Työpaikkaväkivallan yleisyys kyselytutkimusten valossa Väkivalta työpaikalla - entä sen jälkeen? 20.11.2013 Reino Sirén Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Juha Kauppinen Consulting oy Työntekijäkysely Tietoja
Advertisements

. AKL:n 42. Autokauppiaspäivät Hilton Helsinki Kalastajatorppa Puheenjohtaja Pekka Helander Autoalan Keskusliitto ry.
Lapin yliopisto Osatutkimus D: –vuotiaiden kokemuksellinen hyvinvointi Paltamo Marika Kunnari & Asko Suikkanen.
11 VAKUUTUSTUTKIMUS 2012 Esitys Tutkimuksen tavoitteena on selvittää suomalaisten: yleiskuvaa vakuutusyhtiöistä ja vakuutustuotteista riskintuntemusta.
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Sosiaalimenot ja rahoitus 2010
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Rinnakkaislääketutkimus 2010
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Seksuaalinen väkivalta
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Hyvinvointia työstä.
Lapista tulevaisuus Lapin korkeakouluista valmistuneet työelämässä.
Case: UNIC-Services Oy. UNIC-Services Oy  Perustettu 1993, perustaja Saara Remes- Ulkunniemi  Yritys tarjoaa koulutuspaveluita eri puolilla Suomea 
Liikevaihdon kehitys Pirkanmaalla. Liikevaihdon muutos Pirkanmaalla Kaikki toimialat (vuosimuutos-%) Lähde: Tilastokeskus, Asiakaskohtainen.
Työmarkkinajärjestökysely tasa-arvosuunnitelmista ja palkkakartoituksista 2012 Akava
Päihdetilastollinen vuosikirja 2012
Tuula Kuoppala ja Salla Säkkinen
Yli 50-vuotiaiden työllistyminen Osatutkimus C THL - Riitta-Liisa Kokko.
SAK:n luottamushenkilöpaneeli ”Palkaton työ” Helmikuu 2012 N=1220.
OSA-AIKATYÖ PALVELUALOILLA
♂ ♀ Minna Sirnö Kunnan kaa? Kuntien tasa-arvofoorumi.
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Joulututkimus Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten jouluun liittämiä ajatuksia Stressiä aiheuttavat tekijät Lahja toiveet ja ajatellut joululahjat.
HAASTATTELUTUTKIMUS HÄMEENLINNASSA •KOTIPALVELU •naisia 7, miehiä 2 •keski-ikä 85,4 vuotta •naimisissa 2, leski 4, naimaton 2, eronnut 1 •OMAISHOIDON TUKI.
Mielikuvat ja odotukset senioritaloista
Tietoja Korson suuralueesta Tietopalveluyksikkö
GRADUAIHEITA Työ- ja organisaatio-psykologia
Mihin kiusaamisen muotoihin KiVa Koulu vaikuttaa?
Eläkeselvitys 2012: Selvitys TEKin jäsenten näkemyksistä eläkeiästä ja eläke- ehdoista
PISA 2012 ENSITULOKSIA Pekka Kupari Jouni Välijärvi Koulutuksen tutkimuslaitos Jyväskylän yliopisto.
Kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö 2012 Reijo Ailasmaa.
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Akavan Erityisalat Valtiosektorin työmarkkinatutkimus 2009.
Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Tiedosta hyvinvointia Päihdekysely /ELT Alkoholi- ja huumetutkimus1 PÄIHDEKYSELY 2002.
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Päihdehuollon huumeasiakkaat 2012 Martta Forsell Tuula Nurmi.
Läheltä piti -tilanteet
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
Älä riko hoitajaasi -diasarja ammattiosastojen käyttöön
Raittiuden trendit Alkoholi- ja huumetutkijain seuran Raittius liikkeessä –seminaari Heli Mustonen.
Steriloinnit 2012 Anna Heino & Mika Gissler.
Miten alkoholi näkyi päivystyksessä kahden vuoden aikana? tapaturmapotilaat puhallutettiin alkometrillä hoitoon tullessa päihtyneiden tapaturmapotilaiden.
Dynaamista kristinuskoa Afrikassa Auli Vähäkangas
Väkivaltatilanteissa toimiminen ja tilanteiden käsittely
TYÖVOIMA JA TYÖPAIKAT vuotiaan väestön työllisyysaste (%) Helsingissä peruspiireittäin Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2.
Väestö ja väestönmuutokset. Väestö äidinkielen ja iän mukaan Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus. Miehet.
Rikos- ja riita-asioiden sovittelu 2010 Aune Flinck, Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala.
Raskaudenkeskeytykset 2013 Anna Heino & Mika Gissler.
Lapset ja nuoret rikosten tekijöinä ja uhreina: osoittimien nykytila Janne Kivivuori Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos Kriminologinen yksikkö Lasten hyvinvointitiedon.
Työhyvinvointikysely 2010 Teknisen tuotannon liikelaitos Raportoinnin tulokset
Yksityinen palvelutuotanto sosiaali- ja terveyspalveluissa 2009
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
Lapsen oikeus väkivallattomaan kasvuympäristöön Mirjam Kalland.
Perinataalitilasto − synnyttäjät, synnytykset ja vastasyntyneet
Organisational justice and health of employees: prospective cohort study M Kivimäki, M Elovainio, J Vahtera, J E Ferrie (2002)
Väkivalta päihdeongelmaisen naisen elämässä
Lasten väkivaltakokemukset perheessä Mikko Oranen XI Lähisuhde- ja perheväkivaltaa työssään kohtaavien valtakunnallinen verkostofoorumi Oranen.
” Monesti kaupan päälle pyydetään suukkoa” Seksuaalinen häirintä palvelualoilla – kyselyn tuloksia
Kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö 2011 Reijo Ailasmaa.
TUTKIMUSAVUSTEINEN KEHITTÄMISHANKE LAHDEN KAUPUNGIN IÄKKÄÄT KOTIHOIDON ASIAKKAAT Marjut Komulainen Suuhygienisti (YAMK) / Lahden kaupungin suun terveydenhuolto.
Turvallisuus ja ensiapu ihmiset, omaisuus, tieto, toiminta, ympäristö, työ Fyysinen, psyykkinen ja yhteisöjen turvallisuus Perustus-, tasa-arvo-, lukio-
O0525KO TYÖIKÄISTEN KUNTOUTUS JA KUNTOUTUSOHJAUS
POHJOIS-POHJALAISTEN HYVINVOINTI: 2
Anssi Aunola Lääkintämestari Keski-Uudenmaan pelastuslaitos
Kodin turvallisuus- valmennus
Esityksen transkriptio:

