Lasten mediankäyttö ja avaimia mediakasvatukseen varhaiskasvatuksessa koordinaattori Rauna Rahja Varhaiskasvatusmessut, Wanha Satama 5.10.2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Mediakasvatus MLL:ssa
Advertisements

Mun Vuoro! -hanke Mun Vuoro! on valtakunnallinen lasten osallisuushanke, jonka tavoitteena on edistää 6-12-vuotiaiden lasten osallisuutta järjestöissä.
AVARTTI – NUORET SEN TEKEVÄT THE INTERNATIONAL AWARD FOR YOUNG PEOPLE
PIENTEN LASTEN MEDIANKÄYTTÖ JA MEDIAKASVATUS
Tietoyhteiskunnan asialla vuodesta Tietotekniikan liitto lyhyesti • Valtakunnallinen ja puolueeton ICT-alan asiantuntija Suomessa • Jäseninä n.
Hampuri, Saksa Löytää suunta, joka mahdollistaa Lions Clubs Internationalin saavuttavan sen täyden potentiaalin kansainvälisenä.
Koulutus ja viestintä yhteistyön välineinä Siru Aura, ohjelmavirkailija, tiedotus ja koulutus Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma p ,
Mannerheimin Lastensuojeluliitto. MIKÄ MLL? • Valtakunnallinen järjestö, joka toimii lasten, nuorten ja lapsiperheiden oikeuksien ja etujen hyväksi •
2/2009 Ajankohtaista CIMOsta Kv-kevättapaaminen Tampereella 25.4.
– uusia haasteita lapselle ja päiväkodille
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Kriittinen pedagogiikka ja mediakasvatus
Joensuun seudun Equal: Valtamuuntaja -osahanke LUODAAN KEHITTÄMISTÄ TUKEVA RAKENNE •prosessi etenee tavoitteellisena • sitoutuminen yhteisiin.
Mediapedagogi kouluissa (1) havaintoja kentältä ja kentän laidalta havaintoja kentältä ja kentän laidalta.
Media vaikuttamisen ja vuorovaikuttamisen välineenä
AMMATILLINEN KASVU Ammatillinen kasvu on jatkuva prosessi;
Monikulttuurinen nuorisotyö Porvoon kaupunki Nuorisopalvelut
Kirjasto mediakasvattajana Koulun “käsikassara” vai itsenäinen toimija? Kirjastot ja media kyselyn satoa Vaasan kaupunginkirjasto Pohjanmaan maakuntakirjasto.
Opettaja eettisenä kasvattajana Launonen Leevi, Opettaja eettisenä kasvattajana – historiallinen näköala kasvatusajattelun muutokseen.
Sosiaalisen median hyödyntäminen nuorten parissa tehtävässä työssä
Työseminaari: erittäin vähän liikkuvat, liikunnasta syrjäytymisvaarassa olevat Hotelli Holiday Inn, Messukeskus
Lukiokoulutuksen kehittäminen
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Minä oppijana 1 ov..
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
LÄHELLÄ MUTTA SILTI NIIN KAUKANA - Kansalainen ja EU Teija Tiilikainen Eurooppa-tutkimuksen verkosto.
Kuusamon kaupungin päiväkotien lastentarhanopettajien ammatillisen kasvun kokemuksia kasvatus-kumppanuuskoulutuksesta Jonna Kylli Terhi Manninen Opinnäytetyö.
Hyvän ohjauksen kriteerit perusopetukseen, lukiokoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen Juhani Pirttiniemi Opetusneuvos Opetushallitus Turku
DEMOKRATIA, OSALLISUUS JA VAIKUTTAMINEN UNESCO-KOULUSSA
Anu Mustonen Mediakasvatus ja sen merkitys. Mediakasvatus 1.Mediataitojen kartuttaminen 2.Median käyttö oppimisympäristönä 3.Media tiedonkäsittelyn välineenä.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Mun Vuoro! -hanke Mun Vuoro! on valtakunnallinen lasten osallisuushanke, jonka tavoitteena on edistää 6-12-vuotiaiden lasten osallisuutta järjestöissä.
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
Aitoja tekoja joka päivä Energiansäästöviikko 2012.
Be Better! Liity jäseneksi nuorkauppakamariin Suomen Nuorkauppakamarit ry Nuorten johtajien ja yrittäjien kansainvälinen verkosto.
MEDIAVAIKUTTAMISEN MAHDOLLISUUDET RAUNA RAHJA KOORDINAATTORI MEDIAKASVATUSSEURA UUSI KOULU III -seminaari , Mikkeli.
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Yhteistyö oppilaitoksen ja päiväkodin kanssa - opiskelijanäkökulma Tarja Vakimo, HDO Ammattiin kasvua varhaiskasvatuksen kentällä –seminaari
Itseohjautuvuus ja yhteistoiminnallisuus
Miira Suomi, Jenna Sangi ja Matilda Ristola LO-11c
Kirkou – käynnistystilaisuus Maria Repo Helsingin kaupunginkirjasto.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja Kristiina Karjalainen, Ulla Ritvanen Erika Löfström Laadun teoriasta käytäntöön työpajat
Tieto- ja viestintätekniikka eri oppiaineiden opetuksessa AO-koulutuksen perusharjoitteluinfo Olli Vesterinen, Sokla Mediakasvatuskeskus.
Media joukkoviestinn ä n sanomien erittely ä niiden taustan ja v ä lineen ominaislaadun kannalta sek ä sanomien omaa tuottamista.
VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNTASUOSITUKSET
Hannele Niemi Kodin ja koulun yhteistyö opettajankoulutuksen sisältöalueena Hannele Niemi.
Verkko-opetuksen laatukäsikirja ja verkostotoiminnan laatu Annika Evälä, Kristiina Karjalainen SVY-yhdyshenkilöpäivä
Kirsi Nuorsaari ja Jonna Heikkilä
Ops seminaari Askola.
Mediakulttuuri ja koulu Osaava-mediakasvatuskoulutus Kesämäen alueen ja Taipalsaaren opettajat
Mediataito 8lk 1.Viestintä ja mediataito (velvoite)velvoite 2.Mediakasvatus Oulun normaalikoulussa (laadukas ohjelma)laadukas ohjelma 3.Kuvataide: Kuvaviestintä.
Aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalainen teemavuosi Eeva Karjula Eläkeliiton Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
YK on julistanut Kansainvälisen osuustoimintavuoden 2012 OSUUSTOIMINNAN NEUVOTTELUKUNTA.
Sosiaalisen median käytöstä Sosiaalisen median käyttö kuuluu nykyajan lapsen elämään. Yhteydenpito ja viestiminen netissä ovat lapsille ja nuorille luonteva.
OPAS MEDIAKASVATTAJALLE Mediakasvatus esi- ja alkuopetusikäisten lasten arjessa Hanna Martinviita, Saara Pasanen ja Anna Ristaniemi.
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Suomalaisen koulutuksen tulevaisuus
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Varhaiskasvatuksen lainsäädännön valmistelun eteneminen
Tänään tutkimme mediakriittisyyttä
2 Terveysosaaminen.
Logot ja brändit; näkökulmia mediakasvatukseen
15ytov Äidinkieli, suomi, Kaiken maailman mediat 1 osp
Cultura Yhdistävä tekijä
Mediakasvatus tietotekniikan opettajankoulutuksen näkökulmasta
Kirjastopäivät 2019 tulee! Kirjastoseuran ajankohtaiset
Kouvolan Yhteislyseon
Esityksen transkriptio:

