Lauri Kahanpää MAOL syyspäivillä Jyväskylässä

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
PUHEEN VUORO Vanhempainilta
Advertisements

Dialogi William Isaacs.
0 Aloitussivu oppaat esittelevät pääosiot 2 Suomen kielen äännemaailma Ali 3 Matematiikka Ubah 1.0 Tietokoneen esittely Mai (audio + kuva) 1.1 Hiiriharjoitukset.
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi sivu. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Polynomifunktiot MA 02 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Nopeudesta ja kiihtyvyydestä
 Omakielinen opetus Ideoita opettajien yhteistyöhön sekä materiaalia opetukseen ja itsenäiseen työskentelyyn Samran Khezri Turun Lyseon koulu
Minäkö ulkomaille?  Miksi lähden ulkomaille ja mitä sieltä haen?  Lähdenkö pois jostain, pakenenko jotain tilannetta, ihmissuhdetta, ristiriitaa?  Onko.
Lukemaan ja kirjoittamaan opettaminen 1.luokalla
Maapallo – ihmisen koti
Uusi Leader-brändi 2014 Mikä, miksi ja miten?.
Oppimisen pelejä alakouluun
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Työpaja Maanantaiaamuna kotona  Lukujärjestyksen tarkistus  Missä opiskelen?  Mitä opiskelen?  Mitä materiaalia tarvitsen?  Kun valitsen.
Virtuaalimaailmat Tekijät:
Nanan päivä Kaikki lapset kouluun Malissa.
Kaikkea mahdollista! Tässä esityksessä on arvoituksia ja muuta pakollista asiaan kuuluvaa. Tämä esitys on lopullinen eikä siitä voi valittaa. Aloitetaanpa…
”Kun Kusti polkee…, niin posti kulkee…”
Tekstin muotoilu Wordilla:
Ensimmäiselle luokalle Paattisten kouluun syksyllä 2010.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Kymmenen metodia tehdä lyhytkestoista psykoterapiaa
MAB8: Matemaattisia malleja III
Lasten suusta.
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Ryhmätehtävät 2.1 Korjattu Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
TUTTI - TietotUrvallisuuden iTsearvioinTivälIne v 1.0 ©2012 Kimmo Rousku sivu 1(8) TietotUrvallisuuden iTsearvioinTivälIne Pisteytysapuvälineet.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Kinematiikka Newtonin lait: Voima Statiikka Mikko Rahikka 2000
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
matematiikan ja luonnontieteiden pedagogiikan professori, OKL, JY
Käsityön oppimateriaali ©Riitta Huovila Oppimateriaali auttaa ymmärtämään  pelkät sanat eivät riitä – havaintomateriaali välittää tietoa usean.
Koulunkäynti alkaa noin 7-8v Peruskoulu, ammattikoulu, Jns.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä. Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
T URUN YLIOPISTO Into ja pätevyys – fysiikan opettajan valtit Kalle Ojanen Fysiikan assistentti (vv.) aineenopettajakoulutus Yliopistopäivä 2005.
Ryhmätehtävät 2.2 Onnellinen Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
4/9/2017 Mitä filosofia on? Kreikan kielestä sana filosofia = viisauden rakastaminen Länsimainen filosofia syntyi 600 e.Kr. antiikin Kreikassa. Tämä kurssi.
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Peircen semiotiikka Ahti-Veikko Pietarinen Helsingin yliopisto
ROT Lukkareiden teko alkaa 7.4. oman koulun tarjottimelle. Muille kouluille ilmoittaudutaan opon kautta wilma-viestillä tai varaamalla.
Oppimisryhmien kuulumisia. Oppimisryhmät Ryhmä 5 Tehotytöt Team Trinity Rämmät JASS Team 75% Integrointi-pantterit.
Peliohjelmointikurssi koululaisille
Muuttuva suoraviivainen liike
Tekstien moniäänisyys
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
S2, MONILUKUTAITO JA YHTEISOPETTAJUUS. S2 OPPIAINEEKSI SUOMEN RINNALLE oppiaineen nimi muuttuu, jatkossa opiskellaan: suomen kieli ja kirjallisuus –oppimäärää.
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä.
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Matemaattisen tekstin tuottaminen
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Opiskelutaidot ja aineenopettajan ohjaus
Tavoitteet ja arviointi
TIETEELLISEN AJATTELUN JA TIETEEN SYNTY
Kysymyksiä fi tunnille
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
Tieteellisen ajattelun ja tieteen synty ANTIIKIN AIKANA (s )
Sisältöalueet esiopetuksessa
Kappale etenee samassa ajassa aina yhtä pitkän matkan.
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Sujuva väylä ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun
LUKIO-TET Viherlaakson lukion ensimmäisen ja toisen vuositason opiskelijoiden työelämään tutustuminen keväällä 2015.
Esityksen transkriptio:

Lauri Kahanpää MAOL syyspäivillä Jyväskylässä 5.9.2013 Geometria takaisin! Lauri Kahanpää MAOL syyspäivillä Jyväskylässä 5.9.2013

Sisältö 8 haastattelua Mitä tarkoitamme geometrialla Sovelluksista Matematiikasta Keskustelut ja harjoitukset

Vastatkaapa itse! Haastattelut Perustele yhdellä lauseella miksi geometriaa pitää opettaa koulussa. Vastatkaapa itse!

