Nuorten yhteiskuntatakuu Sture Fjäder Puheenjohtaja 18.11.2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HumanistiURA Tutkinnon tuhannet mahdollisuudet Humanistitutkimuksen tuloksia Akavan Erityisalat Humanistitutkimus 2013.
Advertisements

Palautetta ekonomikoulutuksesta ja tietoa ekonomikunnan sijoittumisesta Ajankohtaista, kevät 2010.
LAL Vuonna 2009 valmistuneet työmarkkinoilla 1 Vastavalmistuneiden opintohistoria, työmarkkinoille sijoittuminen ja palkkataso vuonna 2010 Luonnontieteiden.
Opiskelijat työmarkkinoilla vuonna 2011 Ympäristöasiantuntijoiden Keskusliitto Lokakuu 2011 Real Stats Oy.
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
Laajennetun työssäoppimisen mahdollisuudet
Nuorten yhteiskuntatakuu eli nuorisotakuu 2013
Akavalaisten työaikakäytännöt esimerkkejä jäsenliitoista
Nuorten yhteiskuntatakuu –ryhmän kokous Janne Koskenniemi & Suvi Eriksson SYL Valmistumassa olevien ja vastavalmistuneiden palvelut ja työllistyminen.
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Puh Powerpoint-esitys ammatillisesta koulutuksesta ja uusista opiskelijaksi ottamisen perusteista:
Suomen koulutusjärjestelmä
Nuorisotakuu 2013 Valtiosihteeri Pilvi Torsti Opetus- ja kulttuuriministeriö
Näkökulma ammatillisen koulutuksen nykytilaan
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
Nuorten yhteiskuntatakuu -työryhmän raportti
Tulevaisuuden työelämäyhteistyö Nuoret ja muuttuva työelämä -seminaari Oulu ke Opetusneuvos Seija Rasku
Jatkokoulutukseen hakeutuminen
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
Strategiakausi käynnistyi. Mitä uutta opintohallintoon? Päivi Pakkanen Rehtorin kanslia/ Tutkimus- ja opintoasiat / Opintoasioiden.
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
AVOIN AMMATTIKORKEAKOULU Ammattikorkeakoulun koulutusmuoto, joka n parantaa opiskeluun osallistumismahdollisuuksia n parantaa työelämässä mukana olevien.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
*) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat 1994–2014, syyskuu Yleisimmät.
NUORISOTAKUU SAK/Pirjo Väänänen.
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Elinkeinopoliittinen mittaristo 2014
TPO-oppilaitoskysely keväällä 2010 Toimintaympäristö ja talous Oppilaat Henkilöstö Opetustarjonta.
Perusopetuksen ryhmäkoko
Maikki Naarala Rehtorin kanslia
OPPISOPIMUSKOULUTUS Ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto Määräaikainen työsopimus Koulutuksesta yli puolet työpaikalla työtehtävien yhteydessä, täydennetään.
Kannattaako Suomeen tulla opiskelemaan? Kansainvälisen liikkuvuuden uudet muodot Irma Garam Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus.
Seinäjoki kisa A Tuomari: Tytti Lintenhofer ALO 12kyl, 4pys Kyl:
Työttömät* työnhakijat ELY-keskuksittain *) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot Työttömät* työnhakijat,
Yliopistojen uusi rahoitusmalli TEKin näkemyksiä
Nuorisotoimi Nuorten työpajatoiminta Lapissa 2009.
OPEDA (OPH:n rahoittama EU-hanke) Opiskelijoiden erityisyyden huomiointi ja pedagogisen johtajuuden kehittäminen Peruskoulun lopettaneiden tukeminen jatko-opintoihin.
