Majoitus- ja ravitsemisalan koulutus pääkaupunkiseudulla sekä ammatillisten perustutkintojen uudistus Majoitus- ja ravitsemisalan Ennakointikamari II 24.2.2009 klo 12.15–16.30, Leija Yrityspalvelukeskus, Vantaa Susanna Sammalvaara Opetusalajohtaja, matkailu-, ravitsemis- ja talousala Vantaan ammattiopisto Varia Tennistie 1, 01370 Vantaa puh.: 050 312 45 48 e-mail: susanna.sammalvaara@vantaa.fi
Pääkaupunkiseudulla majoitus- ja ravitsemisalan koulutusta tarjoavat oppilaitokset Amiedu, Helsinki Edupoli, Helsingin toimipiste, Helsinki Helsingin palvelualojen oppilaitos, Roihuvuoren koulutusyksikkö, Helsinki Keskuspuiston ammattiopisto, Hermannin toimipaikka, Helsinki Keskuspuiston ammattiopisto, Ruskeasuon toimipaikka, Helsinki Omnian aikuisopisto, Espoon keskus, Lakelankatu, Espoo Omnian aikuisopisto, Espoon keskus, Lehtimäentie, Espoo Omnian ammattiopisto, Espoon keskus, Lakelankatu, Espoo Omnian ammattiopisto, Espoon keskus, Lehtimäentie, Espoo Ravintolakoulu Perho, Helsinki Ravintolakoulu Perho, Haaga-Perho koulutuspalvelut, Helsinki Vantaan ammattiopisto Varia, Ojahaantien toimipiste, Vantaa Vantaan ammattiopisto Varia, Tennistien toimipiste, Vantaa Yrkesinstitutet Prakticum, Hotell-restaurang och turism, Helsinki
Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Cateringalan perustutkinto, palveluvastaava Amiedu Edupoli Helsingin palvelualojen oppilaitos Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda Omnian ammattiopisto Omnian aikuisopisto Vantaan ammattiopisto Varia Lähde: www.koulutusnetti.fi
Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Suurtalouskokki (pt & at) Amiedu Axxell Edupoli Helsingin palvelualojen oppilaitos Hyvinkään ammattioppilaitos Hyvinkään-Riihimäen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda Keskuspuiston ammattiopisto Länsi-Uudenmaan koulutuskeskus Omnian aikuisopisto Omnian ammattiopisto Vantaan ammattiopisto Varia
Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Ravintolakokki (pt & at) Amiedu Axxell Helsingin palvelualojen oppilaitos Hyvinkään-Riihimäen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda Omnian ammattiopisto Omnian aikuisopisto Ravintolakoulu Perho Vantaan ammattiopisto Varia (myös englanninkielinen koulutusohjelma) Länsi-Uudenmaan koulutuskeskus TTS koulutus Yrkesinstitutet Prakticum
Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Tarjoilija (pt & at) Amiedu Adulta Oy Helsingin palvelualojen oppilaitos Hyvinkään-Riihimäen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda Omnian ammattiopisto Omnian aikuisopisto Ravintolakoulu Perho Vantaan ammattiopisto Varia Länsi-Uudenmaan koulutuskeskus TTS koulutus Yrkesinstitutet Prakticum
Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Hotellivirkailija (pt & at) Ravintolakoulu Perho Yrkesinstitutet Prakticum Omnian ammattiopisto Omnian aikuisopisto Hotelli-, ravintola- ja suurtalousesimies (eat) Amiedu Edupoli Hyvinkään-Riihimäen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda
Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Leipuri-kondiittori Helsingin palvelualojen oppilaitos Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda Omnian ammattiopisto Omnian aikuisopisto Vantaan ammattiopisto Varia Kondiittorimestari Leipurimestari
Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Baarimestari Hyvinkään-Riihimäen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus Innofocus Adulta Oy Dieettikokki Amiedu Edupoli Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda Omnian aikuisopisto
Majoitus- ja ravitsemisalan perustutkinnot (ennen tutkinnon rakenteiden uudistusta) Catering-alan pt Ruoka- ja asiakaspalvelun koulutusohjelma: Palveluvastaava Suurtalouden ruokatuotannon koulutusohjelma: Suurtalouskokki Hotelli- ja ravintola-alan pt Hotellipalvelun koulutusohjelma: Hotellivirkailija Ravintolan ruokatuotannon koulutusohjelma: Ravintolakokki Ravintolapalvelun koulutusohjelma: Tarjoilija
MaRa-alan perustutkintojen uudistus Matkailualan perustutkinnon ja elintarvikealan uudet tutkinnon perusteet voimaan 1.8.2009 Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto uudistetaan 2008-2009 aikana Tutkinnon perusteet otetaan käyttöön 1.8.2010 Uusi yhteinen tutkinto kokeille, tarjoilijoille ja hotellivirkailijoille
