Kuulon kuntoutus Leena Lahti.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

Hyvä haku Miten se on tehty. MISTÄ HYVÄT HAKIJAT ON TEHTY ? Koirat hakevat siten (sitä), miten (mitä) niille opetetaan. Ongelma on, ettemme tiedä mitä.
Äänen ominaisuudet Class 7D in Helsingin normaalilyseo
Kalenterit ja ajanhallintaohjelmat Sanna, Laura, Nelli, Pilvi, Anne-Mari, Emilia, Suvi, Katariina, Elsa, Veera, Marjo-Riikka, Monika LUKO 1B.
Mikään ei ole arvokkaampaa kuin tämä päivä
Kompressiotuotteiden myynti
IKÄÄNTYMINEN JA KUULO Panu Kuoppala Ylilääkäri
Tietoliikenne Liikkuuko tieto? LTPT Tietoliikenne Tietoliikenne tarkoittaa  viestien välittämistä tai  tietoja sisältävien lähetysten.
Tiedonsiirronperusteet
Valtakunnallisen kielikokeen perehdytystilaisuus Puheen ymmärtämisen koe Paasitorni Ari Maijanen.
Äänen pakkaaminentMyn1 Äänen pakkaaminen •Äänen enkoodaaminen ja mahdollinen pakkaaminen on ratkaistava jotenkin monissa arkipäivän sovelluksissa ja tuotteissa:
Musiikin ryhmäkoulutus
Puheterapia / Riihimäen seudun terveyskeskus
Analyyttinen vai holistinen oppija?
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Puhuminen Varmista, että toiset ymmärtävät sinua
TYÖNHAKUTAIDOT, -TAVAT JA -KANAVAT
TAUOLLA TYÖKAVEREIDEN KANSSA
PAIKANNUSLAITTEEN KÄYTTÖ ARVOSTELUN APUVÄLINEENÄ AJOKOKEESSA JA KETUNAJOKOKEESSA.
Tulkattu asiakaspalvelutilanne
Työolosuhteiden järjestelytuki
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
Lapsen toiminnallisen näön tutkiminen
Viitelistat tietopalvelusta tilauksesta –kenelle ja miten Leena Koivula HY:n käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto Arja Niskala HY:n oikeustieteellisen.
* ”Urheilija ei tervettä päivää näe” * ”Nuorille tehdään nykyisin paljon raskaudenkeskeytyksiä.” * ”Suklaa suojaa korkealta verenpaineelta.” * ”Kahvi.
Ääni!.
Ääni ja kuuleminen Kuuloaisti toimii ihmisellä jo sikiövaiheessa.
o Oppiminen on mm:  Kuullun ymmärtämistä  Äänien erottamista kuulon avulla  Esineiden tunnistamista eri aistien avulla  Lorutusta ja riimitystä.
Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelut Katja Savolainen
Puhelintyöskentely.
Kehykset 1. KEHYKSET: rakenne 2. Frameset 3. Esimerkki: cols 4. Cols: mittayksiköt 5. Cols: mittayksiköt 6. Cols: esimerkki 7. Rows-mittayksiköt 8. Rows-esimerkki.
TEHOA OPISKELUUN.  Tee läksysi ja lue oppikirjaa ja muistiinpanoja kurssin aikana.  Tee tehtävät ennen seuraavaa tuntia pystyäksesi seuraamaan kurssia.
SAP BCM Business Communications Management
ÄÄNI.
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Äänen käsittely.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Lääkehuoltoon liittyvä hygienia ja infektioiden torjunta
PRODEAFTOOLKIT PRO DEAF TOOLKIT 2012 Toim. Marja Kirjavainen ja Hannele Rissanen Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta)
HUONOKUULOISUUS n suomalaisella jonkinasteinen kuulon alenema hyötyisi kuulokojeen käytöstä käyttää säännöllisesti kuulokojetta.
IMPLANTTITUTKIMUKSET TAMPEREELLA Kati Härkönen, erikoislääkäri, TAYS
AISTIVAMMAT JA - SAIRAUDET (näkö ja kuulo). Näkövammat ♦Näkövammaiseksi kutsutaan ihmistä, jonka näkökyky on alentunut niin paljon, että siitä on.
KUULOVAMMAISUUS Petra Suonio. Kuulon käsitteitä Kuulokynnys- kuulon tutkimuksissa käytetään asteikkoa, jossa 0 desibeliä merkitsee äänenvoimakkuutta,
Palveluvalikoimaneuvoston avoin seminaari Reima Palonen Erityisasiantuntija
KANSALLISKIRJASTO RDA-ohjeet Nimet ja nimien muutokset RDA-verkkokoulutus Maarit Huttunen, Kari Ahola Kansalliskirjasto.
Tulkattu asiakaspalvelutilanne Viittomakielen tulkki Helmi Koukka Opetustulkkikeskus Otto, Humanistinen ammattikorkeakoulu.
Tervetuloa koulutukseen!. Ohjelma Alkutoiminta Kotitehtävän läpikäyminen Luento: Vuorovaikutus = itseilmaisua ja sanatonta viestintää Sanattoman viestinnän.
Kuuloliiton terveyspoliittinen työ
Kehitä kielitaitoasi ja asiantuntijuuttasi!. Kerää talteen tuottamasi tekstit, myös suulliset! tietokoneellesimuistitikulleeporfolioon pilvipalveluihin.
CE-merkityt tulisijat ja savuhormit Tulisijan liittäminen savuhormiin
Mielenterveyden häiriöt
AISTIVAMMAT KUULOVAMMA NÄKÖVAMMA.
KAMERAKYNÄ JA ISMO KIESILÄINEN
Terveysteknologia Tutustutaan, mitä kaikkea terveysteknologialla voidaan tarkoittaa ja miten se auttaa terveyden hoidossa ja sairauksien ehkäisyssä.
Potilaan oikeudet / Terveydenhuollon eettisiä kysymyksiä
Musiikin valinnaiskurssi
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
ESSEE.
Määritä äänen taajuus Kiinnitä mikrofoni statiiviin ja johdot tietokoneeseen Käynnistä mittaus ja lyö äänirautaan. Määritä kuvaajasta äänen taajuus.
Kotitehtävät Mitkä kuusi (6) asiaa kuuluvat mielenterveyden käteen?
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Äänen ominaisuuksia Kaiku syntyy, kun ääni heijastuu kovasta ja tasaisesta pinnasta. Ominaistaajuus on taajuus, jolla esine värähtelee parhaiten. Resonanssi.
Suomen Doulat ry Doula synnytyksessä ja luonnolliset kivunlievitykset.
IKÄÄNTYNEET JA KOMMUNIKOINNIN HÄIRIÖT
28. YMPÄRISTÖN VAIKUTUS TERVEYTEEN
Kuulovammaisuus Kuntoutumisen tukeminen s
Työikäisten kuntoutus
Tuetun päätöksenteon koulutus
Kuinka autan puhelimessa
Liiton viestintä ja Sotainvalidi-lehti
Esityksen transkriptio:

Kuulon kuntoutus Leena Lahti

Kuulon tutkiminen Kuulokäyrä (=audiogrammi) on kuulontutkimuksen tulos. Kuulokäyrä kertoo hiljaisimman äänen (dB), minkä kuulet eri äänen korkeuksilla (Hz).

Kuulokäyrän merkkien selitykset: O = oikea korva X = vasen korva dB = äänen voimakkuus kHz = äänen taajuus/sävelkorkeus

Kuulokäyrä eli audiogrammi

Ikähuonokuuloisuus

Kuulon kuntoutus Äänes- ja puheaudiogrammi Kuntoutuspäätös perustuu paremman korvan puhealueen (0,5, 1, 2 ja 4 kHz) kuulokynnyksen keskiarvoon Kuntoutussuunnitelma Kuntoutus- ja sopeutumisvalmennuskursseilla jaetaan tietoa, pohditaan kuulovamman merkitystä arjessa ja tutustutaan erilaisiin kommunikaatiomenetelmiin. Virkistys- ja lomatoiminta

Kuulon apuvälineet Kuulokoje on yleisin huonokuuloisten käyttämä apuväline. Auttaa hyödyntämään jäljellä olevaa kuuloa, mutta ei tee kojeenkäyttäjästä normaalikuuloista. Vahvistaa ääntä, helpottaa puheen ymmärtämistä useimmissa kuunteluolosuhteissa ja auttaa kuulemaan paremmin korkeita ääniä. Muita apuvälineitä: kuuntelun apuvälineitä (esimerkiksi puhelimen vahvistin), hälytinapuvälineet (ovikellon havaits.), tekstiviestinnän apuvälineet (faksi, sähköposti,

Kuulokojeita Korvantauskuulokoje

Käyttökytkimet Tyypilliset käyttökytkimet korvantauskojeessa ovat : 1.        0 = koje kiinni 2.        M = normaali käyttöasento, mikrofoni auki 3.         T = induktiokuuntelu, käytetään silmukkavahvistimen vaikutuspiirissä (kirkko, teatteri tms.)

Korvakäytäväkoje Ohjeita kojeen käyttöön http://www.ikakuulo.fi/sivu.p hp?artikkeli_id=28

Huolto Kuulokoje on tarkastettava ja puhdistettava päivittäin. Koje puhdistetaan nihkeällä pyyhkeellä ja korvakappale pestään vedellä. Itse koje ei saa kastua! Korvantauskojeen muoviletku kovettuu käytössä. Se tulee vaihtaa riittävän usein. Kuulokojetta ei saa kastella, joten sitä ei pidä käyttää saunassa, suihkussa tai uidessa.

Miten ja mistä kuulokojeen saa? Lääketieteellisesti kuulokojeen myöntämisen rajana on 30- 40 desibelin kuulonalenema paremmassa korvassa. Henkilöllä on oikeus saada kuulokoje käyttöönsä hoitotakuun asettamassa määräajassa (6kk). Lääkäriltä lähete sairaalan kuulokeskukseen (kunnallinen puoli). Kuulonhuoltoliiton kuulokeskuksesta Helsingistä tai kuuloalan maahantuontiliikkeistä (yksityinen puoli).