Työpaikkaväkivallan yleisyys kyselytutkimusten valossa Väkivalta työpaikalla - entä sen jälkeen? 20.11.2013 Reino Sirén Oikeuspoliittinen tutkimuslaitos

Tietolähteitä väkivallan kokemisesta, myös työpaikkaväkivallasta: Kansallinen uhritutkimus (KUT) 1980-2009 Yleinen turvallisuustutkimus, aiheena tapaturmat, väkivalta ja omaisuusrikosten kohteeksi joutuminen Kohdeväestönä 15 vuotta täyttäneet Suomessa vakituisesti asuvat henkilöt Tutkimus tehty suunnilleen samansisältöisenä seitsemästi vuosina 1980-2009 Kansallinen rikosuhritutkimus (KRT) 2012- Keskittyy väkivallan ja omaisuusrikosten kohteeksi joutumiseen Vuosittainen tehtävä kyselytutkimus, jossa vakio-osa ja aiheeltaan vaihtuva moduli Erääksi vaihtuvaksi aiheeksi suunniteltu työpaikkaväkivalta Tehtiin 1. kerran v 2012, meneillään v 2013 tutkimus

Yritysuhritutkimus 2010- : Kauppa- ja teollisuus rikosten kohteena Tutkimuksen perusjoukko: vähittäiskaupan ja teollisuuden toimipaikat Suomessa Tutkimukseen osallistui 2427 toimipaikkaa eri puolilta maata, kaikista kokoryhmistä Tutkimuksessa käsitellään myös työntekijöihin kohdistuneita rikoksia

