Majoitus- ja ravitsemisalan koulutus pääkaupunkiseudulla sekä ammatillisten perustutkintojen uudistus Majoitus- ja ravitsemisalan Ennakointikamari II.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
MIHIN PERUSKOULUN JÄLKEEN?
Advertisements

VANTAAN KAUPUNKI VANDA STAD Ennakointikamarin etukäteismateriaali Majoitus- ja ravitsemisala Helsingin kaupungintalo.
Haluatko ammattiosaajaksi? - ammatillinen koulutus mahdollisuutena
Länsi-Uudenmaan ammattikoulutuskuntayhtymä Kulttuuriala Ammatillinen valinnainen Yritystoiminta ja valmistus Vanhan opetussuunnitelman mukainen
Atto ja avaintaidot työssä oppien? Sirkka Hulkkonen.
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
MATKAILUALAN PERUSTUTKINTO
AJANKOHTAISTA AMMATILLISESSA JA AIKUISKOULUTUKSESSA
Rovaniemen palvelualojen oppilaitos 2005
Tutkinnon osat Tuotteen / palvelun suunnittelu (ja dokumentointi) 10 ov työmenetelmien ja –välineiden suunnittelu oman työn suunnittelu tuotesuunnitteluprosessin.
Työpaikkaohjaajakoulutus
UUDENKAUPUNGIN AMMATTIOPISTO NOVIDA
Ennakointikamari II Työelämän ja oppilaitosten yhteistyö
UUDISTUNEET AMMATILLISET PERUSTUTKINNOT JA TUTKINNON PERUSTEET
Ajankohtaista ammatillisen erityisopetuksen kentältä
vs. koulutuspäällikkö Eija Haverinen,
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Prosessiteollisuuden perustutkinto ja sen toimeenpano
IV. Opiskelijan arviointi työpaikalla
AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖN ARVIOINTIKOHTEET
5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Levy- ja hitsausalan CNC –valmistus 10 ov
Aloitus info • Ryhmänvastaavat pitävät ryhmälleen aloitusinfon laajennetusta työssäoppimisesta • Opiskelijat saavat oppimis- ja työkokemuskansion.
4. Opiskelijan oppimisen arviointi työpaikoilla
Yleiskatsaus toimialan näkymistä Ennakointikamari Asiantuntija Hannu Hakala Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.
ELINTARVIKEALAN PERUSTUTKINTO
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
KOKKI Raahen Ammattiopisto, kokki.
KOKKI TARJOILIJA Raahen Ammattiopisto, kokki ja tarjoilija.
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Sirkka Hulkkonen
Oppimisen arviointi Elisabet Kinnunen.
Toimialajohtaja Matti Vesalainen, Amiedu
Uudet perustutkintojen perusteet
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Tutkintosuoritusten arviointi
Osaamisen ja sivistyksen asialla AMMATILLISTEN PERUSTUTKINTOJEN KEHITTÄMISEN PERIAATTEET OPM:n päätös (dnro 2/502/2008) Marja Hollo Tampere
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Opetushallitus ja ammattitaitokilpailujen tulevaisuus Pasi Kankare
Erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden opinpolkujen tukeminen muuttuvissa oppimisympäristöissä – peruskoulusta jatko-opintoihin Pirjo Räsänen
Yrittäjyysväylät Yrittäjyysopinnot Poistu Yrittäjän ammattitutkinto ammattitutkinto.
TOP-LAAJA Prosessialan pt. Hotelli-, ravintola ja cateringalan pt.
Suomen koulutusjärjestelmä
Ammatillinen koulutus ja Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä
LAAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN 2+1-MALLI Sähköala. Laajennetun työssäoppimisen 2+1malli  tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen.
ARVIOINNIN TOTEUTTAMINEN KOULUTUSKESKUS SALPAUKSESSA
Laatua ammatillisen koulutuksen arkeen LARK 3 -hanke Sari Mikkola
TUOTTAVA-hanke Koulutustuotteista työelämälähtöiseen palvelutarjoomaan.
Siirtymät koulutukseen ja työelämään
Osaamisperusteisuus perustutkinnon perusteissa
Esityksen otsikko Arial 22pt Ala-otsikko Arial 14pt.
Esityksen otsikko Arial 22pt Ala-otsikko Arial 14pt Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hotelli-, ravintola- ja catering- alan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi.
UUDISTUKSIA Sataedun opopäivä, Opinto-ohjaaja Johanna Rantalainen.
Uudet laaja-alaiset tutkinnot
Tämä diasarja on tarkoitettu opojen käyttöön.
Liiketalouden opiskelu
Löytöretki toiseen maailmaan –seminaari Jyväskylän ammattiopisto
Ammatillinen työkykypassi
Toisen asteen koulutus
Liiketalouden perustutkinto
Yhteiset tutkinnon osat
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Astetta enemmän! Viitaniemen koulu Anne Venemies, opinto-ohjaaja Gradia Jyväskylä.
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
KOKKI Raahen Ammattiopisto, kokki.
Kainuun ammattiopisto Oppimisen iloa!
Esityksen transkriptio:

Majoitus- ja ravitsemisalan koulutus pääkaupunkiseudulla sekä ammatillisten perustutkintojen uudistus Majoitus- ja ravitsemisalan Ennakointikamari II 24.2.2009 klo 12.15–16.30, Leija Yrityspalvelukeskus, Vantaa Susanna Sammalvaara Opetusalajohtaja, matkailu-, ravitsemis- ja talousala Vantaan ammattiopisto Varia Tennistie 1, 01370 Vantaa puh.: 050 312 45 48 e-mail: susanna.sammalvaara@vantaa.fi

Pääkaupunkiseudulla majoitus- ja ravitsemisalan koulutusta tarjoavat oppilaitokset Amiedu, Helsinki Edupoli, Helsingin toimipiste, Helsinki Helsingin palvelualojen oppilaitos, Roihuvuoren koulutusyksikkö, Helsinki Keskuspuiston ammattiopisto, Hermannin toimipaikka, Helsinki Keskuspuiston ammattiopisto, Ruskeasuon toimipaikka, Helsinki Omnian aikuisopisto, Espoon keskus, Lakelankatu, Espoo Omnian aikuisopisto, Espoon keskus, Lehtimäentie, Espoo Omnian ammattiopisto, Espoon keskus, Lakelankatu, Espoo Omnian ammattiopisto, Espoon keskus, Lehtimäentie, Espoo Ravintolakoulu Perho, Helsinki Ravintolakoulu Perho, Haaga-Perho koulutuspalvelut, Helsinki Vantaan ammattiopisto Varia, Ojahaantien toimipiste, Vantaa Vantaan ammattiopisto Varia, Tennistien toimipiste, Vantaa Yrkesinstitutet Prakticum, Hotell-restaurang och turism, Helsinki

Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Cateringalan perustutkinto, palveluvastaava Amiedu Edupoli Helsingin palvelualojen oppilaitos Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda Omnian ammattiopisto Omnian aikuisopisto Vantaan ammattiopisto Varia Lähde: www.koulutusnetti.fi

Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Suurtalouskokki (pt & at) Amiedu Axxell Edupoli Helsingin palvelualojen oppilaitos Hyvinkään ammattioppilaitos Hyvinkään-Riihimäen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda Keskuspuiston ammattiopisto Länsi-Uudenmaan koulutuskeskus Omnian aikuisopisto Omnian ammattiopisto Vantaan ammattiopisto Varia

Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Ravintolakokki (pt & at) Amiedu Axxell Helsingin palvelualojen oppilaitos Hyvinkään-Riihimäen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda Omnian ammattiopisto Omnian aikuisopisto Ravintolakoulu Perho Vantaan ammattiopisto Varia (myös englanninkielinen koulutusohjelma) Länsi-Uudenmaan koulutuskeskus TTS koulutus Yrkesinstitutet Prakticum

Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Tarjoilija (pt & at) Amiedu Adulta Oy Helsingin palvelualojen oppilaitos Hyvinkään-Riihimäen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda Omnian ammattiopisto Omnian aikuisopisto Ravintolakoulu Perho Vantaan ammattiopisto Varia Länsi-Uudenmaan koulutuskeskus TTS koulutus Yrkesinstitutet Prakticum

Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Hotellivirkailija (pt & at) Ravintolakoulu Perho Yrkesinstitutet Prakticum Omnian ammattiopisto Omnian aikuisopisto Hotelli-, ravintola- ja suurtalousesimies (eat) Amiedu Edupoli Hyvinkään-Riihimäen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda

Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Leipuri-kondiittori Helsingin palvelualojen oppilaitos Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda Omnian ammattiopisto Omnian aikuisopisto Vantaan ammattiopisto Varia Kondiittorimestari Leipurimestari

Majoitus- ja ravitsemisalan ammatteihin kouluttavat oppilaitokset Uudellamaalla v. 2009 Baarimestari Hyvinkään-Riihimäen ammatillinen aikuiskoulutuskeskus Innofocus Adulta Oy Dieettikokki Amiedu Edupoli Keski-Uudenmaan ammattiopisto Keuda Omnian aikuisopisto

Majoitus- ja ravitsemisalan perustutkinnot (ennen tutkinnon rakenteiden uudistusta) Catering-alan pt Ruoka- ja asiakaspalvelun koulutusohjelma: Palveluvastaava Suurtalouden ruokatuotannon koulutusohjelma: Suurtalouskokki Hotelli- ja ravintola-alan pt Hotellipalvelun koulutusohjelma: Hotellivirkailija Ravintolan ruokatuotannon koulutusohjelma: Ravintolakokki Ravintolapalvelun koulutusohjelma: Tarjoilija

MaRa-alan perustutkintojen uudistus Matkailualan perustutkinnon ja elintarvikealan uudet tutkinnon perusteet voimaan 1.8.2009 Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto uudistetaan 2008-2009 aikana Tutkinnon perusteet otetaan käyttöön 1.8.2010 Uusi yhteinen tutkinto kokeille, tarjoilijoille ja hotellivirkailijoille