Lasten mediankäyttö ja avaimia mediakasvatukseen varhaiskasvatuksessa koordinaattori Rauna Rahja Varhaiskasvatusmessut, Wanha Satama 5.10.2012

Mikä Mediakasvatusseura?

Mediakasvatusseura Perustettu 2005 Tehtävänä edistää mediakasvatuksen käytäntöjä ja monitieteistä tutkimusta Toiminta valtakunnallista ja kaksikielistä: palvelemme suomeksi ja ruotsiksi Toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö Yli 200 henkilö- ja opiskelijajäsentä, yhteisöjäseniä 51

Mitä teemme? Tiedotamme alan uutisista ja tapahtumista Toimimme yhteistyössä alan toimijoiden kanssa Tuotamme tapahtumia, seminaareja ja koulutuksia Teemme aloitteita ja tuomme esiin mediakasvatuskentän ääntä Julkaisemme selvityksiä ja tutkimuksia Kehitämme kansallisia ja kansainvälisiä yhteyksiä

Lasten mediankäytöstä

Oma tuottaminen, osallisuus ja vaikuttaminen Tiedonhaun, analyysin ja erittelyn taito Kriittisyys, median valta KAIKKI KASVATTAJAT Käännekohdat lapset mediankäytöissä Laitteiden ja sisältöjen hallinta Turvallinen mediankäyttö ja mediaympäristö Kuva: Sami Heiskanen

Käännekohtia median käytössä eri ikävaiheissa (Kotilainen) Median käytöt alkavat vauvasta: valinnat vanhempien, myös netissä 3-vuotiaasta oma mediamaku alkaa muodostua 5-vuotiaana näkyy sukupuoli mediamieltymyksissä 7-vuotiaana useimmilla jo oma puhelin 9-vuotiaan reviiri netissä alkaa laajentua ja kansainvälistyä 11-vuotiaana median käyttö muistuttaa jo ”nuorten mediaa” Esim. Uusitalo, Vehmas, Kupiainen 2011; Kotilainen 2011; Pääjärvi 2012

Mediakasvatuksesta ja menetelmistä

Mediakasvatuksen tavoitteena monipuoliset mediataidot Lapsen kasvun tukemista mediakulttuurin jäsenenä Mediavalinnoista, -käytöistä ja -ilmiöistä keskustelemista Ohjaamista tiedon lähteille ja välineiden äärelle Suunnitelmallista ja spontaaniakin työtä lasten mediataitojen kehittämiseksi Kasvattamista kriittisyyteen ja median mallien tunnistamiseen Lapsen oman äänen kuuluviin saattamista, osallisuuden tukemista Mediasuhteet ja -taidot kehittyvät läpi elämän! Näyttääkö tutulle? Mediakasvatus ei ole koneiden käyttämistä ja teknistä hienostelua, vaan aikuisena toimimista ja median mallien paljastamista nuorille.