HUIPPU – NUORTEN TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVIEN HYVIEN KÄYTÄNTÖJEN LEVITTÄMINEN Kv-tapaamisen tulokset Groningen, Hollanti 11. –
Ammattilaiseksi oppisopimuksella Joustavasti, yksilöllisesti ja käytännönläheisesti
Sijoittumisseuranta 2013 Vuonna 2012 maisteriksi valmistuneiden tilanne ja mielipiteet vuoden 2013 lopulla Jyväskylän yliopisto - koko aineisto Jari Penttilä.
Jukka Vehviläinen, DiaLoog AMMATTISTARTIN SEURANTA VUONNA 2010 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä toteuttaa hankkeen, jonka aikana (v. 2010) suunnitellaan.
Työttömien määrän kehitys 2007–2013 iän mukaan
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Ammattistartin seurannan keskeisiä tuloksia Seminaari
KTT Minna Söderqvist: Miten työnantajat näkevät ulkomaiset työnhakijat ja ulkomaisen henkilökunnan? 33 työnantajahaastattelua 2004 Kokemusta ulkomaisista.
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Suomen koulutusjärjestelmä
KSHJ & KOULUTUSTARJONTA Opintohallinnon tietojärjestelmäiltapäivä Pia Penttinen, Hakijapalvelut.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Haussa käytettävä tutkinto ja hakeminen Mikäli hakijalla useampi tutkinto, hän voi valita seuraavista parhaan pistemäärän tuottavan vaihtoehdon: a)Ylioppilastutkinto.
Päivi Koski-A. Suomalais-venäläinen koulu
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen ajankohtaiset asiat Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus
TEEMARYHMÄ 1. PROFIILIN JA TUNNETTUUDEN EDISTÄMINEN TKI -päivät Porissa 2011.
Teija Felt, TM Ohjauspalvelut julkisten työvoimapalvelujen strategiassa Teija Felt, TM
1 Työvoiman työssäolo 2009 Kokoaikatyössä olevat palkansaajat Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2009 aineisto
Tilastollisesti merkitsevä nousu Tilastollisesti merkitsevä lasku Edelliseen aineistoon KMT 2005 verrattuna* KMT Kevät06 puolivuosiaineisto KMT SYKSY05/KEVÄT06.
Korkeasti koulutetut ja työn kuormittavuus 2013 Maria Löfgren johtaja.
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Valmistuneiden näkökulmia työelämätaitojen kehittymiseen Reeta Eloranta / U&R.
Lapin yliopistosta v valmistuneiden taustatietoja Kyselyyn vastasi 173 Lapin yliopistosta valmistunutta, vastausaste 59 % Naisia 72 % Ikä valmistuessa.
Oulun ammattikorkeakoulu. Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Oulu ja Oulainen.
ONKO SUKUPUOLELLA MERKITYSTÄ TYÖELÄMÄSSÄ? Korkeakoulututkinnon suorittaneiden naisten ja miesten työelämään sijoittuminen Päivi Vuorinen AMK-tutkimuspäivät.
Miten kerron koulutuksestani ja työkokemuksestani suomeksi?
Infoa uusille opiskelijoille, syksy 2014 Opinto- ja opetuspalvelut Ura- ja ohjauspalvelut.
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Kauhavan lukion vanhempainilta Opinto-ohjaaja Henna Teikari
oppisopimuskoulutuksena
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Ammattikorkeakoulujen yhteiset verkostohankkeet
Esityksen transkriptio:

Nuorten yhteiskuntatakuu Sture Fjäder Puheenjohtaja

Nuorten yhteiskuntatakuun tavoitteet  Jokaiselle alle 25-vuotiaalle nuorelle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle tarjotaan työ-, harjoittelu-, opiskelu-, työpaja- tai kuntoutuspaikka viimeistään kolmen kuukauden kuluessa työttömäksi joutumisesta.  Koulutustakuu: jokaiselle peruskoulun päättäneelle taataan koulutuspaikka lukiossa, ammatillisissa oppilaitoksissa, oppisopimuksessa, työpajassa, kuntoutuksessa tai muulla tavoin.  TEM:n työryhmä valmistelee esitykset budjettivaikutuksista sekä mahdollisista säädösmuutoksista mennessä Sture Fjäder

Tarve: yksilölliset ja joustavat työvoimapalvelut  Suunnataan työvoimakoulutuksen tarjontaa myös korkeasti koulutettujen tarpeita vastaavasti  TE-toimistojen korkeakouluneuvojien osaaminen varmistetaan  verkostoa laajennetaan niin, että laadukkaat palvelut ovat saatavilla jokaisessa maakunnassa  yhteistyön mahdollisuudet käytetään hyödyksi Sture Fjäder

Todellisuus: palvelut heikentyvät  Korkeakouluneuvojien arvokas verkosto surkastumassa  Tarjonnut eriytynyttä ja laadukasta neuvontaa vastavalmistuneille  Usein oppilaitosten ura- ja rekrytointipalvelujen yhteydessä  Alun perin yli kymmenellä paikkakunnalla  Määrärahasäästö toteutuu, kun palvelu jätetään antamatta  Korkeasti koulutetut erityisryhmä, joka edellyttää eriytynyttä palvelua  Korkeakouluneuvojat hyvä esimerkki yhteistyössä annettavan palvelun synergiaeduista Sture Fjäder

Osaamisen laatukaari Ida Mielityinen koulutuspoliittinen asiamies

Mistä huippuosaaminen syntyy? Mahdollisuus systemaattiseen osaamisen kehittämiseen työuran aikana Laadukas korkeakoulutus Tolkulliset koulutusmäärät ja vuorovaikutuksellinen ennakointijärjestelmä Hallitus säästää 300 miljoonaa koulutuksesta Ida Mielityinen 6

Korkeasti koulutettujen osaamisen laatukaari  Tolkulliset koulutusmäärä eli ei määrä vaan laatu ja vaikuttavuus  Laadukasta koulutusta ja tutkimusta/TKI-työtä korkeakouluihin  Osaamista vastaava työpaikka valmistuville  Omaa osaamista on voitava kehittää järjestelmällisesti koko työuran ajan Ida Mielityinen

Ennakointi tehtävä koordinoidusti 8 Määrällinen ennakointi Laadullinen ennakointi Ennakoinnilla tehdään tulevaisuutta, mutta se on tehtävä koordinoidusti Laatua, ei määrää: 16 % vähennys aloituspaikkoihin AMK-sektorilla ja 7 % vähennys yliopistosektorilla Mitä osaamista haluamme Suomeen? Millaista osaamista ja minne? Ida Mielityinen

Koulutusmäärät  Akava esittää kokonaisaloituspaikkamäärän selvää vähentämistä yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa  Vähentämisessä painopiste ammattikorkeakoulutuksessa  Muutamilla aloilla tarve koulutustarjonnan lisäämiseen tai vähennystarpeet erilaisia kuin kehittämissuunnitelmassa  Yliopistokoulutuksen aloituspaikkamäärä -7 % eli paikkaa  Ammattikorkeakoulutuksen aloituspaikkamäärä -16 % eli paikkaa Ida Mielityinen

AMK-uudistus toteutetaan säästöpainajaisessa 10 Vahvat AMK- yksiköt Rakenteellinen kehittäminen, muttei holtittomasti Vahva hallitus, joka ottaa huomioon korkeakoulutuksen erityispiirteet TKI-työ nivottava opetukseen ja aluekehittämis- työhön Ida Mielityinen

Opettajuutta ja opiskelua on arvostettava Työurien pidentäminen 11 Pidemmät työurat Sujuvat opintopolut ja tutkinnon on taattava työläelämä- valmiudet Työuran aikainen osaaminen kuntoon  Opiskelijoiden on sitouduttava opintoihin ja korkeakoulun opetukseen  Tutkinto on vasta ajokortti työmarkkinoille Ida Mielityinen

Uudet koulutukselliset muodot (työstä oppiminen) Asenteet Osaamisen kehittäminen 12 Osaava ja globaalisti kilpailukykyinen ja hyvinvoiva työvoima Rahoituksen uudistaminen Ida Mielityinen

Asenteet Uudet koulutukselliset muodot (työstä oppiminen) Osaamisen kehittäminen 13 Osaava ja globaalisti kilpailukykyinen ja hyvinvoiva työvoima Ida Mielityinen Rahoituksen uudistaminen  Korkeakoulutettujen oppisopimustyyppinen täydennyskoulutus  Räätälöidyt, yksilölliset työvoimapoliittiset toimet  Henkilökohtaiset koulutustilit lisäämään kysyntälähtöisyyttä  TES/VES:hin selvät tavoitteet osaamisen kehittämiselle  Koulutusoikeutta kerryttävä jokaiselle  Ohjaus  Uudet koulutusmuodot  YT-lakia on noudatettava