Tutkinnon rakenne Perustutkintojen laajuus edelleen 120 ov, josta ammatilliset osat 90 ov, sis. työssäoppimista vähintään 20 ov Yrittäjyyttä vähintään 5 ov Ammattitaitoa täydentäviä sekä valinnaisia, vapaasti valittavia, tutkintoa laajentavia, syventäviä ja täydentäviä tutkinnon osia Näyttötutkintomuotoisessa koulutuksessa ei määritelty opintoviikkoja Perusteiden luonnokset; http://www.oph.fi/SubPage.asp?path=1,17627,6610

Elinikäisen oppimisen avaintaidot Elinikäisen oppimisen avaintaidoilla tarkoitetaan valmiuksia, joita jatkuva oppiminen, tulevaisuuden ja uusien tilanteiden haltuunotto sekä työelämän muuttuvat olosuhteet edellyttävät elinikäinen oppiminen ja ongelmanratkaisu vuorovaikutus ja yhteistyö ammattietiikka terveys, turvallisuus ja työkyky aloitekyky ja yrittäjyys kestävä kehitys estetiikka viestintä- ja mediaosaaminen matematiikka ja luonnontieteet teknologia ja tietotekniikka aktiivinen kansalaisuus ja eri kulttuurit

Arviointi ja arviointiasteikon muutos Arvioinnin kohteet ja arviointikriteerit Tutkinnon perusteissa on tutkinnon osittain esitetty arvioinnin kohteet (mitä arvioidaan) ja arviointikriteerit (miten osataan) Arviointiasteikko muuttuu T1-K5 tyydyttävä T1 hyvä H2 kiitettävä K3 tasoille Arviointi kohdistuu työprosessin, työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin työn perustana olevan tiedon ja elinikäisen oppimisen avaintaitojen hallintaan

Arviointi ja arviointiasteikon muutos Oppimisen arviointi (amm. peruskoulutuksessa) Oppimisen arvioinnin tavoite on, että opiskelija tietää, mitä hän osaa ja mitä hänen on vielä opittava Osaamisen arviointi (amm. peruskoulutuksessa) Osaamisen arviointiin perustuen opiskelijalle annetaan todistukseen tulevat arvosanat voimassa olevan mukaisella arviointiasteikolla ammattitaito arvioidaan ammattiosaamisen näytöllä ja mahdollisella muulla osaamisen arvioinnilla Arviointi (näyttötutkintomuotoinen) Tarkastellaan kuinka tutkinnon suorittaja on osoittanut osaavansa sen, mitä tutkinnon perusteissa ko. osan ammattitaitovaatimuksissa edellytetään käyttäen käytetään tutkinnon perusteissa määriteltyjä arviointikriteerejä

Mitä mahdollisuuksia uudet tutkinnon perusteet tuovat? (HoReCa) Ammatilliset osat (90 ov) sisältää HoReCa:n perustutkinnossa: Kaikille pakollinen tutkinnon osa Majoitus- ja ravitsemispalveluissa toimiminen 20 ov Hotellipalvelujen koulutusohjelma/ osaamisala, vastaanottovirkailija asiakaspalvelu ja myynti 20 ov vastaanoton asiakaspalvelu 20 ov Asiakaspalvelun koulutusohjelma/ osaamisala, tarjoilija annosruokien ja juomien myynti 20 ov Kokin koulutusohjelma/ osaamisala, kokki lounasruokien valmistus 20 ov annosruokien valmistus 20 ov

Kaikille valinnaiset tutkinnon osat hotelli-, ravintola- ja cateringalan pt:ssa Yht. 30 ov (amm. peruskoulutuksessa), tai 3 osaa (näyttötutkintomuotoisessa) Á la Carte-ruoan valmistus 10 ov Á la Carte-tarjoilu 10 ov Juomien myynti ja tarjoilu 10 ov Kahvilapalvelut 10 ov Majoitusliikkeen varaustoiminnot 10 ov Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot 10 ov Pikaruokapalvelut 10 ov Suurkeittiön ruokatuotanto 10 ov Tilaus- ja juhlaruokien valmistus 10 ov Tilaus- ja juhlatarjoilu 10 ov Laivatalous 10 ov Paikallisesti tarjottavat tutkinnon osat, 5- 10 ov (amm. peruskoulutuksessa) Tutkinnon osat ammatillisista perustutkinnoista, 5-10 ov Tutkinnon osa matkailu-, ravitsemis- ja talousalan ammattitutkinnoista Tutkinnon osa matkailu-, ravitsemis- ja talousalan erikoisammattitutkinnoista

Yritysten ja oppilaitosten yhteistyötarpeet Valinnaisuus oppilaitosten opetustarjonnassa, yhteistyö oppilaitosten kesken, työssäoppimisen ja ammattiosaamisen näyttöjen käytänteiden kehittäminen yhdenmukaistaminen Yhteistyön tiivistäminen oppilaitosten sekä yritysten kanssa avain asemassa mm.: koulutuksen työelämävastaavuuden varmistaminen, työelämän edellyttämän ammatillisen osaamisen varmistaminen alan kehittymisen ja tulevaisuuden tarpeiden ennakointi