Mediataitojen tähtikartta Oma tuottaminen, osallisuus ja vaikuttaminen Tiedonhaun, analyysin ja erittelyn taito Kriittisyys, median valta, mediasuhteet KAIKKI KASVATTAJAT Tässä esille eri mediakasvatuksen ”lajeja”? Elokuvakasvatus, tvt, nettikasvatus… Laitteiden ja sisältöjen hallinta Turvallinen mediankäyttö ja mediaympäristö

Mediataidot ovat… Kykyä hankkia tietoa, analysoida ja tulkita Taitoa ilmaista & valmiutta osallistua ja vaikuttaa Rohkeutta kyseenalaistaa ja luoda uutta Muuttuva media on läsnä läpi elämän, mediataidot kehittyvät jatkuvasti Mediasuhteet? Ei vain vastaanottoa, vaan aktiivisia toimijuuksia suhteissa mediaan

Mitä hyötyä mediakasvatuksesta? Mediataitoinen kansalainen pystyy aktiivisesti tutkimaan, analysoimaan ja tarkastelemaan kriittisesti mediaa sekä tuottamaan mediasisältöjä. Motivoi ja tasavertaistaa: kaikille riittää mielekästä tekemistä ja aktiivisia rooleja, identiteetti vahvistuu Ennaltaehkäisee median negatiivisia vaikutuksia ja vahvistaa aktiivista kansalaisuutta Mediataitoinen yksilö osaa vaatia laadukkaita mediasisältöjä! Kuulostaako mahdottomalle? Missä kohdassa on vaikeat paikat, joiden ylittäminen estää mediakasvatustyön tekemisen?

Minäkö mediakasvattaja? Uudet roolit – ohjaamista opettamisen sijaan? Ennakkoluuloton ja peloton uusia ilmiöitä kohtaan Utelias kokeilija, kiinnostunut kuuntelija Arvostaa lapsen mediamaailmaa Tasavertainen keskustelija, dialogisuus Tuo monipuolisia mediasisältöjä esille ja mahdollistaa omien mediaesitysten tekemisen Tiedostaa median riskit, osaa ennaltaehkäistä niitä Tunnistaa omat kehittymistarpeet ja vahvuudet ja hyödyntää niitä työssään -> itsereflektointi Oman mediasuhteen tunnistaminen Millaisia taitoja teillä jo on? Millaiset taidot puuttuvat?

Mediaa päiväkoteihin ja kouluihin Välineet tarpeen mukaan: kamerat, videokamerat, lehdet, nettiyhteys, editointimahdollisuudet (lainataanko, ostetaanko, hyödynnetäänkö ehkä lasten omia välineitä?) Media välineenä / tarkastelun ja tutkiskelun kohteena Yhteistyö alueella: opiskelijoita pitämään mediapajaa, paikalliset toimijat ja ammattilaiset mukaan projekteihin, kutsu toimittaja/mediatyöläinen kylään. Opettajan rooli: ohjaaja, tuottaja, vertaisoppija Tärkeintä on läsnäolo, avoin keskustelu ja aikuisen tuki – luotettava aikuinen lähellä lapsen arkea on avainasemassa! Lasten ja nuorten mediamaailman poissulkeminen kasvatuksessa/opetuksessa ei kasvata heitä tämän päivän maailmaan. Mediakasvatuksen keinot auttavat opettajaa tukemaan lapsen kasvua kriittiseksi, eettisesti toimivaksi ja muut huomioivaksi kansalaiseksi. Medialukutaidon portaikko

Mediakasvatus.fi -verkkopalvelu varhaiskasvattajan tukena

Lopuksi korvan taakse…

Mitä tulossa 2012-2013? LuovaMä! -syysseminaari Jyväskylässä 27.11.2012 Vuoden Mediakasvattaja 2012: ehdotuksia voi antaa 8.10. saakka! Koulutuksia, ruotsinkielistä ja kansainvälistä toimintaa EDUCA 2013 ja Mediakasvatuksen tori 25.–26.1.2013, Helsinki NUORI 2013 Jyväskylässä 8.-10.1.2013 Kansainvälinen mediakasvatustapahtuma, 14.–15.2.2013, Tampere UNESCO: Handbook on Media and Information Literacy for teachers Mediakasvatuksen toimijoita Suomessa 2012 -selvitys Suomen Eu Kids Online -työryhmän julkaisu lapsista ja internetistä Mediahyrrä laajenee – alakouluikäisten kasvattajille omia toimintaideoita lasten ja median parissa ”Hankepankki” vuonna 2013

KIITOS! Kysymyksiä, kommentteja? Ota yhteyttä! rauna.rahja@mediakasvatus.fi p. 050 594 2275 www.mediakasvatus.fi www.facebook.com/mediakasvatusseura www.twitter.com/mediakasvatus Mediakasvatusseuran osasto B8 Tutkimukset: www.mediakasvatus.fi/publications