Viisi vuotta valmistumisesta Tukeeko tutkinto työuraa? Heikki Taulu työvoimapoliittinen asiamies

15 Korkeakoulutuksen hyöty maistereille Työn vaativuustason ja koulutustason vastaavuus Oliko korkeakoulutus työn edellytyksenä Yliopistossa opittujen asioiden hyödyntäminen työssä Lähde: Aarresaariverkoston viisivuotisseuranta 2010

16 Ensimmäisen työn vaste korkeakoulutukseen Edellyttikö työ korkeakoulututkintoa? Yliopistossa opittujen asioiden hyödyntäminen? Vastasiko työn vaativuustaso koulutustasoa?

17 Edellyttääkö työ korkeakoulututkintoa? Yliopistossa opittujen asioiden hyödyntäminen? Vastaako työn vaativuustaso koulutustasoa? Vastaushetken työn vaste korkeakoulutukseen

18 Työn vaativuus suhteessa koulutukseen Joillakin aloilla työn vaativuus selvästi tai osittain alhaisempi, ongelmallisimmat alat ovat  Maatalous-metsätieteellinen, selvästi 9 % + osittain 23 %  Humanistinen 7 % + 16 %  Terveystieteiden 6 % + 15 %  Luonnontieteellinen 5 % + 12 %  Yhteiskuntatieteellinen 4 % + 14 % Ylempi korkeakoulututkinto keskimäärin 3 % + 12 %. Ongelma on vastakkainen useilla professioaloilla, joilla työtehtävät koetaan jopa liiankin vaativiksi, esim. lääketiede 29 % vastaajista, farmasia 28 %, psykologia 28 %, hammaslääketiede 26 %, eläinlääketiede 23 %, liikuntatiede 23 % Heikki Taulu

19 Syyt alhaiseen työn vaatimustasoon Ylemmän korkeakouluasteen tutkinnon suorittaneet. Syyt siihen, miksi työn vaativuustaso on koulutustasoa selvästi alhaisempi viisi vuotta valmistumisen jälkeen. Lähde: Aarresaariverkoston viisivuotisseuranta 2010

20 Tyytyväisyys tutkintoon 20 Vuonna 2005 yliopistosta valmistuneiden tyytyväisyys suoritettuun tutkintoon työuran kannalta 2010 Lähde: Aarresaariverkoston viisivuotisseuranta 2010

Tyytyväisyys tutkintoon työuran kannalta 21  85 % on vähintään melko tyytyväinen suoritettuun tutkintoon työuran kannalta  Tyytymättömimpiä maatalous- ja metsätieteelliseen (26 %), humanistiseen (24 %), yhteiskuntatieteelliseen (20 %) ja luonnontieteelliseen (20 %) tutkintoon. Samoilla aloilla on ongelmia myöhemmin työuralla työllistymisen laadun kanssa.  Tyytyväisimmät farmasian ja lääketieteen aloilta mukaan lukien eläin- ja hammaslääketiede. Myös liikuntatieteelliseen tutkintoon ollaan tyytyväisiä. Näillä aloilla on vähiten ongelmia työllistymisen laadun kanssa.  Miehet ovat hieman tyytyväisempiä kuin naiset Heikki Taulu

Viisi vuotta valmistumisesta – mistä on kyse?  Uraseurantakyselyssä tietoa akateemisten työmarkkinoille sijoittumisen  laadusta  tarkoituksenmukaisuudesta  työuran kehityksestä  tyytyväisyydestä viisi vuotta sitten suoritettuun tutkintoon.  Kohderyhmänä viisi vuotta aiemmin valmistuneet ylemmän korkeakoulututkinnon tai ns. päättyvän alemman korkeakoulututkinnon suorittaneet (lastentarhanopettajat, farmaseutit, notaarit).  Valtakunnallinen aineisto kerätään joka toinen vuosi, viimeisin tehtiin syksyllä  Kyselyssä mukana 13 yliopistoa tai korkeakoulua. Lapin yliopistosta valmistuneet eivät olleet kyselyssä mukana.  Vastausaste kyselyssä oli 47 %. Aineistossa on vastaajan tiedot Heikki Taulu