Tutkinnon rakenne Perustutkintojen laajuus edelleen 120 ov, josta ammatilliset osat 90 ov, sis. työssäoppimista vähintään 20 ov Yrittäjyyttä vähintään 5 ov Ammattitaitoa täydentäviä sekä valinnaisia, vapaasti valittavia, tutkintoa laajentavia, syventäviä ja täydentäviä tutkinnon osia Näyttötutkintomuotoisessa koulutuksessa ei määritelty opintoviikkoja Perusteiden luonnokset; http://www.oph.fi/SubPage.asp?path=1,17627,6610
Elinikäisen oppimisen avaintaidot Elinikäisen oppimisen avaintaidoilla tarkoitetaan valmiuksia, joita jatkuva oppiminen, tulevaisuuden ja uusien tilanteiden haltuunotto sekä työelämän muuttuvat olosuhteet edellyttävät elinikäinen oppiminen ja ongelmanratkaisu vuorovaikutus ja yhteistyö ammattietiikka terveys, turvallisuus ja työkyky aloitekyky ja yrittäjyys kestävä kehitys estetiikka viestintä- ja mediaosaaminen matematiikka ja luonnontieteet teknologia ja tietotekniikka aktiivinen kansalaisuus ja eri kulttuurit
Arviointi ja arviointiasteikon muutos Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit Tutkinnon perusteissa on tutkinnon osittain esitetty arvioinnin kohteet (mitä arvioidaan) ja arviointikriteerit (miten osataan) Arviointiasteikko muuttuu T1-K5 tyydyttävä T1 hyvä H2 kiitettävä K3 tasoille Arviointi kohdistuu työprosessin, työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin työn perustana olevan tiedon ja elinikäisen oppimisen avaintaitojen hallintaan
Arviointi ja arviointiasteikon muutos Oppimisen arviointi (amm. peruskoulutuksessa) Oppimisen arvioinnin tavoite on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä hänen on vielä opittava Osaamisen arviointi (amm. peruskoulutuksessa) Osaamisen arviointiin perustuen opiskelijalle annetaan todistukseen tulevat arvosanat voimassa olevan mukaisella arviointiasteikolla ammattitaito arvioidaan ammattiosaamisen näytöllä ja mahdollisella muulla osaamisen arvioinnilla Arviointi (näyttötutkintomuotoinen) Tarkastellaan kuinka tutkinnon suorittaja on osoittanut osaavansa sen, mitä tutkinnon perusteissa ko. osan ammattitaitovaatimuksissa edellytetään käyttäen käytetään tutkinnon perusteissa määriteltyjä arviointikriteerejä
Mitä mahdollisuuksia uudet tutkinnon perusteet tuovat? (HoReCa) Ammatilliset osat (90 ov) sisältää HoReCa:n perustutkinnossa: Kaikille pakollinen tutkinnon osa Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen 20 ov Hotellipalvelujen koulutusohjelma/ osaamisala, vastaanottovirkailija asiakaspalvelu ja myynti 20 ov vastaanoton asiakaspalvelu 20 ov Asiakaspalvelun koulutusohjelma/ osaamisala, tarjoilija annosruokien ja juomien myynti 20 ov Kokin koulutusohjelma/ osaamisala, kokki lounasruokien valmistus 20 ov annosruokien valmistus 20 ov
Kaikille valinnaiset tutkinnon osat hotelli-, ravintola- ja cateringalan pt:ssa Yht. 30 ov (amm. peruskoulutuksessa), tai 3 osaa (näyttötutkintomuotoisessa) Á la Carte-ruoan valmistus 10 ov Á la Carte-tarjoilu 10 ov Juomien myynti ja tarjoilu 10 ov Kahvilapalvelut 10 ov Majoitusliikkeen varaustoiminnot 10 ov Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 ov Pikaruokapalvelut 10 ov Suurkeittiön ruokatuotanto 10 ov Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 10 ov Tilaus- ja juhlatarjoilu 10 ov Laivatalous 10 ov Paikallisesti tarjottavat tutkinnon osat, 5- 10 ov (amm. peruskoulutuksessa) Tutkinnon osat ammatillisista perustutkinnoista, 5-10 ov Tutkinnon osa matkailu-, ravitsemis- ja talousalan ammattitutkinnoista Tutkinnon osa matkailu-, ravitsemis- ja talousalan erikoisammattitutkinnoista
Yritysten ja oppilaitosten yhteistyötarpeet Valinnaisuus oppilaitosten opetustarjonnassa, yhteistyö oppilaitosten kesken, työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen käytänteiden kehittäminen yhdenmukaistaminen Yhteistyön tiivistäminen oppilaitosten sekä yritysten kanssa avain asemassa mm.: koulutuksen työelämävastaavuuden varmistaminen, työelämän edellyttämän ammatillisen osaamisen varmistaminen alan kehittymisen ja tulevaisuuden tarpeiden ennakointi