Ikäihmisten tapaturmat

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
IKÄÄNTYNEIDEN YLEISIMPIEN KOTITAPATURMIEN ENNALTAEHKÄISY JA ENSIAPU
Advertisements

Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
OMAN ELÄMÄN HALLINTA TÄRKEÄÄ ITSENÄINEN LIIKKUMINEN TÄRKEÄÄ
Lähiympäristön turvallisuus. Osallistu turvallisuuden edist ä miseen  Tee ilmoitus havaitsemastasi turvallisuutta heikentävästä asiasta.  Vaadi turvallisuuden.
Opettele liikennesäännöt
Kunto, kehon huolto ja liikuntavammat
Tulipalot ja palokuolemat
Näpäytä hiirtä nähdäksesi diat...
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Markkinoinnin perusteet
Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille.
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
Nopeuden säätely ja automaattivalvonta Olli Hintikka Liikenne- ja viestintäministeriö
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tapaturmat s
Tunne lääkkeesi Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö
Tavallinen arkipäivä sisältää monia vaaratilanteita
4C Liikennevalojen yhteenkytkentä - yhteenkytkentäkaavio.
JALAN JA PYÖRÄLLÄ Opettele liikennesäännöt. Varmista aina oman turvallisuutesi vuoksi myös se, että muut tienkäyttäjät ovat huomanneet sinut.
Tapaturmien ehkäisystä aiheittain
Lasten tapaturmat.
Asemanseudun persoonat. Eläkeläinen Tärkeää mahdollisuus valmistella matka etukäteen ettei stressaa Matkustaessa tulee asemalle noin puoli tuntia ennen.
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn tavoiteohjelma vuosille Pysy Pystyssä kampanjan media-tilaisuus Pirjo Lillsunde.
OHJEITA YLIOPPILASKIRJOITUKSIIN VALMISTAUTUVALLE.
Erilaiset käsityön tekijät Oppilaskohtaisen ohjauksen suunnittelu ©Riitta Huovila 2008.
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Liikuntatapaturmat.  Suuri osa tapaturmista lieviä, mutta niitä sattuu paljon  Liikuntatapaturmien osuus kaikista koti- ja vapaa-ajan tapaturmista 44.
Kari Paaso Uusi tavoiteohjelma Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisyn juhlaseminaari.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
7. MIKROBIT JA ELIMISTÖN PUOLUSTUSMENETELMÄT
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Matti, Atte, Olli ja Jasmin
Osteoporoosi Julia ja Sara.
Etunimi Sukunimi Kaatumisen ehkäisy SOY:n opinto- ja virkistyspäivät, Heinola Maire Kolimaa, terveydenhuoltoneuvos, THM.
HUONOKUULOISUUS n suomalaisella jonkinasteinen kuulon alenema hyötyisi kuulokojeen käytöstä käyttää säännöllisesti kuulokojetta.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Olli Simonen, Suomen Osteoporoosiyhdistys Heinola
Pyöräilyn turvallisuus Lasse Kämpe Espoon ympäristökeskus.
OSTEOPOROOSI ON AINEENVAIHDUNTASAIRAUS. LUUSTO  Luusto uusiutuu n. 10 vuodessa  Osteoklastit hajottavat luukudosta  Osteoblastit rakentavat luukudosta.
Liikennekasvatuksen vuosikello Honganpalon koulu Raahe 2016.
Iäkkäiden henkilöiden kaatumistapaturmat KTL:n aineistoon pohjautuen IKINÄ-opas kaatumistapaturmien ehkäisyyn.
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
POHJOINEN KAUPUNKI KOLMASIKÄLÄISTEN ASUINYMPÄRISTÖNÄ Jouni Piekkari.
3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Lapsen kanssa toimiminen Riitta Laakso/Arja Marila Lasten kuntoutus.
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Työskentely kuumassa KESÄKUU.
Koulutuksen tavoite Tavoitteena on, kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön valmiuksia havaita ja arvioida kotonaan asuvien asiakkaidensa palo-
Opiskeluterveyspäivät
Bridgen jatkokurssi 2 – lähtökortit jatkuvat
KAATUMISET KURIIN - iäkkäiden kaatumiset ja kaatumistapaturmat
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Renkaiden Vaihto.
Puutavaranippujen purkaminen junavaunusta
IHOTTUMAT.
Askolan koulun koulureittien ja koululaisten liikenneturvallisuus
Rekan ratissa istuu isiä ja äitejä
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Ergonomia Fyysisesti raskas työ.
Koti- ja vapaa-ajan tapaturmien ehkäisy – Elämäntavat
Askolan koulun koulureittien ja koululaisten liikenneturvallisuus
Päijät-Hämeen Luustoterveys ry
Ulkona liikkumista houkuttelevien ja estävien ympäristötekijöiden yhteydet kävelymodifikaatioihin kotona-asuvilla iäkkäillä ihmisillä Heidi Skantz1, Taina.
Kodin turvallisuus- valmennus
Tapaturmat ja niiden ehkäisy
Esityksen transkriptio:

Ikäihmisten tapaturmat

Ikäihmisten kaatumistapaturmien syitä ja riskitekijöitä SISÄISET SYYT liikkumisvaikeus aiemmat kaatumiset sairaus lääkitys kivut kaatumisen pelko heikentynyt näkö alkoholi ULKOISET SYYT liukas tai epätasainen kävelypinta ulkona tai sisällä kompastuminen mattoon tai kynnykseen huono valaistus epäsopivat jalkineet epäsopiva apuväline liukastuminen, kompastuminen tai putoaminen

Ikäihmisen kaatumistapaturmien ehkäisy kotona Sijoita puhelin ja tärkeät numerot käden ulottuville ja hanki tarvittaessa turvapuhelin tai rannehälytin Poista irtomatot kokonaan, hanki liukuesteitä ja teippaa matonkulmat lattiaan. Poista tai madalla kynnykset Kiinnitä irralliset sähköjohdot pois lattioilta Tarkista, että valaistus on riittävä ja katkaisimet oikeissa paikoissa Valitse peseytymistiloihin lattiamateriaali, joka ei ole liukas Tiedosta kaatumisen riskit ja seuraukset

Ikäihmisen kaatumistapaturmien ehkäisy kotona (jatkoa) Järjestä kulkureitit vapaiksi Pidä tukevia ja sopivia sisäjalkineita Lisää tarvittaessa tukitankoja ja kaiteita Varmista, että istuimet ja sängyt ovat tukevia ja sopivan korkuisia Järjestä tavarat helposti saataville Hanki tarvittaessa liikkumista helpottavia apuvälineitä mm. keppi, kävelytuet, rollaattori Keskustele turvallisuudesta omaisten ja läheisten kanssa

Ikäihmisen kaatumistapaturmien ehkäisy ulkona Hanki tukevat ja liukumattomat ulkojalkineet, tarvittaessa liukuesteet ja jääpiikki Mieti mihin aikaan päivästä asiointi kannattaa ajoittaa ja ota tarvittaessa saattaja mukaan Suunnittele turvallinen reitti, jonka kunnossapidosta huolehditaan ja jossa on myös levähdyspaikkoja Huolehdi ulkoalueiden hiekoituksesta ja lumenluonnista

Terveydestä huolehtiminen ehkäisee ikäihmisen tapaturmia Pidä huolta liikuntakyvyn ylläpitämisestä Syö monipuolisesti ja huolehdi riittävästä kalsiumin ja D- vitamiinin saannista Varmista, että lääkkeet on annosteltu oikein Hoida sairaudet hyvin ja käy lääkärissä tarvittaessa Huolehdi näkökyvystäsi ja sopivista silmälaseista Harrastamalla huolehdit mielenvirkeydestä

Lonkkamurtumat Murtumia voidaan ehkäistä ehkäisemällä kaatumisia ja luukatoa sekä käyttämällä säännöllisesti lonkkasuojaimia Kotimaisen kilpimäisen lonkkasuojaimen on osoitettu pienentävän lonkkamurtumariskiä kaatumistilanteessa yli 80% (Lähde: Kannus P. ym. New England Journal of Medicine 2000; 343: 1506-1513.)

Lonkkasuojain

Ikäihminen liikenteessä JALANKULKIJANA Ajoradan ylitykselle sopivan hetken löytyminen vaikeaa Koroke ajokaistojen välissä helpottaa muun liikenteen arviointia ja antaa mahdollisuuden levähtää Heijastimen käyttö parantaa näkyvyyttä

Ikäihminen liikenteessä PYÖRÄILIJÄNÄ Vahingot sattuvat usein risteysalueella tai pyöräilijän kääntyessä yllättäen takaa tulevan auton eteen Muun liikenteen varmistaminen, suuntamerkit, kypärän käyttö, tavaroiden kiinnittäminen tukevasti ja nastarenkaat talvella parantavat turvallisuutta

Ikäihminen liikenteessä AUTOILIJANA Risteykset ovat ikäautoilijan vaaranpaikkoja Selkeät risteysalueet, jotka antavat aikaa arviointiin ja toimintaan auttavat ikäautoilijoita liikenteessä