8 haastateltua vastauksineen: Pena – rakennusarkkitehti: No pitäähän oppia hahmottamaan. Kimmo – geofysiikan tohtori: Ei tarvita euklidista geometriaa. Aksiomatiikan oppii vaikka ryhmistä. Leena – fyysikko: Lasten on opittava orientoitumaan. Heidi – kielenopettaja: Geometriassa perustellaan väitteet! Seuraavana Anna – bioanalyytikko (ex laboratoriohoitaja)

8 haastateltua vastauksineen: Anna – bioanalyytikko: Tarvitsen kotona geometriaa – en koordinaatteja enkä todistuksia. Piotr – hematologi: Suunta ja kulma tarvitaan tasossa ja maailmassa suunnistautumiseen ja logiikkaa kaikkeen ajatteluun. Pekka – matemaatikko: Tottakai! Lauri – minä: Kulttuurimme perustuu näihin teoksiin.

8 vastausta yhteenvetona: Geometria on tason ja avaruuden kokemista, jota jo lapset tarvitsevat paikan ja avaruuden hahmottamiseen ja mittaamiseen. Geometria on ainoa tieteenala, jossa luonnostaan syntyy tarve täsmälliselle todistamiselle eli tarkoille perusteluille, siis lahjomattomalle logiikalle. Hyvä harjoituskenttä korkeammille opinnoille. Klassinen geometria on kulttuuriamme ja kulttuurihistoriaamme.

Mitä tarkoitamme geometrialla Juurihan se jo sanottiin. Vai onko lisättävää?

Sovellu(k)s(ista) Valitsen/ehdimme vain yhden sovelluksen: nopeuden ja kiihtyvyyden käsitteen geometrisina objekteina.

Modernin tieteen perusti Galileo Galilei, joka määritteli nopeuden ja kiihtyvyyden geometrisina objekteina. igh resolution version (600dpi) of the front and reverse.

Galilei: Luonnonfilosofia on kirjoitettu suureen kirjaan, joka aina on avoinna silmiemme edessä – tarkoitan maailmankaikkeutta; mutta emme voi lukea sitä ennenkuin olemme oppineet kielen ja kirjaimet, joilla se on kirjoitettu. Se on kirjoitettu matemaattisella kielellä ja sen kirjaimet ovat kolmioita, ympyröitä ja muita geometrisia kuvioita eikä ihminen ilman näitä apuvälineitä ymmärrä siitä sanaakaan. igh resolution version (600dpi) of the front and reverse.

igh resolution version (600dpi) of the front and reverse.

Kun paikan lisäksi aika ja nopeus piirretään (paikka)koordinaateiksi, niin kinematiikka muuttuu geometriaksi. Nopeus on aika-paikkakoordinaatistossa kulmakerroin Kiihtyvyys on aika-nopeuskoordinaatistossa kulmakerroin Kun avaruus on enemmän kuin yksiulotteinen, paikalla,nopeudella ja kiihtyvyydellä on komponentteja eri suuntiin. Vektorit tulevat luonnon geometriasta - kunhan on oivallus.

Matematiikasta Eukleiseen Alkeet on matemaattisen kirjallisuuden suurin klassikko. Se on ja symbolisoi matematiikkaa yhtenäisenä rakennelmana. Tiedettä, ei lastenkirja. “Lastenkirja” sen sijaan on eimerkiksi K. Väisälän geometria keskikoululle. Se tuo deduktion geometriaan vähitellen ja vasta isommille lapsille. Siksi se ei kelpaa yliopiston oppikirjaksi – mutta Eukleideen Alkeet kelpaa, koska se on aikuisille kirjoitettu. Alkeista ei vieläkään ole suomennettu kuin puolet – alku kylläkin useaan kertaan: Ensimmäinen kirj D.E.D. Europaeus 1847, ensimmäisestä neljänteen Wolmar Schildt 1848ja kuusi ensimmäistä (tasogeometria) Pekka Aschan 1858 JKL lyseolle.

igh resolution version (600dpi) of the front and reverse.

igh resolution version (600dpi) of the front and reverse.

Aschanin käännös ja uusi vapaa käännös samoissa kansissa igh resolution version (600dpi) of the front and reverse.

Yksi syy uusiin sivuihin ovat Aschanin käyttämnät kirjasimet igh resolution version (600dpi) of the front and reverse.

Geometria on paljon muutankin. Vasemmalla afrikkalaista matemaattista kulttuuria (kaikki friisien symmetriaryhmät). Sopii esitettäväksi henkisenä tukena mm maahanmuuttajalapsia vilisevässä Kirstin koulussa, jossa opetan. Oikealla populaaritiedettä: kosmologian ja topologian yhteyttä valaiseva kirja. igh resolution version (600dpi) of the front and reverse.

Kiitos kuuntelusta ja hyvästä keskustelusta! igh resolution version (600dpi) of the front and reverse.