Työpaikkaväkivalta Tapahtuma, jossa työntekijää loukataan sanallisesti, uhataan tai pahoinpidellään työhön liittyvissä oloissa ja joka suoraan tai epäsuorasti vaarantaa hänen turvallisuutensa, hyvinvointinsa tai terveytensä (Euroopan komissio) Fyysinen väkivalta Väkivallalla uhkaaminen Kiusaaminen ja ahdistelu (Saarela & Isotalus 1999) Tekijä voi olla ulkopuolinen, mutta myös työyhteisön jäsen

Väkivalta rikosuhritutkimuksissa Rikosuhritutkimuksissa pääpaino fyysisen väkivallan kokemisessa ja sillä uhatuksi tulemisessa Mutta: Haastateltava (vastaaja) tulkitsee itse viime kädessä onko kokenut väkivaltaa vai ei tai vastaavatko hänen kokemuksensa kyselyissä kuvattuja esimerkkitilanteita Tulkintaan vaikuttaa uhrin ja tekijän suhde sekä olosuhteet, joissa väkivaltaa tai sen uhkaa on esiintynyt

Miten väkivallan kohteeksi joutumista on selvitetty? ”Oletko viimeisen 12 kk aikana joutunut tilanteisiin, joissa joku, tuttu tai tuntematon henkilö on…” Uhkaillut Yrittänyt estää liikkumasta, tarttunut kiinni Tyrkkinyt, töninyt Lyönyt siten, että aiheutui/ei aiheutunut vamma Lyönyt tai käynyt kimppuun jotain asetta käyttäen Käynyt käsiksi seksuaalisesti loukkaavalla tavalla

Miten huolissanne olette väkivallan kohteeksi joutumisesta työtehtävissänne? (ainakin jonkin verran huolestuneita %) (KUT)

Väkivaltaa tai uhkailua kokeneita, % 15-74 vuotiaista (KRT 2012)

Työpaikkaväkivalta; uhkailua tai fyysistä väkivaltaa kokeneet, % 15-74-vuotiaista 1980-2009 (KUT)

Työpaikkaväkivalta; fyysistä väkivaltaa kokeneet, % 15-74-vuotiaista 1980-2009 (KUT)

Työssä koettu väkivalta yleistyi vuoteen 2003 saakka; 2000-luvulla tilanne on pysynyt suunnilleen ennallaan Vuosien 1997 ja 2003 välillä erityisen suuri kasvu naisten kokemassa työpaikkaväkivallassa; miesten työpaikkaväkivallassa pikemminkin vähenemistä 2000-luvulla Naisiin kohdistunut työpaikkaväkivalta useammin fyysistä kuin miehiin kohdistunut

Työpaikkaväkivallan luonne Viimeksi sattunut tapaus, % (KUT 2009)

Työssään väkivaltaa tai uhkailuja kokeneita (KUT 2009) Suojelu- ja vartiointityöntekijät 33 % Sairaanhoitajat, kätilöt ym. 27 % Perus- ja lähihoitajat, lasten- ja kodinhoitajat ym. 22 % Sosiaalialanohjaajat ym. 21 % Terveydenhuollon asiantuntijat (pl. Sairaanhoito) 15 % Myyjät ja tuote-esittelijät 11 % Aineenopettajat ja lehtorit 9 % Ravintola- ja suurtaloustyöntekijät 8 % Tuotanto- ja linjajohtajat 7 % Luokanopettajat ja lastentarhaopettajat 7% Sairaala-, hoito- ja keittiöapulaiset, siivoojat 7 %

Väkivaltatapausten esiintyvyys eri myymälä-tyypeissä, % Yritysuhritutkimus (Salmi ym. 2010)

Työpaikkaväkivallan piirteitä Naiset kohtaavat työssään väkivaltaa miehiä yleisemmin Tulokset heijastavat sitä, että naisia toimii paljon ammateissa, joissa uhkailu- ja väkivaltatilanteita voi syntyä herkästi Työpaikkaväkivaltaa esiintyy ikäryhmittäin eniten 25-54- vuotiaiden keskuudessa Väkivalta on monesti toistuvaa. Sitä kokeneista runsaat puolet oli joutunut vuoden aikana 2 – 9 kertaa väkivallan tai uhkailun kohteeksi ja joka kymmenes vielä tätä useammin.

Kiitos!