenpiteet ja oma työ? •Liittyykö oma työsi neuvoston päämääriin ja vuonna 2007 käynnistämiin hankkeisiin ja toimenpiteisiin? Miten? •Haluaisitko osallistua valtakunnalliseen työskentelyyn? •Jos olet osallistunut neuvoston hankkeisiin tai muuhun yhteistyöhön aikaisemmin, niin mikä on palautteesi toiminnasta?

Neuvoston muita toimenpiteitä …► 1.Suomalainen kirjastoalan tutkimusohjelma yhdessä yliopistojen tiedelaitosten kanssa (esiselvityksen jälkeen). 2.Kontaktiverkon tiivistäminen sidosryhmiin. Listataan tärkeät organisaatiot, valtuutetaan neuvoston jäsenet edustamaan neuvostoa eri organisaatioissa ja tilanteissa. Kirjastojen välisten tiimien ja verkostojen luominen sekä olemassa olevien kartoittaminen. 3.Verkoston viestintävalmiudet: esitteet, kalvosarjat, verkkosivut, verkosto jne. 4.Kansainvälisen näkyvyyden lisääminen. 5.Yliopistokirjastojen kansainvälinen työryhmä eurooppalaisen tutkimustiedon infrastruktuurin kehittämiseksi, pilotti joltain alalta. 6.Yliopistokirjastojen kansainvälistymisen tukeminen. 7.Sisällönkuvailun kehittäminen kirjastojen tietovälineissä. 8.Kirjastoektoreiden yhteisen asiakaskyselyn ja vaikuttavuusmittariston kehittäminen yliopistokirjastojen näkökulmasta. 9.Mitä kirjastojen yhteiset palvelukeskukset ja tuottamismallit voisivat olla tulevaisuudessa? 10.Osaamisen kehittäminen (osaamiskartan päivitystarve, tietopohjan vahvistaminen tieteellisellä tiedolla). 11.Tulevaisuuden tekniikka ja järjestelmät, teemapäivät. 12.Strategian tarkistaminen, viestintäsuunnitelman päivittäminen ja toimintaohjelma vuosiksi

◄… Neuvoston muut toimenpiteet •Haluaisitko olla mukana joidenkin myöhempien vuosien toimenpiteiden toteuttamisessa? Miten?

Neuvoston tunnettuuden edistäminen •Miten yliopistokirjastojen ja neuvoston toimintaa pitäisi mielestäsi organisoida, jotta omalta osaltasi voisit edistää Suomen yliopistokirjastojen neuvoston tunnettuutta? •Millä tavoin kansallisella tasolla voitaisiin mielestäsi tukea yksittäisen yliopistokirjastojen viestintää ja tunnettuutta? •Onko sinulla joitain ehdotuksia kansallisiksi ja oman kirjastosi viestinnän kehitysprojekteiksi tai yhteistyömuodoiksi?

Neuvoston yhteystiedot •Jos mieleesi tulee myöhemmin asioita, joista haluaisit sanoa mielipiteesi, ota yhteyttä neuvoston suunnittelijaan: Helena Mattila sähköposti: puhelin tai (09) Postiosoite: Suomen yliopistokirjastojen neuvosto Kansalliskirjasto PL 26 (Teollisuuskatu 23-25) Helsingin yliopisto •Neuvoston verkkosivut: